2020 Gegužės 27 d.
Trečiadienis
Budintis reporteris
(8 446) 51 470
8 687 80 318

Laisvalaikis

Bibliotekoje pristatyta Rūtos Vyšnios knyga „Vandenynas ir Žaliamėlė“

  • Įkelta: 2019-10-25
„Tauragės žinių“ inform.
info@taurageszinios.lt

Ketvirtadienio vakarą Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ pristatymas. Jame dalyvavo knygos autorė Rūta Vyšnia (Rūta Kotryna Vyšniauskienė).

„Aš esu Rūta Vyšnia. Esu lituanistė ir etnomuzikologė, todėl mano šerdį sudaro žodis ir muzika. Skambu aš sutartinėmis, giesmėmis, senojo pasaulio melodijomis, o drauge gaudau blyksnius žodžių, semantikos, metaforų gelmės... Audžiu savo kūrybinę pasaulio giją ir noriu tuo pasidalinti su skaitytojais“, – sako autorė.

„Vandenynas ir Žaliamėlė“ – tai poetinė, simbolinė, mitologinė sakmė-giesmė, kurią gieda Žaliamėlė Paukštė, ir kuri tyvuliuoja mūsų pirmapradžiuose vandenyse. Knygoje ataidi intertekstai iš lietuvių ir indoeuropiečių mitologijos, tautosakos, muzikinio folkloro ir susipina su vidinėmis, poetinėmis autorės gijomis. Knygos pristatymo metu skambėjo archajiškos lietuvių liaudies dainos, o Vandenyno ošimą ir Žaliamėlės giesmę palydėjo muzikos garsai.

Knygos autorė papasakojo apie knygos atsiradimą – pasirodo, išleisti knygą Rūta Vyšnia ilgai dvejojo, kol, nusiuntusi rankraštį į „Nemuno“ žurnalą, sulaukė S. Keturakio paskatinimo leisti knygą. Gerų žodžių, padrąsinimo ji sulaukė ir iš savo literatūros dėstytojos, artimųjų, visa tai padėjo nenuleisti rankų ir ieškoti būdų, kaip išleisti šią knygą. Prasidėjo ilgos leidyklų paieškos, kurios galiausiai baigėsi sėkmingai ir autorės kūrinys buvo išspausdintas.

Rūta Vyšnia pasidžiaugė ir knygos dailininkės darbais, kurie puikiai atspindi jos turinį. Knyga parašyta dviem kalbomis – lietuvių ir anglų. Pasak autorės, ši knyga lyg ir turėjo būti skirta suaugusiems, bet, ko gero, ji visiškai tinkama ir vaikams, kurie galėtų panirti į kur kas gilesnį skaitymo pasaulį.

Rūta ne tik atliko dainas, skaitė ištraukas iš knygos, bet pakvietė susirinkusius kartu sudainuoti sutartinę, kuri, jos manymu, tauragiškiams puikiai pavyko.

Po susitikimo visi norintys galėjo įsigyti „Vandenynas ir Žaliamėlė“  knygą su autorės autografu.

Praėjusį šeštadienį Tauragės apylinkių padangę raižė ultralengvieji ir šiek tiek galingesni – L klasės orlaiviai. Girininkų kaime plytinčiame aerodrome savaitgalį leido per 70 pilotų iš visos Lietuvos, ir atvyko jie, suprantama, ne autobusais ir ne traukiniais. Atskrido svečių iš Kauno, Klaipėdos, tolimųjų Biržų ir net iš Rygos. Šventės šeimininkas Kostas Bastakys džiaugsmingai sutiko svečius, o jiems pabendravus, pasidalijus įspūdžiais ir apžiūrėjus vienas kito orlaivius, sukvietė visus į vidų prie vaišėmis nukrautų stalų.

Norkaičių kaime yra unikali vieta, vadinama Saulėkalniu. Taip vadinasi ir folkloro ansamblis, Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centre suburtas prieš metus. Nors folkloro ansambliui pavadinimas jau „prilipo“, iškilmingos vardynos įvyko tik dabar, praėjusį savaitgalį. Šį vardą pasiūlę paminklosaugininkas Edmundas Mažrimas, Pagramančio regioninio parko kultūrologė Lina Misiulytė ir literatų klubo „Žingsniai“ vadovas Eugenijus Šaltis tapo krikštatėviais, o vardynos surengtos laikantis senųjų, protėvių puoselėtų tradicijų.

Ruduo – daržo ir sodo gėrybėmis itin turtingas metų laikas. Dėl to daugelis stengiasi tuo pasinaudoti ir į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių troškinių, sriubų, apkepų ir kitų patiekalų iš sezoninių gėrybių. Tačiau daržovės ir vaisiai gali būti patiekiami ir kitokiais būdais – pavyzdžiui, gaminant iš jų sveikus traškučius. Kuo tokie traškučiai ypatingi ir kaip juos pasigaminti patiems, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Varau po seniai apleistus Tauragės pastatus. Lietaus persisunkusi rudeniška žolė, braidau joje. Batuose – drėgmė, rankos šąla, bet fotkinu sienas iki tol, pakol nusėda telefono batereika. Ieškau piešinių ir užrašų, kadaise čia paliktų tauragės jaunimo. Sakau, kadaise, nes užrašai ant sienų minavoja laikus prieš kokius penketą ir daugiau metų.

Kadangi obuolių jau pilni sodai, tad siūlau išsikepti nuostabaus skonio štrudelį su obuoliais. Itin traškus ir gardus dar karštas su gabalėliu ledų!