Vaikų dienos centrai trejus metus gyvens ramiai
Įkelta:
2021-01-22
Nuotrauka
VDC feisbuko nuotrauka/os
Nuotraukos autorius:
Tauragės Švč. Trejybės parapijos vaikų dienos centro stovykos veiklų akimirkos. VDC feisbuko nuotrauka
,
Nuotrauka
lomių
Nuotraukos autorius:
Lomių bendruomenės Vaikų dienos centro dalyviai Tauruose. Lomių bendruomenės feisbuko nuotrauka
,
Nuotrauka
foto1
,
Nuotrauka
foto2

Nuo šiol savivaldybėje veikiantys vaikų dienos centrai (VDC) ramiai gyvens trejus metus – tokiam laikui dvylikai jų suteikta akreditacija ilgesniam nei iki šiol laikui. Kol galios akreditacija, nereikės sukti galvos dėl finansinių sunkumų ir po metų ar dviejų galvoti, ar gaus lėšų tolimesnei veiklai vykdyti. Tuo labai džiaugiasi ir kalbinti vaikų dienos centrų vadovai.

Akreditacija – trejiems metams

Praėjusių metų pabaigoje Tauragės rajono savivaldybėje akredituotos vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugos. Iš viso 12 nevyriausybinių organizacijų, religinių bendruomenių, pageidaujančių teikti akredituotą socialinę priežiūrą, pateikė prašymus ir kitus reikalingus dokumentus savivaldybės administracijai, kad galėtų gauti teisę šias paslaugas teikti iki 2023 metų pabaigos. Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius, vadovaudamasis teisės aktais, įvertino pateiktus dokumentus, o savivaldybės administracijos direktorius priėmė sprendimus leisti teikti akredituotas socialinės priežiūros paslaugas ir nustatė vietų skaičių juose. Pasibaigus šiam terminui, organizacijos iš naujo kreipsis į savivaldybę dėl akredituotos socialinės priežiūros teikimo pratęsimo.

Kaip paaiškino savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė, paslaugų akreditacijos tikslas – užtikrinti, kad visuose VDC vaikams būtų teikiamos vienodai kokybiškos paslaugos – nesvarbu, ar vaikas gyvena mažame kaimelyje, ar mieste. Nauja tvarka ne tik užtikrins kokybiškesnes paslaugas vaikams, bet ir patys VDC gaus tvaresnį ir stabilesnį finansavimą. Su vaikais dirbs išsilavinimo kriterijus atitinkantys socialiniai darbuotojai ar socialiniai pedagogai, darbuotojams sudaryta galimybė tobulinti kvalifikaciją. Centrų steigėjai privalėjo užtikrinti higienos reikalavimus atitinkančias patalpas.

Pagalba vaikams

Vaikų dienos centruose ugdomi kasdieniai vaikų gyvenimo įgūdžiai, mokoma higienos, sveikos gyvensenos, lavinami socialiniai, bendravimo įgūdžiai, teikiama psichologinė pagalba, organizuojamas užimtumas. Dienos centrus lankantys vaikai su darbuotojais kalbėsis apie savo sunkumus, išgyvenimus, bus mokomi pažinti save, spręsti problemas, turiningai praleisti laisvalaikį, jiems bus padedama ruošti namų darbus, mokytis nuotoliniu būdu, kai namuose nėra sąlygų, atostogų metu bus organizuojamos įvairios stovyklos ar kitos veiklos. Taip pat centro lankytojai, kurie užsibus ilgiau nei 4 val. per dieną, bus maitinami. Kiekvienu atveju bus atsižvelgiama, kokių paslaugų vaikui ir jo šeimai reikia labiausiai, pavyzdžiui, padedant spręsti šeimoje iškilusias problemas, bus rūpinamasi vaiko teisių apsauga, organizuojama psichologinė pagalba, teikiamos kitos individualios socialinės paslaugos šeimai.

Pageidaujantys gauti vaikų dienos centrų paslaugas, galės laisvai pasirinkti paslaugų teikėją iš akredituotų vaikų dienos centrų pagal savo gyvenamąją vietą.

Savivaldybėje akredituota 12 vaikų dienos centrų: „Skaudvilės krašto“, Eičių, Lomių, „Mažonų ryto“,  „Taurų žiburio“, „Sartupiečio“, Pilaitės bendruomenėse, Maltos ordino pagalbos tarnybos, VšĮ „Gelbėkit vaikus“, VšĮ „Fundatio Pietatis“, Tauragės Švč. Trejybės parapijoje ir Žygaičių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus parapijoje. 

