2020 Rugsėjo 23 d.
Trečiadienis
Budintis reporteris
(8 446) 51 470
8 687 80 318

Laisvalaikis

Ant Velykų stalo dominuoja mėsos vyniotiniai ir lietuviška mišrainė

  • Įkelta: 2016-03-23
„Tauragės žinių“ inform.
informacija@taurageszinios.lt

Iki Velykų liko tik kelios dienos ir lietuviai jau pradėjo rūpintis, ką patieks ant stalo. Kad pagrindiniu maistu taps margučiai, abejonių nėra, tačiau ką dar Lietuvos gyventojai gamina svarbiausiai pavasario šventei ir be kokių patiekalų neįsivaizduoja šventinio stalo?

Beveik trečdalis – 30 proc. – šalies gyventojų nurodo, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos vyniotinių. Kiek mažiau – 28 proc. – lietuvių svarbu, kad netrūktų lietuviškos mišrainės, o 27 proc. – tradicinio pyrago ar Velykų bobos, rodo „Daumantų“ majonezo gamintojo inicijuotas ir bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus lietuvių tyrimas.

Algis Kairys, kulinaras ir skonio meistras, sako, kad nuo seno lietuviams Velykos buvo ypatingas metas. Baigdavosi pasninkavimo laikotarpis – Gavėnia, todėl būdavo vėl galima valgyti daugiau ir sočiau. 

„Senovėje lietuviams su Velykomis asocijuodavosi ne tik kiaušinis – gyvybės simbolis, bet ir mėsos gaminiai. Keptas kumpis, kugelis su mėsa, dešrelės – šiais patiekalais nukrautas stalas atrodydavo šventiškai, reikšdavo pilnatvę ir prasidėjusį darbymetį, kuriam po pasninkavimo dienų reikėdavo pasistiprinti. Tradicija ant velykinio stalo turėti patiekalų iš mėsos, išliko iki šiol. Be to, šiandien lietuviai mėsą įprato užkąsti lietuviška mišraine – nepamainomu šventinio stalo atributu“, – pasakoja A. Kairys.

Velykinio stalo be žuvies neįsivaizduoja ketvirtadalis lietuvių, be silkės – kas penktas lietuvis, be šaltienos – 19 proc. lietuvių, o be virtos kiaulės kumpio – 14 proc. šalies gyventojų.

Mėsos vyniotiniai – tarp turtingesnių, velykinis pyragas – kaimuose

Kiek mažiau – 9 proc. – lietuvių nurodo, kad ant Velykų stalo turėtų puikuotis netikras zuikis ir kalakutienos kepsnys, 5 proc. respondentų svarbu, kad netrūktų varškės sūrio, 3 proc. – raugintos kopūstų sriubos, o 2 proc. – sulos.

„Lietuviai – sočiai pavalgyti mėgstanti tauta, todėl nenuostabu, kad ant velykinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu – ir pikantiški. Pavyzdžiui, netikras zuikis, kurį lietuviai ruošia kruopščiai, o ant stalo patiekia išradingai apkaišę daržovėmis, uogomis, žalumynais ir prieskoniais“, – sako skonio meistras.

Tiesa, pagrindiniu velykinio stalo patiekalu daugumai lietuvių išlieka kiaušiniai. Be jų šios šventės neįsivaizduoja net 94 proc. Lietuvos gyventojų.

Tyrimas rodo, kad mėsos vyniotinius per Velykas dažniau valgo aukščiausio išsimokslinimo atstovai ir didesnes nei vidutines pajamas (daugiau nei 300 Eur) gaunantys respondentai. Kad ant šventinio stalo turėtų būti velykinis pyragas, dažniau paminėjo mažesnių miestų bei kaimo gyventojai. Pastarieji labiau nei mieste gyvenantys lietuviai velykinio stalo neįsivaizduoja ir be žuvies.

Artėjančių Velykų proga A. Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas, siūlo išbandyti du egzotiškus velykinius padažus. Jais pagardinta mėsa įgaus pikantiškumo ir prabangos.

