Europos čempionas Rokas Baciuška: „šeima – geriausia palaikymo komanda“
Įkelta:
2018-10-23
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Žalgirių gimnazistas Rokas Baciuška praėjusią savaitę perrašė Lietuvos automobilių sporto istoriją. Aštuoniolikmetis pasiekė tai, ko dar jokiam lietuviui nepavyko. Paskutinio Europos ralikroso čempionato (Euro RX) S1600 klasės etape jis neišvaistė sukaupto pranašumo ir buvo paskelbtas čempionu. 10 metų automobilių sporte nardantis tauragiškis šią savaitę lankėsi „Tauragės žinių“ redakcijoje. Už galimybę siekti aukštų rezultatų jis dėkojo savo šeimai, rėmėjams ir klasės draugams.

Kylanti žvaigždė

„Neturiu žodžių. Sezono pradžia buvo labai sunki ir tikrai buvo sunku tikėtis tokios pergalės. Tačiau dabar mes – Europos čempionai. Nuostabus jausmas ir visų pirma noriu padėkoti nuostabiai komandai, rėmėjams, fanams – tai mūsų visų pergalė,“ – po pergalingo finišo kalbėjo dvyliktokas Rokas Bačiuška.

Paskutinis ralikroso etapas Vokietijoje buvo pats saldžiausias. Nors aršiausiam savo varžovui iš Rusijos R. Baciuška nusileido, bendroje įskaitoje užteko taškų, kad pavyktų iškovoti Europos čempiono titulą.

– Komandos vadovas paprašė prieš finalą „nesidraskyti“, bet aš vis tiek spaudžiau, – redakcijoje kalbėjo sportininkas, pergalingame sezone atstovavęs Prancūzijos komandai.

Tai buvo pirmas R. Baciuškos sezonas Europos ralikroso čempionate. 2017 m. jis išbandė save dviejuose ralikroso etapuose ir viename sugebėjo užimti antrą vietą. Pastebėjus didžiulį sportininko potencialą, kartu su rėmėjais buvo nutarta koncentruotis būtent į šį sportą.

„Euro RX“ čempionatą tauragiškis pradėjo prie „Škoda Fabia“ automobilio vairo, tačiau sezono viduryje persėdo prie technologiškai kiek pažangesnio „Audi A1“. Tauragiškis užsienio komandai atstovauja dėl geresnių techninių galimybių ir aptarnavimo. Tiesa, net ir itin greitas sportinis automobilis be vairuotojo – tik metalo gabalas.

– Šiame sporte 80 proc. sėkmės lemia startas. Būtina greita reakcija, žinoma, svarbūs taktiniai sprendimai ir net sėkmės faktorius, – teigė pašnekovas.

Nuotrauka

Kartingo sportas

Dėl galimybės mėgautis autosportu R. Baciuška dėkoja savo tėčiui. Giedrius Bačiuška – didelės logistikos, automobilių pardavimo ir nuomos bendrovės „GBY“ savininkas. Prieš dešimt metų jis ir nuvedė sūnų į Viešvilės kartodromą, kur gimė aistra šiam sportui.

– Pirmos „gonkės“ (lenktynės, – red. past.) sekėsi, netrukus pasiūlė man važiuoti sportiniu kartingu, – prisiminė Rokas.

Jau po keleto metų tauragiškis, kaip lygus su lygiais, varžėsi su Lietuvos geriausiais kartingo meistrais. 2010 m. R. Baciuška iškovojo ir pirmąjį savo trofėjų, tapo Lietuvos čempionu „Rotax Junior“ klasėje.

Sparčiai tobulėdamas Rokas skynė pergales įvairių kartingų trasose, o būdamas 14-os jis iškovojo Pabaltijo čempiono titulą.

Paklaustas, kaip gi kartingo sportas susijęs su dabartiniais jo pasiekimais ralikroso varžybose, R. Baciuška teigė, jog tai beveik neatsiejamos sritys. Esą nuvertinti kartingo nevertėtų, nes tai daugelio sportininkų pirmoji mokykla. Be to, tai labai galingi bolidai, pasiekiantys 180 km / h greitį. Žaibiškai įsibėgėjantys kartingai reikalauja itin didelės ištvermės ir fizinio pasiruošimo. R. Baciuškos teigimu, raumenų masė šiame sporte nepadeda, netgi priešingai – lenktynininkai būna smulkaus sudėjimo, tačiau itin ištvermingi.

