Aistros dėl būsimos neįgaliųjų kaimynystės Jovaruose: grasino net padegti
Įkelta:
2020-10-13
Nuotrauka
Aprašymas

Susirinkimo akimirka. Autorės nuotrauka

 

 

 

,
Nuotrauka
Aprašymas

Paviešinta grupinio gyvenimo namų vizualizacija. Autorės nuotrauka

 

 

 

,
Nuotrauka
Aprašymas

Kai kurie jovariškiai įširdo nejuokais. Autorės nuotrauka

Adakavo socialinių paslaugų namai jau kuris laikas įgyvendina deinstutizacijos projektą ir inicijuoja grupinių namų statybą Tauragėje, Skaudvilėje. Jau tampa taisykle: kaskart pradedant tokių namų statybas susiduriama su gyventojų pasipriešinimu. Šio mėnesio pradžioje​ aistros kaito Pajūrio ir Saulės gatvių sankirtoje (Jovarų mikrorajone) vykusio gyventojų ir socialinių paslaugų atstovų susitikimo metu. Pajūrio g. 13 iki 2023 metų turi iškilti grupinio gyvenimo namai, kuriuose apsigyvens dešimt iš Adakavo socialinių paslaugų namų atkeltų gyventojų. Jovariškių tokios naujienos nedžiugino: baiminamasi nekilnojamojo turto nuvertėjimo, gyventojai klausia, ar kaimynystėje apsigyvenę įvairių psichinių negalių kamuojami naujakuriai nekels jiems pavojaus.

Dešimčiai asmenų – vienas darbuotojas

Susirinkime grupinio gyvenimo namus pristatė Kristina Anulienė, Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė. Jai talkino Ligita Rimkuvienė, Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja.

– Čia gyvens dešimt žmonių. Jie ruošis valgyti, turės šiltnamį, apie namus augs veja, jie turės atsakomybę ja rūpintis, pjauti. Dienos metu jie dalyvaus įvairiose specialiuose užsiėmimuose. Mūsų tikslas, kad šie žmonės turėtų veiklos, didėtų jų savarankiškumas, – susirinkimą pradėjo K. Anulienė.

Klausimų kilo kaip mat. Viena susirinkimo dalyvių paklausė, kaip vienam socialiniam darbuotojui pavyks pasirūpinti dešimčia įvairiomis psichinėmis negalėmis sergančių asmenų.

– O kaip mes susitvarkome įstaigoje, kai yra 200 asmenų? Kiekvieną jų mes pažįstame. Žinote, kodėl tokie asmenys patenka į į tokias įstaigas? Nes tie asmenys neklauso savo šeimos narių, nes šie su jais nesusitvarko. Įstaigoje jie darbuotojų klauso, jie išgeria jiems skirtus vaistus, kitiems vaistai suleidžiami, – aiškino Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė.

Pasak jos, namuose gyvens darbingo amžiaus asmenys.

Susirinkusiems kilo abejonių, ar Jovaruose įsikūrus tokiai globos įstaigai nenuvertės greta esantys gyvenamieji namai – esą niekas nenorės įsigyti namo greta sklypo, kuriame gyvena sutrikusio mąstymo asmenys.

Triukšmingiausios buvo susirinkime dalyvaujančios dvi senjoros. Moterys baiminosi, esą psichinių negalių kamuojami naujieji jų kaimynai gali akmenimis iškulti jų langus ar sukelti gaisrą. Projektą pristatančios socialinių įstaigų atstovės jovariškes mėgino raminti sakydamos, jog nuo tokių dalykų nesame apsaugoti niekas. Anot jų, ramų Jovarų gyvenimą gali sudrumsti alkoholį ar narkotikus vartojantys asmenys.

– O kas atlygins žalą, jei nukentės mūsų turtas? – pasigirdo būryje.

Adakavo socialinių paslaugų direktorė atsakė, jog atsakys Grupinio gyvenimo namų savininkai, tie kas juos čia įrengė.

Nuotrauka

Baiminamasi NT nuvertėjimo

Būrys šurmuliavo, vieni baiminosi dėl atpigsiančio jų turto, kiti – dėl chuliganizmo, pasigirdo net pašaipus pasiūlymas duoti išmoką, esą tada sutiksią, kad grupinio gyvenimo namai Jovaruose iškiltų. Susirinkime dalyvavusi rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Rimkuvienė atsakė, jog projekto įgyvendinimui jokių kompensacijų nėra numatyta.

– Kompensacijų tikrai niekas neskirs dėl galimo paskaičiuoto turto nuvertėjimo. Jūs dabar svarstote, kas bus po 10–20 metų, įgyvendinant europinį projektą, po jo pastatymo yra įsipareigojamas čia vykdyti būtent grupinio gyvenimo paslaugą penkerius metus. Po kurio laiko, jei įvyktų kokio pertvarkos, šis pastatas gali tapti bendruomenės patalpomis ar socialiniu būstu ar būti parduodamas aukcione, ar tapti senelių namais, – sakė ji.

– Tai jūs tiesiog mus pastatote prieš faktą: tie namai čia bus, ir taškas? – pyktelėjo viena susirinkimo dalyvių.

Socialinių paslaugų teikėjos bandė aiškinti, jog šis projektas vykdomas vyriausybės iniciatyva, esą psichinių negalių turinčių asmenų integravimą į visuomenę numato Europos Sąjungos direktyva, tad visoje šalyje yra ardomos globos įstaigos, pensionatai ir įrengiami grupinio gyvenimo namai.

Kai kuriuos susirinkusiuosius šie aiškinimai liūdino, kai kuriuos – piktino.

Vyresnio amžiaus senjoras ir dvi senjorės teigė padegsią grupinio gyvenimo namus, nugriausią sienas. Širdo, esą jiems jaunystėje statant savo namus valstybė nepadėjo, tad ir jos šio valstybės projekto nepalaikysiančios.

