Sėkmės istorijos: mokantis profesijos – ir stažuotės užsienyje
Įkelta:
2020-05-22
Nuotrauka
Aprašymas

Marija Plauškaitė „Važiuočiau į stažuotę dar, jei tik būtų tokia galimybė“

Gvidas Masedunskas (kairėje): „Stažuotė Austrijoje buvo labai naudinga patirtis“

Gavus pagrindinio išsilavinimo pažymėjimą, kyla klausimas  – o kas toliau? Tęsti mokymąsi gimnazijoje? O jei nekantrauji pradėti dirbti? Norintiems neatidėlioti ir jau dabar žengti pirmuosius žingsnius savo sėkmingos karjeros link puiki išeitis – profesinio rengimo centras. Kad įgijus pagrindinį išsilavinimą pereiti į profesinę mokyklą verta, patvirtina Tauragės profesinio rengimo centre (PRC) besimokančių jaunuolių sėkmės istorijos: jie ne tik džiaugiasi galį per trumpą laiką įsigyvendinti savo planus ir įgyti paklausią profesiją, bet dar ir turi galimybę patobulinti savo įgūdžius stažuotėse užsienyje.

Ilgai graužti knygų neteks

Profesinio rengimo centruose didžioji dalis procentų mokymosi laiko yra skiriama praktiniam mokymui ir praktikai, tad ilgai graužti knygų ir kalti teoriją  neteks – laikas pamokose yra skiriamas praktinėms užduotims atlikti, praktiniams projektams įgyvendinti, darbui su inovatyvia įranga, mokomaisiais stendais. Profesijos pamokose atliekama daug praktinių užduočių bei gaunama lengvai suprantamos teorijos. Tai puiki pradžia mokytis dominančios profesiją dar nebaigus mokyklos.  
Be to, kiekvienas pažangiai besimokantis gauna stipendiją, o nenorintys važinėti ilgų atstumų kviečiami apsigyventi PRC bendrabutyje.
Kad mokymasis būtų įdomus ir prasmingas – labai svarbi aplinka.  PRC mokinių laukia puikūs mokytojai, kuriems tikrai rūpi, kad mokiniai suprastų ir įsigilintų į dėstomą dalyką.

Erasmus+ – puiki galimybė tobulėti

Tauragės PRC aktyviai dalyvauja ir užsienio šalių organizacijų projektuose, konkursuose, kuriuose atvyksta ir užsienio partnerių atstovai. Tai padeda mokiniams ir mokytojams neišvykstant į kitas šalis pabendrauti su kitų šalių kolegomis, perimti jų patirtį. Mobilumo projektai itin reikšmingi PRC  veikloje, todėl mokytojai ir mokiniai, individualiai ar bendraudami su kitomis profesinėmis organizacijomis, nuolat dalyvauja stažuotėse Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, Maltoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir kitose šalyse.

Kaip pasakoja PRC projektų vadovė Laura Mėlinavičienė, šiuo metu įgyvendinamas Erasmus+ programos mobilumo projektas „Atsiveriančios galimybės Europoje“ (Nr. 2019-1-LT01-KA102-060117, 2019–2020 m.):

– Pagrindinis projekto tikslas – profesinių žinių ir įgūdžių tobulinimas, mokymo prieinamumo ir mokymo proceso organizavimo gerinimas variklinių transporto priemonių, statybos, IT, maisto ruošimo ir pateikimo, grožio srities specialistams. Įgyvendinant šį projektą 11 profesijos mokytojų, 3 administracijos darbuotojai bei 24 mokiniai patobulino profesines kompetencijas dalyvaudami stažuotėse įvairiose Europos Sąjungos šalyse. Įgytas žinias ir naują  profesinę patirtį mokytojai pritaikė patobulindami savo mokomojo dalyko programas, mokymo metodus.