Prašymai lankyti VDC priimami centruose arba Tauragės rajono savivaldybės administracijoje, prašymus galima siųsti ir el. paštu savivalda@taurage.lt

Lomiškiai daug keliauja

Lomių kaimo bendruomenė VDC įkūrė 2016 metais. Pasak centro koordinatorės Gintarės Pavalkytės-Vasiliauskienės, centrą lanko dvidešimt penki 5–18 metų vaikai ir jaunuoliai.

– Užklupęs karantinas gerokai pakoregavo centro veiklą, tačiau tikimės, kad sunkumai ilgai nesitęs, kad vėl galėsime grįžti į normalią veiklą. Nuo 2021 metų pradžios centras akredituotas tolesnei veiklai. Numatyta nemažai naujovių, – teigė koordinatorė. – Dažnai vaikai prisimena 2020 metus, kai centro veikla suteikė galimybę gyvenamojoje vietovėje nuveikti naudingų veiklų ir sau, ir kaimo bendruomenei, labiau pažinti vienas kitą. Ugdytiniams buvo organizuoti susitikimai su psichologe. Vaikams labai patiko pašnekesiai apie tarpusavio santykius, bendravimą su vyresniaisiais, asmenybės brendimo ypatumus ir kt. Džiaugiamės, kad iš Lomių vaikų dienos centro ugdytinių aplinkos išgyvendintos patyčios.

VDC veikla vyksta bendruomenės namuose, t.y. bibliotekoje, kultūros namų ir bendruomenės salėse, kaimo muziejuje, virtuvėje.

Veikla Lomiuose prasideda po pietų, apie 15 val., kai vaikai grįžta iš įvairių rajono ugdymo  įstaigų į namus ir ateina į bendruomenės namus. Vieni čia ruošia pamokas ir esant poreikiui sulaukia pagalbos, kiti žaidžia kompiuterinius žaidimus, skaito knygas, bibliotekoje ieško papildomos literatūros mokymuisi, repetuoja arba tiesiog bendrauja. 

– Tiesa, ne visuomet visi ugdytiniai susirenka vienu metu. Būna, kad vieną dieną ateina vieni vaikai, kitą dieną pagal poreikį susirenka kiti, – pasakojo Gintarė. 

Lankydamiesi VDC, ugdytiniai gauna šilto maisto, arbatos, sumuštinių. Dažnai veikla persikelia į bendruomenės virtuvę, kur patys, padedami suaugusiųjų, gamina maistą, o po to susėdę prie bendro stalo užkandžiauja, dalijasi gaminimo įspūdžiais. 

– Esame dėkingi savanorei  Kristinai Laurinskienei už kulinarinių žinių perteikimą mūsų jaunosioms šeimininkėms, – prie koordinatorės Gintarės padėkos prisidėjo ir centro pagalbininkė, aktyvi Lomių bendruomenės narė Elena Bazinienė. 

Kai sklandžią veiklą sujaukė šalyje paskelbtas karantinas, vaikams buvo išdalinti maisto daviniai į namus. Šiuo metu bendravimas vyksta mišriuoju būdu.

– Turime sukūrę internetinę grupę,  kurios pagalba vaikai bendrauja, siunčia nuotraukas su užfiksuotais gamtos vaizdais, sukurtus vaizdo įrašus ar tiesiog dalijasi mintimis apie savijautą, svajones ir kt.  Tokia nuotolinė veikla  turi  privalumų – ugdytiniai  gilina IT gebėjimus, – įsitikinusi Vadovė.  

Šalia socialinių paslaugų teikimo daug dėmesio skiriama vaikų pilietinės patriotinės pasaulėžiūros formavimui. Mažieji lomiškiai – būsimi kaimo bendruomenės nariai, kurie ateityje organizuos  bendruomenės veiklą. Vaikai aktyviai dalyvauja bibliotekos, kultūros namų rengiamuose renginiuose, lavina raiškiojo skaitymo, dainavimo, meninius  įgūdžius, šventiniuose renginiuose gebėjimais džiugindami artimuosius. Bibliotekoje vaikams sudarytos sąlygos patogiai pamokų ruošai ar tiesiog pašnekesiams su draugais, stalo žaidimams. VDC ugdytiniai – ir kaimo muziejaus pagalbininkai – dalyvauja muziejaus švarinimo talkose, mokosi inventorinti naujus eksponatus,  gilina apie savojo  kaimo praeitį.

