Skinkite ir plakite: žaliųjų glotnučių receptai iš vaisių ir pievų žolių
Įkelta:
2022-05-28
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Kokteilis

Sužaliavus daržo gėrybėms ir gausybei žalumynų, dažno šaldytuvo turinys įgauna spalvų, prisipildydamas šviežio derliaus gardumynais. Lengvų patiekalų išsiilgę žmonės į savo kasdienį valgiaraštį šiltuoju sezonu vis dažniau įtraukia glotnučiais vadinamus kokteilius. Tai vitaminų, energijos ir gaivumo užtaisas bei skanus būdas derinti vaisius, žalėsius, uogas ir net pievų augalus.

Švieži, termiškai neapdoroti vaisiai ir daržovės yra sveikos mitybos pagrindas – mūsų organizmui jų reikia kasdien. Tiesa, ne visos sveikos gamtos gėrybės vienodai skanios, tačiau su trupučiu fantazijos, maisto žinovų patarimais, kiekvienas ras sau tobulą skonio ir naudos derinį. Šiek tiek žalumynų iš daržo ar pievos, šiek tiek egzotiškų vaisių ar šviežio derliaus daržovių iš parduotuvės – ir visa vitaminų puokštė jūsų stiklinėje.

„Šiandien šviežių vaisių, daržovių ir žalėsių asortimentas toks platus, kad daugelis jų nustojo būti egzotiškais. Pavyzdžiui, tik šiltose šalyse augantys bananai jau seniai yra įprastas ir pats perkamiausias vaisius „Maximos“ tinkle. Klientų mėgstamiausių vaisių penketuke, greta obuolių bei kriaušių, rikiuojasi mandarinai ir apelsinai. Šviežių vaisių, daržovių asortimentą klientams formuojame iš įvairių pasaulio šalių, o įpusėjus pavasariui, lentynas pradedame pildyti šviežio lietuviško derliaus gėrybėmis, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Kiaulpienės ir dilgėlės – vertinga kokteilio dalis

Žaliųjų kokteilių žavesys yra ruošimo paprastumas bei kūrybos laisvė – nėra taisyklių, ką su kuo maišyti. Vis dėlto, keletas naudingų patarimų padės greičiau atrasti džiuginantį skonį ir malonią konsistenciją.

„Pavyzdžiu, bananai padeda išgauti tirštą, vientisą gėrimo tekstūrą ir suteikia natūralaus saldumo, kuris gerai dera su špinatais ar kitomis lapinėmis daržovėmis. Beje, norint praturtinti kokteilį geležies doze, į glotnutį galima dėti šviežių dilgėlių lapelių – prieš tai juos reikėtų nuplikyti. Lygiai taip pat galima eksperimentuoti su kitomis jaunomis laukinėmis žolėmis – garšvomis, balandomis, kiaulpienėmis. Pastaroji žolė kartoka – šio kartumo reikia organizmui, o glotnutyje su bananu jo beveik nesijaus“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė.

Pasak jos, gaminant nesaldų kokteilį, banano funkciją gali pakeisti prinokęs avokadas. Norint atskiesti sutrintų vaisių tyrę, paprasčiausia naudoti vandenį, bet galima leistis į eksperimentus su įvairiomis sultimis ar augaliniu pienu – migdolų, avižų, sojų, kokosų, ryžių.

„Glotnučius galima praturtinti baltymais įmetus saują mėgstamų riešutų, papildomą kiekį skaidulų užtikrins linų ar kanapių sėklos“, – teigia B. Baratinskaitė ir  kviečia išbandyti keletą skirtingų glotnučių receptų.

Dilgėlių, obuolių ir medaus glotnutis

Reikės: saujos 3 min. virtų dilgėlių lapų, 2 vidutinio dydžio obuolių – be sėklų ir supjaustytų kubeliais, pusės puodelio ledukų, pusės puodelio vandens, keleto didelių šauktų skysto medaus, žiupsnelio cinamono.

Žaliasis vitaminų užtaisas

Reikės: banano, kelių ledukų, saujelės šviežių špinatų, šakelės petražolių, 5 kiaulpienės žiedų, stiklinės mėgstamo augalinio pieno, kelių šaukštų klevų sirupo arba išlydyto medaus.