Pasak L. Mėlinavičienės, PRC šiuo projektu pirmiausia siekia savo strateginių tikslų – tobulinti mokytojų kvalifikaciją, mokinių profesines ir bendrąsias kompetencijas partnerių organizacijose, plėtoti demokratijos, humaniškumo principus, plačiau ir kokybiškiau taikyti naujas mokymo organizavimo formas kaip pameistrystė, atnaujinti ir papildyti praktinio mokymo darbų aprašymus, mokymo metodus įgytomis žiniomis ir patirtimi, nuolat kurti ir dalyvauti mobilumo projektuose, plėtoti ryšius tarp mokymo įstaigų bei įmonių užsienio šalyse. Tarptautiniais ryšiais grįstas mokymas ir mokymasis suteikia galimybes projekto dalyviams, organizacijai įgyti įvairesnės patirties, plėtoti savo kompetencijas per skirtingų kultūrų darbo ir mokymosi metodų prizmę.

– Tauragės PRC bendruomenė dažnai vyksta į kitas mokyklas, partnerines organizacijas, kuriose ne

tik pristato savo instituciją, bet ir atlieka praktikas, dalyvauja projektuose, kviečia naujus mokinius

mokytis mokykloje. Šių susitikimų metu pristatoma ir Erasmus+ programa, jos galimybės,

dalyvių pasiekimai. Taip siekiame sudominti mokinius rinktis mūsų mokymo įstaigą, dalyvauti mainų programose su kitų šalių atstovais, plėtoti ES šalių bendradarbiavimą per profesinę veiklą, – teigia projektų vadovė.

„G. Masedunskas: „Važiuočiau ir dar“

Vis dėlto geriausiai projekto naudą atskleidžia sėkmingos mokinių istorijos. Štai Gvidas Masedunskas į profesinę mokyklą ėjo tikslingai – nuo pat mažens domėjosi automobiliais. Automobilių remontas – jo šeimos verslas, kuriame jis sukasi nuo mažens, tad ir klausimo, ką veikti baigus pagrindinę mokyklą, jam nekilo.

Automobilių elektromechanikos jis mokosi jau antrus metus, o pernai lapkritį buvo stažuotėje Austrijoje. Vaikinas pasakoja, kad į Klagenfurto miestą Austrijoje jie važiavo keturiese ir gyveno ten mėnesį..

– Buvom apgyvendinti puikiame bute ir kasdien važiuodavom į darbą „Volvo“, „Hyundai“ ir „Fiat“ centre, kur remontuojamos mašinos. Kolektyvas buvo draugiškas, padėdavo, patardavo. Mumis išties pasitikėjo – galėjom ne tik stebėti, kaip dirba kiti, bet ir dirbti patys. Daugiausia teko ruošti automobilius žiemai – keisti ir montuoti ratus, keisti tepalus. Darbo užteko, aptarnaudavom maždaug po 10 mašinų per dieną.

– Nors tokie darbai man ne naujiena, bet aplinka kita, žmonės, įranga skiriasi, vis tiek tai buvo labai naudinga patirtis, – sako Gvidas, – be to, dar ir gerokai patobulinome anglų kalbos žinias, o ir  pakeliavome nemažai. Buvome Vienoje, po miestą buvo daug ekskursijų. Klagenfurtas – istorinis miestas, jame labai daug paminklų, muziejų. Buvo įdomu.

Gvidas neslepia – stažuotė jam labai patiko, važiuotų ir dar, jei būtų tokia galimybė.

Dvi stažuotės – dar daugiau patirties

Marija Plauškaitė, besimokanti barmenės – padavėjos specialybės, stažuotėse buvo jau dukart ir gali patvirtinti – jos išties naudingos. Ji buvo stažuotėje Berlyne (Vokietija) ir Valencijoje (Ispanija).

– Vokietijoje buvo tikrai labai smagu. Buvom 8 mergaitės, mus suskirstė po dvi po Berlyną. .Aš stažavausi tokiam restorane ir pirmą savaitė dirbau virtuvėje, o kitas dvi savaites – padavėja. Labiausiai patiko dirbti padavėja, bendrauti su žmonėmis, nes šiek tiek moku vokiškai ir suprasdavau, kas ką norėdavo užsisakyti ar kai kažko paklausdavo. Dar dusyk bandžiau prie baro dirbti, bet buvo sunkiau, man geriau buvo dirbti padavėja. Su bendradarbiais bendraudavau angliškai ir vokiškai, – pasakoja Marija.

