Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes: ką svarbu žinoti?
Įkelta:
2022-07-24
Nuotrauka
Uogienė
Aprašymas

Uogienė

Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. 

Tai, kad jau prasideda džemų ir uogienių gamybos metas, rodo išaugę cukraus bei konservavimo ir šaldymo priemonių pardavimai. „Pastarosiomis savaitėmis kasdien parduodame po beveik 70 tonų cukraus. – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Stiklainių, šaldymo indelių ir maišelių prekyba irgi įsibėgėja, tad šviežias vasaros derlius jau pradedamas ruošti atsargoms žiemai“.

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad įprastas uogienių virimas yra gana varginantis procesas, kai tuo tarpu trintos uogienės gali būti pagaminamos gana greitai – tereikia uogas nuplauti, nusausinti, sutrinti (jei reikia, perkošti per sietelį), sudėti į indelius ir patalpinti šaldiklyje.

„Svarbu tik nepraleisti šviežio uogų derliaus, kurio šiuo metu gausu ne tik soduose ir miškuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pasigaminti trintų braškių, mėlynių ar šilauogių, aviečių, gervuogių ir kitų uogienių galima jų neverdant, o paprasčiausiai užšaldant. Taip vitaminų gausiomis uogienėmis galėsite mėgautis ir rudenį, ir žiemą. Trintas uogas galima šaldyti ir be jokių priedų, tačiau cukrus ar medus, pektinas, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį ir geresnę, tarsi želė, konsistenciją. Taip pat galima eksperimentuoti su konsistencija uogas daugiau ar mažiau sutrinant, tarkime, dalį uogų galima visiškai sutrinti, o dalį supjaustyti, kad uogienėje jaustųsi gabaliukai“, – pataria prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak B. Baratinskaitės, verta žinoti keletą naudingų principų. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, reikia leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų, o prieskoniai tinkamai atsiskleistų. „Geriausia tyrę palaikyti bent jau per naktį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje. Jei dedate pektiną, tyrę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Šaldymui skirtų indelių nereikėtų pripildyti iki viršaus – palikite vietos, nes šaldamas skystis plečiasi. Atšildytą uogienę geriausia suvalgyti per savaitę, todėl šaldymui rinkdamiesi indelius įvertinkite, kiek šaldytos uogienės sugebėsite suvartoti per savaitę.

Uogų tyres galima pritaikyti daug kur – pagardinti jogurtą, košes, blynus, naudoti salotų padažams, limonadams, ledams ir t.t. Maisto ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti greitai pagaminamas ryškesnio skonio trintų uogų uogienes, panaudojant įvairius prieskonius, netgi aštrius pipirus.

Trinta braškių uogienė

Reikės: 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės granuliuoto cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, 3 šaukštų pektino miltelių.

Gaminimas: sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 30 minučių pastovėti, kad cukrus ištirptų. Ant viršaus pabarstykite pektino ir maišykite, kol mišinys pradės tirštėti (kelias minutes). Padalinkite mišinį į 6 stiklainius, viršuje palikdami vietos. Stiklainius uždarykite ir palikite vėsioje ir tamsioje kambario vietoje apie 12 valandų, kad būtų pasiekta tinkama uogienės konsistencija. Tuomet galima perkelti į šaldiklį.

Nevirta mėlynių uogienė

Reikės: 200 g šviežių mėlynių, 100 g uogienių cukraus su pektinu, žiupsnelio vanilės.

Gaminimas: uogas nuplaukite ir nusausinkite, sutrinkite bulvių trintuvu ar šakute bei išmaišykite su cukrumi bei vanile. Maišykite apie vieną minutę.

Nuplaukite ir išdžiovinkite mėlynes. Dubenyje sumaišykite su uogienių cukrumi bei vanile ir 45 sekundes trinkite trintuvu. Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.

Šventinė aviečių arba mėlynių piurė

Reikės: 0,5 kg uogų, 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto, 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero, žiupsnelio  gvazdikėlių ir tarkuotos 1 apelsino žievelės.

Gaminimas: uogas su visomis sultimis, jei yra, supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Tyrę perspauskite per sietelį, kad liktų sėklos (jei naudojate avietes). Įmaišykite saldiklį, bet jis nebūtinas. Sudėkite prieskonius, gerai išmaišykite, leiskite pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų.

Aštroka uogų tyrė su pipirais

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 1 habanero, jelapeno arba serano pipiro.

Gaminame taip pat, kaip nurodyta ankstesniame recepte.

Uogiška masalos tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio malto imbiero ir žiupsnelio gvazdikėlių.

Gaminkite taip, kaip nurodyta aukščiau.

Trintų uogų ir mėtų tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), pusės puodelio šviežių mėtų lapelių.

Gaminimas: uogas ir mėtas sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Įmaišykite saldiklį ir leiskite tyrei pastovėti.

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.