Renaldas Šileris: „Be senelio indėlio Lietuvos badmintonas atrodytų kitaip“
Įkelta:
2022-02-16
Nuotrauka
sileris
Aprašymas

Asmeninio archyvo nuotraukos

 

,
Nuotrauka
sileris
Aprašymas

Iš dešinės Renaldas Šileris ir Jonas Šileris

Tauragėje neseniai surengtas šviesaus atminimo trenerio Jono Šilerio atminimo taurės turnyras. Jau metai, kaip šio badmintono Tauragėje pradininko, įspūdingą patirtį sukaipusio šios sporto šakos puoselėtojo nebėra. Praūžus turnyrui pasikalbėjome su Renaldu Šileriu – Jono Šilerio anūku. „Daug apdovanojimų jis gavo ne tik aikštelėje, daugumą atsiimti lydėdavau ir aš, labai džiaugdavausi, kad žmonės vertina jo nuopelnus“, – „Tauragės žinioms“ pasakojo Renaldas.

Prisiminimai apie senelį

Renaldas sako, kad artėjant turnyrui ir per patį turnyrą daug žmonių dalijosi prisiminimais apie Joną Šilerį, bet pačiam Renaldui buvo sunku išskirti vieną ar kitą prisiminimą – jų tiek daug.

– Galvojau, kad galbūt dar ne laikas, viskas per daug šviežia, per daug skirtingų minčių ir emocijų, – prisipažįsta pašnekovas.

Tačiau gerai permąstęs prisiminimus ir sulaukęs mūsų klausimo – koks Jonas Šileris buvo kaip treneris, sportininkas, senelis, žmogus, – Renaldas sako, kad jo senelis buvo labai rūpestingas, atsakingas, kuklus, ganėtinai griežtas.

– Bet visada teisingas. Itin mėgstantis punktualumą. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad turėjo ir puikų humoro jausmą, kur kartais išgirdus vieną ar kitą jo pasakytą juokelį, tiek pačiam, tiek kitiems akių nebūdavo kur dėti, – juokiasi pašnekovas.

Renaldas pasakoja, kad Jonas Šileris buvo aukštos kvalifikacijos, moralės ir žmogiškųjų vertybių kupinas treneris, kuris savo auklėtinius mokė ne tik sportinės technikos, mokė žymiai daugiau.

– Jis puikiai mokėjo sudėlioti mums visiems pas jį sportavusiems vaikams, kokios savybės gyvenime yra svarbiausios ir kuriomis turėtumėme vadovautis. Jis visada mokė siekti tikslų dedant visas pastangas, mokė pagarbos kiekvienoje situacijoje (nesvarbu, ar treniruotėje, ar mokykloje, ar pralaimėjus svarbiausią gyvenime mačą), skiepijo idėją, kad itin daug priklauso nuo mūsų pačių, – kaip trenerį Joną Šilerį prisimena jo anūkas.

Prisiminimuose iškyla Joninės, kurių šventė vykdavo pas senelį sode. 

Apdovanotas treneris 

Jonas Šileris buvo įvertintas ne tik kaip sportininkas, treneris, bet ir kaip asmenybė. Jis buvo žurnalistas, susidomėjo badmintonu ir ėmė jį populiarinti Tauragėje dar aštuntajame dešimtmetyje. 1996 m. įkūrė asociaciją badmintono klubą „Volanas“, buvo ilgametis klubo prezidentas. Sporto paslaptimis dalijosi su jaunimu iki pat paskutinių dienų.

Trenerio auklėtiniai ne vienas žaidė Lietuvos badmintono rinktinėje, tarptautinėse varžybose atstovavo Lietuvai. Jo treniruoti auklėtiniai tapo Lietuvos jaunimo ir vyresnių amžiaus grupių čempionais: Rimas Lavrukaitis, Antanas Mizgiris, Akvilė Stapušaitytė, Povilas Bartušis ir daugelis kitų. Pekino ir Londono olimpietės Akvilės Stapušaitytės pirmasis treneris – Jonas Šileris.

2013 m. pelnė Metų sporto žmogus titulą Tauragės metų žmogaus rinkimuose. 2018 m. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė 70-mečio proga J. Šilerį, kaip olimpiniam sąjūdžiui nusipelniusį žmogų, apdovanojo prizu „Citius. Altius. Fortius“.

