Prasidėjo sulčių spaudimo sezonas. Šiemet jis vėlyvas. Kaip sako sulčių spaudimu užsiimantis tauragiškis Vytautas Zygmanta, paprastai rugsėjo pradžioje būdavo sulčių spaudimo įkarštis. Įtakos tam turi vėlyvas pavasaris.
Alsėdžių g. 3 sulčių spaudyklą prieš trejus metus įkūręs vyras teigia per dieną sulaukiantis po keletą klientų. Anot jo, daugiausia užsuka savaitgaliais, kaip vyras teigia, obuolių rinkimui laiko radusių tauragiškių. Nors iš tikrųjų sulčių spaudimui kur kas tinkamesni ne krituoliai, o tiesiai nuo obels skinami ar ką tik nupurtyti obuoliai.
– Jie sultingesni. Žmonės galvoja, kad reikia sulaukti, kol obuolys prinoks, tačiau kurį laiką ant žemės pagulėjęs vaisius nebėra toks sultingas, – sako vyras.
Sulčių spaudimo verslo V. Zygmanta ėmėsi sukonstravęs sulčių spaudyklę. Viską sako atlikęs pats, iš parduotuvės pirko tik keletą detalių.
– Internete radau paveiksliuką. Sulčių spaudyklės pavyzdį. Gi internete pilna visko. O reikiamas detales pagaminau pats. Ji itin naši. Ši sulčių spaudykla ypatinga tuo, kad galima spausti ir mažus obuolių kiekius. Kai kuriose spaudyklose numatytas minimalus obuolių kiekis. Pas mane to nėra. Sultis išspausiu kad ir iš pusmaišio obuolių, – savo įrenginį giria vyras.
Sultis jis pilsto į 3 ir 5 litrų pakuotes. Sako, jog vienai pakuotei sunaudojama apie šeštadalis obuolių maišo. O iš vieno maišo išspaudžiama apie dvidešimt litrų sulčių.
Anot pašnekovo, šie metai nėra derlingi obuolių. Tikras obuolių rojus buvo 2018-aisiais. Obelys linko nuo vaisių, žmonės gabeno dešimtis maišų vaisių.
– Paprastą dieną, kai klientų nebūdavo daug, išspausdavau ir 1,5 tonos sulčių. Va dabar sezonas tik prasideda. Neseniai skaičiau spaudoje, kad ir kitų rajonų ūkininkai dalijasi, jog pats sulčių sezono įkarštis šiemet bus tik rugsėjo pabaigoje, – dėstė pašnekovas.
Anot jo, pačios skaniausios sultys yra iš „Auksio“ veislės obuolių. Tai pagrindinė rudeninė obelų veislė, labai populiari Lietuvoje ir vertinama dėl puikaus vaisių skonio, ištvermingumo žiemą ir atsparumo ligoms. Tokios rūšies obelį vyras turi savo kieme. Sultys, pasak jo, iš šių vaisių yra saldžios.
Pasak V. Zygmanto, net rūgščios sultys klientų nenuvilia, be to, jie neretai į sulčių spaudyklą atsiveža ne tik maišus obuolių, bet ir kitų sultis galinčių pagardinti vaisių ar uogų.
– Apelsinų, mandarinų, kriaušių, moliūgų, aronijų ar net bananų. Su bananais sultys tampa tirštesnės, o nuo aronijų gėrimas įgauna spalvą. O gal ir dėl vitaminų jas žmonės deda, nežinau. Aš patarčiau sulčių spaudimui nelaukti, kol obuoliai nukris nuo obelų. Pamačius, kad jie jau po truputį krenta, reikia purtyti, rinkti ir vežti, taip bus išspaudžiama daugiau sulčių, – patarimais dalijosi vyras.