Gaurės gigantui gresia liūdna baigtis
Įkelta:
2021-02-11
Nuotrauka
gaure
Aprašymas

Pastato dalis, kuriame įsikūrusi seniūnija (kairėje) turėtų likti. Autorės nuotrauka

Šiemet pradedamas spręsti Gaurėje stovinčių gigantiško pastatų ansamblio likimas. Bendruomenė panoro dalį pastatų nugriauti ir vietoj jų pasistatyti mažesnius kultūros namus. Tai, kas šiuo metu stovi miestelyje, yra didžiulių valdžios užmojų iki Lietuvos nepriklausomybės paminklas, nebeatliekantis nė pusės savo funkcijų. Prieš kiek daugiau nei trisdešimt metų miestelyje tikėtasi įkurti ne tik kultūros namus, bet ir sveikatingumo kompleksą. Pastato korpuse, kuriame įsikūrusi seniūnija, dar dabar yra baseinas.

Gaila investuoti

Kaip „Tauragės žinioms“ sakė Gaurės seniūnas Vidmantas Skirius, pastatas apie porą dešimtmečių nebuvo šildomas, tad laikui bėgant sutrūko jo šildymo sistema, lietaus nuotekų sistemoje kaupiasi vanduo ir išsiliejęs ardo pastatą.

– Lietaus nuotekų vamzdžiai yra suprojektuoti tiek pastato išorėje, tiek eina pastato viduje. Esant žemai temperatūrai juose susikaupęs vanduo užšąla. Prasidėjus atlydžiui tirpstančio sniego vanduo nebenuteka, kaupiasi ir ima tekėti per viršų. Ant stogų kaupiasi vanduo, teka ant fasado, gadina pastatus. Pagrindinis stogas keistas skarda gal prieš 17 metų. Išleista apie 87 tūkst. eurų. Tada aš dar nedirbau seniūnu, o man dirbant, apie 2008 m., bandyta gelbėti nešlaitinius stogus, dėta nauja danga. Išleista apie 145 tūkst. eurų, – pasakojo seniūnas.

Nuotrauka
gaurė

Jo skaičiavimu, norint pritaikyti pastatą naudojimui dabar tektų keisti jo elektros, šildymo sistemas, daryti remontą. Pasak pašnekovo, pastatu tinkamai nepasirūpinta vos jį pastačius (apie 1989 m., – aut. past.), vanduo iš šildymo sistemos nebuvo išleistas jau pirmosiomis žiemomis, spustelėjus šalčiams vamzdžiai sutrūkinėjo.

Nori naujų kultūros namų

Į rajono savivaldybę kreipėsi Gaurės bendruomenės „Gaurkiemis“ pirmininkas, savivaldybės tarybos narys Kęstutis Balašaitis.

Nuotrauka
balašaitis

– Esame vienintelis miestelis rajone, neturintis funkcionalių kultūros namų. Bendruomenė iki šiol renkasi kultūros namų salelėje. Kreipiausi į rajono savivaldybės administraciją, kad Statybos skyriaus specialistai apsvarstytų galimybę nugriauti nefunkcionalią pastato dalį, kur vanduo kiaurai bėga ir patalpomis neina naudotis, išlaikant tą statinio dalį, kur yra bendruomenės salelė (pastato dalis iš mokyklos pusės, – aut.past.) ir muziejus. Ir galbūt parengti projektą, su bendruomene kartu, prie šono pristatant naują statinį ir sujungiant su jau esamu. Kitaip tariant, įrengiant normalius kultūros namus, – kalbėjo K. Balašaitis.

Pasak jo, statybos specialistai tokias galimybes turėtų įvertinti šiemet. Jei paaiškėtų, kad bendruomenės sumanymas yra įgyvendinamas, būtų kreipiamasi į rajono savivaldybės tarybą prašant lėšų projektavimui ir statyboms.

– Bendruomenė dabar turi tik vieną kambarėlį savo reikmėms. Patalpa priklauso seniūnijai. Aš, bendruomenės pirmininkas, bendruomenės dokumentus laikau savo namuose. Tose patalpose nėra kur jų pasidėti, o ką jau kalbėti apie bendruomenės įrangą. Negalime turėti nei kompiuterio, nei skenerio. Ta patalpa yra bendro naudojimo. Joje vyksta kultūros namų darbuotojų ir mokinių repeticijos, – pasakojo bendruomenės pirmininkas.