– Ne paslaptis, kad senelis labai daug apdovanojimų yra gavęs ne tik badmintono aikštelėje, o dauguma šių apdovanojimų atsiimti lydėdavau jį ir aš kartu, labai džiaugdavausi, kad žmonės vertina jo nuopelnus ir pastangas, – sako Renaldas. – Taip pat norėtųsi išskirti jo posakį, kurį jis sakydavo visą gyvenimą, kiek pamenu, ir jau girdėjau tai ne iš vieno jį pažinojusio žmogaus – „sunku treniruotėse, lengva varžybose“. Manau, kad gerai pagalvojus, šiuo posakiu galime vadovautis kiekvienas ir tikrai ne tik sporte. 

Padėjo pamatus

Jonas Šileris – vienas iš badmintono pradininkų Tauragėje, padėjęs pamatus šio sporto bendruomenei. Jo įkurtas klubas „Volanas“ pernai atšventė 25-metį. Pradėtą veiklą tęsia stipri bendruomenė, jaunimą ir vyresnius treniruoja du jauni, bet jau patyrę treneriai – Dovydas Razas ir Ugnė Sakalauskaitė. Renaldas sako, kad senelis paliko puikius pamatus šiai sporto šakai plėtoti.

– Dauguma žmonių badmintono bendruomenėje jau ir dabar tęsia senelio pradėtus darbus, toliau veda badmintono treniruotes, organizuoja turnyrus, stovyklas, plečia „Volano“ klubo veiklą. Nereikėtų pamiršti ir to, kad šiuo metu jau ne vienas senelio auklėtinis pats yra treneris ne tik Tauragės badmintono klube, bet ir kituose, didžiausiuose Vilniaus ir Kauno badmintono klubuose. Manau, kad be senelio indėlio Lietuvos badmintonas šiuo metu atrodytų visai kitaip, – sako Renaldas.

Jaunimas ir sportas

Vis dėlto sudominti jaunimą sportu, ne tik badmintonu, darosi vis sunkiau. Sporto bendruomenė tikina, kad tai iš dalies ir pačių tėvų indėlio trūkumas. Renaldas sako, kad priežasčių daug ir įvairių. Jo nuomone, kiekviena auganti karta vis kitokia. Tačiau daug kas priklauso ir nuo pasirinkimų, kurių šiuolaikinis jaunimas turi žymiai daugiau nei prieš dešimt, dvidešimt ar net trisdešimt metų.

– Manyčiau, kad vaikai turi daugiau pasirinkimų, tėvai taip pat supranta, kad ne kiekvienu atveju reikia dėti visas pastangas, kad jų vaikas būtų geriausias mokykloje ar sporte. Vaikai dabar turi daugiau laisvės, kas iš vienos pusės yra gerai, bet iš kitos pusės laisvė gali stabdyti progresą, tobulėjimą, – mano Renaldas.

– Pamenu, kad man dar mokantis mokykloje ir sportuojant itin konkuruodavome tarpusavyje, visą laiką stengdavomės būti geriausiais, todėl žinodavai, kad jeigu patingėsi ir praleisi treniruotę ar nenubėgsi kroso, kurį treneris liepė nubėgti, varžovas bus stipresnis. Mes dėdami visas pastangas, stengdavomės, kad taip neatsitiktų, jog kažkas pasistengtų labiau už tave (juokiasi, – aut. pastaba). Manau, kad šiuo metu trūksta to konkurencingumo tarp vaikų, noro būti geresniais, dabar į sportą žiūrima laisviau, „paprasčiau“, – sako pašnekovas. 

Sportininko nuomone, tėvų indėlis taip pat svarbus.

– Manyčiau, kad tėvų pareiga yra pirmiausia supažindinti su sportu, o vėliau prisidėti skatinant, motyvuojant ir palaikant vaikus, kadangi treneriui vienam tai padaryti yra labai sunku. Žinoma, nekalbu apie vertimą sportuoti ar užsiimti kitokia veikla, tačiau, manau, kad tėvai turėtų aktyviai dalyvauti vaikų pasirinkimuose ir, kai reikia, juos paskatinti bei palaikyti, – įsitikinęs sportininkas.

Daug asmeninių savybių

Badmintoną žaisti Renaldas pradėjo būdamas penkerių ir žaidžia jau dvidešimt metų. Sako, šis sportas padėjo išsiugdyti daug asmeninių savybių, padedančių gyvenime.

– Manau, kad man asmeniškai išugdė itin stiprią discipliną, tikslų siekimą, norą būti geriausiu veikloje, kuria užsiimi. Itin stipriai pamėgau rungtyniauti ir atrodo, kad tas persiduoda ir kitose srityse. Norisi pažymėti, kad sportas yra labai techniškas, ne kontaktinis, juo užsiimant turi būti itin atsidavęs, susikaupęs, susifokusavęs, – vardina pašnekovas. – Nežinau, ar pastebite, bet nevalingai pažymiu psichologinius pliusus, kuriuos šis sportas formuoja. Manau, kad tai ir yra svarbiausia, ką šis sportas duoda. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad šis sportas yra labai fiziškas, aktyvus, staigus ir greitas, tad itin stiprina visą kūną, ištvermę, reakciją.