Kartodromas ir dabar yra neatsiejama tauragiškio aistra bei vieta, kuriose jis treniruojasi ir tobulėja.

– Jei su kartingu nebūčiau važiavęs, tokių rezultatų nebūčiau pasiekęs, – teigė pašnekovas, patenkantis geriausių į Europos kartingo meistrų dešimtuką.

Anot Roko, kartingas tapo tramplinu ne vienam „Formulė – 1“ lenktynininkui. Paskutinėse Pasaulio kartingų čempionato varžybose dalyvavo ir legendinė „F-1“ žvaigždė Felipe Masa, šiuo metu vadovaujantis FIA kartingo komisijai.

Tėčio palaikymas

Automobilių sportas Bačiuškų šeimoje visuomet užėmė svarbią vietą. Ne tik dabar, kai vidurinysis sūnus tapo Europos čempionu. Anot Roko, į varžybas jie ne kartą važiavo atostogų metu su kemperiu. Sparčiai pasaulyje populiarėjančios ralikroso varžybos pakerėjo visus.

Praėjusiais metais šeima nusprendė suteikti Rokui galimybę išbandyti jėgas už galingesnio automobilio vairo. Pirmieji važiavimai Miuncheno trasoje nustebino – tauragiškis aplenkė patyrusius varžovus, tad buvo nuspręsta jį registruoti keliems Europos čempionato etapams.

– Automobilių sporte dažnai viskas susiklosto pagal tradicijas. Važiuoja tėtis, vėliau sūnus. Pas mus buvo kitaip, niekas varžybose nedalyvavo, bet šeima įdėjo pirmąjį įnašą, kad galėčiau lenktyniauti, – pirmuosius žingsnius ralikroso varžybose prisiminė R. Baciuška.

Nuotrauka

Ne paslaptis, kad šis sportas itin brangus užsiėmimas, be rėmėjų paramos išgyventi būtų itin sunku. Kiek kainuoja galingas R. Baciuškos „Audi“, vaikinas atsakyti negalėjo. Esą visus finansinius reikalus tvarko tėtis.

Nuo piniginių lėšų priklausys, ar tauragiškis kitais metais dar kartą dalyvaus Europos ralikroso čempionate. Vaikinas tikisi, jog po pergalingo sezono galbūt pavyks pritraukti kitų investuotojų dėmesį. Rokas pripažino, jog dalyvauti norėtų, tačiau Lietuvoje šiam sportui sunku. O gerųjų pavyzdžių net nereikia ieškoti vakarų Europoje, čia pat Latvijoje šiemet vyko pasaulio čempionato vienas iš etapų.

Klasiokų sveikinimai

Su Europos čempiono titulu grįžęs dvyliktokas ypatingo dėmesio gimtojoje Tauragėje nejaučia. Kaip visada, jį pasveikino ištikimiausi draugai ir klasiokai. Po pergalingo finišo jis išgirdo ir pavydžių bendraamžių replikų, tačiau tikina, kad į jas nekreipia dėmesio.

– Šeima – geriausia palaikymo komanda, – teigė gruodžio mėnesį 19-ąjį gimtadienį švęsiantis tauragiškis.

Į kiekvienas varžybas palaikyti Roko atvyksta jo broliai Rytis ir Simas bei, žinoma, tėtis ir mama. Į Latvijoje vykusį ralio etapą susirinko per pusšimtį tauragiškių, toks palaikymas Roką motyvuoja stengtis dar labiau.

– Mano planas A – dalyvauti automobilių sporte. Planas B – baigus gimnaziją studijuoti logistiką, transportą. Reiks padėti tėčiui, – teigė R. Baciuška.

Europos čempionas tikina, kad išskirtinių pomėgių jis daugiau neturi. Vakarais mėgsta pabėgioti, stiprina reakciją ir fizinį pasiruošimą pas trenerį Mindaugą Pocių.

