Rajono biudžetas padalintas
Įkelta:
2021-01-29
Nuotrauka
taryba

Sveikinimais gimtadienio proga – tarp pasveikintųjų buvo ir rajono meras Dovydas Kaminskas, trečiadienį prasidėjęs savivaldybės posėdis galėjo baigtis ir rimtomis grumtynėmis. Pasaulyje esama pavyzdžių, kaip politikai kimba vieni kitiems į atlapus. Gal ir gerai, kad šis posėdis vyko nuotoliniu būdu, nes neigiamos emocijos tryško iš už kompiuterio ekrano, o jei būtų vykęs gyvai? Prognozuoti sunku, nes beveik 10 val. trukusiame posėdyje neigiamų emocijų netrūko. O svarstyta daug ir svarbių Tauragės kraštui klausimų. Vienas svarbiausių – šių metų biudžetas. 

Biudžete – per 50 mln. eurų

Šiųmetis tarybos patvirtintas rajono biudžetas – 50 mln. 527 tūkst. eurų. Tauragės rajono savivaldybės biudžeto lėšos savarankiškoms funkcijoms atlikti numatyta per 27 mln. eurų, o valstybinėms funkcijoms atlikti – per 4 mln. eurų. Švietimo įstaigoms skirtos mokymo lėšos siekia per 11 mln. eurų.

Savivaldybės biudžetinių įstaigų išlaidos iš surinktų pajamų už teikiamas paslaugas eilutėje – per 1 ml. 500 tūkst. Eur. Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos išlaidos siekia 247,5 tūkst. Eur. Specialiosios tikslinės dotacijos  – per 1 mln. 170 tūkst. Eur, o Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšų – per 3 mln. Eur.

Skolintų lėšų eilutėje – 1 mln. eurų.

Gyventojų pajamų mokestis, kuris yra pagrindinis biudžeto finansavimo šaltinis, lyginant su praėjusiais metais, 225 tūkst. eurų mažėja ir siekia per 21 mln. eurų, bet planuojama surinkti daugiau nekilnojamojo turto, žemės mokesčių, tad iš viso mokesčių planuojama surinkti per 22 mln. 700 tūkst. eurų.

Kaip politikams pristatydamas biudžetą sakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Ignas Kymantas, ryškesni pasikeitimai biudžete – 2 mln. eurų daugiau valstybės dotacijų. Tai sudaro 1 mln. 323 tūkst. eurų daugiau paskirtų mokymo lėšų, ir šių metų biudžete šios lėšos siekia beveik 10 mln. eurų. Didesnes dotacijas lėmė padidėjęs pedagogų atlyginimas, nes nuo sausio 1-osios ikimokyklinių ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams koeficientai kilo apie 40 proc.  Skaitmeniniam ugdymo turiniui skaitmenizuoti skirta 125 tūkst. eurų.

Kultūros renginių ir kultūrinės meninės veiklos organizavimui šiais metais numatyta 50 tūkst. eurų, o viešiesiems renginiams organizuoti – 100 tūkst. eurų, perpus mažiau nei pernai.

Jaunimo užimtumo ir verslo skatinimui numatyta 30 tūkst. eurų, nevyriausybinių organizacijų rėmimui – 22 tūkst. eurų, bendruomenių rėmimui – 130 tūkst. eurų, religinių bendruomenių rėmimui – 75 tūkst. Eur. 

Sumažintos lėšos tarptautiniam bendradarbiavimui – jei pernai biudžete buvo skirta 43 tūkst, Eur, tai šiemet – tik 15 tūkst. Eur.

Viešosios sporto, žaidimų ir poilsio infrastruktūros priežiūrai numatyta 305 tūkst. eurų, sporto infrastruktūrai modernizuoti ir plėtoti – 450 tūkst. eurų.

Neformaliojo vaikų švietimo užtikrinimui numatyta 253 tūkst. Eur, švietimo įstaigų ir ugdymo aplinkos modernizavimui – 170 tūkst. Eur, mokinių vežiojimo paslaugai užtikrinti – 162 tūkst. eurų.