Sportuoja aktyviai

Jau kurį laiką Renaldas dirba advokato padėjėju, badmintonas, sako, labiau hobis. Prie to prisidėjo ir senelio mirtis. Pats žaidimas kelia labai daug prisiminimų.

– Netekus senelio buvo laikotarpis, kai norėjosi atsiriboti nuo šios veiklos, matyt, tuo metu buvo per sunku ja užsiimti, kėlė per daug prisiminimų. Pastaruoju metu pradėjau kartais treniruotis pats bei vesti treniruotes norintiems patobulėti Vilniuje, – pasakoja Renaldas. – Jaučiu, kad noras žaisti vėl pradeda stiprėti, pradėjau daugiau dalyvauti turnyruose. Taip pat nesinori nusileisti jaunesniems sportininkams, o tai skatina ir toliau palaikyti formą, tad jaučiu, kad badmintonas su laiku ir vėl pradės užimti didesnę vietą mano gyvenime, – neabejoja vaikinas.

Be badmintono ir advokato karjeros, Renaldas buvo susidomėjęs koviniu sportu – lankė Muay Thai ir bokso treniruotes. Šiuo metu vis dar užsuka pas kitą tauragiškį Robertą Liorančą į bokso treniruotes. Vasarą žaidžia tenisą. Žiemą išbandė slidinėjimą, kuris tampa nauju hobiu.

Renaldas „Tauragės žinių“ skaitytojams ir sporto bendruomenei siunčia linkėjimus.

– Norėčiau padėkoti už tai, kad pakalbinote ir visiems, kurie vienaip ar kitaip prisimena senelį. Mums, visiems artimiesiems, tai, kad galime prisidėti prisimenant jį, yra labai svarbu. Labai Jums ačiū.

 

