Pašto skyrių kaimuose nebeliks
Įkelta:
2019-10-08
Nuotrauka

Naujovės ir kaime sparčiai skinasi kelią – jau visai netrukus rajonuose visai nebeliks paštų, tik centriniai miestų skyriai, o pašto paslaugas teiks mobilieji laiškininkai. Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė įsitikinusi, kad tai vienas geriausių pašto modelių, nes žmonėms nebereikės vykti į pašto skyrių, laiškininkas atvyks į namus. Iki šiol mobiliojo laiškininko paslauga veikė 12-oje šalies rajonų, nuo spalio 1-osios ji pradėta teikti dar 10-tyje rajonų, o Tauragės rajone startuos nuo gruodžio 3 d. Vis dėlto ne visi permainas sutinka džiaugsmingai. Kalbintos visą gyvenimą dirbusios paštininkės atviros – pagal naują modelį dirbti neketina, apsisprendė darbą pašte palikti. ​

Dabartinė situacija – apgailėtina

„Tauragės žinių“ redakcijoje apsilankiusi Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė pasakojo, kad dabar situacija tragiška. Šiuo metu Lietuvoje yra 500 paštų, iš jų kaimuose – 370. Daugumos pastatų būklė labai prasta, kai kurie net be jokių patogumų, tualetai – lauke. Pasak V. Budrienės, jie visiškai nuostolingi: per dieną dažname kaimo pašte apsilanko 5–7 žmonės, mėnesio apyvarta – apie 300 eurų.

– Įmonei niekaip nebeapsimokėjo jų išlaikyti, tad keisti tokią neefektyvią ir pasenusią struktūrą buvo būtina, – tvirtino ji. – Pertvarka siekiame pagerinti sąlygas darbuotojams, sustambinti etatus (dabar laiškininkai dirba 0,6 etato, net minimalaus atlyginimo negauna), atlyginimas padidės maždaug 200 eurų, jiems suteikiamas automobilis, didinamas paslaugų prieinamumas, nes ateiti į paštą galėdavo tik tie, kurie turi judėjimo laisvę, o toliau gyvenantys ar sunkiau vaikštantys turėdavo kieno nors prašyti, kad nuneštų siuntinį, arba mūsų laiškininką gaudydavo. Žinoma, padidės ir pašto paslaugų efektyvumas.

V. Budrienė pripažįsta, kad etatų pašte sumažės: Tauragės rajone jų bus panaikinta apie 10.

Tauragėje – nuo gruodžio 3-osios

V. Budrienė pasakoja, kad dabar įgyvendinamas antrasis pertvarkos etapas: prieš 2 metus mobilusis laiškininkas pradėjo veikti 12-oje Lietuvos savivaldybių. Nuo spalio 1-osios ji startavo dar 10 rajonų, o Tauragės rajone startuos nuo gruodžio 3 d. Tauragės rajone nepertvarkomi lieka 4 paštai: Tauragės CP, Pagėgių, Skaudvilės, Tauragės 1-asis paštas, o pertvarkomi 8 paštai: Batakių, Eičių, Gaurės, Lauksargių, Natkiškių, Pagramančio, Sartininkų, Stoniškių, Žygaičių ir Tauragės 1-asis kilnojamasis paštas. Tauragės rajone veiks 10 mobiliųjų laiškininkų, kurie kasdien išvažiuos pas savo klientus: 7 iš Tauragės, trys – iš Skaudvilės. 

– Paštas dar niekada nebuvo taip arti gyventojų, nes nebe pastarieji eis į paštą, tačiau paštas pas juos atvyks suteikti visų pašto paslaugų. 12-oje rajonų, kuriuose prasidėjo pertvarka, ant kaimo paštų iškart būdavo pakabinamos spynos. Tad buvo daug nerimo, nes žmonės nesuprato, kas vyksta. Todėl dabar vienerius metus bus pereinamasis laikotarpis, kad gyventojai priprastų prie pokyčių: įprastas paštas jų miestelyje dirbs trumpiau, tik pusvalandį, jo patalpose tam tikromis valandomis lauks mobilusis laiškininkas, kuris suteiks visas pašto paslaugas. Po pereinamojo laikotarpio liks tik centrinis paštas, iš kurio kasryt pas gyventojus išvyks mobilieji laiškininkai, – aiškino V. Budrienė.

Įgyvendinus šį projektą, klientai lengviau gaus pašto paslaugas, nes patiems nebereikės eiti į pašto skyrių – laiškininkas atvažiuos pas juos į namus, darbuotojams padidės darbo etatai, jie gaus naujus tarnybinius automobilius ir išmaniąsias planšetes, tad visos operacijos vyks sklandžiau ir greičiau. Jau dabar 70 proc. visų pašto paslaugų vykdoma per laiškininkus, tad didesnio pokyčio gyventojai nepajus.

Mobilųjį laiškininką išsikviesti į namus galima dėl šių pašto paslaugų: norint išsiųsti laišką ar siuntinį, registruoti siuntą ar pageidaujant, kad registruotoji pašto siunta į namus būtų pristatyta pakartotinai. Per mobilų laiškininką bus galima užsakyti ir leidinių prenumeratą, sumokėti mokesčius, gauti įvairias socialines išmokas ir pensijas.

Pasak V. Budrienės, kad tokia paslauga reikalinga, atskleidė 2018 m. rudenį Lietuvos pašto užsakymu tyrimų bendrovės SIC atlikta apklausa – 73 proc. apklaustų mobilaus laiškininko lankomų klientų tokią paslaugą rekomenduotų jos neturintiems regionams.