Jautėsi neapginti

L. Rimkuvienė dar aiškino, jog į visuomenę nebus integruojami visi psichinių negalių turintieji, sunkesnės būklės asmenys ir toliau gyvens įstaigose. Adakavo socialinės globos namuose ir toliau gyvens erdvėje nesiorientuojantys, neadekvatūs ar vyresnio amžiaus asmenys, kuriems reikalinga intensyvi slauga ar medikų priežiūra. Šiuose grupinio gyvenimo namuose gyvens tie, kurie, padedant socialiniam darbuotojui, yra ganėtinai savarankiški.

– O dabar mus įkalbėsite, įsikurs čia tie namai, tačiau kas garantuos, kad jūs ateityje nesumanysite čia įkelti ir tų sunkesnių ligonių? – klausė viena susirinkusiųjų.

Tačiau kilus šurmuliui ir skambant dar garsesniems priekaištams socialinių paslaugų atstovėms į klausimą atsakyti net nebuvo leista. Susirinkime žodžio paprašė Jovarų bendruomenės pirmininkė Palmyra Gylienė.

– Tikrai puikiai žinote, kad Jovarams blogo nelinkiu. Iš tikrųjų labai gerai žinau Marių gatvėje jau ankščiau įrengtus grupinio gyvenimo namus. Ten dirba mano gera draugė. Gerai žinau, koks buvo skandalas, kai ten buvo ketinama atkelti negalių turinčius naujakurius. Buvo daug didesnis triukšmas nei čia. Dabar ten tie namai egzistuoja dvejus metus, mano draugė ten dirba socialine padėjėja. Ten gyvena asmenys, liaudiškai šnekant, tokie lengvai pačiuožę, visiškai neagresyvūs. Juos aplinkiniai gyventojai samdo darbams padaryti, tarkim, malkoms sukrauti. Tikrai ir čia neatveš psichinių ligonių, kurie lakstys ir langus daužys. Darbuotojai dieną būna du. Socialinė darbuotoja ir jos padėjėja. Jie patys šluoja, plauna, verda, gyvena susidėję šeimomis. Jie tokie pat žmonės, kaip ir mes, nei geresni, nei blogesni, tiesiog jiems šiek tiek trūksta įgūdžių, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Nuotrauka

Skaudviliškiai pasiekė savo

Susirinkusiesiems pasisakiusiosios pasakojimas įspūdžio nepaliko – bendruomenės pirmininkė apkaltinta esanti šališka.

– Visi mes, jovariškiai, prieš, o jūs dabar agituojate. Esate pirmininkė ir esate jų pusėje, – pastebėjo vidutinio amžiaus susirinkimo dalyvis.

Vėl kilo triukšmas. Situaciją iki šiol tyliai stebėjęs jovariškis, vienos miesto valstybinės įstaigos vadovas, iškėlė retorinį klausimą: „Kam apskritai reikalinga bendruomenė, jei ji neturi jokios juridinės galios atstovauti bendruomenės interesui tokių kaip ši aplinkybių metu“. Vyras neprieštaravo grupinio gyvenimo namams, teigė, jog tik laikas, parodys geras šis sumanymas ar ne.

Kaip po susitikimo kitą dieną šių eilučių autorei sakė K. Anulienė, grupinio gyvenimo namai Jovaruose turėtų iškilti iki 2023 m. Iki naujųjų metų planuojama pasirašyti projekto finansavimo sutartį.

Dar šiemet „Tauragės žinios“ aprašė Skaudvilėje kilusį gyventojų pasipiktinimą dėl Kranto g.17 (15 a) ir Kundročių g. 21 (9 a) turinčių iškilti grupinio gyvenimo namų. Tada tam aktyviai priešinosi gretimų sklypų savininkai. Bendruomenė „Skaudvilės kraštas“, kuriai priklausė dėl pokyčių nepatenkinti gyventojai, dėl grupinių gyvenimo namų statybų stabdymo nesikreipė. Tam buvo suburta iniciatyvinė grupė. Šie savo nepasitenkinimą dėl grupinių gyvenimo namų minėtose gatvėse buvo išreiškę oficialiai. Iš dalies dėl jų pastangų ir dėl kitų aplinkybių šių namų vieta vis dėlto buvo pakeista.

– Kranto gatvėje esantis sklypas, kaip paaiškėjo vėliau, buvo be komunikacijų, rajono savivaldybė suskaičiavo, kad norint jas įrengti reikės papildomai 5–6 tūkst. eurų biudžeto lėšų. Tad nutarta sklypus grupinio gyvenimo namams formuoti kitoje vietoje. Dabar bus formuojama Mechanizatorių ir Tauragės gatvėse, – „Tauragės žinioms“ sakė K. Anulienė. – Taip, bendruomenės nuomonė tokiais atvejais yra svarbi, bet prieštaraujančių visuomet atsiras. Dabar, pakeitus vietą, naujosios vietos gyventojai lyg patenkinti, nieko nesako. Galiu pasidžiaugti Tauragės miesto bendruomenėmis, jos supratingesnės, tokių didelių problemų nėra kėlusios.

Šiuo metu Tauragėje gyvuoja grupinio gyvenimo namai Marių gatvėje, jie čia buvo įkurti iš privataus asmens nupirktame būste. Tokie pat namai, kokie planuojami Jovaruose, jau stovi Žaliojoje gatvėje 22, juose trūksta tik baldų, gyventojai juose įsikurs kitąmet.

Dar vienus grupinio gyvenimo namus planuojama statyti Rydštato gatvėje. Kaip sako K. Anulienė, kol kas panašu, kad bendruomenė pretenzijų neturi.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.