Peršalimo ligų sezonas ir koronaviruso grėsmė: baidomasi net slogos
Įkelta:
2020-09-30
Nuotrauka
Aprašymas
Gydytoja-pediatrė Justina Kavaliauskienė. Autorės nuotrauka

Mokytojams, mokyklų administracijoms atsipūsti nėra kada: nė viena mokykla nenori būti pirmoji, kurioje pradėtų plisti koronavirusas. Priemonių imamasi įvairių: matuojama temperatūra, koridoriuose mokiniai ir mokytojai dėvi kaukes, reguliuojami srautai pertraukų metu, mokytojai atidžiai stebi kiekvieną kostelėjusį ar šniurkščiojantį vaiką. Pasirodo, mokinys namo gali būti parsiųstas ir dėl slogos, mat vaikui, skirtingai nei suaugusiajam, ji gali signalizuoti apie koronavirusą. Į „Tauragės žinių“ klausimus apie koronavirusą ir vaikų sveikatą sutiko atsakyti Justina Kavaliauskienė, klinikos „Medicinos namai“ pediatrė.

Plinta mokyklose

Vilniaus „Gabijos“ gimnazija buvo pirmoji, kurioje nustatytas koronavirusas. Šią savaitę į pamokas neina 159 mokiniai – iš viso šešios klasės. Iš pradžių izoliavosi ir 21 „Gabijos“ progimnazijos mokytojas.

Kiekviena mokykla taiko savus prevencinius veiksmus, tačiau visos kaip galima ilgiau delsia nepradėdamos nuotolinio mokymo. Štai tik koronaviruso protrūkio kamuojamame Radviliškyje mokyklų vyresnieji mokiniai nuo pirmadienio jau perėjo prie nuotolinio mokymo. Kaip sakė vienos Radviliškio krašte veikiančios privačios mokyklos „Pažinimo licėjus“ mokytoja, klasės suoluose liko tik pradinukai.

Situaciją mokyklose ir namuose, apsunkina prasidėjęs peršalimo ligų sezonas. Su juo paūmėja įvairios lėtinės vaikų ligos, o su jomis – ir nežymus karščiavimas. Žiniasklaidoje užsiminta, jog tėvai įsigudrino prieš pamokas vaikams suduoti temperatūrą mažinančių vaistų vien tam, kad vaikas būtų įleistas į mokyklą.

Situaciją aptarti bei į „Tauragės žinių“ klausimus apie koronavirusą ir vaikų sveikatą sutiko atsakyti Justina Kavaliauskienė, klinikos „Medicinos namai“ pediatrė. Moteris dirba Tauragėje bei Lauksargių „Medicinos namų“ filiale.

„Tauragės žinios“: Kaip pavasarį prasidėjusi pandemija pakoregavo jūsų, kaip medikės, darbą?

Justina Kavaliauskienė: Ko gero, visi jaučiame didesnę įtampą, ne vien medikai. Man darbe sunkiausia, kai tenka rengtis apsauginius kostiumus, kurių mažieji pacientai labai bijo. Norisi rasti gerą kontaktą su vaikais, juokauju, kad mes žaidžiam kosmonautus.

T.Ž.: Ar šiuo metu priimate pacientus, kokiu būdu? Ar srautai didesni lyginant su pernai metų rudeniu?

J.K.: Pacientus konsultuojame tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu. Gyvai konsultuojame visus, neturinčius peršalimo ligoms būdingų simptomų ir temperatūros. Sergančius prašome pasiskambinti ir tariamės dėl priėmimo – konsultuojame telefonu. Esant reikalui, pasikviečiame sutartomis valandomis, kai priimami karščiuojantys pacientai ir personalas apsirengęs atitinkamomis apsaugos priemonėmis. Esant ūmiai bėdai stengiamės pakonsultuoti tą pačią dieną.

Vasaros metu srautai tikrai buvo mažesni nei įprastai, tačiau šiuo metu jau prasideda peršalimo ligų sezonas, pacientų daugėja.

T.Ž.: Ar mokiniams privaloma prieš mokslo metus pasitikrinti sveikatą? Ar tikrinasi?

J.K.: Visiems vaikučiams, lankantiems ugdymo įstaigą, privaloma pasitikrinti sveikatą. Dėl pandemijos tiems, kurie buvo pasitikrinę pernai, pažymos galioja iki naujų metų, na o naujai pradedantiems lankyti darželį ar mokyklą reikia tikrintis jau dabar. Lauksargiuose dauguma vaikučių pasitikrino dar rugpjūtį, Tauragėje taip pat aktyviai tikrinasi.

T.Ž.: Ar peršalimo ligų sezonas jau prasidėjo?