Rožinis padažas troškintai triušienai

Jums reikės: vieno svogūno, vienos morkos, 200 gramų grietinėlės (30 proc. riebumo), 4 skiltelių česnako, juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų, kalendros lapelių, petražolių kuokštelio, krapų kuokštelio ir „Daumantų“ kečupo „Be E“ (apie 500 g).

Smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus, česnakus ir morkas troškinkite grietinėlėje ant mažos ugnies tol, kol suminkštės. Masę atvėsinkite. Tada supilkite kečupą, suberkite susmulkintas žoleles ir viską paskaninkite pipirais. Gautą padažą dar maišydami pakaitinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes. 

Sodrus padažas vištienai

Jums reikės: 200 gramų grietinėlės (25 proc. riebumo), stiebelio petražolių, valgomo šaukšto tarkuotų migdolų, šaukšto figų džemo, valgomo šaukšto brendžio ir 200 gramų pomidorų padažo. 

Pomidorų padažą lengvai pakaitinkite ant mažos ugnies. Sudėkite figų džemą ir išmaišykite. Sudėkite smulkintas petražoles bei migdolus. Vėl pakaitinkite ir supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir įpilkite šlakelį brendžio. Padažas paruoštas. 

 

 

Velykos – tai gamtos atbudimo ir prisikėlimo šventė. Juk po žiemos, laukiant pavasario, mus džiugina net ir patys mažiausi pasirodantys daigeliai. Taigi, Velykų šventinį stalą Gėlių dizaino studijos „Nerine“ floristė Asta Šlekienė siūlo puošti natūraliais augalais, žalumynais, kurie pabrėš pavasarinės šventės išskirtinumą, pripildys namus Velykų dvasia ir suteiks mūsų šventiniam stalui puošnumo.

Trečiadienį vaikų globos namuose lankėsi imtynininkų desantas. Iš Europos čempionato atvykę sportininkai atvežė dovanėlių, domėjosi, kaip sekasi čia įsikūrusiems vaikams.

Ruošiamės Velykoms
  • Įkelta: 2016-03-20

Šiandien, Verbų sekmadienį, Jove photography studija, įsikūrusi Tauragės viešbutyje, virto Velykinėmis dirbtuvėmis. Vašku marginti kiaušinius ir dažyti juos natūraliais dažais susirinko būrelis tauragiškių.  

Šitoje programoje vėl susitiksime su pamiltais herojais – Juozapu, Daumantu ir Vytautu, šįsyk labai pasikeitusiais. Juozapas, jau atgavęs atmintį, prisimena viską, kas jam buvo nutikę ir drąsiai pasakoja žiūrovams. 

Šiandien vykęs renginys „Padovanokime paukščiukams namus“ sulaukė gausaus lankytojų būrio. Pagramančio regioniniame parke iškabinta bene 300 inkilų.

Ar kada pagalvojote, kad kaklaraištis gali tapti pagrindine puošnaus aksesuaro dalimi? Pasigaminti tokią aprangos detalę, kaklo papuošalą išties nėra sunku – tereikia prie pasirinkto rašto kaklaraiščio priderinti norimas detales.

Pjesė balsui ir pianinui Jurgio Kunčino romano „Tūla“ ir apsakymų motyvais. Tai tiesiog pasakojimas apie meilę. Meilę Vilniui ir moteriai. Apie meilę, kuri lyg gelbėjimo ratas padeda  gyvenimo dugną pasiekusiam herojui bent laikinai iškilti į paviršių ir įkvėpti gryno oro. Čia meilė – valkatiška ir dieviška, purvina ir tyra, girta ir sąmoninga, nuščiuvusi ir klykianti, bet tai vienintelė galimybė susirasti „kampelį dangaus, kuriame nereikėtų daryti žygdarbių“.

Tarptautinės moters dienos proga tulpių žiedais pasipuošė Tauragės centrinės gatvės. Pirkti gėlių skuba tiek vyrai, tiek moterys. 

Kovo 10 dieną 19 valandą Tauragės liberalus jaunimas kviečia tauragiškius į protmūšį. Renginys vyks klube „Rūsys“. 