Kaip išsikviesti?

Norint išsikviesti mobilų laiškininką, pasak V. Budrienės, reikės skambinti bendruoju Lietuvos pašto informacijos numeriu 8 700 55 400 – jį ketinama įvairiais būdais reklamuoti, kad žmonės jį įsimintų, arba rašyti el. paštu info@post.lt ir, operatorius užregistruos iškvietimą. Laiškininko iškvietimas nieko nekainuos. Prieš atvykdamas laiškininkas klientui pasiskambins, kad planuojamu laiku jis būtų namuose.

– Atėjęs į darbą laiškininkas planšetėje mato jam suformuotas užduotis, kur jis turi nuvykti, pvz., pas Onutę užsakyti prenumeratos. Atlikęs užduotį jis paspaudžia mygtuką, kad užduotis įvykdyta – taip bus galima kontroliuoti, ar tikrai visos užduotys atliekamos, – pasakojo V. Budrienė.

Prenumeruotų spaudos leidinių, pašto korespondencijos, pensijų ir socialinių išmokų pristatymas į namus vyks taip, kaip ir dabar – laiškininkai ir toliau įprastai atliks jiems skirtą kasdienį darbą. Tuo pačiu jis suteiks ir visų kitų klientui reikalingų paslaugų, tarp jų – ir spaudos leidinių prenumeratą. Mobilių laiškininkų  automobiliai bus pažymėti Lietuvos pašto lipduku, kad gyventojams būtų lengviau juos identifikuoti.

Žmonės nepatenkinti

Vis dėlto nuotaikos ne visur tokios pakilios. Vieno mūsų rajono miestelio paštininkė (pavardė redakcijai žinoma, – aut. past.) pasakoja, kad mobiliojo laiškininko projektas džiugina toli gražu ne visus.

– Mes esame pasirašę konfidencialumo sutartį, kalbėti apie darbą negalime, tačiau galiu išsakyti kaimo gyventojų nuomonę. Žmonės nepatenkinti. Ir net labai. Vyresni, ligoti žmonės sėdi namuose, tačiau juk yra daug ir tokių, kuriems ateiti iki pašto visai nesunku. Jie sako, kad užsisakę paslaugą gaus ją tik kitą dieną, o atėję į vietą gautų iškart. Sako, turėsiu sėdėti namuose ir laukti, nors galbūt turėsiu kitų reikalų. Be to, mobilus laiškininkas 120 km per dieną turės apvažiuoti, tai kada tą spaudą paskutinis gyventojas gaus? Vakare? O žiemą tai išvis... – pasakojo ji.   

Ji sakė žinanti, kad paštas rengė apklausas ir paaiškėjo, kad žmonės, jau gaunantys tokią paslaugą, yra patenkinti. Bet moteriai kyla daug klausimų ir abejonių, kaip viskas bus po pertvarkos. Esą dabar jų kaime paštas dirba normaliai, žmonių ateina nemažai, bent jau po 17–20 kasdien. Nors kaimo parduotuvėje yra „Perlo“ terminalas, žmonės buvo įpratę mokesčius mokėti ar kitokias operacijas atlikti pašte. Be to, uždarius skyrius, prarandama dar vieną proga „išeiti į žmones“, nes kai kuriuose kaimuose „kelionė“ į parduotuvę, paštą ir bažnyčią buvo vienintelė pramoga. Visas šias apmokėjimo paslaugas bus galima atlikti namuose. Ar tai bus geriau, ar blogiau, spręsti lieka patiems pašto klientams.

Moteris pasakojo, kad jų kaimo pašte dirba du laiškininkai, o po pertvarkos visas krūvis teks vienam. Bus sunku. Tiesa, ji sako apsisprendusi palikti darbą, kaip ir jos kolegė.

– Čia ateis naujas žmogus, nes mes išeinam iš darbo, – pasakojo visą gyvenimą paštui atidavusi  darbuotoja. – Nors atleidimo lapelių dar negavome, žinome, kad mobiliojo laiškininko paslauga turi pradėti veikti jau nuo gruodžio 3-osios. Kažkaip labai staigiai čia viskas. Rugsėjo 12 d. buvo susirinkimas, pranešė apie pertvarką ir turėjom labai greit apsispręsti...

Eičiai renka parašus

Eičiuose gyvenanti Anastazija Pečkaitienė „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad kaimo gyventojus žinia apie tai, kad bus naikinamas pašto skyrius, išties sujaudino. Vyresni žmonės nerimauja, kad jie nebeturės kur susimokėti mokesčių, gauti kitokių paslaugų.

– Dar aš, nors ir pensininkė esu, naudojuosi internetine bankininkyste, tai man ne tokia didelė problema, o štai mano 75-erių kaimynė labai stresuoja, kad nebeliks pašto, – pasakojo A. Pečkaitienė.

Kad eičiškiai renka parašus siekdami išsaugoti kaime paštą, patvirtino ir „Karšuvos“ bendruomenės pirmininkas Simas Gaidelionis. Jau surinkta apie 100 parašų.

– Mūsų kaimas atokus, tolokai nuo didesnių gyvenviečių ar miesto, be to, dauguma gyventojų – vyresnio amžiaus. Jiems neramu, kad neturės kur susimokėti mokesčių, gauti kitokių pašto paslaugų. Todėl norime, kad paštas mūsų kaime liktų, – sakė bendruomenės pirmininkas.    

 

 

 

 

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 15 valandų
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!