Paklaustas, ar mėgsta paspausti greičio padalą Tauragės gatvėse, vaikinas teigia niekad to nedarantis.

– Vairuotojo pažymėjimą gavau beveik prieš metus, bet esu dar jaunas, manau, kad mieste yra daug geresnių vairuotojų už mane, turinčių didesnę patirtį, kurios lyginti su varžybų patirtimi negalima. Greitį mėgstu tik trasoje, o miesto gatvėse laikausi taisyklių. Man atrodo, kad tauragiškiai vairuoja gerai, tik šeštadieniais, kai vyksta turgus, galima pamatyti nesuprantamų vairavimo pavyzdžių, – šypsojo R. Bačiuška, kylanti Europos ralikroso žvaigždė.

Nuotrauka

Nuotrauka
margis
Valdo Latožos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-04
Tokios žinios, ko gero, laukė ne viena tauragiškių šeima, auginanti mažamečius. Po kelerių metų pertraukos, sunkios ligos ir ilgo gydymo į darbą sugrįžta gydytojas Eugenijus Margis.
Nuotrauka
genute
Autoriaus ir Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-02-06
Apie Gonovaitę Urmonaitę rašyti – ir kančia, ir malonumas: malonumas tas, kad tą žmogų pažįstu jau 45 metus (tiek, kiek ji gyvena Tauragėje), o kančia ta, kad vis tiek šios spalvingos asmenybės man nepavyks visapusiškai atskleisti. Žinodamas jos nestandartinius sprendimus scenoje ir gyvenime, pats jaučiuosi labai standartinis žurnalistas, kuriam lengviausia būtų tiesiog apžvelgti Genovaitės (arba kaip Andrius Naraškevičiukas sakydavo Genūūūtės) nueitą kelią Tauragėje: atvažiavo, įsidarbino, režisavo, skaitė poeziją, pati vaidino, rašė knygas, rengė festivalius, kraštiečių susitikimus, dirbo mokytoja... Ir tai būtų aišku, suprantama, išbandyta, patikrinta. Bet juk čia Genūūūūtė!
Nuotrauka
inga
Inesos Vaigauskienės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-19
Nuo spalio pirmosios Tauragės kultūros centre darbus pradėjo kultūrinių renginių organizatorė-jaunimo koordinatorė Inga Tubutytė. Tauragiškė kviečia jaunimą drąsiai kreiptis į ją ir siūlyti savo idėjas bei išsakyti norus, pastebėjimus, kokių renginių trūksta Tauragėje.
Nuotrauka
irina
Irinos Sadauskienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-18
Kalbėti su Irina nuostabiai paprasta ir įdomu. Ji turi tiek daug ką pasakoti! Irina iš tų žmonių, kurie ne tik daug kuo domisi, turi sukaupusi daug žinių, bet ir turi noro visu tuo savo turtu dalintis. Sako, kad tokie žmonės būtų geri mokytojai... Nors dirba mokykloje, Irina – ne mokytoja. Vis dėlto savo žiniomis dosniai dalijasi su visais, kurie nori klausytis. Kaip jai pavyko suderinti tris didžiausius savo norus: norą keliauti, norą mokytis ir norą pasakoti istorijas?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-11-08
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos bendruomenę pasiekė skaudi žinia – eidama 61-uosius metus mirė bibliotekos direktorė Meilutė Parnarauskienė. Šią skaudžią netekties valandą bibliotekos kolektyvas nuoširdžiai užjaučia Meilutės Parnarauskienės artimuosius.
Nuotrauka
jankauskas
J. Jankausko asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-11-02
Skaudvilės seniūnijos Trepų kaimo gyventojas Jonas Jankauskas bene visą gyvenimą užsiima amatais. 67-erių amatininko darbai, pristatyti ir konkursinėje parodoje „Aukso vainikas“, puošia ne tik Skaudvilės kraštą, bet iškeliauja ir į svečias šalis. Liaudies meno puoselėtojas teigia, kad menas ir amatai jį lydėjo nuo mažų dienų, o naujų idėjų kūriniams nestokoja – tik spėk suktis.  
Nuotrauka
Mokytoja