Tauragės krašto muziejuje atidaroma jau IV-oji tradicinė moksleivių liaudies dailės konkursinė paroda „Sidabro vainikėlis“. Šią nominaciją įsteigė Lietuvos liaudies kultūros centras, siekdamas palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės tradicijas. 

Žygaičių gimnazijoje vyko kultūrinė pažintinė gimtosios kalbos diena „Kalba gimtoji lūposna įdėta“.

Vasario 27 d. tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytas Tauragės rajono savivaldybės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos projektas „Jaunųjų inžinierių laboratorija“. Tauragės viešosios bibliotekos komanda ne tik pristatė bibliotekoje įgyvendinamą projektą, bet kartu su „Robotikos mokykla“ kvietė mugės dalyvius į  kūrybines dirbtuves „Išmok programuoti robotus 3D spausdintuvu!“. 

Vasario 8 d. Aplinkos ministro įsakymu, į valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą įtraukti Pagramančio regioniniame parke esantys vertingi ir lankytojų mėgstami gamtos objektai – Genių ir Gudlaukio ąžuolai, Pagramančio bei Genių atodangos. Tai išskirtiniai objektai, pasižymintys savo forma, sandara, istorija. Šių gamtos objektų paskelbimas valstybės saugomais reiškia išskirtinę jų vertę regioniniu mastu. Tai prisidės prie šių objektų didesnio žinomumo, visuomenės gamtosauginio švietimo ir pažintinio turizmo populiarinimo.

Jau kovo 21-ąją 18 val. Tauragės kultūros centre apsilankys naujas, iki ašarų juokingas spektaklis „Holivudas”. 

UAB Rulita internetinė parduotuvė www.rulita.lt skaičiuoja jau šeštus prekybos švaros ir buities prekėmis metus. Internetinėje parduotuvėje rasite žinomų pasaulyje kompanijų produkciją: vokiečių kompanijos VILEDA švaros ir valymo prekes, švedų kompanijos SMART MICROFIBER ekologiškas švaros prekes, vokiečių kompanijos LEIFHEIT virtuvės ir buities reikmenis, suomių kompanijos FISKARS virtuvės, sodo ir daržo reikmenis.

Praėjusį savaitgalį Druskininkuose vyko ekstremalios, jau penktosios „Snow Kayak 2016“ varžybos. Moterų kategorijoje pirmąją vietą iškovojo tauragiškė Toma Griguolaitė.

Už receptą dėkojame Gražinai Gečienei – kviečiame užsukti į redakciją, kur Jūsų laukia prizas – „Namų madam“ rankų darbo prijuostė.

Tauragiškė Viktorija Šimašiūtė siūlo tėvams naują požiūrį į auklėjimą – steigiama popamokinė mokyklėlė vaikams, kur mažieji bus lavinami kūrybiškai pažinti save remiantis holistiniu požiūriu, teigiančiu, jog žmogus yra vientisa ir nedaloma visuma.

Transriebalai (dar kitaip – transriebalų rūgštys arba riebalų rūgščių transizomerai) yra tam tikra nesočiųjų riebalų rūgščių rūšis, kurių derėtų vengti arba vartoti kuo mažiau.

Labai greita ir paprasta pasigaminti šį desertą, išbandykite.

Vieversėlis – vienas iš pirmųjų paukščių, pavasarį sugrįžtančių į Lietuvą iš šiltųjų kraštų. Jis laikomas pavasario pranašu. Vieversėlis vadinamas ir lietuvių artojų draugu bei nuolatiniu palydovu.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai, siekdami sumažinti eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės, susitiko su garbaus amžiaus eismo dalyviais – lankėsi Lauksargių globos namuose.

Kas trečias šalies darbuotojas patiria stresą ir tik kas ketvirtas dėl šios priežasties tinkamai įvykdo paskirtas užduotis – tokius rezultatus atskleidė šių metų sausį remiantis streso valdymo programa „StressOff“ atliktas tyrimas. 

Vasario 16-osios, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną pagerbti iškiliausi, arba kaip nors ypatingai pasižymėję Tauragės krašto žmonės. Renginys buvo transliuojamas tiesiogiai per Tauragės kabelinę televiziją.

Skirk 2%
  • Įkelta: 2016-02-18