Eglė Červinskaitė: „Turime sukurti mėgavimosi paveldu kultūrą“
Įkelta:
2021-05-15
Nuotrauka
Jolitos nuotrauka
Aprašymas

Pasak E. Červinskaitės, „Santakos“ muziejus unikalus ne tik dėl technologijų, kurios yra, ko gero, moderniausios Lietuvoje, bet ir dėl kūrybinio potencialo ir veiklos. Jovitos Verpečinskienės nuotrauka

Tauragės krašto muziejus „Santaka“ taip pavadintas todėl, kad Tauragės rajone tarsi į vieną upę suteka įvairių konfesijų, tautybių žmonių kultūrų, tradicijų, istorijų, praeities ir dabarties istorija ir papročiai. Atranką į „Santakos“ vadovės pareigas laimėjusi Eglė Červinskaitė įsitikinusi, kad simboliškas pavadinimas inspiruoja gyvus kūrybinius procesus, prasmių paieškas, unikalius renginius, ten dirbančių žmonių iniciatyvas ir laisvę, ir žada atiduoti visas jėgas ir širdį dirbdama muziejaus ir Tauragės žmonių gerovei. „Istorija yra apie mus, žmones, laike. Tad kurkime ir pasakokime savo istorijas!“ – sako ji. Beje, tegu skaitytojų nestebina kreipinys „tu“ – ne vienerius metus su Egle buvome kolegės.

– Posūkis iš žiniasklaidos į muziejininkystę galbūt kam nors pasirodys netikėtas. Tačiau juk muziejus, ir būtent šis, „Santakos“ muziejus, tau reiškia labai daug...

– Daug kas žino, kad mano a. a. tėtis Artūras Červinskas kadaise keletą metų dirbo Tauragės krašto muziejaus Gamtos skyriaus vedėju, o vėliau – ir direktoriumi. Dėl vaikystės prisiminimų muziejaus erdvė man visada atrodė miela, gal dėl to jaučiu natūralų norą puoselėti muziejų. O tėčio erudicija, be abejonės, turėjo įtakos man augant ir tebeturi dabar – bendram supratimui apie kultūrą, istoriją, jos svarbą. Tėtis buvo ir pedagogas, ir muzikantas, jo asmenybė davė stimulą ir savišvietai, asmenybės įvairiapusiškumui, pasirinkimams, domėjimusi kultūra, istorija ir kultūriniu turizmu. Muziejus, kaip atminties įstaiga, neabejotinai formuoja kiekvieno žmogaus identitetą – tad paralelė, kad kadaise muziejus formavo mano savivoką, o dabar ir tapo profesiniu pasirinkimu, išties džiugina. 

– Įdiegė turbūt ir patriotiškumo jausmą – įstojai į šaulių gretas, o ir dirbdama redakcijoje itin domėjaisi partizanų istorijomis, apskritai tragišku pokario laikotarpiu. 

Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka

Daug kas žino, kad mano a. a. tėtis Artūras Červinskas kadaise keletą metų dirbo Tauragės krašto muziejaus Gamtos skyriaus vedėju, o vėliau – ir direktoriumi. Dėl vaikystės prisiminimų muziejaus erdvė man visada atrodė miela, gal dėl to jaučiu natūralų norą puoselėti muziejų. O tėčio erudicija, be abejonės, turėjo įtakos man augant ir tebeturi dabar – bendram supratimui apie kultūrą, istoriją, jos svarbą.

 – Taip, šios temos man be galo įdomios ir skaudžios. Nors mano šeimos istorijoje nebuvo tragiškų sovietmečiu sulaužytų likimų, emociškai šią mūsų tautos tragediją išgyvenau labai skaudžiai. Jaučiu, kad šis emocinis krūvis, nors pati esu jau vėlesnės kartos atstovė, yra labai arti, tvyro kažkur tarp mūsų. Turime pažinti šį skaudų istorinį etapą, jog suprastume, ką turime šiandien, ir išsivaduotume nuo kolektyvinės traumos. Dėl to ir projektą apie partizanus laikraštyje inicijavau. Per darbo redakcijoje metus labai daug kalbėta su pačiais tų įvykių amžininkais, tremtiniais, žmonėmis, besidominčiais tuo laikotarpiu, analizuotos tos temos. Tikiuosi, tai dar toli gražu ne pabaiga, o tik pradžia. Knygas apie partizanus visada perskaitau greičiausiai – man tai labai įdomi tema. 

– Dar visai neseniai vadovavai redakcijai, dabar gi teks vadovauti kur kas didesniam kolektyvui. Kaip manai, lyderiais tampama ar gimstama?

– Manau, asmeninės savybės turi įtakos, bet vis dėlto didžioji dalis – tai darbas: žinių kaupimas, kompetencijos kėlimas, profesinių ir vadovavimo įgūdžių gilinimas. Empatija, emocinis intelektas irgi labai svarbu dirbant su žmonėmis. Manau, kad su muziejaus kolektyvu tikrai susidraugausim, nes per darbo redakcijoje metus jie jau buvo tapę bendradarbiais, jų idėjas ir darbus visada stengiausi palaikyti, laikraščio turinyje jiems skirti ypatingą vietą. Esu pasirengusi pirmiausia klausytis, išgirsti darbuotojų idėjas ir kartu spręsti, kuria kryptimi turime eiti, kad jie galėtų atskleisti savo geriausias savybes ir būtų patenkinti savo darbu. Nuoširdžiai tikiu, kad kiekvienas šiuo metu muziejuje dirbantis žmogus yra suinteresuotas įstaigos plėtra ir gerove. Apskritai manau, kad labiausiai motyvuotas žmogus yra tas, kuris gali suderinti savo asmeninius tikslus su organizacijos, kurioje jis dirba, tikslais. Tada jis ir dirba produktyviai, ir yra laimingas. 

