Kad ir mažais žingsniais, bet tik į priekį
Įkelta:
2020-09-29
Nuotrauka

Kaip Lietuvą pakeitė prabėgę ketveri šalies politinio gyvenimo metai? Apie tai kalbamės su Seimo nare Aušrine Norkiene, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja, Tauragės rajono skyriaus pirmininke, Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotoja.

– Prieš 4 metus rinkėjai permainų į gera Lietuvoje lūkesčius susiejo su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ar šiandien, bendraudama su savo rinkėjais, jaučiate, kad tie lūkesčiai bent iš dalies išsipildė?

Atėjome su „Darnios Lietuvos“ politine programa, kurioje didžiausias dėmesys buvo skirtas žmogui, visuomenei, švietimui, kultūrai, ekonomikai ir valstybės valdymui. Ar pavyko užsibrėžtus siekius įgyvendinti? Manau, kad bent iš dalies tikrai pavyko. Keisčiausia, kad už tai Seime mes nuolat opozicijos buvome – nesakysiu, kad įžeidinėjami ar koneveikiami, parinksiu švelnesnį žodį – barami. Politiniai oponentai visą laiką irzliai primindavo, kad vykdome savo įsipareigojimus rinkėjams. Iš pradžių skambėjo „ne tuos išrinko“. Man tai atrodė labai keista. Juk būtent dėl to rinkėjai už mus ir balsavo, kad suprato, jog valstybėje seniai pribrendo rimti pokyčiai. Vėliau visuomenė viešojoje erdvėje buvo pradėta nuteikinėti prieš naująją daugumą Seime. Tas keistas   spaudimas „ne tiems“ išliko per visą kadenciją. Tačiau jis ilgainiui mus užgrūdino. Kantriai dirbome, nors ir pralaimėdavome kovas viešojoje erdvėje, nuo savo programinių dalykų nenukrypome. Ir jeigu žmonės pradėjo keisti savo požiūrį ir, tarkime, panoro gyventi sveikiau, mažiau svaigintis, manau, vien jau tai yra labai gerai.

– Po dešimtmečius trukusio „sisteminių“ partijų valdymo pastarieji ketveri metai atskleidė stebėtinai daug skaudžių valstybės gyvenimo problemų, kurios paprastai būdavo nutylimos. Dvelktelėjo gaivus permainų gūsis, daug kas patikėjo, kad darnesnė Lietuva – kasdieniu darbu vis labiau artinamas tikslas. Kokias politines iniciatyvas ir pastangas siejate su savo krašto, visos šalies šviesesnio gyvenimo pokyčiais?

Vienas didžiausių iššūkių buvo skurdo ir socialinės nelygybės mažinimas. Praėjusių ketverių metų pastangų rezultatas, manau, tikrai gerai matomas, nors jis dar ne toks, kokio siekėme. Šioje srityje pasiektą pažangą patvirtina konkretūs šalies ekonominės ir socialinės raidos rodikliai. Augo minimalioji ir vidutinė alga, buvo didinamos pensijos, pakelti atlyginimai švietimo, kultūros, mokslo, medicinos darbuotojams, valstybės tarnautojams, pareigūnams. Tai buvo didžiausias kilimas per nepriklausomybės laikotarpį. Aš suprantu, kad tas algų didinimas po tokio ilgo jų įšaldymo gali pasirodyti per menkas, bet turbūt visi suprantame, kad padidinti atlyginimus iškart visiems ir po daug – nerealu. Visada sakiau, kad reikia eiti nors ir mažais žingsniais, bet tik į priekį. Nesustoti, nepatraukti atgal, nes vėl grįšime ten, kur jau buvome ir po to džiaugėmės, kad iš ten išėjome.

Svarbus postūmis regionų gaivinimo prasme buvo paramos pirmajam jaunos šeimos būstui programa. Po išties dramatiško Lietuvos tuštėjimo dešimtmečių emigracija pastaraisiais metais ėmė lėtėti, daugėja grįžtančių žmonių. Migracijos tendencijos jau du metus gerėja: į Lietuvą dabar atvykstama daugiau, nei iš jos išvykstama.

Nauji Darbo kodekso pakeitimai dabar sustiprino profesinių sąjungų derybinę galią. Siekdami mažinti šešėlinės ekonomikos dalį tikėjomės į valstybės biudžetą iš šešėlio ištraukti daugiau pajamų, ir šia prasme tikrai nemažai padaryta. Mūsų kova su korupcija taip pat buvo aktyvi, tą patvirtina šios Seimo kadencijos metu pradėtos bylos, kuriose figūruoja aukščiausių politikos, verslo, teisėsaugos sluoksnių atstovai. Jos susilaukė labai didelio visuomenės dėmesio. Kaip bebūtų keista, dėl šios kovos taip pat sulaukėme didelio politinio pasipriešinimo. Galėčiau paminėti balsavimą Seime dėl viešo antstolių turto deklaravimo – dėl opozicijos pasipriešinimo to iki šiol nepavyko padaryti.

Per šią kadenciją supratau bene svarbiausią dalyką – tik būdamas komandoje ir Seimo daugumoje gali padaryti tai, ko siekei, nes būdamas vienas net ir su geriausiomis iniciatyvomis sienos nepramuši.

