Ar praeityje Tauragę garsinęs futbolo klubas liks tik istorija?
Įkelta:
2021-03-30
Nuotrauka
Tauras
Aprašymas

Nuo 2015-ųjų, kada fotografuotas ši akimirka, futbolo klubui prasidėjo sunkus periodas. „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

 

Praeityje dėl aukščiausių apdovanojimų šalies futbolo čempionatuose kovojusi Tauragė vėl pasiekė ribą, ties kuria futbolas mieste gali visai išnykti. FK „Tauras“ prieš dešimtmetį atgaivinę verslininkai išsilakstė, klubą valdančią VšĮ „Tauragės futbolas“ skandina įsiskolinimai. Miesto valdžia situaciją vertina blogai ir įžvelgia prastos vadybos problemą. Įstaigos atstovai sako vietoje pagalbos sulaukiantys žlugdančios politikos. O įstaigą per keletą pastarųjų metų paliko profesionalūs treneriai.

Klubo ateitis miglota

Futbolo klubo „Tauras“ greičiausiai šiemet nebeliks. Tokią žinią prieš keletą savaičių teko išgirsti iš Tauragės futbolo bendruomenės. Viena pagrindinių priežasčių – finansai. Anksčiau iš savivaldybės solidžią sumą kasmet gaudavusį klubą valdanti VšĮ „Tauragės futbolas“ šiemet liko be žymios paramos. Nors metų pradžioje savivaldybės taryba atleido viešąją įstaigą nuo nekilnojamojo turto mokesčio už stadioną bei greta esančias tarnybines patalpas, po mėnesio pareikalavo sugrąžinti beveik 83 tūkst. eurų skolą už tą patį stadioną – skolą, kurią pagal sutartį įstaiga nuo 2016-ųjų turėjo kas mėnesį mokėti dalimis, tačiau pastaruosius dvejus metus įsipareigojimų nevykdė.

Maža to, turėdama pradelstų mokėjimų savivaldybei bei kitoms valstybės institucijoms, pagal savivaldybės sporto finansavimo tvarkos aprašą įstaiga  šiemet negalėjo tikėtis finansinės paramos. Kaip sakė duomenis pateikęs Tauragės rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Ignas Kymantas, VšĮ „Tauragės futbolas“ pradelsti įsipareigojimai pagal skolos grąžinimo grafiką sudaro 22 440 Eur. 

– Kol nebus padengti pradelsti įsipareigojimai pagal tvarkos aprašą, finansavimas negali būti skiriamas. 2021 metais iš VšĮ „Tauragės futbolas“ savivaldybės administracija paraiškos finansavimui gauti pagal minėtą tvarkos aprašą negavo, – teigė I. Kymantas.

Finansavimas keitėsi

Nuo 2015-ųjų finansavimas iš savivaldybės keitėsi. Kaip rodo savivaldybės pateikti skaičiai, didžiausia suma skirta 2017-aisiais. Po metų įstaiga veiklos nevykdė, tad savivaldybės skirtų 30 tūkst. eurų negavo. Dar po metų skirta kur kas mažesnė suma, pernai ji vėl padidinta.

– Savivaldybės administracija VšĮ „Tauragės futbolas“ finansuoja pagal Neformaliojo mokinių sportinio ugdymo programą, iš kurios 2019 metais skirta 10 518,04 Eur, 2020 metais – 46 210 Eur. Finansavimas vykdomas ir 2021 metais. Finansavimas skiriamas ir pagal Mėgėjiškos sportinės veiklos ir didelio sportinio meistriškumo rėmimo programą, iš kurios 2020 metais VšĮ „Tauragės futbolas“ skirta 3750 Eur, – skaičius pateikė Finansų skyriaus vedėjas.

Prasta vadyba

Paklaustas, kaip savivaldybė vertina Tauragės futbolo situaciją, mero patarėjas ryšiams su visuomene Kasparas Bertašius negailėjo kritikos. 

– Praeityje pasiektais žaidėjų ir trenerių pasiekimais galime didžiuotis, bet dabartinę situaciją Tauragės rajono savivaldybės administracija vertina blogai. Nors yra sukurtos sąlygos klubams gauti finansavimą už vaikų ugdymą, klubo valdyme yra problemų, – teigė mero patarėjas.

25 proc. viešosios įstaigos akcijų valdo Tauragės rajono savivaldybė, 75 proc. priklauso verslininkui Arūnui Pukeliui kaip privačiam asmeniui. Pasak Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario Raimondo Matemaičio, prieš gerą dešimtmetį klubas buvo atsidūręs gilioje duobėje, tačiau viešąją įstaigą įsteigę apie dešimt verslininkų prikėlė klubą naujam gyvenimui. Tačiau po to problemos vėl ėmė kauptis, politiko žodžiais tariant, atėjus vienam asmeniui.

