17 patarimų, kurie padės lengviau valdyti savo smulkaus verslo finansus
Įkelta:
2019-12-02
Nuotrauka
Aprašymas
pixabay.com nuotrauka

Žinant, kokia yra jūsų verslo finansinė padėtis, galima užtikrinti, kad įmonė sistemingai ir sėkmingai judėtų į priekį, nesusidurdama su finansų trūkumu. Jei finansus valdysite jūs, o ne jie valdys jus, galėsite lengviau numatyti savo įmonės ateitį ir nustatyti, kokie sprendimai galėtų būti patys efektyviausi. Buvimas informuotu taip pat suteikia galimybę lengviau padengti savo turimus finansinius įsipareigojimus ir sistemingai auginti savo verslą.

Išmokite efektyviai valdyti įmonės pinigus

1. Tinkamai valdykite savo buhalteriją. Jei turite įmonę, jums būtina turėti ir buhalterį, kuris tvarkytų jūsų įmonės buhalteriją. Žinoma, galite sakyti, kad jums pernelyg brangu verslo pradžioje pasamdyti etatinį buhalterį. Tačiau to daryti tikrai nėra būtina, jei jūs pasinaudosite buhalterinių bendrovių teikiamomis paslaugomis. Taip pat naudinga įsigyti buhalterinę kompiuterinę programą, kuri padėtų jums lengviau fiksuoti visus mokėjimus. Bet kuriuo atveju, buhalterio jums reikės, todėl pagalvokite, koks sprendimas jūsų įmonės atveju galėtų būti ekonomiškiausias ir praktiškiausias. Jei jūs reguliariai peržiūrėsite savo įmonės buhalterinius duomenis, jums bus lengviau suprasti, kaip iš tikrųjų sekasi jūsų verslui.

2. Peržiūrėkite savo įmonės išlaidas. Net jei jūsų įmonė yra visiškai maža, tai tikrai nereiškia, kad ir jos patiriamos išlaidos būtinai turi būti mažos. Trumpiau tariant, jei jūs nekontroliuosite savo įmonės patiriamų išlaidų, jos laikui bėgant gali tapti labai didelės ir reikšmingos, neigiamai paveikiančios jūsų verslo finansinę padėtį. Reguliarus finansinių ataskaitų peržiūrėjimas ir jų įvertinimas padeda lengviau suprasti, kur iš tikrųjų nukeliauja jūsų įmonės pinigai. Tai taip pat sukuria palankesnes sąlygas bandant suprasti, kokių išlaidų jūsų verslui būtų verta atsisakyti, o kurios yra būtinos.

3. Pagalvokite apie jūsų įmonės finansinę ateitį. Jūs turite žinoti, kas jūsų įmonės laukia ateityje. Taip, galbūt teigsite, jog nesate aiškiaregiai, tačiau jei nubrėšite labai aiškią viziją, kas jūsų laukia ateityje, jūs taip pat viso to sistemingai sieksite. Tai reiškia, kad jūsų finansinės ateities numatytas tiesiogiai prisidės ir prie jūsų įmonės efektyvesnio vystymo.

4. Pasirūpinkite, kad klientai apmokėtų laiku. Nemenka dalis pradedančiųjų verslininkų teigia, kad jie susiduria su laiku klientų neapmokamomis sąskaitomis. Be abejo, tai labai neigiamai paveikia verslo finansinę situaciją – ypač, jei verslas neturi pakankamų apyvartinių lėšų. Dėl šios priežasties būtina pagalvoti apie strategiją, kuria bus vadovaujamasi siekiant viso to išvengti. Pavyzdžiui, galite nustatyti vieną iš reikalavimų, jog klientai privalo jūsų jiems pateiktas sąskaitas apmokėti iš anksto, t.y. dar prieš pradedant darbą. Kita vertus, jei tokios galimybės nėra, galite pasinaudoti ir faktoringo paslaugomis arba gauti paskolą apyvartinėms lėšoms, tačiau pastaruoju atveju turėtumėte įvertinti ir papildomas palūkanas.

Atskirkite verslą nuo malonumų ar „asmeniškumų“

5. Įmonės sąskaita ir jūsų asmeninė sąskaita – tai nėra vienas ir tas pats. Deja, bet labai didelė dalis pradedančiųjų (ir ne tik) verslininkų savo įmonės sąskaitą sutapatina su savo asmenine sąskaita. Akivaizdu, kad tai labai prastas ir rizikingas finansinis sprendimas – ne tik mokesčių atžvilgiu, tačiau ir jūsų įmonės finansinė situacijos atžvilgiu. Jei jums nesiseka, tai tikrai nereiškia, kad turi nesisekti ir jūsų verslui. Jūs esate įmonės savininkas ir turite būti atsakingas už išmintingus ir sėkmingus finansinius sprendimus.