– Sakoma, kad šviežias, atviras žvilgsnis į šalies politines, socialines, ekonomines problemas – dar valdžioje nebuvusių politinių jėgų pranašumas. Kita vertus, koją gali pakišti patirties stoka. Kaip šiuo požiūriu vertinate prabėgusius 4 metus?

Tie sunkumai, su kuriais susidūrėme, mus sustiprino kaip komandą. Norai buvo patys geriausi, jie ir dabar tokie išlieka – dirbti dėl žmonių. Kai po rinkimų susirinkome dirbti į Seimą, jo senbuviai, vadinamasis politinis elitas, į mus žiūrėjo labai iš aukšto: ką jūs čia, žmogeliai, dar galite pasakyti, ką besugalvoti? Bet mes, vienmandatininkai, atstovaujantys savo rinkėjams, regionų problemas žinojome nepalyginti geriau, nei daugelis ne vieną kadenciją Vilniuje sėdinčių Seimo senbuvių.

Man atrodo, kad mes Seime likome bene vieninteliai, kuriems rūpi tradicinės tautos vertybės – tauta, šeima, vienybė, teisingumas... Mes tą deklaravome ir labai nuosekliai jas gynėme, kai tuo tarpu dešinėje Seimo pusėje sėdinčių Gintauto Palucko socialdemokratų, pačios kairiausios partijos, sprendimai dėl tradicinių vertybių visiškai sutapdavo su tradicinių kairiųjų oponentų, dešiniųjų konservatorių. Tai mus šokiruodavo ir versdavo apgailestauti dėl tų socialdemokratų rinkėjų, kurie rinkimuose balsavo už neva kairiųjų pažiūrų politikus, kurie, deja, tikėtina išpažįsta visai kitas vertybes. Tokie dalykai politikoje liūdina.

– Kokiais savo ir bendražygių darbais galėtumėte didžiuotis, dėl ko drąsiai galite žvelgti į akis savo rinkėjams? Dėl kokių nepadarytų darbų labiausiai apmaudu?

Nemažai tokių darbų pavyko padaryti, kai kuriuos jau minėjau, dar pridurčiau sprendimą dėl ,,vaiko pinigų“, kurie tikrai pasiekia žymiai daugiau vaikus auginančių šeimų. Tai jau svarbi šeimos biudžeto dalis. Vaiko pinigai vis didėja, ketiname ir juos indeksuoti. Tai buvo labai geras postūmis mažinant skurdą ir nelygybę: skurdas mažėjo dvigubai.

Labai rūpėjo smulkaus verslo stiprinimo, ypač kaimiškosiose vietovėse, reikalai. Per šią kadenciją inicijavome smulkaus verslo skatinimo programas, jos davė naudą, bet darbus šioje srityje reikia tęsti.

Viena iš svarbių iniciatyvų, kurią buvome užleidę – valstybinio komercinio banko kūrimas. Jos įgyvendinti nespėjome. Dar kol kas neaišku, kaip bus su planuotu valstybinių vaistinių tinklu, kurio įsteigimas taip pat buvo įrašytas mūsų rinkimų programoje. Tiesą sakant, valstybinių vaistinių kurti iš naujo nereikia, nereikia nieko statyti, jos jau veikia ligoninėse, tik reikia sudaryti joms tokias pat veikimo galimybes, kokiomis dabar naudojasi privačios vaistinės – leisti parduoti vaistus gyventojams, o ne tik naudoti ligoninės reikmėms. Anksčiau keltas tikslas sumažinti kompensuojamųjų vaistų kainas pasiektas, vien priemoka mažėjo 2 kartus, bet šia kryptimi reikia eiti ir toliau.

– Kokį svarbiausią tikslą kėlėte sau prieš buvusius Seimo rinkimus ir kokį keliate dabar? Kodėl?

Jis nepasikeitė: labai norėčiau, kad žmogus, nepriklausomai nuo to, kur gyventų, mieste ar kaime, galėtų oriai jaustis dirbdamas, kurdamas savo ateitį tėvynėje, o ne už jos sienų, augindamas vaikus, ir nieko savo šalyje nebijotų. Dar daug kur Lietuvoje, ypač regionuose, jaučiama laisvos minties baimė. Nereikėtų baimintis turėti savo nuomonę, ją išsakyti ir ginti – visur, ir kasdienių, galbūt visai buitiškų rūpesčių akivaizdoje, ir Seimo tribūnoje.

Šiemet, minėdami mūsų Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį ir anuomet, su laisva Lietuva sietus tikslus, turbūt daugiau galvojame ne apie praeitį, bet apie būsimąjį laiką – savo vaikų, artimųjų, kraštiečių, visos tautos ateitį. Ramia širdimi pasakysiu paprastai: dirbame su žmonėmis ir dėl žmonių, kad gyvenimas būtų šviesesnis – Tau, šeimai, Lietuvai.

Kalbėjosi Tomas Vaitkevičius

Politinė reklama, apmokėta iš LVŽS rinkiminės sąskaitos. Užs. Nr. 11

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.