 

Nuotrauka
muge
Įkelta:
2022-08-11
Nuo ankstaus ketvirtadienio ryto prekybininkai plušėjo ir ruošė prekybai visa ką turi geriausio. Prekių mugėje, kaip visada, didelis pasirinkimas. Nespėję apsilankyti mugėje šiandien – tai padaryti galės ir rytoj.
Nuotrauka
pagramantis
Įkelta:
2022-08-11
Akmenos ir Jūros upių santakos bus įrengtas apžvalgos bokštas – regykla. Nuo šios vietos atsivers nuostabaus grožio panorama, kuria lankytojai galės pasigrožėti nuo 2023 metų pradžios. Pagramančio regioninis parkas skelbia, kad bokšto statyba jau prasideda.
Nuotrauka
svari vasara
Įkelta:
2022-08-08
Antroji „Misija: švari vasara '22“ kryptis Žemaitijoje – Pagramančio regioninis parkas. Renginio dalyviai turėjo progą pabūti jaukiame, gamtos kurtame ir žmogaus patobulintame Lakštingalų slėnyje. Jie ne tik rinko šiukšles, bet ir puikiai praleido laiką. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
​​​​​​​Japonai įrodė, kad 2 val. nors kartą per savaitę pasivaikščiojus miške poveikio užtenka visai savaitei. Japonų gydytojai išrašo tokio tipo terapiją savo pacientams. Miško maudynės – pojūčius, sąmoningumą, atsipalaidavimą žadinanti Japonijoje gimusi terapija shinrin-yoku, pamažu įsitvirtinanti ir Lietuvoje. „Tauragės žinių“ skaitytojams apie miško maudynes papasakojo psichologė, miško maudynių gidė Ina Kalvanienė. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.
Nuotrauka
gamta
Įkelta:
2022-08-05
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 30 laipsnių šilumos, lietaus prognozuojama šeštadienį.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-29
Savaitgalį šiluma dienomis kils iki 21 laipsnio šilumos, nedidelis lietus prognozuojamas tik sekamdienį.
Nuotrauka
svarivasara
Įkelta:
2022-07-29
Pagramančio regioninis parkas kviečia prisijungti prie „Misija: švari vasara‘22“ iššūkio „Vasarok. Žingsniuok. Rūšiuok“ rugpjūčio 5 d., penktadienį, nuo 10 iki 15 valandos, dalyvaujant nemokamame renginyje Pagramančio regioniniame parke, stovyklavietėje „Lakštingalų slėnis“.
Nuotrauka
Uogienė
Įkelta:
2022-07-24
​​​​​​​Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. 
Nuotrauka
Jogurtai
Įkelta:
2022-07-23
​​​​​​​Jogurtas puikiai tinka pusryčiams, desertams, salotų padažams ar gaiviems pietų patiekalams gardinti. Be žarnynui palankių probiotinių savybių, jogurtas pasižymi mineralų, baltymų ir vitaminų gausa. Graikiški, islandiški ir sojų jogurtai išsiskiria ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir universalumu. Maisto ekspertė pasakoja, kuo skiriasi šie jogurtai ir kaip juos panaudoti, kai norisi mėgautis gaiviais bei nesudėtingais patiekalais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-19
Trečius metus iš eilės viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas  –  vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje ir Žygaičių kaimo bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje iš viso dalyvavo net 96 vaikai.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-19
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 27 laipsnius šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-17
Jau devintus metus su šeima Kęsčių kaime gyvenančiai Sandrai Pakalniškienei kovo viduryje buvo pasiūlyta tapti kaimelio bendruomenės „Elbenta“ pirmininke. Ir anksčiau bendruomenės veikloje dalyvavusi moteris teigė, kad bendruomenei svarbu, kas jai atstovaus, bet dar svarbiau – kiekvieno bendruomenės nario indėlis, nes vieninga bendruomenė gali padaryti kur kas daugiau. 
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-15
Savaitgalį šiluma dienomis kris iki 16 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas visą savaitgalį.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-08
Jeigu kuris nors iš jūsų draugų mėgsta būti žvejų draugijoje, ragauti šviežiai pagautos žuvies žuvienę  ir tuo pačiu mėgautis ramybe arba aktyviai leisti laisvalaikį gamtoje prie vandens, tam tikrai verta rinktis poilsį Drevernoje. Tik kad ši svajonė taptų tikrove, reikia pasitelkti į pagalbą beta.lt, ir išsirūpinti poilsinės dovanos čekį. Tiesa, tokią dovaną galite paskirti ir sau su šeima, ir patikimiems bei ištikimiems draugams, kad visi kartu galėtumėte praleisti savaitgalį ar atostogų dienas žaviame žvejų kaimelyje.