Nuotrauka
margis
Valdo Latožos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-04
Tokios žinios, ko gero, laukė ne viena tauragiškių šeima, auginanti mažamečius. Po kelerių metų pertraukos, sunkios ligos ir ilgo gydymo į darbą sugrįžta gydytojas Eugenijus Margis.
Nuotrauka
genute
Autoriaus ir Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-02-06
Apie Gonovaitę Urmonaitę rašyti – ir kančia, ir malonumas: malonumas tas, kad tą žmogų pažįstu jau 45 metus (tiek, kiek ji gyvena Tauragėje), o kančia ta, kad vis tiek šios spalvingos asmenybės man nepavyks visapusiškai atskleisti. Žinodamas jos nestandartinius sprendimus scenoje ir gyvenime, pats jaučiuosi labai standartinis žurnalistas, kuriam lengviausia būtų tiesiog apžvelgti Genovaitės (arba kaip Andrius Naraškevičiukas sakydavo Genūūūtės) nueitą kelią Tauragėje: atvažiavo, įsidarbino, režisavo, skaitė poeziją, pati vaidino, rašė knygas, rengė festivalius, kraštiečių susitikimus, dirbo mokytoja... Ir tai būtų aišku, suprantama, išbandyta, patikrinta. Bet juk čia Genūūūūtė!
Nuotrauka
inga
Inesos Vaigauskienės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-19
Nuo spalio pirmosios Tauragės kultūros centre darbus pradėjo kultūrinių renginių organizatorė-jaunimo koordinatorė Inga Tubutytė. Tauragiškė kviečia jaunimą drąsiai kreiptis į ją ir siūlyti savo idėjas bei išsakyti norus, pastebėjimus, kokių renginių trūksta Tauragėje.
Nuotrauka
irina
Irinos Sadauskienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-18
Kalbėti su Irina nuostabiai paprasta ir įdomu. Ji turi tiek daug ką pasakoti! Irina iš tų žmonių, kurie ne tik daug kuo domisi, turi sukaupusi daug žinių, bet ir turi noro visu tuo savo turtu dalintis. Sako, kad tokie žmonės būtų geri mokytojai... Nors dirba mokykloje, Irina – ne mokytoja. Vis dėlto savo žiniomis dosniai dalijasi su visais, kurie nori klausytis. Kaip jai pavyko suderinti tris didžiausius savo norus: norą keliauti, norą mokytis ir norą pasakoti istorijas?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-11-08
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos bendruomenę pasiekė skaudi žinia – eidama 61-uosius metus mirė bibliotekos direktorė Meilutė Parnarauskienė. Šią skaudžią netekties valandą bibliotekos kolektyvas nuoširdžiai užjaučia Meilutės Parnarauskienės artimuosius.
Nuotrauka
jankauskas
J. Jankausko asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-11-02
Skaudvilės seniūnijos Trepų kaimo gyventojas Jonas Jankauskas bene visą gyvenimą užsiima amatais. 67-erių amatininko darbai, pristatyti ir konkursinėje parodoje „Aukso vainikas“, puošia ne tik Skaudvilės kraštą, bet iškeliauja ir į svečias šalis. Liaudies meno puoselėtojas teigia, kad menas ir amatai jį lydėjo nuo mažų dienų, o naujų idėjų kūriniams nestokoja – tik spėk suktis.  
Nuotrauka
Mokytoja
Paulinos Reketytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-05
Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena. Proga ne tik skirti sveikinimo žodį, bet ir pasikalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria mokytojas. Švietimo sistema išgyvena sudėtingą laikotarpį, nesibaigiančios reformos atneša ne tik teigiamų pokyčių, bet ir sumaišties. Prieš porą savaičių įspėjamajame streike dalyvavę pedagogai šiandien pradeda protesto akciją, kurios trukmė dar neaiški. Bet aiškūs mokytojų reikalavimai – jie nori kokybiškesnių darbo sąlygų, mažesnių klasių, oresnio atlyginimo. Kas bevyktų švietimo sistemoje, mokytojas visada galvoja apie vaiką. Su džiaugsmu apie darbą kalba Skaudvilės gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytoja Violeta Verpečinskienė, jau skaičiuojanti 34-us darbo metus mokykloje ir dalijasi įžvalgomis apie mokytojo kasdienybę, pokyčius ir iššūkius
Nuotrauka
pukeliene
Raimondos Alysienės nuotrauka 
Įkelta:
2023-09-01
Jovarų pagrindinės mokyklos direktorei Janinai Pukelienei šis rugsėjis mokykloje – jau 22-asis. Nuo praėjusių metų gruodžio direktorės pareigas einanti pedagogė sutiko pasidalinti mintimis apie mokyklos džiaugsmus ir rūpesčius. Bet pirmiausia pasidžiaugė savo mokyklos bendruomene, ypač administracijos darbuotojais: jie nuostabūs – kantrūs ir besišypsantys. 
Nuotrauka
nuotrauka
Valdo Kilpio nuotrauka
Įkelta:
2023-06-24
„Fizinis panašumas yra viena, bet mes – skirtingi žmonės“, – sako Vlado Putvinskio-Pūtvio provaikaitis Stasys Pūtvis, bet žvelgdamas į jį išties gali pamanyti, kad sutikai ano meto bajorą, dvarininką, visuomenės ir kultūros veikėją, rašytoją, knygnešį, žuvininkystės pradininką Lietuvoje, vieną iš Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėją bei ideologą.
Nuotrauka
lidija
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-03
