Nuo mažų dienų virtuvėje eksperimentuojantis dvidešimt vienerių tauragiškis Eimantas Venckus savo artimųjų ratą šiandien džiugina burnoje tirpstančiais kepiniais. Dieviško skonio pyragai verčia patikėti dažnai girdimu posakiu, kad vyrai – geriausi virtuvės šefai. Gali būti, kad kada nors įvertinti Eimanto kepamų pyragų skonį galės ir tauragiškiai – vaikinas, šiuo metu atliekantis praktiką garsaus kulinaro Liutauro Čepracko restorane „Gastronomika“, neslepia, kad norėtų dirbti gimtajame mieste.
Pyragai be recepto
Vaikinas pasakoja, kad pirmieji bandymai kepti prasidėjo dar vaikystėje. Vos dešimties Eimantas, kaip jis pats teigia, kepdavo labai keistus pyragus – neturėdamas jokio recepto, tešlą pyragui berniukas maišydavo iš to, ką rasdavo namuose, todėl dažniausiai iš orkaitės ištraukti gaminiai buvo nelabai valgomi.
– Itin pamėgtu ingredientu tapo cinamonas – naudodavau jo tiek daug, kad pasikeisdavo ir paties pyrago spalva. Cinamonas buvo ne vienintelė sudedamoji kepinio dalis, kurios maišydamas tešlą nepagailėdavau – kartais pyragai primindavo didelę „saldžios kiaušinienės plytą“, o kiaušinių atsargos namie tada gerokai pamažėdavo. Žinoma, pasitaikydavo ir itin primityvių klaidų. Ne kartą esu ir netyčia „užmušęs“ mieles – tuomet dar nežinojau, kad šios žūsta 50 laipsnių temperatūroje, – vaikystę prisiminė Eimantas.
Šeimos šventėmis pasirūpinta
Visgi Eimanto šeima gali džiaugtis vaikystėje neslopinusi jo kūrybinio įkvėpimo. Dabar jaunuolis pasirūpina ir šeimos šventiniu desertų stalu.
– Kaip visuomet, prisižadu iškepti per daug pyragų. Juos kepdamas nemiegu visą naktį, tačiau vėliau miegu visą dieną, – juokėsi vaikinas.
Labiausiai Eimanto šeima džiaugiasi namuose pasklidus prancūziškos virtuvės kvapams – vaikino kepama prancūziška obuolių tartaletė iš visų pyragų jiems patinka labiausiai. Tiesa, jas Eimantas kepa neturėdamas ką veikti. Draugų rate labiau mėgstamas šokoladinis pyragas. Atsiliepdama apie Eimanto kepamus pyragus viena jo draugių sakė, kad paragavus šio pyrago nesinori sustoti jo valgyti.
„Užsispyrėlis“ sūrio pyragas
Pats vaikinas labiausiai mėgsta sūrio pyragus. Šiuo metu Eimantas nori išmėginti kuo daugiau šio pyrago rūšių bei gaminimo būdų.
– Skaniausias iš visų pyragų man yra „Niujorko“ sūrio pyragas, kurį iškepti pavyko turbūt tik iš ketvirto karto – turėjau pakeisti daug receptų, kurių ieškau įvairiose televizijos laidose ar internete. Keitėsi ir sūrio rūšys ir net kepimo laikas, kol galiausiai pavyko rasti labiausiai patinkančią kombinaciją. Bandymų skaičių lėmė ir šio sūrio pyrago pado paruošimas – neretai jis būdavo pernelyg kietas ar pernelyg minkštas, o kartais likdavo prikibęs prie skardos, – apie virtuvės paslaptis kalbėjo Eimantas.
Svarbiausias ingredientas – savikritika
Nors atidarius orkaitę rezultatas ir ne visada nudžiugina, Eimantas neslepia, kad pyragus kepti jam patinka, nes tai paprasta lyginant su kitais patiekalais. Virtuvėje neretai kepamos ir bandelės, ruošiami makaronai, rizoto ar lazanija.
– Man patinka pradėti gaminti ir proceso metu sugalvoti, ką gaminsiu, arba, kaip tai vadinu – gamybą „išburti“ iš namie likusių ingredientų, – patirtimi dalinosi vaikinas.
Visgi pačiu paskutiniuoju „ingredientu“ visuomet tampa savikritika. Jos vaikinas tikrai nestokoja – jam visuomet atrodo, kad pagaminti patiekalai galėtų būti geresni, todėl net ir sulaukdamas aplinkinių pagyrų mano, kad dar nėra jų vertas.
– Manau, kad pyragus kepti išmokau tik pradėjęs mokytis kulinarijos – iki tol buvau „žalias kaip agurkas“. Po mokyklos baigimo rinkausi tarp sporto ir šios specifikos, o dabar jau antrus metus mokausi kulinarijos pagrindų pas virtuvės šefą Liutaurą Čepracką – šio sprendimo tikrai nesigailiu, – pasirinkimu džiaugėsi Eimantas.
Eimantas sako, kad dažnai jo gaminamų kepinių skonis priklauso ne tik nuo ingredientų kiekio ar kepimo temperatūros, bet ir nuo jo paties nuotaikos, todėl mokydamasis iš šefo sulaukia įvairių įvertinimų. Visgi dabar Eimantas atlieka praktiką sostinėje esančiame L. Čepracko restorane „Gastronomika“ ir neslepia, kad sukaupęs reikiamą žinių bagažą tikrai norėtų grįžti šioje srityje dirbti ir į gimtąją Tauragę.