Kitąmet gimnazijos antrokai laikys tarpinius brandos egzaminus
Įkelta:
2023-03-27
Nuotrauka
BRANDOS EGZAMINAI
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Aprašymas

Būsimųjų gimnazijų antrokų laukia nemenki brandos egzaminų pokyčiai

 

Nemenki pokyčiai kitąmet laukia dabartinių dešimtokų arba gimnazijos klasių antrokų – kad gautų brandos atestatą po dvejų metų, kitąmet jie laikys tarpinius egzaminus. Šį mėnesį jie turi apsispręsti ir pasirinkti dalykus, kurių mokysis trečioje ir ketvirtoje klasėje. Kalbintų gimnazijų atstovų nuomonės dėl naujovių įvairios: vieni vardija galimus minusus, kiti sako, kad ši naujovė sumažins abiturientams egzaminų krūvį. 

Kovo mėnesį dešimtokai turi apsispręsti ir pasirinkti dalykus, kurių mokysis III–IV gimnazijos klasėse. Kaip skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), šis apsisprendimas svarbus, nes pasirinkimai turės įtakos brandos egzaminams, kurie po poros metų bus organizuojami pagal naują tvarką. 

Dešimtokai renkasi iš privalomų dalykų, privalomai pasirenkamų dalykų ir laisvai pasirenkamų dalykų. Rinktis reikia mažiausiai 8 dalykus. Privalomų pamokų minimumas – 25 val. per savaitę, maksimumas – 35 val. per savaitę. 

Visiems privalomi dalykai: lietuvių kalba ir literatūra, matematika, fizinis ugdymas. Lietuvių kalbai ir literatūrai bei matematikai mokytis reikia pasirinkti ir mokymosi kursą – išplėstinį ar bendrąjį. Mokiniams privaloma socialinė-pilietinė veikla. 

Rinktis reikia bent po vieną ar kelis iš privalomai pasirenkamų dalykų: užsienio kalbų (anglų, vokiečių, prancūzų, rusų); visuomeninio ugdymo (geografija, istorija, ekonomika ir verslumas, filosofija); gamtamokslinio ir technologinio ugdymo (biologija, chemija, fizika, informatika, inžinerinės technologijos); dorinio ugdymo (tikyba, etika); meninio ugdymo (dailė, muzika, teatras, šokis, medijų menas, taikomosios technologijos). 

Galima rinktis ir papildomai iš mokyklų siūlomų modulių. 

Pasiekimų patikrinimai

Reikalavimai pagrindiniam išsilavinimui įgyti nesikeičia. Kaip ir dabar, pagrindinis išsilavinimas 2023 m. įgyjamas baigus pagrindinio ugdymo programą ir dalyvavus pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimuose (PUPP). Kokiu mažiausiu balu mokiniui reikia išlaikyti PUPP, nėra nustatyta. Jeigu PUPP įvertinimas nesieks 4 balų, III klasėje tokiems mokiniams bus sudaromas individualus mokymosi pasiekimų gerinimo planas ir teikiama mokymosi pagalba, skelbia ŠMSM. 

Nuo 2024–2025 m. m. atsiras reikalavimas PUPP būti išlaikius ne mažiau kaip 4 balais. Šis pokytis palies dabartinius aštuntokus. 

Brandos egzaminai – tik valstybiniai 

Po dvejų metų, 2024–2025 m. m., visi brandos egzaminai bus valstybiniai – nebeliks mokyklinių. „Kad mokiniai galėtų nuosekliau atskleisti įgytas žinias bei gebėjimus ir patirtų mažiau įtampos dėl vienintelės galimybės žinias ir gebėjimus pademonstruoti per egzaminą, kuris nulemia jų ateities akademinius ir profesinius planus, dvejų metų mokymosi turinys suskaidomas mažesnėmis dalimis“, – teigia ŠMSM. 

Valstybinis brandos egzaminas išskaidomas į dalis: 2 tarpinius patikrinimus ir valstybinį brandos egzaminą pagrindinės sesijos metu – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos dalykų; 1 tarpinį patikrinimą ir valstybinį brandos egzaminą pagrindinės sesijos metu šių dalykų: užsienio kalbų, informatikos, biologijos, chemijos, fizikos, inžinerinių technologijų, istorijos, geografijos, filosofijos, ekonomikos ir verslumo.

Mokiniams pasirinkti bus siūlomi 3 nauji valstybiniai brandos egzaminai: filosofijos, ekonomikos ir verslumo bei inžinerinių technologijų. 

Kadangi III–IV gimnazijos klasėse lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos bus mokomasi pagal bendrojo arba išplėstinio kurso programą, vyks ir du atskiri – bendrojo ar išplėstinio kurso – šių dalykų valstybiniai brandos egzaminai.

Brandos egzaminas bus išlaikytas surinkus 35 iš 100 galimų taškų. 40 proc. įvertinimo bus galima surinkti jau prieš pagrindinę egzaminų sesiją: tarpinių patikrinimų III ir IV gimnazijos klasėje metu bus galima surinkti nuo 0 iki 40 taškų, o pagrindinės sesijos metu – nuo 0 iki 60 taškų.

Tarpiniai patikrinimai būtini atestatui gauti 

Tarpiniai patikrinimai vyks kitais mokslo metais, III gimnazijos klasėje, ir jie bus brandos egzamino dalis. Jie bus rengiami iš privalomų ir privalomai pasirenkamų dalykų ir beveik visi, kaip skelbia ŠMSM, vyks elektroniniu būdu.

