Kapinių prižiūrėtoja: „Kai kuriems rūpinimasis artimųjų kapais – ir pramoga, ir malonumas“
Įkelta:
2019-10-31
Nuotrauka
Aprašymas

Vanda kas rytą apžvelgia 9 ha kapinių teritoriją. Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Kai kurie kapų priežiūrai skiria daug dėmesio ir tai daro su malonumu

„Vandute, mes nusidėjome, važiavome į teritoriją automobiliu“, – šmaikščiai pareiškia kapinėse sutikta pusamžė pora. Kapinių prižiūrėtoja nusijuokia, linkteli. Papušynės kapinėse 28-erius metus dirbančią  Vandą Puidokienę, ko gero, pažįsta didžioji dalis lankytojų. Moteris atsakinga už 9 hektarų teritoriją, pilną Anapilin išėjusių brangių žmonių kapų. Jos darbas ne tik kasdien primena apie mūsų visų laukiančią baigtį – mirtį, jos darbo teritorijoje yra vieta, kurioje ir ji pati atguls Amžinojo poilsio.

Atvyksta autobusu

Šių eilučių autorei dar automobilių stovėjimo aikštelėje statant automobilį, kapuose besidarbuojanti prižiūrėtoja išvydo atvykėlę ir parskubėjo prie sargo namelio.

– Šlaviau lapus. Norėjau dar apsitvarkyti. Šiek tiek anksčiau atvykau, – beria guvi moteris, nusimauna medvilnines darbines pirštines, vedasi žurnalistę į vidų.

Lauke šalta. Pirmas rytas su šalna. Mūriniame sargo namelyje šilta ir jauku. Stovi darbo stalas, sofa, šaldytuvas ir televizorius.

Paprastai į darbą moteris atvažiuoja autobusu, tačiau nuo lapkričio 3-s dienos dėl prasidėsiančio šaltojo sezono bus „nuimtas“ reisas į kapines. Tada Vanda važiuos į Vaitimėnus vykstančiu maršrutiniu autobusu, kuris mokslo metų laikotarpiu veža mokinius. Kai mokiniams atostogos, Vanda atvyksta taksi. Arba pėsčiomis, jei graži diena.

Kaip įprasta, atvykusi į darbą Vanda apeina teritoriją, šluoja lapus, renka šiukšles, priima artimuosius laidojančius asmenis – kaip sako, „sutvarko dokumentus“, konsultuoja juos kapų priežiūros klausimais, sprendžia iškilusias problemas. Kapinių prižiūrėtoja atsakinga už 9 hektarų teritoriją (kapines ir greta esančią automobilių stovėjimo aikštelę). Ir visus joje nuo medžių krentančius lapus?

– Lapus man patinka šluoti. Malonumas. Lapai dideli, medžių nedaug, – sako ji. Pakilusi išskuba į tarpdurį, mikliai suskaičiuoja.  – Trys ąžuolai, liepa, vieno medžio nepažįstu. Kelios pušys.

Apie stirnų mėgstamiausias kapavietes

Nors daug kam kapinės gali pasirodyti rami, beveik nekintanti vieta, pasirodo, ir čia verda savas gyvenimas. Buvo laikas, kai Vandai tekdavo kovoti su teritorijoje besilankančiomis stirnomis.

– Jas labiausiai traukdavo šviežiomis gėlėmis nukrauti kapai. Ateini ryte, kapas išdraskytas, gėlės ištampytos. Joms skanūs rožių žiedlapiai. Arba nuskabydavo našlaičių, išskirtinai geltonųjų, žiedlapius, – pasakoja kapinių prižiūrėtoja.

Bėdos su stirnomis baigėsi iš miško pusės pastačius aukštesnę tvorą, o kitose kapinių vietose ją šiek tiek paaukštinus.

Dabar jau problemos su miško gyventojais praeityje. Aktualesnės – problemos dėl kai kurių miesto gyventojų, į kapines atvykstančių ką nors nukniaukti.

– Vagia gėles, vazas. Nuo vieno kapelio du kartus buvo pavogti viržiai. Tokių atvejų padaugėja per šventes: Motinos, Tėvo dieną. Matyt, ką pavagia, neša parduoti, – svarsto prižiūrėtoja.

Žino, kur bus pati palaidota

Ar žmonės mėgsta puošti kapus? Vanda sako, jog atsiranda vis daugiau kapus puošiančių marmuro plokštėmis, o ant jų – jokių gėlių. Arba pamerkiamos gyvos, pastatoma dirbtinių gėlių puokštelė.

