Vasaros stovyklų šiemet bus, tiesa, mažiau nei įprastai
Įkelta:
2020-05-16
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Kaip ir kasmet, savivaldybė skyrė lėšų vaikų vasaros poilsiui. Šiemet finansuojama kur kas mažiau programų nei ankstesniais metais, nors pinigų skirta kiek ir pernai – 60 tūkst. eurų. Mat ir paraiškų gauta kur kas mažiau – tik 29 – kai kuriuos paraiškų teikėjus sutrikdė koronaviruso pandemija. Vis dėlto daugelyje savo pamėgtų stovyklai pailsėti vaikai galės.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Modesto Petraičio, Tauragės rajono savivaldybė kasmet rūpinasi kokybišku vaikų poilsiu ir užimtumu vasaros metu. Šiais metais tikslui įgyvendinti skirta 60 000 Eur. Iš viso finansavimas paskirtas 29-ioms programoms, kuriose numatyti edukaciniai renginiai, ekskursijos, susitikimai, sporto varžybos ir dar daugelis kitų veiklų tam, kad kiekvienas vaikas rastų sau artimą užsiėmimą.

Pernai vasaros poilsio programoms vykdyti irgi buvo skiria 60 000 Eur,  finansuotos 39 programos. Tada iš viso buvo gautos 42 paraiškos, o lėšų poreikis joms įgyvendinti buvo 109 972 Eur. Tuo tarpu šiemet paraiškų gauta kur kas mažiau.

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Petkienė pasakoja, kad prašymas teikti paraiškas paskelbtas kovo mėnesį, iki nurodytos datos buvo gautos 25 paraiškos. Pasak jos, paraiškų teikėjus paveikė koronaviruso situacija.

– Jiems buvo neaišku, kaip viskas bus, kokie bus reikalavimai, ar bus norinčių stovyklas lankyti vaikų. Todėl ir paraiškų sulaukėme mažiau, – sakė D. Petkienė.

Įvertinus tas 25 paraiškas buvo dar kartą kreiptasi į paraiškų teikėjus, kad jie persigalvotų ir teiktų  paraiškas. Pasak D. Petkienės, tada gautos dar 5 paraiškos, tad iš viso jų buvo 30, vėliau viena stovykla atsisakė – esą galvojusi iki paskutinės minutės ir vis dėlto nusprendė, kad bus sudėtinga. Taigi liko 29 paraiškos, o iš joms skirtų 60 tūkst. eurų keli šimtai liko nepanaudoti.   

– Vis dėlto nesinorėjo skirti tam, kad skirti, – sakė D. Petkienė, – tad ne visi teikėjai gavo tiek, kiek norėjo. Vis dėlto kreipėme dėmesį į projektų kokybę. Tačiau tos stovyklos, kurių veiklos aiškios, kokybiškos, šaunios, gavo beveik visą prašomą sumą. Tiesa, pavienių stovyklų, kurių kainos buvo surašytos nerealios, neatitinkančios veiklų, skiriamą sumą teko mažinti.

D. Petkienė pasakojo, kad nors kai kurie stovyklų organizatoriai paraiškas teikė pirmą kartą, jos itin kokybiškos.

– Labai džiaugiamės labai aktyviu švietimo paslaugų teikėju Kalbų centru, Adakavo, Skaudvilės bendruomenėmis, – sakė ji. – Tradiciškai geriausias stovyklas organizuoja Batakių liuteronų stovykla, „Šaltinio“ progimnazija – jų veiklos kiekvienais metais labai įdomios, šiemet irgi. Norėčiau išskirti Jovarų pagrindinę mokyklą – nuostabi stovykla, mokytojos labai kūrybingos, kiekvienais metais sugalvoja ką nors naujo. Šiemet, kad užimtų daugiau vaikų, stovykla bus iš dviejų dalių: viena dalis skirta būsimiems pirmokėliams, kita – elgesio problemų turintiems vaikams. Jovarų stovykla išsiskiria tuo, kad labai gražiai bendradarbiauja visi mokytojai: stovykloje dirba ne tik vadovai, bet mokytojų grupelės pasidalina veiklomis, užima vaikus kiekvieną dieną. Labai šauni „Versmės“ gimnazijos stovykla, kuri vienu šūviu du zuikius nušauna: rugpjūčio mėnesį jie organizuoja stovyklą visiems būsimiems pirmokams, tada vyksta ir jų adaptacija gimnazijoje, jie susipažįsta su vyresniais gimnazistais, su mokytojais, su tvarka, tuo pačiu organizuojamos ir poilsio, pažintinės programos.