J.K.: Deja, su pirmu oro atvėsimu ir mokslo metų pradžia grįžo ir peršalimo ligos. Kasdien daugėja sloguojančių vaikų.

T.Ž.: Mokyklos labai bijo, kad vaikai neateitų apsikrėtę ir neišplistų koronavirusas. Kaip tėvams atskirti koronaviruso sukeltus simptomus nuo paprasto peršalimo?

J.K.: Tėvai Tauragėje labai sąmoningi, saugo vaikus, domisi spaudoje skelbiamomis rekomendacijomis. Dažniausias ir yra klausimas, kaip atskirti koronaviruso sukeliamą ligą nuo paprasto peršalimo. Deja, specifinių požymių, galinčių atskirti koronaviruso sukeliamą ligą nuo kitų virusinių infekcijų nėra. Būdingiausi koronavirusinės infekcijos simptomai yra kosulys, skonio ir kvapo jutimo sutrikimai, karščiavimas, tačiau šie simptomai gali pasireikšti sergant ir kitomis infekcinėmis ligomis. Nors sloga, čiaudulys ir nosies varvėjimas nėra itin būdingi koronavirusinei infekcijai, vaikų amžiuje jie gali būti šios ligos simptomai – kiekvieną pacientą vertiname individualiai pagal jo anamnezę, simptomus, tyrimų rezultatus ir bendrą būklę.

Vienintelis tyrimas, tiksliai galintis pasakyti, ar vaikas šiuo metu serga koronavirusine infekcija, yra nosies tepinėlis, kuriame ieškoma šio viruso RNR. Kraujo antikūnių tyrimai, deja, nėra visai tikslūs. Kylant šios infekcijos įtarimui tariamės su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru dėl ištyrimo.

T.Ž.: Teigiama, jog sergant koronavirusu temperatūra gali būti visai nežymi, pavyzdžiui, 37,2.

J.K.: Labai įvairiai. Kartais vaikams pasireiškia ilgalaikis nežymus, 37,2–37,8 temperatūros svyravimas, vadinamas subfebrilitetu. Esant tokiam karščiavimui vaikui temperatūra gali laikytis keletą savaičių. Ir jei sakoma, kad suaugusiajam sloga ir čiaudulys nėra koronaviruso simptomas, vaikui – gali būti. Dėl to ir yra labai sunku atskirti, kada vaikui jau koronavirusas, o kada mano minėtos priežastys.

T.Ž.: Tai jei mano vaikas ima tik sloguoti, ką man, dirbančiai motinai, tėvui, reikia daryti?

J.K.: Pirmiausia pasiskambinti savo šeimos gydytojui. Tėvai moka gerai nusakyti vaiko simptomus ir pagal juos galime sudaryti visą ligos anamnezę. Jei yra reikalas, mes, gydytojai, pasikviesime tėvį ar mamą su vaiku tyrimams. Tiesiog svarbu pasiskambinti iš anksto ir įspėti, kad, va, mes ateisime su sloga. Tam, kad nesusitiktų sveikų vaikų – į gydymo įstaiga skiepijimui atvyksta mamos su kūdikiais.

T.Ž.: Kalbant apie jūsų darbo vietą, Lauksargiuose įsikūrusią „Medicinos namų“ kliniką, ar įmanoma užtikrinti tokias sąlygas, kad sveiki vaikai nesutiktų sergančių?

J.K.: Taip. Darbo dienos pabaigoje paliekame keletą valandų skirtų išskirtinai tik karščiuojantiems pacientams. Tuo metu nebepriimame sveikų asmenų, jie jau būna priimti ryte, o artėjant darbo pabaigai konsultuojame pacientus su įvairiais simptomais. Kadangi registracija jau būna įvykusi telefonu ir žinomas konkretus pacientų atvykimo laikas, prieš jiems atvykstant mes su sesute apsirengiame specialią aprangą ir juos priimame. Po kiekvieno pacientų darbo vieta dezinfekuojama.

T.Ž.: O ar gali vaikui prasidėjusi sloga būti pakankama priežastis nevesti jo į mokyklą, o tėvams gauti nedarbingumą? Kartais juk pakanka vienos dienos vaiko simptomų stebėjimui. Pasitaiko, vakarop vaikai ima ir pasveiksta.

J.K.: Tėvai nedarbingumą gauti gali, tačiau jie pirmiausia turi pasiskambinti šeimos gydytojui, nes atgaline data nedarbingumo išduoti negalime. Kai tik vaikas suserga ar pamatavę temperatūrą mokytojai jį parsiunčia namo, ar jis susloguoja ir jam liepia eiti namo, susisiekite su šeimos gydytoju tam, kad jis „atidarytų“ nedarbingumą.

 

 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 13 valandų
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.