– Žinoma, yra tokių, kurie savo kapus tvarko nuolat. Net patys sako, kad jiems kapų tvarkymas – ir pramoga, ir malonumas. Į darbą kartais atvykstu su tomis pačiomis, jau pažįstamomis moterimis. Vieną dieną jos vyksta į kapines, kitas dvi – į sodus, po to – vėl į kapines. Sako: „O ką mums daugiau veikti?“, – pasakoja pašnekovė.

Tauragės autobusų parko autobusas 8 valandą atveža į Papušynės kapines, 9.30 val. – atgal į Tauragę.

Kadangi Vanda užsiminė, jog kapinėse yra net „į madą ateinančių“ 3D kapo plokščių, prašau parodyti. Patraukiame ryto saulės nutviekstu kapų taku. Kiekvienas sutiktas žmogus sveikinasi. Kiekvieno vardą prižiūrėtoja žino.

Klausiu, ar Vandai kada nors buvo nejauku kapinėse.

– Kai buvau jauna, dar tik pradėjusi dirbti, būdavo nejauku. Gal dėl iš vaikystės atsineštų baimių. Dabar kapinės nekelia panašių emocijų. Be to, esu ne viena. Netoliese guli palaidotas ir mano mylimas vyras, – pareiškia pašnekovė.

Ir mudvi trumpam nutylame.

Moteris jį kas rytą aplanko, mintimis pasidalina naujienomis ir skuba prie darbų.

Pasak Vandos, mirtis mylimąjį išsivedė labai netikėtai. Mirtina liga vyrą pasiglemžė per mėnesį. Mudvi sustojame ties jo kapu.

Kapelis papuoštas baltais dekoratyviniais krūmeliais. Per vidurį jį dengia marmuro plokštė, kairė kapo pusė neapsodinta. Moteris sako, kad čia kažkada bus palaidota ir ji.

Laikas greit bėga

Patraukiame link „3D“ kapo. Moteris sako, jog tokį netyčia galima greit sugadinti. Jo paviršius – stiklinis.

– Va, jei gretimame kape laidotų, uždengtų šį brezentu, tačiau ant jo paprastai metamos iškastos žemės. Kai reikia užkasti, duobkasys, jas semdamas, gali netyčia barkštelėti kastuvu ir suskaldyti stiklą, – susirūpinusi dėsto Vanda.

Juodoje kapo plokštėje atspausdinta gėlių ir žvakių nuotrauka padengta perregima stiklo plokšte.

Patraukiame atgal link sargo namelio. Prasilenkiame su nediduke aikštele ties šiukšlių konteineriais. Prižiūrėtoja išsako susirūpinimą, jog dar nebuvo informuota apie per Vėlines vyksiančių Šv. Mišių laiką. Paprastai erdvės paruošimas netrunka: nustumiami šiukšlių konteineriai, pastatomi reikiami baldai, ir tiek.

Sutinkame į kapus einančią pusamžių porą.

– Vandute, mes nusidėjome, važiavome į teritoriją automobiliu, – šmaikščiai pareiškia sutiktieji. Kapinių prižiūrėtoja nusijuokia, linkteli.

Pagal taisykles įvažiuojantieji privalo informuoti prižiūrėtoją apie savo ketinimus. Tačiau kai kurie nuolatiniai kapinių lankytojai Vandai jau puikiai pažįstami, ir ji pasitiki, kad jie laikysis tvarkos. Jai smagu, jog žmonės ją pažįsta, smagu matyti pažįstamus veidus.

O 28-eri metai kapų prižiūrėtojos darbo – daug ar mažai?

– Labai mažai. Laikas greit bėga, – sako ji.

Mudvi dar nužvelgiame prie pagrindinio tako esantį vaiko kapelį. Prieš keletą metų jis dar buvo nukrautas pliušiniais žaislais.

– Jau nebeneša. Matyt, susitaikė, – konstatuoja Vanda.

Mudvi atsisveikiname. Nespėjus man nueiti moterį jau šnekina greta stoviniuojančios prekiautojos. Ryt aikštelė prisipildys automobilių, atvyksiančių iš visos Lietuvos aplankyti savo artimųjų, pagerbti mirusiuosius. Dar neseniai šalia buvusius, taip staiga išėjusius.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 1 dieną
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.