Susisiekėme su Aivaru Preikšaičiu, rajono savivaldybės Statybos skyriaus vedėju. Deja, sužinoti, ką statybų specialistas mano apie tokio gigantiško pastato griovimą, nepavyko, anot jo, techninės pastato sutvarkymo galimybės dar nepradėtos nagrinėti – tarybos nario siūlymas skirti lėšas projektavimo darbams tik patvirtintas savivaldybės biudžete.

„Griovimo darbai, kaip ir statybos darbai, turi būti atliekami nuosekliai, laikantis technologijos. Šitam procesui ir samdomi ekspertai, kurie parenka tinkamą technologiją, etapus, pagal kuriuos reikalinga atlikti griovimą. Griaunant pastatą gali iškilti rizikos dėl konstrukcijų nevaldomos griūties ar numatytų išsaugoti konstrukcijų atskyrimo“, – į klausimą, kuo ypatingi tokių pastatų griovimo darbai, atsakė Statybos skyriaus vedėjas.

Nuotrauka
gaurė

„Pastatas virtęs sandėliu“

Ką mano apie kultūros namų griovimą, pasiteiravome visuomeniško gauriškio. Žmogus prašė jo tapatybės neatskleisti. Sužinojęs apie bendruomenės iniciatyvą griauti kultūros namus, pašnekovas nustebo ne dėl griovimo fakto – jį nustebino mintis dalį pastato palikti. Jis teigė matęs statinį iš vidaus, šis – apgailėtinos būklės.

– O tai ar jie nugriautų tą dalį, kur atskirta nuo seniūnijos? Na, tada logiška. Bet kodėl tada tą pastatą, kuriame yra bendruomenės salytė, kaip „šašą“ palikti? Neįsivaizduoju, kaip tai turėtų atrodyti. Apskritai visas tas pastatas yra pavirtęs sandėliu. Ten grūda visokį šlamštą, kampai apšnerkšti, viskas išgriuvę, tualetai nebeveikiantys, išlūžę. Radiatoriai nuo šalčio seniai „nušaudę“, dalis jų išimta, šildymo sistema – visiškai neveikianti. Nuo sienų viskas krinta. Net pakabinamosios lubos. Salė – didžiulė, aukšta, į ją veda fojė, kurios lubos taip pat be galo aukštos. Aplink salę „prilipinta“ kitų patalpų, erdvės daug. Panašiai kaip Tauragės kultūros namai, tik čia viskas „išsmukę“. Ar tai tokias patalpas šildysi? Anksčiau į salę tik iš fasadinės pusės buvo galima įeiti, dabar jau padarytas šoninis įėjimas. Tai ten, pastato šone, yra didelė patalpa, koridorius, salytė, patalpa poilsiui, toliau yra katilinė. Antrajame aukšte įrengtas muziejukas. Na, sudėta ten daug daiktų, bet kad ten niekas nieko neprižiūri, stovi jie ten suversti. Toliau, antrojo aukšto gale, yra tokia tarsi svečiams skirta patalpa. Bet ji niekada nebuvo naudojama, nes niekada ten tų svečių ir nebuvo atvykę, – kalbėjo pašnekovas.

Nuotrauka
gaurė

„Tauragės žinių“ duomenimis, gigantiškas statinys buvo pastatytas ir naudojimui priduotas apie 1989 m.

Planuota ir besisukanti scena

Gauriškis teigė, jog paties pastato kiek gaila, nes jis jau tapęs tarsi miestelio simboliu, bet pripažino neįsivaizduojantis, kokioms reikmėms jį būtų galima pritaikyti. Juokais vyras sakė, jog nebent bažnyčiai. Tačiau Gaurė jau turi bažnyčią.

Anot jo, kolūkio laikais statytas pastato paskirtis ir buvo – kultūros namai.