– Prieš penkiolika metų buvo gėdingas puslapis, kai į kokį rajoną nuvažiavęs klubas pralaimėdavo 16:0 prieš silpną komandą. Tada susivieniję verslininkai įkūrė viešąją įstaigą, atgaivino klubą, jis vėl ėmė žaisti aukštesnėse lygose, kovojo dėl pergalių. Vidinių procesų nemačiau, bet po to keistai mažėjo dalininkų, vienas atėjęs supirkinėjo dalis, klubo lygis nusmuko. Kai tas vienas atėjo, klubas nusirito, esame žemumose. Priklausys, kas imsis iniciatyvos, gal jos ribojamos, nežinau. Visi žinome, kas dabar įstaigos dalininkai, – svarstė politikas, nors paprašytas patikslinti, apie kokį asmenį kalba, tiesiogiai pavardės neįvardijo.

Įžvelgia žlugdymą

VšĮ „Tauragės futbolas“ vadovė Dainora Jonaitė, paprašyta pakomentuoti, ar tikrai FK „Tauras“ likimas pakibo ant plauko, nieko neatsakė, tik paprašė pacituoti dabartinio klubo trenerio komentarus, kuriuos treneris surašė privačioje Tauragės futbolo bendruomenės feisbuko grupėje.

– Kažkiek bus, kaip sakant, kur ne kur pabarstyta. Eilinį kartą matau, kad verslininkai, politikai ir mėgėjai bando daryti įtaką, o ne remti sportą. Mes nykstam, nelieka nei trenerių, nei sportininkų, lieka sportuojantieji savo malonumui, o mūsų valdžiai tik tokių ir reikia, nes jiems nereikia nei rezultatų, nei tikslų, nei infrastruktūros, nei lėšų, tie reikalingiausi, balso donorai, – į kitų komentatorių klausimą, ar Tauragėje neliks futbolo, atsakė Darius Stažys.

Sovietmečiu pergales skynęs Vilniaus „Žalgiris“ po to patyrė krizę ir išnyko. Tada atėjo nauji vadovai, prikėlė klubą tuo pačiu pavadinimu, dabar klubas – aukščiausios lygos lyderis. Tad precedentų yra, nereikėtų sieti FK „Tauras“ su VšĮ „Tauragės futbolas“, lygybės ženklo tarp jų nedėčiau. Įstaiga galėtų atsiskaityti, turi tokių galimybių, bet jie neatsiskaito. Net jeigu viešosios įstaigos neliks, klubo vardas ateityje gali atgimti, neabejoju, kad taip ir bus, – teigė R. Matemaitis.

 

Praeityje garsėjo pergalėmis

Vyresni futbolo entuziastai su nostalgija prisimena laikus, kai devintojo dešimtmečio pabaigoje, 1987 m., ką tik perėjęs iš žemesnės lygos Tauragės „Tauras“ netikėtai tapo LTSR aukščiausiosios lygos čempionu. Tą kartą finale pergalę pavyko išplėšti po baudinių serijos, sėkmingai varžovų bandymus atrėmus Jaunučiui Šetkui, dabar vieno geriausio šalies futbolininko, vartininko Ernesto Šetkaus tėvui.

Po 2000-ųjų klubui kelis kartus pavyko prasibrauti į UEFA Europos lygos čempionatą. Šalies čempionatuose klubas kurį laiką žaidė I lygoje, bet tuomet nuo 2015-ųjų prasidėjo sunkus periodas. Klubas iškrito iš I lygos, 2016-aisiais nedalyvavo jokiose pirmenybėse, 2018-aisiais nevykdė jokios veiklos. Pastaraisiais metais klubas buvo gavęs LFF II lygos licenciją, bet aukštumų nepasiekė. 

Tačiau ar šiemet pavyks suburti komandą ir startuoti lygoje, kol kas neaišku. 

Kaip „Tauragės žinias“ informavo LFF Licencijavimo vadybininkas Karolis Dieninis, FK „Tauras“ buvo išduota licencija, bet vėliau klubas raštu federaciją informavo apie kitokius planus.

– FK „Tauras“ buvo išduota 2021 m. II lygos licencija, tačiau vėliau pats klubas raštiškai informavo LFF, kad 2021 m. II lygos pirmenybėse nedalyvaus. Klubui ateityje siekiant II lygos licencijos bus atsižvelgiama į bendrą klubo finansinę būklę bei veiklos tęstinumo perspektyvas, – raštu atsakymą pateikė K. Dieninis.

Paprašytas patikslinti nedalyvavimo priežastis, pašnekovas teigė, kad tai komentuoti turėtų klubo vadovybė ir LFF nuo platesnių komentarų susilaikys.