Paulinos Reketytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-05
Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena. Proga ne tik skirti sveikinimo žodį, bet ir pasikalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria mokytojas. Švietimo sistema išgyvena sudėtingą laikotarpį, nesibaigiančios reformos atneša ne tik teigiamų pokyčių, bet ir sumaišties. Prieš porą savaičių įspėjamajame streike dalyvavę pedagogai šiandien pradeda protesto akciją, kurios trukmė dar neaiški. Bet aiškūs mokytojų reikalavimai – jie nori kokybiškesnių darbo sąlygų, mažesnių klasių, oresnio atlyginimo. Kas bevyktų švietimo sistemoje, mokytojas visada galvoja apie vaiką. Su džiaugsmu apie darbą kalba Skaudvilės gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytoja Violeta Verpečinskienė, jau skaičiuojanti 34-us darbo metus mokykloje ir dalijasi įžvalgomis apie mokytojo kasdienybę, pokyčius ir iššūkius
Nuotrauka
pukeliene
Raimondos Alysienės nuotrauka 
Įkelta:
2023-09-01
Jovarų pagrindinės mokyklos direktorei Janinai Pukelienei šis rugsėjis mokykloje – jau 22-asis. Nuo praėjusių metų gruodžio direktorės pareigas einanti pedagogė sutiko pasidalinti mintimis apie mokyklos džiaugsmus ir rūpesčius. Bet pirmiausia pasidžiaugė savo mokyklos bendruomene, ypač administracijos darbuotojais: jie nuostabūs – kantrūs ir besišypsantys. 
Nuotrauka
nuotrauka
Valdo Kilpio nuotrauka
Įkelta:
2023-06-24
„Fizinis panašumas yra viena, bet mes – skirtingi žmonės“, – sako Vlado Putvinskio-Pūtvio provaikaitis Stasys Pūtvis, bet žvelgdamas į jį išties gali pamanyti, kad sutikai ano meto bajorą, dvarininką, visuomenės ir kultūros veikėją, rašytoją, knygnešį, žuvininkystės pradininką Lietuvoje, vieną iš Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėją bei ideologą.
Nuotrauka
lidija
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-03
Lidiją Šeputis Žygaičių seniūnijos gyventojai puikiai pažįsta – ji nuo 1983 m. dirbo Žygaičių ambulatorijoje sesele. 67-erių moteriai visą gyvenimą buvo svarbiausia buvo padėti žmonėms. Tokio darbštaus, atsakingo ir pareigingo žmogaus sunku nepastebėti – žygaitiškiai net teikė jos kandidatūrą Tauragės garbės piliečio vardui gauti. Į Lietuvą Lidiją atvedė meilė lietuviui Algimantui. Iš pradžių gyvenimas nebuvo rožėmis klotas – trukdė kalbos barjeras, nepažįstama aplinka, bet po truputį moteris įsikūrė, pelnė žmonių pasitikėjimą ir meilę
Nuotrauka
nuotrauka
Povilo Naujoko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Tauragiškis Povilas Naujokas socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi kvapą gniaužiančiomis gamtos nuotraukomis, netrūksta ir mylimos Tauragės vaizdų, akimirkų iš kelionių. Paauglystėje pradėjęs fotografuoti, nors ir buvo padaręs nemažą pertrauką, jis vėl sugrįžo prie savo pomėgio. Fotografas labiausiai mėgsta fiksuoti gamtą ir gyvūnus.
Nuotrauka
nuotrauka
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Kada, jei ne dabar, džiaugtis ir didžiuotis savo kraštu, kūrybingais jo žmonėmis, nešančiais meno šviesą mums visiems? Juk šiemet esame Lietuvos kultūros sostinė. Viena tokių šviesulių – menininkė, dailės ir technologijų mokytoja Vida Karbauskienė, kurios darbų paroda „Kodėl? ESU“ užvakar atidaryta Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Edukacijų centre. Vida užduoda klausimą žodžiu, o atsakymą pateikia dailės kalba. Skaitytojų dėmesiui – interviu su autore.
Nuotrauka
juozas