6. Nepamirškite, kad galite skolinti savo verslui. Įmonės savininkas gali skolinti savo įmonei, tačiau labai svarbu, kad tokių paskolų nepamirštumėte. Jei jūs ne vieną kartą paskolinsite savo įmonei, tuomet, kai ji pradės gauti pelną, lėšas galėsite atgauti be papildomų mokesčių, nes tokiu atveju įmonė jums sugrąžintų paskolą. Žinoma, visa tai turi būti daroma tikslingai, t.y. būtent tada, kai to iš tikrųjų reikia, siekiant, kad verslas sistemingai judėtų pirmyn.

7. Nepamirškite ir savęs. Kai kurie verslo savininkai teigia, kad jie metų metus gyvena iš minimalios algos, kol galiausiai leidžia sau išsimokėti daugiau lėšų, tačiau tai tikrai nėra pats geriausias sprendimas. Dažniausiai tokie verslo savininkai turi pakankamai asmeninių lėšų, kurios užtikrina jų gerą gyvenimą. Todėl jei tokios galimybės neturite, bet kuriuo atveju turėtumėte dalį lėšų reguliariai išmokėti sau – priešingu atveju bėgant laikui jūs galite nebejausti jokios motyvacijos vystyti savo verslą.

8. Elkitės išmintingai. Be abejo, net jei reguliariai dalį lėšų išmokėsite sau, turėtumėte elgtis labai atsakingai ir neleisti sau peržvengti „nederamos“ ribos. Neištuštinkite visos savo įmonės sąskaitos vien dėl to, kad norite įsigyti naują automobilį ar išvykti į tolimus egzotiškus kraštus. Prisiimkite atsakomybę už savo įmonės finansinę padėtį ir elkitės labai apgalvotai.

9. Sumažinkite kelionių išlaidas. Kai verslui ima sektis, nemenka dalis verslo savininkų pradeda gerokai daugiau keliauti, bandydami sau įteigti, jog tai yra būtinybė. Tačiau visa tai labai padidina verslo išlaidas – ką jau kalbėti apie tai, jei įmonėje yra daugybė darbuotojų. Todėl jei verslo kelionė yra neišvengiama, kartu pasistenkite pasirinkti pačius optimaliausius sprendimus, kurie nepareikalautų iš jūsų verslo daugybės išlaidų.

Daugelį užduočių galite atlikti patys

10. Neleiskite, kad mokesčiai taptų pernelyg dideli. Turbūt esate girdėję posakį – „centas prie cento ir ...“ Taip, greičiausiai jūs ne kartą esate juo pasinaudoję ir patys. Todėl vystant verslą lygiai taip pat labai svarbu sekti įvairius mokesčius. Ir šiuo atveju kalbama ne tik apie PSD, VSD ar GPM. Mokesčių yra daugybė, tarp kurių gali būti banko mokesčiai, mokesčiai už sutarčių administravimą, mokesčiai už mobilųjį ryšį, internetą ir kt. Jūs turite labai gerai žinoti, kokius mokesčius kiekvieną mėnesį sumoka jūsų verslas ir kokia yra bendra jų suma. Jei jūs žinosite tokius skaičius, jums bus lengviau laiku užkirsti kelią pernelyg didelėms išlaidoms.

11. Nesudėtingiems klausimams teisiniais dokumentais pasirūpinkite patys. Šiandien internete yra daugybė iš anksto paruoštų teisinių dokumentų formų ir šablonų, kuriais galite visiškai nemokamai pasinaudoti. Tai gali padėti jums sutaupyti kur kas daugiau lėšų nei tuo atveju, jei kaskart kreiptumėtės į profesionalius teisininkus.

12. Pasirūpinkite sisteminga ir efektyvia verslo plėtra. Kiekvienas verslo savininkas privalo pasirūpinti, kad jo verslo plėtra būtų stabili, sisteminga ir apgalvota. Nemanykite, kad visuomet geriausia investuoti kaip įmanoma daugiau lėšų per kaip įmanoma trumpesnį laiką. Tai kai kuriais atvejais gali tapti tiesiog pražūtinga. Jūsų verslas privalo būti vystomas apgalvotai ir pernelyg neskubinant įvykių.

13. Patys valdykite reklamą ir ryšius su visuomene. Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad jūs turite rūpintis visomis rinkodaros kampanijomis, kurias pasirenkate savo verslo plėtrai ir populiarinimui. Tačiau jūs turite išmanyti skirtingas rinkodaros priemones ir ryšius su visuomene. Tai reiškia, kad turėtumėte skelbti reklamines kampanijas ir stebėti, kokius rezultatus visa tai sukuria. Net jei pasamdysite šios srities specialistus, kurie puikiai išmano savo darbą, privalote vertinti ir sekti jų atliekamą darbą.

