Specialistai skambina pavojaus varpais: tėvai dažnai nežino, kad elektroninė cigaretė paaugliams – nelegalu
Įkelta:
2022-12-01
Nuotrauka
rukymas
Nuotraukos autorius:
Gretos Savickienės nuotrauka
Aprašymas

Draudimo rūkyti jaunimas paiso ne visada 

 

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Šalyje vis dažniau pasigirsta istorijų apie su rūkymu susijusius įvykius, kartais pasibaigiančius ir mirtimis. Dažniausia problema tarp jaunimo – elektroninių cigarečių rūkymas. Nors Tauragėje tokių atvejų registruota, regis, nedaug –  32 per devynis šių metų mėnesius, mokiniai pastebi, kad bendraamžiai rūko ir  nevengia to daryti net mokyklų patalpose.

Gresia įspėjimas arba bauda

Kaip skelbta žiniasklaidoje, sostinėje nepilnamečiai paaugliai masiškai svaiginasi skysčiais, kuriuose, įtariama, yra psichoaktyvių medžiagų, sumaišytų su žiurknuodžiais. Specialistai teigia, jog galimai taip sustiprinamas svaiginimosi efektas.

Tauragės apskrities policija informuoja, kad nuo sausio iki spalio mėnesio pareigūnai 32 nepilnamečiams surašė administracinius nusižengimo protokolus už tai, kad jie su savimi turėjo draudžiamų tabako gaminių, juos rūkė. Apie šiuos atvejus buvo informuoti nepilnamečių tėvai. 

Kaip teigė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė, tokie pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Jei pažeidimas padarytas pakartotinai, tokiu atveju gresia bauda nuo 50 iki 90 eurų.

Tauragėje tokių atvejų nedaug

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gretos Bliutaitės, vaiko teisių gynėjai pranešimų apie rūkančius vaikus sulaukia, bet tai nėra kasdieniai pranešimai. Tokie pranešimai Tauragės apskrityje sudaro labai mažą visų gaunamų pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus dalį. Informaciją apie rūkančius vaikus specialistai dažniausiai gauna iš policijos.

– Galime patikinti, kad vaiko teisių gynėjai visuomet yra pasirengę padėti ir reaguoja į kiekvieną pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Sužinoję apie netinkamą vaikų elgesį – rūkymą –  specialistai vyksta į šeimą, bendrauja su jos nariais ir sprendžia situaciją, – vardijo specialistė. – Iš patirties galima pasakyti, kad dažniausiai tai būna pirmi vaikų bandymai rūkyti draugų kompanijose, kai vaikai pasiduoda draugų įtakai, o vėliau gailisi ir ketina ateityje to nebedaryti. Jeigu pastebima, kad pranešimas apie tokį patį vaiko poelgį kartojasi, vaiko teisių gynėjai gali priimti sprendimą vertinti šeimos situaciją ir gali būti nustatomas pagalbos šeimai poreikis.

Kaip teigė G. Bliutaitė, sprendžiant vaikų žalingų medžiagų vartojimo problemą susitelkti turi tėvai, globėjai, policija, prekybos centrų darbuotojai (nes vaikai leidžia laiką prekybos vietose), pedagogai ir kiti specialistai, esantys arti vaikų. 

– Tėvelius raginame būti budrius ir domėtis, kur ir ką veikia jų vaikai, kas yra jų draugai, pasirūpinti vaikų laisvalaikio užimtumu. Tėveliai turėtų stebėti savo vaikus, ar nepasikeitė jų įprastas elgesys, nuotaikos, tačiau svarbu nedaryti skubotų išvadų ir laiku pasikalbėti su vaiku jam suprantama kalba, – teigė specialistė.

O pastebėję kur nors gatvėje, mokyklos prieigose ar kitur rūkančius vaikus, patarė specialistė, kiekvienas iš mūsų turėtų būti pilietiškas ir prieiti pakalbėti su vaikais, perspėti juos apie nederamą elgesį. Tokią informaciją galima pranešti policijai, skambinant bendruoju pagalbos telefonu – 112 arba teritoriniam vaiko teisių apsaugos skyriui.

Elektroninės cigaretes nešasi ir į mokyklą

Paklausti, ar pastebi rūkančių nepilnamečių, mokiniai teigia, kad tai jau yra kasdienybė:

– Dažniausiai viskas vyksta mokyklose, tualetuose ar per pačias pamokas. Per ilgąsias pertraukas jaunimas rūko ir prie parduotuvių. Pertraukų metu pilni tualetai tiek merginų, tiek vaikinų. Būna ir pamokų metu palenkia galvas po suolu ir traukia. Populiariausi dabar yra „veipai“ t.y. elektroninės cigaretės, į kurias pilamas nikotinas, – vardijo gimnazistė Monika (vardas red. žinomas).

Pasiteiravus Lietuvos moksleivių sąjungos Tauragės padalinio pirmininkės Evelinos Sliosoraitės, ar jie turi susiplanavę prevencinių priemonių, atsakė, kad LMS strategijoje nėra numačiusi atskiro punkto šiuo klausimu, tačiau stengiasi į savo veiklas integruoti prevencines veiklas, dalyvauja prevencijos akcijose, dalindamiesi informacija, ar pasitarimuose, įvairiose komisijose, jeigu yra įtraukiami. 