– Vyko edukaciniai užsiėmimai, kurių metu ugdytiniai mokėsi lieti žvakes, kūrė proginius atvirukus, užgavėnių kaukes. Edukacinį užsiėmimą apie saugią gyvenseną vedė ir Tauragės bendruomenių pareigūnės Raimonda Žvynakienė ir Judita Sadauskytė. Svarbią vietą užima vaikų sveikos gyvensenos ugdymas. Palankiu metų laiku organizuojami pėsčiųjų žygiai po gretimus kaimus. Vienas paskutiniųjų – žygis pėsčiomis į Pužiškės kaimą su žygiui reikalingu inventorium. Ant laužo buvo kepamos dešrelės, jaunieji turistai žaidė lauko žaidimus ir vakare pėsčiomis keliavo namo. Pėsčiomis buvo nueita apie 17 kilometrų! – dalį veiklų vardijo G. Pavalkytė-Vasiliauskienė. 

Ne karantino laikotarpiu vaikai turi galimybę žaisti stalo tenisą, naudotis lauko ir vidaus treniruokliais. Ugdytinių laukiamiausios – ekskursijos, išvykos į nepažintas vietoves, spektaklius. 

– Mūsų vaikai yra lankęsi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, kur pabuvojo muzikiniame bei lėlių teatro spektakliuose. Praėjusių metų karštą vasaros dieną pramogavome Taurų nuotykių parke. Vaikų atmintyje liko neišdildomi laipiojimo medžiais prisiminimai bei gardžių ant laužo gamintų pietų įspūdžiai. Vasaros metu aplankėme kaimyninę  Skaudvilę – Mažąją kultūros sostinę-2020. Įspūdį paliko Skaudvilės miesto muziejus, jo vadovės pasakojimai, eksponatų gausa. Muziejaus vidiniame kieme pagerbėme čia NKVD užkasto iš Lomių kilusio partizano Vytauto Dautaro-Žaibo (1933–1952) atminimą. Įspūdį paliko kraštiečio Alfonso Čepausko dailės galerija, kurioje eksponuojama daugiau kaip penki šimtai kūrinių. Vaikams patiko Ivangėnų piliakalnis, kultūros namai, miesto biblioteka. Pramogavome naujai įrengtoje Skaudvilės poilsio zonoje prie vandens, – pasakojo Gintarė. – Centras yra vaikų, kaimo jaunimo susitikimų, bendravimo vieta. Kaime, kuriame nėra kitų ugdymo bei laisvalaikio praleidimo įstaigų, toks centras labai reikalingas ir naudingas.

Arkliukas – vasaros stovykla

Tauragės Švč. Trejybės parapijoje veikiančio VDC vadovė Vitalija Šlepavičienė sako, kad po akreditacijos bus galima užtikrintiems dėl finansavimo būti trejus metus.

– O anksčiau kiekvienais metais tvarkos keisdavosi ir vis nežinodavome, ar gausime finansavimą, – teigė Vitalija. 

Kitas akreditacijos pliusas, kad einama link paslaugų vaikams teikimo kokybės – vaikais sulauks daugiau socialinių paslaugų, pagalbon bus galima pasikviesti ir smurto, atvejo vadybininkus, psichologu. 

Parapijos VDC vadovę džiugina tai, kad dabar visi centrai veiks pagal suvienodintą tvarką, nors konkurencijos tarp centrų nėra, vadovai vieni kitus pažįsta – visi bendrauja, dalijasi gerąja patirtimi, rengia bendras šventes. 

– Veiklų vykdome daug, o „arkliukas“, aišku, yra krikščioniška vasaros stovykla. Šiemet septintą kartą vykusioje stovykloje susirinko 130 dalyvių ir 21 savanoris. O smagiausia, kad buvę dalyviai jau ir savanoriais vadovais sugrįžta į stovyklą, – maloniais įspūdžiais dalijosi Vitalija. 

Paklausta, kodėl stovykloje sulaukiama tiek daug dalyvių, kurie dalijasi pačiais šilčiausiais įspūdžiais, Vitalija atsakė nedaugžodžiaudama:

– Priimam visus atviromis širdimis, atidarytomis durimis. 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.