14. Pagalvokite apie nuomą vietoje pirkimo. Mintis apie įrangos įsigijimą gali jums kelti teigiamas emocijas ir iš pirmo žvilgsnio atrodyti kaip puikus sprendimas, tačiau būtina suprasti, kad tai tinka anaiptol ne kiekvienam verslui. Jei jūsų verslas dar labai mažas ir jūs tik žengiate savo pirmuosius žingsnius, kiekviena papildoma investicija (ir ypač į naują bei brangiai kainuojančią technologinę įrangą) gali labai neigiamai paveikti jūsų įmonės finansinę situaciją ir bendrą kapitalą. Labai puikus pavyzdys galėtų tapti ir jūsų įmonės biuras. Jums tikrai nėra būtina ieškoti nekilnojamojo turto objekto, kurį galėtumėte įsigyti ir paversti jį savo įmonės biuru. Vietoje to jūs galite biurą išsinuomoti – juolab, kad niekuomet negalite žinoti, kaip iš tikrųjų seksis jūsų verslui ir ar jis apskritai dar egzistuos po vienerių ar dvejų metų. Nuoma gali padėti jums sutaupyti kur kas daugiau lėšų.

15. Nelaukite per ilgai prieš kreipdamiesi dėl verslo paskolos. Labai dažnai pradedantieji verslininkai laukia iki paskutinės minutės, kol galiausiai nusprendžia kreiptis dėl verslo paskolos. Tačiau jei padarysite tokią klaidą, jūs galite paskolos apskritai negauti, nes jūsų verslo finansinė padėtis bus pernelyg prasta ir kreditoriai jūsų įmonės mokumą įvertins neigiamai. Tai reiškia, kad dėl verslo paskolos būtina kreiptis pačiu tinkamiausiu metu, jokiu būdu nelaukiant, kol reikalai pakryps neigiama linkme. Trumpiau tariant, dėl paskolos galite kreiptis tuomet, kai jūsų įmonės finansinė padėtis yra stabili ir jūs manote, kad jūsų verslui puikiai sekasi. Gavę papildomų lėšų galėsite dar efektyviau išplėsti savo verslą ir padidinti jo verslo generuojamas pajamas. Tai reiškia, kad į verslo paskolą galite žvelgti ne kaip į nuostolius ir išlaidas, o kaip į papildomą priemonę, leidžiančią jūsų verslui išsiplėsti.

16. Turite būti tikri, kad jūsų įmonė turi pakankamą kapitalą. Dažniausiai smulkiam verslui būna sudėtinga užtikrinti pakankamą kapitalą – ypač pirminėje startuolio fazėje. Tačiau tai padaryti būtina. Jei jūsų įmonė neturės pakankamo kapitalo, įsivyraus stagnacija ir neilgai trukus galite suprasti, kad ne viena įmonė jus gerokai pralenkė ir galbūt netgi dar labiau išpopuliarino analogišką produktą, kokį siūlote ir jūs. Todėl jei norite būti bent šiek tiek saugesni ir sumažinti tokių sunkumų riziką, turėtumėte turėti bent trijų mėnesių išlaidų dydžio kapitalą. Jei jūs kurį laiką susidursite su mažesniu užsakymų skaičiumi, galėsite lengviau išgyventi tokį neplanuotą ir sudėtingą laikotarpį. Tačiau jei tokio kapitalo neturėsite, susidūrus su sumažėjusiomis verslo pajamomis gali tekti pripažinti liūdną tiesą, jog jūsų verslui teks užverti duris.

17. Neišlaidaukite ten, kur nereikia. Labai dažnai pradedantieji verslo savininkai, kuriems pradeda sektis, ima nekontroliuoti savo išlaidavimo įpročių ir atleidžia vadeles, kreipdamiesi dėl daugybės kredito kortelių, investuodami į visas rinkodaros priemones (nepaisant to, kad didelė dalis jų gali visiškai neveikti), lizingu įsigydami brangius automobilius, pirkdami labai brangią IT įrangą ir kt. Tačiau tai reikšmingai paveikia įmonės finansinę padėtį, o tai reiškia, kad nepaisant to, kaip puikiai jūsų verslui sektųsi, tokios didžiulės papildomos išlaidos gali labai greitai situaciją apversti aukštyn kojomis ir jums teks pripažinti, kad elgėtės labai neatsakingai, todėl jūsų verslo situacija tapo gerokai prastesnė.

Užs. Nr. 152

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.