– Mes, būtent Tauragės padalinys, vadovų klubų metu kartu su mokinių savivaldų atstovais buvome palietę šią temą. Dalyviai pasidalino savo mokyklų situacijomis ir kokiais būdais jų mokyklos su šia problema tvarkosi. Labai gaila, bet daugumoje mokyklų situacija nėra gera. Ne paslaptis, kad yra nepilnamečių, turinčių žalingų įpročių, labai apmaudu, kad į tai įsitraukia vis jaunesni mokiniai. Dauguma nesibaimina rūkymo prietaisų neštis ir į mokyklas. Buvo pasidalinta įvairiais atvejais –  nuo rūkymo įvairiuose užkampiuose iki mokyklos vidaus teritorijos. Žinoma, mokyklos su tuo stengiasi kovoti vykdydamos įvairias prevencines veiklas, organizuoja paskaitas. Liūdna, bet tai stipriai situacijos nekeičia, – teigė E. Sliosoraitė, pridūrusi, kad LMS savo renginiuose neleidžia rūkyti (tai yra nurodama ir dalyvio sutartyse). 

Oficialiai neužfiksuota 

Pakalbinta Žygaičių gimnazijos direktorė Daiva Gabietaitė teigė, kad mokyklos teritorijoje rūkymas vienareikšmiškai yra draudžiamas:

– Mes šios nuostatos ir laikomės: šiais mokslo metais incidentų mokyklos patalpose ar teritorijoje dar neturėjome. O kad kitose viešose erdvėse jaunimas rūko, tai būna tokių atvejų, bet oficialiai šiais metais užfiksuotų atejų neturėjome. 

Mokinių švietimas ir prevencinės priemonės mokykloje yra svarbios, tad apie tai su mokiniais kalbama dažnai.

–  Per pamokas yra kalbama, vykdome ir įvairias akcijas, klasių auklėtojai kalba per klasės valandėlės, mūsų sveikatos priežiūros specialistė primena apie rūkymo žalą sveikatai. Informuojame, pateikiame pavyzdžių, kalbame apie galimas ligas. Tam skiriame nemažai dėmesio, nors tai nėra iš pačių aktualiausių dalykų, tačiau nuolat primename apie tai, – tikino Žygaičių gimnazijos direktorė.

Medikus gąsdina, kad gali garinti bet ką  

Sveikatos specialistai ne kartą yra įspėję dėl elektroninių cigarečių pavojaus. Kaip viešoje erdvėje yra pasakojusi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja, klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Gabija Laubner-Sakalauskienė, didžiausia blogybė yra ta, kad jos gali būti panaudojamos bet kokių psichoaktyvių medžiagų rūkymui.

„Pavyzdžiui, ją galima užpildyti kanapių produktais ar sintetinėmis medžiagomis – tiek stimuliatoriais, tiek turinčiomis sedacines savybes. Čia kaip švirkštas – pats savaime nėra nuodingas, bet priklauso, kuo jį užpildysi – vandeniu ar nuodu. Taigi su elektronine cigarete irgi taip yra – tai prietaisas, kuris pats nieko nedaro, priklauso, ką į ją įpilsi“, – konstatavo pašnekovė.  G. Laubner-Sakalauskienė atkreipė dėmesį, kad apskritai labai daug tėvų nežino, kad elektroninė cigaretė paaugliams yra nelegalus dalykas. „Jas galima rūkyti nuo 18 m. ir nereikėtų apsigauti, kad garinimas yra kažkoks kitas dalykas nei rūkymas. Būna, kad skaitant paskaitas mokykloje tėvai pasakoja, jog vaikas sako, kad jis gi nerūko, tik garina. Tai čia nereikėtų apsigauti“, – pažymėjo ji. 

Dar per mažai tyrimų 

Paklausta, ar išties apie šias priemones galima kalbėti kaip „sveikesnę“ alternatyvą tradiciniam rūkymui, gydytoja teigė, kad nėra paprasta į tai atsakyti vienu sakiniu.

„Jei kalbame apie nikotiną, tiek tradicinėje, tiek elektroninėje cigaretėje yra ta pati psichoaktyvi medžiaga. Dėl ko išsivysto priklausomybė – tai yra toks nikotino metabolitas. Jei kalbėtume apie tradicinę cigaretę, ji savo sudėtyje turi įvairių dervų, sunkiųjų metalų, kurie irgi yra kokancerogenai.  Elektroninėse cigaretėse garinamas skystis savo sudėtyje taip pat turi tam tikrų metalų, aldehidų, tokių kaip formaldehidas. Yra įvairių riebalų, degimo produktų. Taigi tos nuodingosios medžiagos gali skirtis, bet jų yra ir ten, ir ten“, – aiškino G. Laubner-Sakalauskienė. 

Ji pridūrė, kad apskritai dar praėjo per mažai laiko įvertinti elektroninių cigarečių žalą: „Dar nėra praėję tiek laiko nuo elektroninės cigaretės atsiradimo, kad būtų galima įvardyti kažkokius ilgalaikius tyrimus ir pasekmes. Bet žinomas toks niuansas, kad elektroninė cigaretė yra rūkoma, garinama dažniau. Nes rūkydamas tradicinę cigaretę žmogus turi išeiti į lauką, o elektroninės cigaretės dažnai rūkomos ir patalpose. Tad dažnai jų suvartojamas kiekio prasme gali būti didesnis, bet nėra dar tyrimų ilgalaikėms pasekmėms palyginti su tradicine cigarete.“

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 15 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.