Viešosios paskirties  ir daugiabučių namų automobilių stovėjimo aikštelių remontui skirta 300 tūkst. eurų, miesto ir rajono susisiekimo infrastruktūrai gerinti – 310 tūkst. eurų.

175 tūkst. Eur skirta dalyvaujamajam biudžetui, kai gyventojai galės patys siūlyti projektus viešosioms erdvėms.

Opozicijos siūlymas atskira eilute numatyti 200 tūkst. eurų pedagogų priedams už darbą karantino metu į biudžetą nebuvo įtrauktas, nes ugdymo įstaigų vadovai esą gali priedus mokėti už sutaupytų lėšų. 

Už rajono biudžetą balsavo 20 tarybos narių, vienas – prieš ir vienas susilaikė.

Strateginis veiklos planas

Patvirtintame  2021–2023 metų strateginiame veiklos plane numatyti 4 strateginiai tikslai – kurti patrauklias gyvenimo sąlygas, didinant viešųjų paslaugų teikimo kokybę ir prieinamumą; kurti patrauklią aplinką investicijoms pritraukti, verslo plėtrai, didinant savivaldybės teritorijos konkurencingumą ir patrauklumą; užtikrinti subalansuotą savivaldybės teritorijos ir viešosios infrastruktūros plėtrą; optimizuoti savivaldybės institucijų ir įstaigų veiklą, gerinant gyventojų ir ūkio subjektų aptarnavimo kokybę. Šiems tikslams įgyvendinti numatyta 10 programų.

Keletas svarbiausių darbų, kurie numatyti įgyvendinant strateginį veiklos planą: verslo plėtros ir investicinės aplinkos patrauklumo didinimas, įgyvendinant smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo ir rėmimo priemones; jaunimo verslumo skatinimas; atsinaujinančių  išteklių energijos naudojimo plėtros veiksmų planas; skatinti savivaldybės įstaigų ir įmonių, bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, verslo subjektų dalyvavimą projektinėje veikloje; padidinti energijos vartojimo efektyvumą viešosios paskirties objektuose ir daugiabučiuose namuose, vykdant investicijas į infrastruktūros modernizavimą / atnaujinimą; modernizuoti ir plėtoti komunalinio ūkio, atliekų tvarkymo, vandentvarkos, šilumos tiekimo, transporto ir susisiekimo sistemas; prioritetas teikiamas miesto ir rajono gatvių apšvietimo modernizavimo, gatvių asfaltavimo, paviršinių nuotekų, lietaus surinkimo ir valymo įrenginių įrengimo darbams vykdyti; įgyvendinti Tauragės rajono mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2024  metų  planą; didinti viešosios infrastruktūros įveiklinimą, vykdant investicijas į buvusias hipodromo ir karinio miestelio teritorijas ir kt.

Įstaigų veiklos ataskaitos

Kultūros įstaigų vadovai išsamias veiklos ataskaitas pristatė tarybos komitetų posėdžiuose. Tarybos posėdyje paminėtos pagrindinės įstaigų problemos. Kaip sakė klausimą pristačiusi Kultūros skyriaus vedėja Danutė Naujokienė, pagrindinė muziejaus problema – patalpų trūkumas kilnojamosioms parodoms.

– Gal ateityje ji bus išspręsta, kai bus pastatytas bibliotekos priestatas, – informavo vedėja.

Šiuo metu, pasak vedėjos, rengiami dokumentai muziejaus direktoriaus konkursui skelbti.

Kultūros centro įvardinta labiausiai šiuo metu kamuojanti problema – neaiškumai, kaip pandemijos sąlygomis vyks renginiai ir kaip reikės jiems kokybiškai pasiruošti. Kitas neraminantis klausimas – kaip pasirūpinti iš seniūnijų perimtomis filialų patalpomis, šiuo klausimu esą bus diskutuojama ateityje. 

