Algirdas Toliatas: gavėnia yra laikas ugdyti tikėjimą, viltį ir meilę
Įkelta:
2020-03-13
Nuotrauka
Aprašymas

Kunigo Algirdo Toliato žodžiai palietė kiekvieną širdį

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Po renginio nusidriekė ilga eilė norinčiųjų autoriaus autografo  

,
Nuotrauka
Aprašymas

Autorės ir B. Baltrušaitytės bibliotekos albumo nuotraukos

Tiek žmonių, kiek penktadienio vakarą susirinko į Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos skaityklą, čia turbūt dar nėra buvę. Daugybę įvairaus amžiaus žmonių subūrė noras gyvai išgirsti vieną populiariausių autorių Lietuvoje kunigą Algirdą Toliatą, šįkart pristačiusį tauragiškiams dvi savo naujausias knygas.

Atsitiktinumas – tai Šventoji Dvasia

Prisipažinęs esąs nustebęs, kad susirinko tiek daug žmonių – tikras bibliotekos „apsėdimas“, A. Toliatas sakė, kad tokia suspausta erdvė turi savo šarmo. Juk būna didelės, gražios bažnyčios, bet tuščios, o būna mažos, bet ten yra dvasia.

Kadangi dabar – gavėnios laikas, kunigas dalijosi mintimis, kas tai yra. Pasak jo, nevalgyti penktadieniais mėsos ar neiti į diskoteką – tai labiau gavėnios parodija. Gavėnia pirmiausia yra imuniteto lavinimas. Didžiausias gavėnios įgūdis – priimti nepatogias situacijas ir iš negatyvo konvertuoti jas į pozityvą. Tai didysis menas, bet kad jis pavyktų, reikia treniruotis. 

– Kol viskas vyksta pagal mūsų planą, viskas gerai, bet vos tik kas ne taip, iškart sukyla nepasitenkinimas, priekaištai. Kaip vienas mano draugas sako, jis yra labai geras ir gailestingas, kol kas nors neužlipa ant kojos. Gavėnia ir yra apie tai, kad turime išsiugdyti imunitetą priimti gyvenimo iššūkius ir greitai kaip karys persiorientuoti pagal esamą situaciją. Juk sakoma, kad mokytojas atsiranda tada, kai mokinys yra pasiruošęs. Jei mes būsime pasiruošę gyventi, gyvenimas duos mums visus reikalingus atsakymus, reikia tik juos išgirsti, – tikina kunigas.

Gavėnia, pasak jo, labai geras laikas ugdyti krikščioniškas vertybes – tikėjimą, viltį ir meilę: kantrybė su kitais ugdo meilę, kantrybė su savimi ugdo viltį, o kantrybė su Dievu ugdo tikėjimą:

– Atsitiktinumas – pasaulietinis Šventosios Dvasios vardas. Kartais kas nors atsitinka ir žmonės sako – va, Dievas baudžia. Dievas niekada nebaudžia. Gyvenimas yra trapus, kartais viskas susiklosto labai įvairiai, ir Dievas yra tas, kuris yra šalia ir padeda mums tiek džiaugsme, tiek varge. Jis padeda mus užsiauginti sparnus, kad įveiktume visus sunkumus. Čia kaip drugelis, išsineriantis iš kokono – jei padėtume jam išsilaisvinti, greičiausiai pražudytume, nes to laiko kokone reikia, kad susiformuotų sparnai. O sparnai žmogui užauga, kai atsiranda vidinė ramybė ir pasitikėjimas.

Gyvenimas, pasak kunigo, duoda įvairiausių situacijų, ir tik nuo žmogaus priklauso, kiek jis sugebės atpažinti, kas yra tikra. Juk net tas sūnus palaidūnas yra sukurtas pagal Dievo paveikslą. Klausimas – ar sugebėsime atpažinti Kristaus paveikslą, rasti dievišką sėklą tame žmoguje, kuris yra sumaitotas  – gal neteisingumo, gal gyvenimo būdo, savo neteisingų pasirinkimų, galbūt aplinkybių ar kitų žmonių – ne taip ir svarbu. Ir ar sugebėsim jį mylėti? Gavėnios iššūkis galėtų būti atrasti, kaip prabilti į tuos žmones, į kuriuos prabilti sunkiausia. Štai kur yra, pasak kunigo, tikrosios Velykos.

– Blogiausia, ką mes padarom gyvenime, yra net ne tie blogi darbai, bet geri darbai, kurių mes nepadarome, – teigė jis. – Kai Dievo akivaizdoje tu pamatysi visas tas progas, kai tu galėjai ką nors padėti, pakeisti, sukurti ir to nepadarei, tai ir bus tikroji skaistykla – degsi iš gėdos. Ta vidinė ugnis išdegins visą mūsų puikybę, tuštybę, visa tai, kas mums trukdo būti tiesiog savimi. Ta nuskaistinanti ugnis ir dabar yra mūsų gyvenime, – teigė kunigas.     