Lidiją Šeputis Žygaičių seniūnijos gyventojai puikiai pažįsta – ji nuo 1983 m. dirbo Žygaičių ambulatorijoje sesele. 67-erių moteriai visą gyvenimą buvo svarbiausia buvo padėti žmonėms. Tokio darbštaus, atsakingo ir pareigingo žmogaus sunku nepastebėti – žygaitiškiai net teikė jos kandidatūrą Tauragės garbės piliečio vardui gauti. Į Lietuvą Lidiją atvedė meilė lietuviui Algimantui. Iš pradžių gyvenimas nebuvo rožėmis klotas – trukdė kalbos barjeras, nepažįstama aplinka, bet po truputį moteris įsikūrė, pelnė žmonių pasitikėjimą ir meilę
Nuotrauka
nuotrauka
Povilo Naujoko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Tauragiškis Povilas Naujokas socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi kvapą gniaužiančiomis gamtos nuotraukomis, netrūksta ir mylimos Tauragės vaizdų, akimirkų iš kelionių. Paauglystėje pradėjęs fotografuoti, nors ir buvo padaręs nemažą pertrauką, jis vėl sugrįžo prie savo pomėgio. Fotografas labiausiai mėgsta fiksuoti gamtą ir gyvūnus.
Nuotrauka
nuotrauka
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Kada, jei ne dabar, džiaugtis ir didžiuotis savo kraštu, kūrybingais jo žmonėmis, nešančiais meno šviesą mums visiems? Juk šiemet esame Lietuvos kultūros sostinė. Viena tokių šviesulių – menininkė, dailės ir technologijų mokytoja Vida Karbauskienė, kurios darbų paroda „Kodėl? ESU“ užvakar atidaryta Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Edukacijų centre. Vida užduoda klausimą žodžiu, o atsakymą pateikia dailės kalba. Skaitytojų dėmesiui – interviu su autore.
Nuotrauka
juozas
Juozo Petkevičiaus asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ ketverius metus dirbantis fotografas Juozas Petkevičius kilęs iš legendomis apipinto Šilavoto kaimo Prienų rajone. Ar meno magija jį užbūrė nuo vaikystės, o galbūt užkrėtė mamos, mėgusios fotografuoti, pavyzdys? Pokalbis su Juozu – apie pažintį su fotografija, siekį gilintis į jos istoriją ir apie kasdienybę muziejuje.   
Nuotrauka
Zavinta
Įkelta:
2023-04-09
Tikinčiųjų ir ne tik jų laukiamos šv. Velykos – jau poryt. Šeimos džiaugsis buvimu kartu – eis į bažnyčią, sės prie vaišių stalų, ridens margučius. Prisimins tradicijas, tačiau neapsieis ir be naujovių. Štai Žavintos Kvederienės šeimos stalą papuoš ne tik pagal senovinį močiutės receptą iškepti grybukai, bet ir meniškai pačios Žavintos rankomis dekoruoti sausainiai – kiškučiai, žąsys ar avelės. Tokie sausainiai, kaip ir kiti jos kepiniai, papuoš ir ne vienos tauragiškių šeimos stalą.  
Nuotrauka
sokiai
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-28
Šiaulių arenoje surengtame Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionate tauragiškių Agotos Marozaitės ir Mato Paupario pora, atstovaujanti šokių klubui „Dance life“ jaunių klasėje Lotynų Amerikos šokių programoje tapo vicečempionais ir į Tauragę parvežė sidabro medalius. „Dance life“ klubui tai pirmasis tokio aukšto lygio įvertinimas. Kaip tie medaliai „nukalami“, papasakojo klubo treneris Justas Bareišis. 
Nuotrauka
rindokas
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Netekome dar vieno narsaus, atkaklaus, Lietuvą mylėjusio mūsų tautos tragedijos liudininko. 
Nuotrauka
vigantas
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-03-13
Kovo 13-ąją į Amžinybę išėjo Tauragės liaudies teatro aktorius, buvęs Tauragės kultūros centro darbuotojas Vigantas Užmiškis.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-12
Paveikslai, iš kurių sklinda dvasios ramybė, šiluma, ypatingas gamtos pojūtis. Tokia paroda, pavadinta „Gamtos spalvos“, ką tik galėjo grožėtis Skaudvilės kultūros namų lankytojai. Autorė Justina Šemeklienė atvira: tapyba jai – poilsis, nusiraminimas, meditacija.
Nuotrauka
nuotrauka
Daivos Genienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
Tauragės visuomenės sveikatos biuro vadovė Daiva Genienė tauragiškiams pažįstama kaip sveikos gyvensenos propaguotoja, žygių su šiaurietiškomis lazdomis vadovė, renginių vedėja. Išleisdama savo eilėraščių knygą ji atskleidė dar vieną savo asmenybės pusę. „Kai eilių priguldyti pilni stalčiai, natūraliai kyla mintis guldyti juos tvarkingiau, pavyzdžiui, feisbuke, su žyma „tik draugams“. Kai eilėraščiai suranda savo skaitytoją, sukelia diskusijas, dovanoja grįžtamąjį ryšį, kažką padrąsina, kažką įkvepia – aplanko drąsa išleisti knygą“, – sako ji.  
Nuotrauka
inga
Įkelta:
2023-02-25
Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, rankinio trenerė Inga Jurienė gimė ir augo Tauragėje, baigė tuometinę Tauragės 2-ą vidurinę mokyklą. Rankiniu susidomėjo antroje klasėje, o nuo septintos mokėsi sportininkų klasėje – visa rankinio komanda. Pasirinkusi trenerės kelią ji didžiuojasi savo auklėtinėmis, o labiausiai tuo, kad išsiugdė sau įpėdinę. Ir sūnus Lukas, užaugęs sporto salėje, pasirinko sportininko kelią. Nors moteris jau pasvarsto, kad galbūt laikas sportinius batelius, kaip sakoma, pakabinti ant vinies, vis dar žaidžia veteranų lygoje. Taip nuo 1983-ųjų – jau 40 metų – rankinis yra neatsiejama Ingos gyvenimo dalis.