– Panašius kultūros namus statė ir Batakiuose bei Dauglaukyje. Tie projektai labai panašūs. Dauglaukio kultūros namų statybos kažkaip ten sustojo, jie nebuvo pabaigti, paskui likučiai nugriauti. O Batakiuose ir Gaurėje spėjo pastatyti. Batakiuose tik kiek mažesni. Čia, Gaurėje, buvo dideli užmojai. Čia turėjo būti scena sukama, bet paskui lyg paskaičiavo, kad tokios įrengimas brangiai kainuotų, tos minties buvo atsisakyta. Savo laiku tie kultūros namai veikė. Ir tų gyventojų netrūko. Paskui jų ėmė mažėti. Niekas statybos laikais tokio statinio išlaikymo kaštų nebuvo apskaičiavę. Baisūs pinigai tokias patalpas išlaikyti. Aukštis – didžiulis. Mano galva, čia norint ką nors pritaikyti, reiktų didžiulių investicijų, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, prieš Lietuvai atgaunant nepriklausomybę Gaurė buvo tankiai apgyvendinta. Čia yra stovėję net kelios bažnyčios, viena jų – žydų sinagoga.

Pakalbinome dar vieną gauriškį, verslininką, „Gaurės medžio“ vadovą Algirdą Macijauską. Vyras taip pat nebuvo girdėjęs apie bendruomenės iniciatyvą prašyti savivaldybės, kad pastatas būtų nugriautas. Pirmiausia vyrui pagailo pastato, tiksliau, jis susirūpino jame įsikūrusio muziejaus eksponatų likimu.

Nuotrauka
gaurė

Verslininkas prisiminė laikus, kai pastatas dar buvo statomas. Pasak jo, jau tada atsirado dvejojančių dėl tokio giganto funkcionalumo.

– Atsimenu, kad buvo diskutuojama, ar reikia tokių didelių kultūros namų. Kažkas, pamenu, pasakė, kad jie galėtų būti mažesni. Rajono valdžia ir kolūkio valdžia tada taip liaudiškai, atkirto: „Apšikot delną, apšikit ir nykštį“. Jie norėjo, kad jis būtų didingas, tokį ir pastatė. Tai, ką dabar matote, – dar nėra viskas. Projekte buvo ir ambulatorija, ir sveikatingumo komplekso patalpos, to pastato korpuse, kur įsikūrusi seniūnija, yra ir baseinas. Sako, jame tik vieną ar du kartus buvo prileista vandens, – pasakojo pašnekovas.

Kultūros namų gigantomanija

Apie tai, kad sovietmečiu klestėjusiuose kolūkiuose buvo itin madinga statyti gigantiškus kultūros namus, Lietuvos kultūros apžvalgai skirtame interneto puslapyje mmcentras.lt aprašo pr. dr. Marija Drėmaitė. Pasak menotyrininkės, 9-ajame dešimtmetyje buvo tikras jų statybos bumas, tiek didžiuosiuose miestuose, tiek kaimuose.

„Pasiturinčių Lietuvos SSR kolūkių ir tarybinių ūkių gyvenvietėse pradėta ne tik individualiai projektuoti gyvenamuosius ir gamybinius pastatus, bet vis daugiau lėšų skirta administracinių-kultūrinių centrų statybai. Didele dalimi šis reiškinys priklausė nuo specifinės kolūkių pirmininkų iniciatyvos ir tarp jų paplitusios mados statydintis kuo įspūdingesnius centrinės gyvenvietės kultūrinius-administracinius kompleksus“, – rašo menotyrininkė.

Statybinių medžiagų tais laikais netrūko, tad architektai savęs nevaržė. Kaip sako menotyrininkė, tokio pobūdžio kaimo gyvenviečių visuomeninių centrų architektūros kraštutinumuose galima pamatyti ir funkcionalistines dėžes, disonuojančias kraštovaizdyje, ir perdėtai romantizuotą kaimą, atspindintį architekto, praleidusio savaitgalį senoje sodyboje, emocijas.

Pasak menotyrininkės, šiandien šie gigantiški, ekstravagantiški, neretai apleisti visuomeniniai statiniai mena vėlyvojo sovietmečio epochą ir pastangas kaimo vietovėse sukurti miesto aplinką.

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.