Šapelio knygose vaikams – meilės kupinas pasaulis
Įkelta:
2019-10-11
Nuotrauka
Aprašymas

Kai kurių J. Jakštaičio knygų iliustracijos – vaikų piešiniai

,
Nuotrauka
Aprašymas

Rašyti J. Jakštaitį įkvepia gamtos grožis, o ieškoti jo toli nereikia

,
Nuotrauka
Aprašymas
Simonos Valinčiūtės nuotraukos

Vakar B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje pristatyta jau aštuntoji Jono Jakštaičio-Šapelio eilėraščių knyga vaikams „Šlepu tepu per laukus“. Renginio išvakarėse įsiprašiusi pas autorių į namus, šių eilučių autorė buvo pavaišinta kava ir „tinginiu“, pasak jo, beveik paties gamintu: „Padariau sunkiausią darbą – sausainius sulaužiau“. Šmaikštauja ir kuklinasi rašytojas ir kalbėdamas apie savo knygas, spausdinamas, beje, labai kukliu tiražu – vos po keliasdešimt egzempliorių. O štai Eugenijus Šaltis, poetų klubo „Žingsniai“ vadovas, susitikimuose su skaitytojais pristatantis jo knygas, sako, kad jose vaikai atranda visai kitą pasaulį – daug geresnį, jaukesnį, pilną meilės viskam, kas gyva.

Eiliuoti ėmė penktoje klasėje

Kad turi talentą eiliuoti, Jonas Jakštaitis sako supratęs penktoje klasėje, kai anglų kalbos mokytoja uždavė išversti anglišką eilėraštį į lietuvių kalbą.

– Mokytoja nepatikėjo, kad tai aš išverčiau eilėraštį, ir parašė dvejetą. Tik po kurio laiko ji suprato, kad tikrai aš pats jį išverčiau – kai daugiau ėmiau eiliuoti. Man tai labai lengvai sekėsi, – pasakojo jis.

Paskui Jonas ėmė rašyti vis daugiau – ir į mokyklos sienlaikraštį, o vėliau ir į tuometinį rajono laikraštį „Leniniečių balsas“. Rašydavo ir prozą, daugiausia – apybraižas apie kaimo žmones, darbo spartuolius. Sueiliuodavo ir vieną kitą linksmesnį eilėraštį. Vis dėlto visada labiausiai jį traukė rašyti vaikams.

Nuotrauka

Prieš kariuomenę dirbęs Keramikos gamykloje, grįžęs iš jos vyras įsidarbino Skaičiavimo elementų gamykloje, vėliau du dešimtmečius dirbo „Orlen Lietuva“ operatoriumi.

– Visokių laikų buvo, būdavo, kad rašyti nebuvo kada – reikėjo galvoti, kaip vaikus išmaitinti. Vis dėlto vos sukūręs šeimą iškart pasakiau – kiekvienam vaikui parašysiu po knygą, – prisiminimais dalijasi autorius, – užauginom su žmona keturis vaikus, deja, tada knygų jiems parašyti neišėjo.

„Anūkams parašiau...“

Jonas be galo myli savo anūkus, džiaugiasi, kai mažieji ima į rankas jo knygeles. Dažnokai su jais ir kamuolį pievoje paspardo. Tiesa, jis sako mylįs visus vaikus, net murzinus ir apsisnarglėjusius. Todėl ir susitikimai su jais, knygų pristatymai mokykloje ar bibliotekose jam tokie svarbūs. Matydamas spindinčias vaikų akis, atsakinėdamas į jų klausimus, sako, jaučiasi laimingas.

 „Šlepu tepu per laukus“ – aštuntoji J. Jakštaičio knyga vaikams. Juodraštyje – jau ir devintoji, o anūkų jis turi septynis, tikisi, kad tai dar ne pabaiga, bus ir daugiau.

Ar jis galėtų išvardinti visų savo knygų pavadinimus?

– „Mažos šiltos pasakaitės“, „Banguoja jūra per laukus“, – pradeda jis, tačiau skuba atsinešti knygelių, o tada skaito antraštes: –„Uždainavo vėjas“, „Ant balto smėlio šoka vėjas“, „Po laukus ir pievas vasaros ieškojau“, „Pažvelgęs į raustančią saulę“, „Žvaigždėm apipiltas mėnulis“...

Įkvepia gamta

– Skaitau visą laiką, – prisipažįsta rašytojas, – turiu kalnus knygelių, daugiausia – dovanotų. O vakarais žiūriu pasakas vaikams. Visi juokiasi iš manęs, o man tai šventas laikas.

Tačiau labiausiai knygų autorius mėgsta klajoti po mišką. Kad ir dabar – dar nešalta, gamta nuostabi, dar ir grybų pilna. Tiesa, dauguma jau sušalę, tačiau labai gražūs, o ir paukščiai dar čiulba, pasakoja jis.

Buvimas gamtoje, pasak J. Jakštaičio, padeda išsklaidyti niūrias mintis, atgauti jėgas ir skatina norą kurti. Tai ir yra ta varomoji jėga. Kaime gimusį, tačiau mieste augusi rašytoją gamta įkvepia.