B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka vilios vaikus į stovyklą „Pozityvumo tiltas“. Stovykla rengiama birželio 22–26, liepos 20–24, rugpjūčio 17–21 dienomis. Jos idėjos autorė ir organizatorė Martyna Pikoraitienė bibliotekoje dirba neseniai, tačiau turi nemažai psichologės darbo su vaikais vaikų namuose, dienos centruose patirties. Ji sako, kad stovykla bus skirta 9–12 metų vaikams, grupėje bus po 16 vaikų. Pasak jos, bus siekiama, kad vaikai atsiskleistų per kūrybą, meną saviraišką.

– Norime išsiaiškinti, kurioje srityje vaikas yra gabesnis, kad paskui galėtume paskui tėvams teikti rekomendacijas. Sieksime lavinti ir emocinį intelektą per įvairias veiklas, per asmeninę patirtį. Tai bus patyriminė-meninė stovykla, kurioje bus daug ir psichologijos. Psichologiją pateiksime per žaismą, per tai, kas vaikams įdomu, – pasakojo M. Pikoraitienė.  

 į biblioteką rinksis   

O štai Adakavo bendruomenės organizuojama stovykla „Laisvės kovų atmintis“ sukvies būrin apie 40 moksleivių, ir ne tik vietinių. Dalis bus iš Tauragės krašto, dalis – iš likusios Lietuvos. Registracija bus skelbiama birželio pradžioje. Stovyklautojai gyvens Skaudvilės gimnazijoje. Stovyklos organizatorius Žilvinas Montvydas, atstovaujantis Lietuvos laisvės kovų įamžintojų sąjūdžiui, sako, kad ši stovykla organizuojama jau ne vienerius metus.

– Nuo 2012 m. jas organizuodavome Radviliškio rajone, šiemet nusprendėme vietą pakeisti, susitarėme su Adakavo bendruomene, Skaudvilės gimnazija ir stovykla bus Tauragės krašte, nors atvyks vaikų ir iš Radviliškio, – pasakojo jis. – Stovykloje kalbamės apie partizaninį paveldą, organizuojame žygius, pasikviečiame ir į stovyklą partizaninio karo dalyvių, lektorių. 

Pasak D. Petkienės, kai kurios stovyklos užims vaikus su negalia. Tai – prioritetas vertinant paraiškas. Tokios stovykloms skiriama tiek lėšų, kiek prašoma – joms ir reikia daugiau, jiems reikia padėjėjų, ir kitokio transporto ir t.t. Užimti vaikus su negalia ketina Skaudvilės ugdymo vaiko gerovės centras, VRCM „Pušelė“.

Lėšų gavėjų sąraše nėra katalikiškos vasaros stovyklos „Judėk. Tikėk. Atrask“, kurią kasmet jau šešerius metus organizuodavo Tauragės Švč. Trejybės parapija. Nejaugi vaikų pamėgtos ir laukiamos stovyklos šiemet nebus?

– Dar nežinom, – abejonių neslepia Vitalija Šlepavičienė, Tauragės „Caritas“ vadovė. – Gal galvojam, skaičiuojam. Jei sugalvosim daryti, tai ir darysim. O paraiškos savivaldybei neteikėm todėl, kad planus sujaukė pandemija, buvo nebeaišku, kaip čia viskas bus.

Pasak jos, organizuodami stovyklas jie vadovaujasi tuo pačiu principu kaip Lietuvos jaunimo dienos, katalikiškas renginys, šiemet turėjęs vykti birželio pabaigoje, bet dėl pandemijos jis perkeltas į kitus metus.

– O mes jame patys sudalyvaudavom ir realiai naudodavom tų dienų braižą, tą pačią temą, visą metodiką savo vasaros stovyklai. Kadangi jaunimo dienos nukeltos, tai ir mes likom „ant abejonės“. Vis dėlto linkstam į tą pusę, kad stovykla bus, nes jau sulaukiau nemažai tėvų skambučių, kad vaikams pernai stovykla labai patiko, jie jos laukia. Juo labiau, kad stovykla vyksta lauko sąlygomis, galime būti didelėje teritorijoje, išlaikyti atstumus ir saugumo reikalavimus. Iki gegužės pabaigos nuspręsime, – teigė V. Šlepavičienė.     

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 23 valandas
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!