„Tauragės futbolo“ vadovė D. Jonaitė teigė, kad priežastis lėmė pasikeitusi sporto finansavimo tvarka, dėl ko numatyta sporto klubams turėti 20 proc. prašomo biudžeto savo ar rėmėjų lėšomis ir neturėti skolų savivaldybei.

– Klubas skolingas savivaldybei tapo 2021 02 17 d. tarybai priėmus sprendimą nutraukti 2016 m. sudarytą sutartį tarp VšĮ „Tauragės futbolas“ ir savivaldybės. Vasario 19 d. duomenimis, klubo įsiskolinimas savivaldybei yra 86 167 eurai. 2021 sausio 27 d. tarybos posėdyje svarstant klubo prašymą atleisti nuo Nekilnojamojo turto mokesčio buvo iškeltas ir 2016 m. sutarties klausimas. Klubo prašymą dėl atleidimo nuo NT mokesčio savivaldybė tenkino, tačiau dėl 2016 m. sutarties savivaldybės taryba išlygų netaikė ir priėmė sprendimą nutraukti sutartį. Tokiu būdu klubas netenka galimybės pretenduoti į finansavimą ir kartu dalyvauti II lygos pirmenybėse, nes klubui vien savo lėšomis dalyvauti pirmenybėse yra  finansiškai sudėtinga, ypatingai atsižvelgiant į aplinkybes, kad per pastaruosius 2019–2020 metus klubas iš  visos turimos 179 tūkst. eurų skolos yra padengęs 87 tūkst. Klubas kreipėsi į tarybą – ieškoti kitų būdų skolos klausimui spręsti ir nestabdyti įsibėgėjančios futbolo veiklos – buvo pateikti skolų mažinimo skaičiai ir prašymas nenutraukti sutarties, padengiant pradelstus mokėjimus, tačiau situacija yra tokia, kokia yra šiandien. Labai gaila, kad U-19 ir U-17 jaunimas praranda galimybę tobulėti ir integruotis į vyrų futbolą, pasisemti patirties, – teigė D. Jonaitė.

R. Matemaitis sako, kad precedentų Lietuvos futbole jau yra buvę.

– Sovietmečiu pergales skynęs Vilniaus „Žalgiris“ po to patyrė krizę ir išnyko. Tada atėjo nauji vadovai, prikėlė klubą tuo pačiu pavadinimu, dabar klubas – aukščiausios lygos lyderis. Tad precedentų yra, nereikėtų sieti FK „Tauras“ su VšĮ „Tauragės futbolas“, lygybės ženklo tarp jų nedėčiau. Įstaiga galėtų atsiskaityti, turi tokių galimybių, bet jie neatsiskaito. Net jeigu viešosios įstaigos neliks, klubo vardas ateityje gali atgimti, neabejoju, kad taip ir bus, – teigė pašnekovas.

Pasitraukė patyrę treneriai

Pernai įstaigą paliko aukštos kvalifikacijos treneris Andrius Bendikas, po to pasitraukė ir jaunimo treneris Tomas Rimas. Jo treniruojami jaunieji auklėtiniai rodė aukštus rezultatus tiek regiono, tiek tarptautiniuose turnyruose. Kaip tada oficialiai aiškinta, treneriai pasitraukė dėl finansinių bei asmeninių priežasčių. Dabar kitomis veiklomis besiverčiantis A. Bendikas, paprašytas pakomentuoti FK „Tauras“ likimą, nenoriai kalba apie susidariusią situaciją, nors sako, kad visiškai atsiriboti nuo futbolo jam nepavyksta.

– Taip, esu tikrai nutolęs nuo tos temos ir nesigilinu, neskiriu daug energijos tam, koncentruojuosi į savo veiklas. Įdomu tik auklėtinių, kurie buvo „Taure“, keliai. Todėl įdomu, ar bus „Tauras“ toliau. O kai tiksliai žinosime, ar jis bus, ar ne, tada gal ir galima kažką pakomentuoti, o dabar nelabai, – nedaugžodžiavo A. Bendikas.

Apie pokyčius neseniai informavo ir kitas patyręs vartininkų treneris Žydrūnas Mačaitis, kuris perėjo dirbti į Telšių „Džiugo“ klubą bei buvo pakviestas treniruoti U-15 nacionalinę rinktinę. Kaip aiškino pats treneris, Tauragės futbolo akademijoje likęs minimaliai, pagrindinis darbo krūvis nukreiptas į naujas pareigas.

 

Tauragės rajono savivaldybės finansavimas FK „Tauras“:
2015 m. 28 962 Eur
2016 m. 23 000 Eur
2017 m. 54 000 Eur
2018 m. (buvo skirta 30 tūkst., bet veiklos nevykdė)
2019 m. 17 400 Eur
2020 m. 30 000 Eur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 13 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.