Dalyvauti tarpiniame patikrinime turės visi mokiniai. Nedalyvavus jame dėl pateisinamos priežasties, bus sudaryta galimybė tarpinį patikrinimą laikyti IV gimnazijos klasėje su tų metų III gimnazijos klasės mokiniais.
Norėdamas gauti brandos atestatą, mokinys turės būti išlaikęs ir tarpinį patikrinimą, ir brandos egzaminą. 

Norėdami stoti į aukštąsias mokyklas 2025 m. abiturientai turės išlaikyti ne mažiau kaip 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir laisvai pasirinktą. Stojantiesiems į menų studijų krypčių grupės studijas pakaks mažiausiai 2 valstybinių egzaminų, jiems nebūtinas matematikos egzaminas.  

Pretenduojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas galios tiek bendrojo, tiek išplėstinio kurso lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos valstybinių brandos egzaminų rezultatai. 

Pasigenda nuoseklumo

Skaudvilės gimnazijos direktorius Nerijus Jocys mano, kad brandos egzaminų naujovės nėra blogai.  – Kai buvo neprivalomas dešimtos klasės patikrinimas, mokiniai buvo atsipalaidavę, nesistengė dėl rezultatų. Svarbu buvo ateiti, pasėdėti. Pasirašę vardą, pavardę gaudavo vienetą ir be problemų keliaudavo į vidurinį ugdymą, – dėstė gimnazijos vadovas.

– Manau, kad ir su būsimais vienuoliktokais perėjimas prie tarpinių egzaminų turėjo būti nuoseklus – pradėti nuo privalomų PUPP, kaip kad dabartiniai aštuntokai žino, kad po dvejų metų laikys patikras ir tam gali ruoštis nuosekliai, tada ir vyresnėse klasėse būtų lengviau, – teigė N. Jocys. 

Dalies mokinių motyvacija mokytis, pasak N. Jociaus, buvo kritusi. Nors nacionaliniu mastu teigta, kad matematikos, lietuvių kalbos patikrinimų išlaikymo vidurkis tesiekia 3,4 ar 4,3 balo, kad tai labai blogai. 

– Taip, blogai, nes prieš kelerius metus patikros tapo neprivalomos. O kai jos bus privalomos, mokinių motyvacija, žinant, kad reikės gauti bent minimalų įvertinimą, bus didesnė. Mokiniai sėkmingai galės mokytis toliau, – įsitikinęs N. Jocys, pridūręs, kad minimalius 4 balus gauti tikrai nėra sunku. 

Dabartiniai aštuntokai jau žinos, kad po poros metų laikys privalomus pasiekimų patikrinimus, tad ir ruošis atsakingai.  

Kalbant apie būsimų vienuoliktokų laukiančius brandos egzaminus ir tarpinius patikrinimus, pasak vadovo, kyla šiokių tokių neaiškumų.  

– Vienas neigiamas momentas, kad vienuoliktokai turės laikyti visų pasirinktų dalykų tarpinius patikrinimus, nes vienuoliktokui žinoti, kokius egzaminus laikys baigdamas mokyklą ir kur norės stoti, yra labai sudėtinga, – įsitikinęs direktorius. – Ir dvyliktoje klasėje dar dalis abiturientų sunkiai apsisprendžia, kokius egzaminus laikyti.

O vienuoliktokams, direktoriaus nuomone, bus per didelis krūvis laikyti visų pasirinktų dalykų tarpinius egzaminus, kurie turėtų prasidėti jau sausio mėnesį. 

– Manau, kad ir su būsimais vienuoliktokais perėjimas prie tarpinių egzaminų turėjo būti nuoseklus – pradėti nuo privalomų PUPP, kaip kad dabartiniai aštuntokai žino, kad po dvejų metų laikys patikras ir tam gali ruoštis nuosekliai, tada ir vyresnėse klasėse būtų lengviau, – teigė N. Jocys. 

Naujovės visada gąsdina

Vitalija Kalašinskienė, „Versmės“ gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui, mano, kad svarbu tai, kad tarpinius egzaminus vienuoliktokai laikys iš visų privalomai pasirinktų dalykų, bet brandos atestatui gauti daugiau egzaminų laikyti nereikės. 

– Brandos atestatui gauti reikia išlaikyti du valstybinius egzaminus, o stojant į aukštąsias mokyklas 2025 m. reikės trijų egzaminų – lietuvių kalbos ir matematikos, jie tampa privalomi, ir vieną pasirenkamą, – teigė V. Kalašinskienė.  

Teigiama, pasak V. Kalašinskienės, šiuose pokyčiuose tai, kad kursas suskirstytas ir bus atsiskaitoma dalimis. 

– Dvyliktokų egzaminų rezultatą dabar lemia vienas vienintelis atsiskaitymas iš dvejų metų kurso, tai yra didžiulė apimtis ir didžiulis stresas. Dabar bus laikomos atskiros dalys ir jos sumuojamos, – pokyčių pliusius vardijo pašnekovė.  

Pasak V. Kalašinskienės, dokumentuose nurodyta, už kuriuos skyrius bus atsiskaitoma, tarpiniuose egzaminuose nebus temų, kurių mokiniai dar nesimokė. 

– Temų išdėstymas visoje respublikoje bus vienodas, tai svarbu vaikui, kuris pakeis mokyklą, – teigė pavaduotoja. 

Paprašyta įvardinti galimus pokyčių minusus, V. Kalašinskienė teigė, kad naujovės visada gąsdina.

– Vaikus, ne mokyklą. Jie nerimauja, kai kažkas nauja, tai bus pirmoji laida, kuri mokysis pagal atnaujintą turinį, pirmieji laikys tarpinius egzaminus, – sakė pašnekovė.  

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 17 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.