Siuntos iš ne ES valstybių brangs ir keliaus ilgiau
Įkelta:
2021-05-03
Nuotrauka
siuntos
Aprašymas

Asociatyvi nuotrauka

Ar žinojote, kad kasdien Lietuvoje registruojama kelios dešimtis tūkstančių mažaverčių siuntų iš ne Europos Sąjungos (ES) valstybių? Lietuva, kaip ir visos ES valstybės narės, ruošiasi pokyčiams, susijusiems su importo PVM mokestinėmis naujovėmis. Nuo šių metų liepos 1 d. visos įsigyjamos ir siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamos prekės nuo 0,01 euro vertės bus apmokestintos importo PVM, o siuntų vežėjai arba gavėjai privalės deklaruoti šias siuntas pateikdami elektronines muitinės deklaracijas. Nuo šių metų liepos 1 d. visos įsigyjamos ir siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamos prekės nuo 0,01 euro vertės bus apmokestintos importo PVM.

Būsimos permainos liūdina

Tauragiškė Dalia atsiimti siuntų į paštą skuba kone kasdien. Jos pomėgis – papuošalų kūrimas, o tam nuolat reikia įvairiausių priemonių – karoliukų, užsegimų, virvelių ir t.t. Kinijoje jos užsakomos prekės – mažos vertės, taigi ir mokėti už jas iki šiol tekdavo labai nedaug.

– Kartu ir sau, ir vaikams užsisakau įvairių daiktų, ir į namus visokių smulkmenų, – pasakoja moteris. – Kai viskas pigu, kartais susigundai ir ne itin reikalingų daiktų užsisakyti... 

Tiesa, sužinojusi apie būsimą siuntų apmokestinimą, moteris nusiminė – dabar teks gerokai pagalvoti, ar verta.

O štai Žydrūnas labai dažnai siunčiasi žvejybos reikmenis – jis užkietėjęs žvejys ir pamatęs žvejybai skirtų, o svarbiausia – pigių prekių gausą kiniškų parduotuvių puslapiuose dažnai negali atsispirti. Jis irgi sako, kad jei už prekes teks mokėti brangiau, jis jų tiesiog nebepirks.

– Kita vertus, gal ir gerai – sutaupysiu nemažą dalį šeimos biudžeto, – šypsosi vyriškis.

Lengvatos nebeliks

Muitinės praktikų asociacijos pranešime spaudai skelbiama, kad kiekvieną dieną Lietuvoje registruojama po kelias dešimtis tūkstančių mažaverčių siuntų iš ne ES valstybių. Nuo liepos 1 d. visi bendrijos gyventojai, gaunantys tokias siuntas, susidurs su pokyčiais, kurie nebus malonūs – reikės ne tik daugiau pinigų, bet ir daugiau kantrybės. 

Šiuo metu siuntų iki 22 Eur deklaruoti nereikia, tačiau netrukus tvarka pasikeis. Liepos 1 d. neliks importo PVM lengvatos, o tai reiškia, kad net mažiausios vertės siuntos su prekėmis, atkeliaujančios iš trečiųjų šalių, bus apmokestintos. 

Pavyzdžiui, jūsų iš Kinijos siunčiamas telefono dėkliukas pabrangs 21 proc. dėl pritaikyto importo PVM tarifo. Negana to, papildomai gali tekti sumokėti dar ir už muitinės tarpininko paslaugas. 

Tiesa, jeigu muitinės tarpininkui mokėti nenorėsite, galėsite siuntą deklaruoti patys – tam Muitinės departamentas žada sukurti savitarnos deklaravimo sistemą. Tačiau liepos 1 d. jau čia pat, o kaip veiks sistema ir ar ji apskritai veiks, lieka neaišku. Yra ir kita problema – savarankiškas deklaravimas gana sudėtingas procesas, kuriam prireiks specialių žinių.

„Siuntą deklaruojantis gavėjas turi pateikti prekės kodą pagal tarptautinį klasifikatorių ir yra atsakingas, kad pirkinio aprašas ir kodas atitiktų. Negana to, kodas kinta priklausomai nuo prekės savybių, medžiagos, iš kurios jis pagamintas, ir t. t. Pagal šį kodą skaičiuojami importo mokesčiai, akcizai, mokesčių lengvatos“, – pasakoja Muitinės praktikų asociacijos (MPA) vadovė Enrika Naujokė.