– Gamta, ypač miškas, mane vilioja bet kokiu metų laiku. Jei ne automobiliu ar dviračiu važiuoju ar pėsčias einu. Žiemą slides išsitraukiu, – pasakojo J. Jakštaitis.

Nuotrauka

Tiražai nedideli

J. Jakštaičio knygelių atspausdinama vos po kelias dešimtis. Kodėl tiek mažai?

– Nenoriu, kad po lova gulėtų. Kam to  reikia. Knygų aš nepardavinėju – išdovanoju. Sau pasilieku tik po vieną egzempliorių. Šešias išleidau už savo pinigus, tik septintąją ir aštuntąją leidžiant prisidėjo savivaldybė, – aiškina rašytojas.

Eilėraščiams kurti Jonas kasdien skiria dvi valanda ryte ir dvi vakare. Tai rašytojas daro ne iš pareigos, kadangi knygų leidyba neatneša pelno, greičiau atvirkščiai – tik patuština piniginę, tačiau iš malonumo.

– Tos keturios valandos man labai svarbios. Turiu būti vienas, niekieno netrukdomas, nes mintis sugeba labai greitai praplaukti pro šalį. Žinoma, kartais įkvėpimas užklumpa ir netikėtai – slysteli galvoje pirma eilutė. Tada turiu ją užsirašyti, kitaip pamiršiu, – tikino pašnekovas.

J. Jakštaičio eilėraščių veikėjai – vėjas, lietus, žvėreliai, paukščiai, vabalai. O temas kartais pasufleruoja vaikai, kuriems jis skaito savo pasakaites.

Kupina gėrio poezija

Paprašytas pasidalinti mintimis  savo draugą apie Joną Jakštaitį, literatų klubo „Žingsniai“ vadovas Eugenijus Šaltis sako:

– Oho, kai pagalvoji. Aštuntoji eilėraščių knyga. Gal Jonas Jakštaitis grafomanas? Bet tokią mintį vyk, skaitytojau, iš galvos. Jis tiesiog puikus šokėjas (iš tikrųjų daug metų šoka įvairiuose kolektyvuose, šiuo metu yra garsiosios „Vėjavos“ šokėjas), gebantis pašokdinti visus: draugus, liūdesį, burbulus, pilką trobelę, pavasarį, drebulę, snieguolę, patį Šaltį, apynius,  pupą, gaidį, rudenį, žvirblį ir visą galybę gamtos reiškinių, augalų, gyvūnėlių... Taip rašiau apie penktąją jo knygą „Ant balto smėlio šoka vėjas“.

Anot E. Šalčio, jei pirmojoje knygelėje Šapeliui rūpėjo pasakaitės, antrojoje jis pastebėjo per laukus tekančią Jūrą, trečiojoje pajuto, kad žemėje, pasaulyje pučia vėjas, ketvirtojoje jis jau pakėlė galvą aukštyn ir pažvelgė į raustančią saulę, penktojoje pakvietė galantiškai šokti.... tai aštuntojoje „Šlepu tepu per laukus“ jis per juos ir nušlepsėjo, šis Jonas iš Margiškių kaimo, pats margas savo eilėmis lyg genys. Jis grįžo vėl prie pasakaičių. Eiliuotų kaip visada.

Jono eiliavimas nėra sudėtingas, jis tradicinis, gerai suprantamas vaikams, ypač kaimo. Jo skvarbus žvilgsnis miške, lauke, pievoj, vandeny, pelkėje, skruzdėlyne, kurmrausyje ir visur kitur nepraleidžia nė vienos detalės. Jonas viską pastebi, viską aprašo sklandžiu ritmu, smagiu rimu. Jo eilėraščius nesunku įsiminti, smagu deklamuoti. Muši sau ritmą su koja ir plieki Šapelio eiles: ar tai dviejų ketvirtinių, ar tai valso tempu – trijų ketvirtinių, ar keturių, tango ritmu, kartais sinkopuotu šiek tiek.

– Dėl to vaikai ir mėgsta jo eilėraščius. Tai dar kartą įrodo, kad menas yra paprastume. Ne prastume. Nepeikiu ir modernistų – visko reikia, bet Jono tradicinis eilėraštis kartais vaikui, manau, yra tikra atgaiva, – sako E. Šaltis.

Aplankęs kartu su Jonu daugybę mokyklų, bibliotekų Tauragėje, Šilalėje, Pagėgiuose, Vaiguvoje, kitur jis sako, kad J. Jakštaitį vaikai mielai sutinka ir mėgsta visur – nes jo knygose, eilėraščiuose atranda visai kitą pasaulį – daug geresnį, jaukesnį, pilną meilės viskam, kas gyva. Jono poezija, pasak E. Šalčio, ne tik maloni skaityti ir paprasta, bet ji kupina gėrio ir atlaidumo silpnesniam, mažesniam, kas, be jokios abejonės, verčia vaikus susimąstyti bent trumpam ir auklėja juos daug geriau, negu koks nors eilinis vaikui išsakytas pamokslas – nelaužyk medelių, neskriausk silpnesnių, nedaryk to, ano. Kartu jo eilėraščiai ne tik ugdo poezijos pojūtį, bet supažindina ir su tikru gyvenimu, tokiu, koks jis ir yra. Visa tai pateikta menininko akimis. Tai yra vertybė.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 9 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.