Juozo Petkevičiaus asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ ketverius metus dirbantis fotografas Juozas Petkevičius kilęs iš legendomis apipinto Šilavoto kaimo Prienų rajone. Ar meno magija jį užbūrė nuo vaikystės, o galbūt užkrėtė mamos, mėgusios fotografuoti, pavyzdys? Pokalbis su Juozu – apie pažintį su fotografija, siekį gilintis į jos istoriją ir apie kasdienybę muziejuje.   
Nuotrauka
Zavinta
Įkelta:
2023-04-09
Tikinčiųjų ir ne tik jų laukiamos šv. Velykos – jau poryt. Šeimos džiaugsis buvimu kartu – eis į bažnyčią, sės prie vaišių stalų, ridens margučius. Prisimins tradicijas, tačiau neapsieis ir be naujovių. Štai Žavintos Kvederienės šeimos stalą papuoš ne tik pagal senovinį močiutės receptą iškepti grybukai, bet ir meniškai pačios Žavintos rankomis dekoruoti sausainiai – kiškučiai, žąsys ar avelės. Tokie sausainiai, kaip ir kiti jos kepiniai, papuoš ir ne vienos tauragiškių šeimos stalą.  
Nuotrauka
sokiai
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-28
Šiaulių arenoje surengtame Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionate tauragiškių Agotos Marozaitės ir Mato Paupario pora, atstovaujanti šokių klubui „Dance life“ jaunių klasėje Lotynų Amerikos šokių programoje tapo vicečempionais ir į Tauragę parvežė sidabro medalius. „Dance life“ klubui tai pirmasis tokio aukšto lygio įvertinimas. Kaip tie medaliai „nukalami“, papasakojo klubo treneris Justas Bareišis. 
Nuotrauka
rindokas
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Netekome dar vieno narsaus, atkaklaus, Lietuvą mylėjusio mūsų tautos tragedijos liudininko. 
Nuotrauka
vigantas
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-03-13
Kovo 13-ąją į Amžinybę išėjo Tauragės liaudies teatro aktorius, buvęs Tauragės kultūros centro darbuotojas Vigantas Užmiškis.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-12
Paveikslai, iš kurių sklinda dvasios ramybė, šiluma, ypatingas gamtos pojūtis. Tokia paroda, pavadinta „Gamtos spalvos“, ką tik galėjo grožėtis Skaudvilės kultūros namų lankytojai. Autorė Justina Šemeklienė atvira: tapyba jai – poilsis, nusiraminimas, meditacija.
Nuotrauka
nuotrauka
Daivos Genienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
Tauragės visuomenės sveikatos biuro vadovė Daiva Genienė tauragiškiams pažįstama kaip sveikos gyvensenos propaguotoja, žygių su šiaurietiškomis lazdomis vadovė, renginių vedėja. Išleisdama savo eilėraščių knygą ji atskleidė dar vieną savo asmenybės pusę. „Kai eilių priguldyti pilni stalčiai, natūraliai kyla mintis guldyti juos tvarkingiau, pavyzdžiui, feisbuke, su žyma „tik draugams“. Kai eilėraščiai suranda savo skaitytoją, sukelia diskusijas, dovanoja grįžtamąjį ryšį, kažką padrąsina, kažką įkvepia – aplanko drąsa išleisti knygą“, – sako ji.  
Nuotrauka
inga
Įkelta:
2023-02-25
Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, rankinio trenerė Inga Jurienė gimė ir augo Tauragėje, baigė tuometinę Tauragės 2-ą vidurinę mokyklą. Rankiniu susidomėjo antroje klasėje, o nuo septintos mokėsi sportininkų klasėje – visa rankinio komanda. Pasirinkusi trenerės kelią ji didžiuojasi savo auklėtinėmis, o labiausiai tuo, kad išsiugdė sau įpėdinę. Ir sūnus Lukas, užaugęs sporto salėje, pasirinko sportininko kelią. Nors moteris jau pasvarsto, kad galbūt laikas sportinius batelius, kaip sakoma, pakabinti ant vinies, vis dar žaidžia veteranų lygoje. Taip nuo 1983-ųjų – jau 40 metų – rankinis yra neatsiejama Ingos gyvenimo dalis.