Kova dėl širdžių ir protų. Pilietiškumas ir šaulių gretų padidėjimas kaip asmeninė atsakomybė už taikų gyvenimą
Įkelta:
2022-12-05
Nuotrauka
aironas juozonis
Nuotraukos autorius:
Asmeninio albumo nuotrauka 
Aprašymas

Aironas Juozonis

 

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Ar pilietiškumas ir šaulių gretų padidėjimas reiškia asmeninę atsakomybę už taikų gyvenimą? Apie tai kalbamės su Lietuvos šaulių sąjungos Tauragės apskrities LDK Kęstučio šaulių 7-osios rinktinės 702 kuopos šaulių Nekinetinių operacijų koordinatoriumi Aironu Juozoniu. 

– Rusijos agresija prieš Ukrainą nesiliauja. Kasdien sekame naujienas iš karo lauko. Stabilumo regione, Europoje ir pasaulyje nėra. Deja, tokia ypatinga situacija nepalieka abejingų ir Lietuvos žmonių, kurie aktyviai remia Ukrainą. Lietuvos šaulių sąjunga taip pat teikia paramą ukrainiečių kariams. Prasidėjus karui Ukrainoje Lietuvos šaulių gretas papildė nemažas būrys naujų narių. Šiuo metu Lietuvos šaulių sąjunga turi apie 13 tūkst. narių. Beje, neseniai patvirtintas atnaujintas Lietuvos šaulių sąjungos veiklos modelis. Naujasis įstatymas reglamentuoja platesnes veiklos kryptis bei labiau integruotą Lietuvos šaulių sąjungą į šalies gynybos struktūrą, pilietinį pasipriešinimą karo padėties ar agresijos metu. Beje, numatytos ir naujos šaulių rūšys – be dabar veikiančių kovinių ir jaunųjų šaulių, planuojama, bus kuriami komendantiniai ginkluoto pasipriešinimo vienetai, atsiras ir neginkluoto pasipriešinimo šauliai. Tikimasi, kad įsigaliojus pakeitimams, padidinus finansavimą šaulių gretos išaugs iki 50 tūkst. narių. 

– Šaulių sąjunga yra organizacija, kuriai jau daugiau nei 100 metų. Jos įkūrėjas ir ideologas ir pirmasis viršininkas Vladas Putvinskis yra pasakęs, kad šaulys turi būti visų pirma teisus ir doras Lietuvos pilietis, atiduoti priesaiką. Buvimas šauliu įpareigoja mus būti padoriais Lietuvos piliečiais, neabejingais savo krašto gynybai. Mes turime rodyti pavyzdį savo elgesiu, darbais kitiems Lietuvos žmonėms.

– Ar sparčiai didėja Tauragės šaulių gretos?

– Šaulių gretų didėjimas yra žymiai išaugęs. Rusijos agresija ir karo veiksmai Ukrainoje tai paskatino. Tai pamatėme šį pavasarį – rinktinė negalėjo priimti tiek žmonių, kiek buvo norinčių, nes naujus šaulius reikia paruošti. 

– Jūs paminėjote žmogiškąsias savybes – nepriekaištingą reputaciją, pilietiškumą, patriotiškumą, buvimą pavyzdžiu kitiems, bet ką reiškia paruošti šaulį?

– Lietuvos šaulių sąjungos uždavinys yra rengti Lietuvos piliečius ginkluotam ir neginkluotam pasipriešinimui. Į tai įeina ir padėti užtikrinti viešąjį saugumą bei kitas valstybei svarbias funkcijas. Agresijos Ukrainoje akivaizdoje Lietuvos šaulių sąjunga pajuto didelį Lietuvos žmonių norą įsilieti į mūsų organizaciją ir prisidėti prie visuotinės savo krašto gynybos.

– O kokius kursus jie turi praeiti, ką turi žinoti, nes, kaip sakėte, jie rengiami ir ginkluotam, ir neginkluotam pasipriešinimui.

– Kiekvienas šaulys turi praeiti bazinį šaulio parengimo kursą, kuris trunka maždaug savaitę. 

– Ar to pakanka, kad žmogus tiek fiziškai, tiek psichologiškai būtų pasiruošęs atlikti tam tikras jam patikėtas funkcijas? 