Nuotrauka

Knyga iš SMS žinučių

A. Toliatas atvažiavo į Tauragę su dviem knygomis – ketvirtąja knyga „Sekmadienio SMS“ ir naujausiąja „Ramybė tau“. Jis papasakojo jų atsiradimo istoriją.

– Pirmosios mano knygos „Žmogaus ir Dievo metai“, „Gerumo liūnas“, „Šeštas jausmas yra pirmas“ gimė iš pamokslų, kurie buvo pasakyti, o paskui perrašyti. Knygos „Sekmadienio SMS“ istorija kitokia. Kai mane paskyrė policijos kapelionu Šv. Ignoto bažnyčioje, atsitiko taip, kad mišios vyksta, bet žmonių nėra. Kaip juos prikviesti? Varpais juk neskambinsi? Supratau, kad šių laikų varpais gali būti SMS žinutės. Taigi išsiunčiau jas 30–40 artimiausių man žmonių. Pirmoje žinutės dalyje buvo kokia nors mintis apie Evangeliją, antrojoje – koks nors aforizmas ar gražus, išmintingas posakis, kuris sietųsi su prieš tai parašyta mintimi. Na, o trečioji žinutės dalis – intriga, dėl kurios žmogus norėtų ateiti sekmadienį į bažnyčią.

Anot A. Toliato, žinutes jis planavo siųsti tik kokius tris mėnesius, bet paskui tie žmonės, kurie paprastai neidavo į bažnyčią, vis prašydavo neišbraukti jų iš gaunančiųjų sąrašų. Kunigas surinko visas išsiųstas žinutes ir sudėjo į knygelę, kuria pats labai džiaugiasi.

– Tai trumpi impulsai, kibirkštys. Paskaitai – ir gali nešiotis. Knyga yra mano kelionės užrašai, aš ją rašiau visų pirma sau. Išsakiau tai, kas mane labiausiai palietė, kas manyje labiausiai skauda, dalijuosi tuo, kas man atrodo gražu, o kiekvienas skaitytojas ją interpretuoja savaip. Skaitytojas yra mano knygos bendraautoris, – kalbėjo kunigas.

Nuotrauka

Kviečia dialogui

Penktąją savo knygą „Ramybė tau“ jis vadina tam tikra avantiūra. Tai išskirtinis Vilniaus knygų mugėje gimęs projektas. „Ramybė tau“, ko gero, labiausiai pasaulietiška iš visų A. Toliato knygų,  ji orientuota į trokštantį atrasti, savęs, vidinės darnos ieškantį žmogų. Tai kvietimas dialogui. Joje kunigą kalbina ispanas rašytojas Francesko Miralesas.

– Knyga parašyta iš mano – tikinčiojo – perspektyvos, bet dialogui kviečiu pačius įvairiausius šiuolaikinius žmones, kurie nesutelpa į rėmus, kurie nori į dvasinius dalykus pažvelgti iš platesnių perspektyvų. Knygoje nedėstau pamokymų ar moralų, noriu išprovokuoti skaitytojus ieškoti atsakymų į ramybės neduodančius vidinius klausimus. Tai klausimų, ne pamokslų knyga. Ji skirta tam, kad norėtum ir žinotum, kaip gyventi pilnavertiškai ir intensyviai. Siekdamas savo tikslų, žmogus turi atrasti vidinę ramybę, nes kitaip jis išsitaškys ir nepasieks to, kas jam svarbiausia. Ramybė – išeities taškas. Tada mes atrandame santykį su Dievu, su aplinka ir su savimi, – kalbėjo kunigas. – Kiekvienas laikmetis turi savo formą, ir mes turime sugebėti žmogui prabilti jam suprantama kalba, kitaip jo nesudominsi, nepataikysi į širdį. Man rūpėjo neprarasti turinio ir atrasti tai, kas aktualu dabar. Reikia kalbėti apie dalykus, kurie svarbūs, kurie skauda, yra esminiai. Audra yra visų mūsų gyvenime, vienokios ar kitokios bangos, klausimas tik toks – kaip tame bangavime neprarasti vidinio pasitikėjimo, kantrybės su kitais, su savimi ir Dievu, kaip siekti tobulumo, bet nepapulti į tobulumo pinkles?

A. Toliatas bibliotekos lankytojams palinkėjo neliūdėti dėl gyvenime kylančių problemų, o sutikti visus iššūkius su džiaugsmu.

Pasibaigus renginiui susirinkusieji skirstytis neskubėjo – įsigiję A. Toliato knygų, jie stojo į ilgą eilę, kad gautų autografą ir dar bent šiek tiek pabendrautų.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.