Pristatant viešosios B. Baltrušaitytės bibliotekos veiklos ataskaitą kaip problemos įvardintos patalpų trūkumas ir bibliotekų filialų remontas. Jau suremontuotos Kunigiškių, Dapkiškių, Batakių filialų patalpos, tad siekiama, kad ir kitos bibliotekos būtų suremontuotos. Tarybos posėdyje, kaip ir komitetų posėdžiuose, bibliotekos direktorei teko paaiškinti, kodėl iki šiol, po bibliotekininkės išėjimo į užtarnautą poilsį, Eičiuose nėra bibliotekininko. Pasak Meilutės Parnarauskienės, rengiami dokumentai ir norima bibliotekos veiklą perduoti kaimo bendruomenei.

– Ieškome naujų formų, naujų būdų, taip, nėra Lietuvoje analogų, bet pabandyti reikia, – į opozicijos nario Viktoro Kovšovo paklausimą, ar netaps toks būdas įstaigas perduoti nevyriausybinėms organizacijoms, tendencija, – atsakė M.Parnarauskienė.

Politikams savo praėjusių metų veiklos ataskaitas pateikė Lauksargių globos namų  ir Šeimos gerovės centro direktorės, patvirtinta ir savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro 2020 metų veiklos ataskaitai.

Patvirtintos ir savivaldybės administracijos direktoriaus Modesto Petraičio praėjusių metų ataskaita, meras Dovydas Kaminskas pristatė savo ir visos tarybos ataskaitą. Iš opozicijos pusės lėkė kritikos strėlės dėl informacijos nesidalijimo, opozicijos neįtraukimo į įvairių klausimų svarstymus. Valdantieji gyrė ir administracijos direktorių, ir merą, ir nuveiktus bei suplanuotus darbus.

Nori įrengti treniruoklių salę

Trečiadienį rajono taryba sutiko būti partnere ir prisidėti prie Sporto centro parengto ir Sporto rėmimo fondui prie Švietimo ir sporto ministerijos teikto projekto „Gyventojų fizinio aktyvumo didinimas Tauragės rajone“ įgyvendinimo.

Kaip „Tauragės žinioms“ sakė Sporto centro direktorius Gediminas Sakalauskas, ketinama įrengti treniruoklių salę antrajame Bendruomenių namų aukšte.

– Baseiną valdome panaudos pagrindais. Antrajame Bendruomenių namų aukšte yra laisvų patalpų, bet mes jų išnuomoti pagal sutartį negalime, tad patys nusprendėme teikti paraišką Sporto rėmimo programai, kad galėtume įveiklinti tuščias patalpas. Teikėme paraišką treniruokliams pirkti,  – sakė G. Sakalauskas.

Pasak Sporto centro vadovo, jau aišku, kad paraiška pateko į antrąjį svarstymų etapą. Jei ir šis etapas bus sėkmingas, jau šiais metais projektas bus pradėtas įgyvendinti.

Bendra projekto vertė – 140 tūkst. eurų. Savivaldybė išsipareigojo prisidėti 10 proc. – 14 tūkst. eurų.

Nepatvirtino

Vienintelė politikų svarstyta ir nepatvirtinta praėjusių metų ataskaita  – Tauragės rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos praėjusių metų veiklos. Komisijos pirmininkė – tarybos narė Rita Grigalienė, komisijai priklauso ir tarybos narė Jolanta Skrodenienė. Kiti 7 nariai atstovauja savivaldybės gyvenamųjų vietovių bendruomenėms. 

Komisijos tikslai – plėtoti demokratinį valdymą, didinti visuomenės pasitikėjimą savivaldybių institucijomis, skatinti Savivaldybės tarybos narių atsakomybę už savo elgesį, veiklą ir atskaitomybę visuomenei.

Priekaištauta komisijai dėl priimtų sprendimų, kuriuos pakeitė kitos klausimus svarsčiusios institucijos. Bandyta ieškoti ir dvigubų standartų, esą vieni svarstyti klausimai viešinami, kiti ne.

Tarybos narė Jolanta Skrodenienė prakalbo ir apie jaučiamą psichologinį spaudimą ir smurtą.  Ataskaitai tarybos nariai nepritarė.

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 valanda
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.