– Tai yra tik bazinis pasirengimas, kai šaulys supažindinamas su pagrindiniais karybos principais ir ginklo valdymu. Po bazinio kurso šauliai įsilieja į Šaulių sąjungos gretas pagal regioninį principą.

– Ir kiekvienas šaulys turi tam tikras funkcijas, kurias turėtų vykdyti pašauktas ginti savo šalį?

– Kiekvienas šaulys turi rasti savo vietą, nes Šaulių sąjunga nėra vien ginkluotas pasipriešinimas. Visi įsivaizduoja, kad šaulys tiktai šaudo ir nieko daugiau neveikia. Tai visiška netiesa. Šaulių sąjunga apjungia daugybės specialybių, kompetencijų žmones, kurie atėję į Šaulių sąjungą randa savo vietą, nes ne kiekvienas žmogus gali būti fiziškai stiprus ir tobulai valdyti ginklą. Yra ir nekinetiniai šauliai, kurie prisideda be ginklo, komendantiniai ir koviniai šauliai. Komendantiniai ir koviniai šauliai priskiriami ginkluotam pasipriešinimui, o nekinetiniai – neginkluotam pasipriešinimui. 

– Jūs šaulių rinktinėje esate atsakingas už nekinetines operacijas. Kas tai yra?

– Nekinetinės operacijos – tai, kas susiję su kova be ginklo. Nekinetinės operacijos apima ir skaitmeninės erdvės stebėseną – tai viešieji šaltiniai, propagandos dekonstrukcija. Turime labai daug propagandos, kurią skleidžia priešiškos kaimyninės valstybės. Matome ir visuomenės neatsparumą šiai grėsmei. Mūsų uždavinys yra užkirsti kelią propagandai, ją dekonstruoti. Yra daliniai, kurie stebi viešąją erdvę ir pamatę dezinformaciją ištransliuoja teisingą turinį. 

– Ko reikia, kad mūsų visuomenė būtų atsparesnė toms netikroms žinutėms? Koks šaulių indėlis į tai?

– Pirmiausia kiekvienas pilietis turėtų kritiškai vertinti gaunamą informaciją, aklai netikėti viskuo,  kas rašoma viešojoje erdvėje, pagal galimybes patikrinti informacijos šaltinius. 

– Ar šauliai mokomi kritinio mąstymo, šaltinių pasitikrinimo ir kitų panašių dalykų, kurie reikalingi  kiekvienam žmogui? Juk šaulys irgi ateina iš tos pačios mūsų bendruomenės, apie kurią sakome, kad jai trūksta kritinio mąstymo.

– Nekinetiniai daliniai suformuoti ir įtraukti į Šaulių sąjungos gretas neseniai. Taigi rengiami kursai, seminarai, šauliai mokomi pažinti propagandą ir ją dekonstruoti, nes matome, kad propaganda yra orientuota į tam tikras žmonių kategorijas, kurie nesugeba kritiškai įvertinti jiems kylančios grėsmės. Žmonės gimsta su empyriniu mąstymu, o propaganda ir yra orientuota į empyrinio mąstymo žmones, kurie netikrina šaltinių, viską priima kaip tikrą faktą. Gyvenimo eigoje mes išvystome analitinį, kritinį mąstymą. 

– Kritinis mąstymas, pilietiškumas, patriotiškumas yra būtina sąlyga tam, kad valstybė būtų saugi. Šių dalykų diegimas yra neatsiejama nacionalinio saugumo užtikrinimo prielaida. Švietimo procesas būna ilgas, tačiau pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas, kurio įgyvendinimu rūpinasi Lietuvos šaulių sąjunga, ateityje, planuojama, bus privalomas. Programa prasidės 2024-aisiais, šiuo metu pilietinis ugdymas yra integruotas į istorijos, lietuvių ar kitus mokomuosius dalykus. Tačiau pilietiškumo ir patriotiškumo mokoma ne tik mokykloje. Pirmiausia jis gimsta šeimoje. Taigi šiandien tai suaugusiųjų atsakomybė skleisti ir ugdyti šias savybes, rūpintis sava šalimi ir pagelbėti Ukrainai. 