Kolektyvas, pasak jos, buvo tikrai labai geras, žmonės labai malonūs. Marija sako daug ko išmokusi, pvz., vokiškus gėrimus, patiekalus – ne tik pavadinimus, bet ir kaip juos pagaminti. Stažuotė, pasakoja Marija, truko tris savaites, o kiekvieną pirmadienį merginos važiuodavo traukiniu į Berlyną, vaikštinėdavo po miestą, grožėdavosi architektūra. Miestas, kaip ji sako, – tobulas. Marijos stažuotė Valencijoje truko 4 savaites.

– Buvome 4 barmenės ir 4 kirpėjos, visos dirbome atskirai. Aš dirbau užkandinėje prie baro. Iš pradžių tikėjausi, kad dirbsiu padavėja. Prie baro dirbti pirmą savaitę buvo sunku, nes reikėjo viską atpažinti, užsakymai būdavo parašyti ispaniškai. Per pirmąją savaitę išmokau viską: ispaniškų vynų, kitų gėrimų, užkandžių pavadinimus. Išmokau ir pagaminti daug ispaniškų gėrimų ir patiekalų, – didžiuojasi mergina.

Vėliau ji sako pripratusi dirbti prie baro, darbas jai ėmė patikti, o kai ko nors nesuprasdavo –  paklausdavo. Kolektyvas buvo irgi labai geras, kolegos paaiškindavo, jei ji ko nesuprasdavo. Darbas prasidėdavo nuo 16  val. ir trukdavo iki 23 val., kartais jei būdavo daug darbo, bendradarbiai jai padėdavo. Susikalbėti su visai buvo galima angliškai.

– Labiausiai patiko, kai mane išmokė gaminti ispaniškus kokteilius. Iš pradžių maniau, kad prie baro dirbti labai sunku, bet dabar suprantu, kad padavėja ir prie baro dirbti nėra taip sunku, kaip atrodo, – prisimena Marija.

Pasak jos, Valencija – labai gražus miestas. Merginos gyveno beveik pačiame Valencijos centre, apartamentuose.

– Labai džiaugiuosi, kad išmokau tiek vokiškų ir ispaniškų patiekalų, gėrimų, – neslepia Marija, tačiau pripažįsta kad labiausiai jai patiko Vokietijoje nes mokėjo kalbą. – Jei būtų galimybė vėl važiuoti į stažuotę, tikrai važiuočiau – jau žinau, kaip kas vyksta.

Kviečia mokytis

Tauragės PRC kviečia mokytis apdailininko (statybininko), automobilių mechaniko, automobilių elektros įrengimų remontininko, kirpėjo, kompiuterinės įrangos derintojo, suvirintojo, virėjo specialybių – kartu įgysite ir vidurinį išsilavinimą, ir profesinę kvalifikaciją. Baigusieji 12 klasių gali mokytis apdailininko (statybininko), automobilių mechaniko, kosmetiko, apskaitininko ir kasininko specialybių. Mokytis PRC gali ir tie, kurie nori įgyti valstybės finansuojamą antrąją kvalifikaciją.

Užs. Nr. 30

Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.
Nuotrauka
LEA_ Tauragė
Įkelta:
2024-03-07
Pagal elektros iš saulės energijos gamintojų įrengtąją galią Tauragės rajono savivaldybė 2023 m. buvo lyderė savo apskrityje. Apie tai ir visos Lietuvos žaliosios energetikos ateitį kalbėjomės Tauragėje surengtame seminare, kuris skirtas pristatyti sukurtą šalies energetinių rodiklių informacinę sistemą EnerGIS ir valstybės teikiamą finansavimą investuojantiems į atsinaujinančius energijos išteklių plėtrą.