Ankstesnio vadovo Romualdo Vaitkaus politika buvo tokia, kad jis leido laisvai reikštis ir meniniams impulsams, ir bet kokiai kūrybinei veiklai. Savo nuoširdžiu darbu jis ėmėsi kurti kitokį muziejaus įvaizdį, nebeturintį nieko bendra su kartais visuomenėje muziejams prikišamu nuoboduliu. Tai lėmė mūsų muziejaus unikalumą – jis unikalus ne tik dėl technologijų, kurios yra, ko gero, moderniausios Lietuvoje, bet ir dėl kūrybinio potencialo ir veiklos. Tai reikia tik stiprinti, skatinti ir kuo plačiau realizuoti. 

Beje, R. Vaitkus jau pasiūlė savo pagalbą ir žadėjo pasidalinti patirtimi, dėl to labai džiaugiuosi. Manau, kad buvusio vadovo įžvalgos palengvins kelio pradžią.

 – Iš komentarų viešoje erdvėje supratau, kad atrankoje tau teko susirungti su rimtu priešininku – istoriku, archeologu Dariumi Kiniuliu. Vis dėlto tavo muziejaus veiklos gairės komisijai padarė didesnį įspūdį. Taigi – kokį muziejų matai tu?  

– Džiaugiuosi, kad komisija ir jos pirmininkas meras Dovydas Kaminskas įvertino mano pasirengimą. Kaip jau minėjau viešai, atiduosiu visas jėgas ir širdį, kad muziejus toliau klestėtų. Na, o rengdama veiklos gaires analizavau visus, kiek tik galėjau rasti, muziejaus veiklos dokumentus, buvusio direktoriaus R.Vaitkaus ataskaitas, apskritai skaičiau daug akademinės literatūros apie muziejininkystę, nagrinėjau tarptautines ir šalies muziejų veiklos tendencijas. Į planą sudėjau visas turimas vadybines žinias ir patirtį, stengiausi pažvelgti iš ilgalaikės strateginės perspektyvos, akcentuoti platų požiūrį, o jį pristatydama – parodyti oratorinius gebėjimus ir, svarbiausia, nuoširdų rūpestį šia įstaiga ir jos reikšmės tauragiškių bendruomenei didinimu. 

O dėl vizijos, žinoma, muziejai tebėra patys svarbiausi paveldo saugotojai. Tačiau paveldas būna ir materialus, ir nematerialus. Muziejaus paskirtis, be vertybių saugojimo, yra ir ugdyti žmonių savimonę, kultūrinį supratimą, burti paveldą ateities kartoms kuriančias bendruomenes. Dar viena labai svarbi muziejaus misijos dalis – supažindinti žmones su jų krašto istorija. Bendrojo ugdymo programose labai mažai paliečiami krašto istoriniai įvykiai šalies arba pasaulio istorijos kontekste. Tą spragą užpildyti ir yra muziejaus atsakomybė. 

Be to, kaip bebūtų, šiuolaikinis muziejus turi ir pritraukti lankytoją, privalo konkuruoti kultūros paslaugų rinkoje. Turime padaryti viską, kad žmonės ateitų į muziejų. Tai reiškia, kad turime sukurti mėgavimosi paveldu kultūrą. Mano tikslas būtų, kad į muziejų žmogus ateitų ne tik vieną kartą, kad jis pajustų, jog muziejaus erdvė skirta jo nuolatinei savišvietai ir tobulėjimui. Norėčiau, kad tauragiškiai suprastų, jog muziejus gali padėti jiems atrasti savo identitetą, patenkinti jų kultūrinius poreikius, padėti susigaudyti, kas jie yra, koks yra bendras krašto istorinis ir kultūrinis kontekstas. 

– Įsivaizduok – įžengi į muziejaus vadovo kabinetą. Pirmieji darbai? 

– Pirmiausia noriu pasakyti, kad darbų pradžios dar teks palaukti. Esu dar tik pretendentė į pareigas  – turiu sulaukti STT pažymos ir pasirašyti darbo sutartį su savivaldybe. Bet žinoma, jau mąstau, ko pirmiausia imsiuosi, jei viskas bus gerai. Aišku, reikės sužiūrėti finansinę dalį, turto inventorizaciją, eksponatų būklę, įstaigos dokumentaciją. Muziejus turi nemažai pastatų, tad yra didžiulė atsakomybė už turtą. Visa tai reikia įvertinti, juo labiau, kad dabar muziejuje jau kurį laiką nėra vyriausiojo fondų saugotojo, o fondų saugotoja yra vaiko priežiūros atostogose. Galiu tik numanyti, jog muziejininkams prireikė didžiulių pastangų šią situaciją suvaldyti. Toliau, žinoma, teks kurti santykį su kolektyvu, aptarti jų vizijas, planus, ką jie ketina dar šiais metais nuveikti muziejuje, kokie yra artimiausi, „degantys“ darbai ir po truputį dėlioti strategines kryptis. Taip pat mano dėmesys labai krypsta į Turizmo informacijos centro veiklą. Norėčiau ją stiprinti, juk muziejui priskirta ir įgyvendinti turizmo skatinimą, formuoti tiek savo, kaip traukos objekto, tiek viso Tauragės rajono įvaizdį šalies ir tarptautiniu mastu. Ties tuo taip pat reikia labai stipriai padirbėti.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 4 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.