– Rusijos agresijos ir karo veiksmai Ukrainoje tiesiogiai palietė ne tik mus, bet ir visą pasaulį. Kaip matome, mes esame toje realybėje, kurioje svarbią vietą turi užimti pasiruošimas savo krašto gynybai. Patriotizmo skatinimas ir ugdymas – be galo svarbus dalykas tiek mokyklose, tiek universitetuose, tiek kasdieniniame gyvenime. Šaulių sąjungos indėlis didinant pilietinę galią labai svarbus, tai neatsiejama jos dalis, kuri labai prisideda prie mūsų valstybės gynybos ir padeda daug geriau reaguoti į grėsmes. Tai mes pamatėme per pandemiją, per pabėgėlių krizę, kai Šaulių sąjunga labai prisidėjo, atsiliepė į valstybės pagalbos prašymą. Valstybės ir jos piliečių atsparumas grėsmėms yra labai svarbi to dalis. Manau, kad kariuomenė yra tiek stipri, kiek atspari, vieninga ir susitelkusi yra mūsų pilietinė visuomenė. O norint užtikrinti, kad valstybė funkcionuotų sklandžiai, reikalingas visuotinis pasirengimas savo krašto gynybai. Tai yra bendras visų institucijų ir visuomenės dalyvavimas ruošiantis totaliai valstybės gynybai remiant vienas kitą. Tai ir apima ginkluotą ir neginkluotą pasipriešinimą vykdant mobilizacines užduotis, remiant savivaldybes, administracijas. Labai svarbu šių dienų aspektu, kad kiekvienas pilietis turi surasti savo vietą prisidėti prie visuotinės krašto gynybos. Labai svarbus yra visuomenės, verslo organizacijų įsitraukimas į tą veiklą. Galėčiau paminėti tokį atvejį iš karo Ukrainoje. Likus kelioms dienoms iki aktyvių karo veiksmų visuotinio visuomenės ir verslo susitelkimo dėka iš kai kurių oro uostų buvo išmontuota įranga, verslas prisidėjo savo technika, kad galėtų skubiai viską išvežti į saugias vietas. 

– Lietuva tikrai labai aktyviai prisideda prie visokeriopos pagalbos Ukrainai, o tyrimai parodė, kad Lietuvos verslas taip pat yra labai aktyvus prisidedant prie įvairių užduočių vykdymo, aukojimo tam, kad Ukraina ir pasaulio demokratija laimėtų karą prieš Rusijos agresiją.

– Lietuva nuo pirmųjų karo dienų stipriai įsitraukė į paramą Ukrainai. Ukraina turi išlikti svarbiausiu mūsų klausimu, turime padėti, kad Ukraina laimėtų šį karą prieš agresorių. Visi turime suvokti, kad Ukraina kariauja mūsų karą, Europos karą, nes tiek Ukraina bus stipri, kiek mes padėsim jai išlikti. Pirmosiomis karo dienomis visuomeninė organizacija „Stiprūs kartu“, sukurta pandemijos metu, atnaujino savo veiklą ir padėjo apgyvendinti apie 50 tūkst. Ukrainos piliečių Lietuvos piliečių šeimose. Kaip žinome, Europoje toks atvejis buvo vienintelis. Net Tauragėje yra nemažai ukrainiečių šeimų, radusių savo vietą Lietuvos žmonių namuose. 

– Ar tuos darbus, kuriuos ir jūs minėjote, galima įvardinti kaip žmogaus asmeninę atsakomybę už tai, kas šiandien vyksta pasaulyje ir už tai, kas vyksta konkrečioje šalyje?

– Taip, be abejo, turime prisiimti asmeninę atsakomybę kiekvienas už savo veiksmus ir labai svarbu yra visuotinis tautos pasiruošimas savo krašto gynybai. 

Kalbino Vida Grišmanauskienė

Hibridinis karas, propaganda, informacinis karas. Kaip atskirti informaciją nuo dezinformacijos? Ir kokios mūsų laukia informacinės grėsmės viešojoje erdvėje? Ar gebame savarankiškai atsirinkti ir vertinti informaciją? Apie visa tai – radijo laidų cikle „Kova dėl širdžių ir protų“.

Tauragės radijo eteryje projekto laidų klausykite pirmadieniais nuo 11 val. Laidos kartojama šeštadieniais 14 val. ir sekmadieniais 9 val. ryto

Nuotrauka
nuotrauka
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 1 dieną
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.