Lengvata iškreipia konkurencijos sąlygas

Šiuo metu prekėms siuntose, jei jų tikroji (t. y. pačių prekių) vertė neviršija 22 eurų, taikoma lengvata ir jos neapmokestinamos importo PVM. Tačiau ši lengvata, leidžianti mokesčių sąskaita pigiau įsigyti prekes, iškreipia konkurencijos sąlygas, suteikdama pranašumą trečiųjų šalių verslininkams, o ES valstybės narės kasmet nesurenka apie 7 mlrd. eurų mokesčių į savo biudžetus. Norint apsaugoti ES rinkos dalyvius ir gamintojus, užtikrinant jiems sąžiningą konkurenciją visoje ES, nuspręsta minėtos lengvatos atsisakyti. Nuo šių metų liepos 1 d. visos įsigyjamos ir siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamos prekės nuo 0,01 euro vertės bus apmokestintos importo PVM.

Siekiant palengvinti ir supaprastinti PVM deklaravimą ir mokėjimą, visoje ES nuo liepos 1 dienos pradės veikti nuotolinei prekybai tarp ES ir trečiųjų šalių sukurta Speciali nuotolinės prekybos iš trečiųjų teritorijų ar trečiųjų valstybių importuojamomis prekėmis apmokestinimo schema, dar vadinama Importo vieno langelio sistema (IOSS). Jei trečiosios šalies elektroninės prekyvietės pardavėjas taikys šią schemą, jis bus atsakingas už pirkėjo įsigytai prekei taikomo PVM sumokėjimą, t. y. PVM pirkėjas sumokės pardavėjui pirkdamas prekę, o pardavėjas turės surinktą mokestį pervesti tai ES valstybei narei, į kurią siunčiama siunta. Lietuvoje pašto operatoriui ar skubių siuntų vežėjui sutvarkius muitinės formalumus, prekę bus galima įteikti pirkėjui. Jei prekė bus įsigyta nesinaudojant IOSS schema, tokiam pirkimui gali būti taikoma speciali importo PVM deklaravimo ir mokėjimo procedūra. Tokiu atveju visus muitinės formalumus – tiek prekių deklaravimo, tiek PVM sumokėjimo – atliks pašto paslaugų teikėjas ar skubių siuntų vežėjas/kurjeris. PVM bus surenkamas Lietuvoje, pateikiant siuntos gavėjui sąskaitą, kurioje bus nurodyti visi mokėtini mokesčiai. Abiem atvejais pirkėjams nereikės rūpintis jokiais muitinės formalumais. Tačiau Lietuvos muitinė, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms patiems deklaruoti savo gaunamas siuntas, diegia naują supaprastintą deklaravimo savitarnos sistemą iMDAS, kuria naudodamiesi siuntų gavėjai galės patys savarankiškai parengti ir pateikti muitinės deklaracijas ir susimokėti importo PVM bei kitus už gautas prekes mokėtinus mokesčius. Tokiu atveju pirkėjas turės iš anksto informuoti siuntų gabentojus, kad prekes deklaruos savarankiškai ir jų paslaugomis nesinaudos.

Jau prabyla apie galimus nesklandumus 

Pokyčiai, įsigaliosiantys nuo liepos 1-osios, bus reikšmingi tiek siuntų vežėjams, kurie privalės deklaruoti gaunamas siuntas pateikdami elektronines muitinės deklaracijas, tiek ES gyventojams, kuriems dėl naikinamos PVM lengvatos pabrangs trečiųjų šalių elektroninėse prekyvietėse įsigyjamos prekės, tiek muitinei dėl išaugusių apdorojamų muitinės deklaracijų skaičiaus. „Lietuvos muitinė deklarantams taikys tokius pačius reikalavimus, kaip ir kitų ES valstybių narių muitinės, tad Lietuvos paštas ir kiti siuntų vežėjai turės būti pasirengę deklaracijas pateikti automatizuotu – iš sistemos į sistemą – būdu, bei užtikrinti, kad muitinei būtų pateikiama teisinga ir išsami informacija apie deklaruojamas prekes. Muitinė savo ruožtu užtikrins, kad tinkamai būtų įgyvendinti teisės aktai ir atlikti visi muitinės formalumai“, – teigia Lietuvos muitinės vadovas Jonas Miškinis. Pasak jo, ypatingų sunkumų neturėtų sukelti ir prievolė kitomis kalbomis gautą informaciją apie prekes išversti ir, vadovaujantis Valstybinės kalbos įstatymo nuostata, muitinei pateikti lietuvių kalba – tai įprastinė, jau daug metų taikoma praktika, o diegiant šiuolaikines automatizuotas deklaravimo sistemas šis uždavinys turėtų dar supaprastėti. 

