Kitoks būdas patiekti rudens gėrybes – vaisių ir daržovių traškučiai
Įkelta:
2019-10-07
Nuotrauka
Aprašymas
Daržovių traškučiai. eatdrinklivewell.com nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Ruduo – daržo ir sodo gėrybėmis itin turtingas metų laikas. Dėl to daugelis stengiasi tuo pasinaudoti ir į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių troškinių, sriubų, apkepų ir kitų patiekalų iš sezoninių gėrybių. Tačiau daržovės ir vaisiai gali būti patiekiami ir kitokiais būdais – pavyzdžiui, gaminant iš jų sveikus traškučius. Kuo tokie traškučiai ypatingi ir kaip juos pasigaminti patiems, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Traškučių receptas – įnoringo restorano lankytojo dėka

Įprasti bulvių ir kukurūzų traškučiai šiandien yra vieni populiariausių užkandžių pasaulyje, o pirmieji jų paruošimo receptai aptinkami dar XIX a. pradžios receptų knygose. Vis tik dažnai bulvių traškučių, liaudiškai vadinamų „čipsais“, atsiradimo istorija siejama su JAV Niujorko valstijos Saratoga Springs miestelyje veikusiu „Moon‘s Lake House“ restoranu ir jo virtuvės šefu Džordžu Krumu.

Pasak populiarios legendos, 1853 metais vienam restorano lankytojui niekaip neįtiko jo užsisakytos gruzdintos bulvytės (angl. french fries), kurias jis net keletą kartų grąžino į virtuvę. Išrankusis klientas teigė, kad bulvytės buvo per stambiai supjaustytos, nepakankamai traškios ir per mažai pasūdytos. Kantrybės netekęs virtuvės šefas galiausiai specialiai keletą bulvių supjaustė itin plonai, pagruzdino gabalėlius iki kol jie tapo visiškai traškūs ir nepagailėjo druskos. Viso virtuvės personalo nuostabai, klientui naujasis variantas patiko. Restoranas nusprendė šį užkandį įtraukti į savo meniu. Dėl to bent iki XX a. antrosios pusės bulvių traškučiai JAV buvo žinomi Saratoga traškučių (angl. Saratoga chips) pavadinimu.

Pirmosios masinės bulvių traškučių gamybos įmonės JAV įsikūrė XX a. pradžioje, o maždaug 1920 metais šis užkandis atkeliavo ir į Europą, kur po kelių dešimtmečių taip pat išpopuliarėjo. Šiandien traškučiai – vienas perkamiausių užkandžių. Skaičiuojama, kad 2018 metais pasaulinės bulvių traškučių rinkos vertė siekė 29 mlrd. JAV dolerių. Prognozuojama, kad ji ir toliau augs.

Populiarėja neįprasti traškučiai

Lietuvos gyventojai taip pat vis dažniau renkasi ne tik įprastus, bet ir burokėlių, morkų, ar kitų daržovių bei vaisių traškučius.

„Stebime tendenciją, jog mūsų klientai vis labiau linkę išbandyti naujus skonius, rinktis sveikesnius užkandžius. Pavyzdžiui, lietuviškų morkų, burokėlių ir kitų daržovių traškučių pardavimai nuo pernai išaugo daugiau nei dvigubai. Taip pat vis daugiau nuperkama ir bananų, kokoso, lapinių kopūstų, bananų ir jūros dumblių, pastarnokų, žirnių ir ryžių, lęšių ar pilno grūdo traškučių. Net ir rinkdamiesi įprastus bulvių traškučius klientai atidžiau skaito etiketes, perka produktus su natūralesniais prieskoniais – pavyzdžiui, jūros druska“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė

Ką reikia žinoti džiovinant?

Nors sveikus daržovių ar vaisių traškučius galima nesunkiai pasigaminti ir namuose. Tam tereikia mėgstamas sodo ar daržo gėrybes sudžiovinti.

„Džiovinimas – vienas iš naudingiausių maisto konservavimo būdų, kuris leidžia didžiąja dalimi išsaugoti maistinę produkto vertę. Džiovinant daržoves ar vaisius karšto ir sauso oro cirkuliacijos būdu išsaugomos ne tik vertingos maistinės medžiagos, bet ir aromatas, skonis bei spalva“, – pasakoja A. Poleninas.

Anot pašnekovo, siekiant išsaugoti vaisių ir daržovių maistines ir skonio savybes, svarbu pasirinkti tinkamą džiovinimo temperatūrą ir trukmę. Be to, džiovinant vaisius, daržoves, uogas ar grybus svarbu užtikrinti, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų, o temperatūra būtų didinama palaipsniui. Antraip produktas ne išdžius, o sukeps. Kai kurios orkaitės turi specialiai džiovinimui skirtas funkcijas, kurios džiovinimo procesą gali palengvinti.

Taip pat galima naudoti ir specialias džiovykles, kurios leidžia produktų neperkaitinti ir maksimaliai išsaugoti naudingąsias jų savybes, skonį bei aromatą. Tokiose džiovyklėse optimali daržovių ir vaisių džiovinimo trukmė – 10-15 val. Tuo metu orkaitėje džiovinimas trunka gerokai ilgiau, nes procesą reikia kartoti keletą kartų.

Naminių daržovių ir vaisių traškučių receptai:

Morkų traškučiai

Reikės:

2 didelių morkų

½ šaukšto alyvuogių (arba ištirpinto kokosų) aliejaus

½ šaukšto jūros druskos

Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nuplaukite ir nuvalykite morkas, supjaustykite jas plonais ovalo formos griežinėliais. Svarbu, kad griežinėliai nebūtų per stori. Kitaip traškučiai gausis minkšti, o ne traškūs. Griežinėlius sudėkite į dubenį su aliejumi ir jūros druska bei sumaišykite. Išmirkytus griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriaus orkaitėje ir kepkite apie 15-20 min. Stebėkite kepimą – neleiskite morkoms sudegti ir, jei reikia, griežinėlius apverskite ant kitos pusės.

Lapinio kopūsto (kale) traškučiai

Reikės:

Ryšulėlio lapinio kopūsto

1-2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

Šiek tiek druskos

Gaminimas: nuskabykite lapinio kopūsto lapelius nuo koto, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite juos aliejumi ir pabarstykite šiek tiek druskos. Pasistenkite kiekvieną lapelį gerai įtrinti aliejumi, kad jis padengtų visą lapelio plotą ir garbanėles. Išdėliokite lapelius ant kepimo skardos ir dėkite į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. – kol lapeliai švelniai paruduos. Stebėkite, kad traškučiai neperkeptų.

Ananasų traškučiai

Reikės:

2 ananasų

Pusės citrinos sulčių

Druskos

Ananasus supjaustykite plonais apskritimais, apliekite citrinos sultimis ir lengvai pasūdykite. Sudėkite į džiovintuvą ir lėtu režimu džiovinkite apie 16 val. – kol ananasai taps traškūs. Leiskite traškučiams atvėsti ir ragaukite.

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.