Tikėtina, jog vykstant tokiems pokyčiams, pradžioje deklaravimo procese nepavyks išvengti nesklandumų ir dėl staiga išaugusio darbo krūvio, ir dėl siuntų atsisakymo, paaiškėjus, kad prekių įsigijimas finansiškai nenaudingas, ir dėl kitų naujovių tiek verslo, tiek muitinės veikloje. 

Gresia didžiulis siuntų „kamštis“

Pasak pranešimo, kol naujosios sistemos starto data bei veikimo principai lieka neaiškūs, siuntų vežėjai suka galvas, kaip jie turėtų suprasti, kad pirkėjas prekę jau savarankiškai deklaravo ir siuntą iš sandėlio galima pristatyti.

„Labai tikėtina, kad liepos 1 d. pati sistema gali neveikti, arba, kad verslas negalės prie jos pritaikyti savo sistemų“, – tvirtina Skubių siuntų gabentojų asociacijos vadovė Rasa Čėsnienė. 

Pasak jos, liepos 1 d. gali įvykti kažkas panašaus į neseną kamštį Sueco kanale: dėl pašokusių mokesčių ir būtinybės deklaruoti, siuntos pradės strigti sandėliuose, mat pirkiniai iš užsienio keliaus greičiau nei bus spėjama juos deklaruoti ir pristatyti pirkėjui.

Įmonės prognozuoja, kad dėl sandėlių apkrovos augs nuo kelių iki keliasdešimties kartų. O tokia sandėlių apkrova automatiškai atsilieps ir galutinei siuntų kainai, kurią jau ir taip bus išauginęs PVM bei muitinės tarpininko paslaugos. 

Papildomos išlaidos lygioje vietoje

Jeigu neįvyks didesnių pokyčių, nuo liepos 1 d. iki metų pabaigos forminamų deklaracijų skaičius išaugs milijonais. Su tokiu srautu pajėgios susidoroti tik automatizuotos sistemos. Rengdamiesi pokyčiams verslai ėmėsi jas diegti, tačiau ir čia jiems tenka susidurti su keistais Muitinės departamento reikalavimais. Vienas jų – kiekvienos naujai atkeliaujančios prekės aprašas turi būti išverstas į lietuvių kalbą. 

„Mūsų nuomone, mažaverčių siuntų deklaravimas turėti būti kuo paprastesnis ir greitesnis, nes taip būtų piginama paslauga galutiniam gavėjui. Tačiau dabar kažkas turės versti aprašus ir užtikrinti, kad jie atitinka prekės kodą, taigi automatinio vertimo paslaugos, tokios kaip „Google vertėjo“ ir kt., neužteks. Taip lygioje vietoje atsiranda nereikalingos sąnaudos, kurios didins ir taip jau išaugusias paslaugų kainas. Atrodytų, kad kodo turėtų užtekti – juk tai tarptautinis, visų suprantamas ženklinimas ir, pavyzdžiui, Estijos muitinėje puikiausiai apsieinama su angliškais aprašymais, kurie yra tik pagalbinis informacijos apie prekę šaltinis“, – stebisi R. Čėsnienė. 

Pasak jos, kuo daugiau reikalavimų, tuo daugiau už siuntą mokės pirkėjas. Deja, bet panašu, kad Muitinės departamentas šio aspekto nevertina ir už perteklinį reguliavimą gyventojai turės mokėti daugiau.

 

 

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 4 valandas
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.