Išlieka tie, kurie užčiuopia besikeičiančios maisto kultūros pulsą
Įkelta:
2019-10-10
Nuotrauka
Aprašymas

Vos atsikrausčiusi į savivaldybės patalpas UAB „Juraja“ pakeitė valgyklos interjerą

,
Nuotrauka
Aprašymas

Valgyklos „Svetainė“ kolektyvas klientus sutinka gera nuotaika

,
Nuotrauka
Aprašymas

Antanas Jurkauskis, „Ve, Daliux“ savininkas, patiekalus klientams atneša pats

,
Nuotrauka
Aprašymas

Autorės nuotraukos 

Tauragėje dienos pietus siūlančios maitinimo įstaigos pripažįsta patiriančios didžiulę tarpusavio konkurenciją. Ne tik dėl didelio šioje srityje dirbančių įstaigų skaičiaus, bet ir dėl didėjančio klientų reiklumo. „Tauragės žinios“ toliau nagrinėja, ko užsukę pietų ieško klientai ir kuo juos sumasinti stengiasi maitintojai.

Keitė kolektyvą

Kaip trumpai žmogaus poreikius nusako rajono savivaldybės pastato Respublikos g. 2 rūsyje veikiančios „Pietainės“ viena savininkių Ramutė Juškienė, žmogui visuomet reikalingas maistas ir grožis. Panašaus požiūrio vedamas dirba ir šios valgyklos kolektyvas. Konkursą dirbti rajono savivaldybės patalpose įmonė „Juraja“ laimėjo prieš trejus metus. Iškart ėmėsi patalpų remonto. Anksčiau sovietinę valgyklą priminusios sienos pražydo šviesiomis spalvomis, pakeisti baldai, kiekvienam prie stalo prisėdusiam klientui nemokamai patiekiamas vanduo su citrina.

– Pirmieji metai buvo išties sunkūs. Kol atradome savo klientų ratą, kol supratome, ko jiems reikia labiausiai. Neprekiaujame alkoholiu, išgyvename tik iš pietų, be to, dirbame gana trumpai: nuo 10 iki 15 val. Šeštadieniais, sekmadieniais nedirbame, – kalbėjo R. Juškienė.

Anot moters, po metų pakeistas kolektyvas davė vaisių. Valgykla ėmė dirbti pelningai. Dabar jį sudaro trys, kaip pašnekovė sako, puikiai besikeičiančią maisto kultūrą jaučiančios ir suprantančios moterys.

– Vien cepelinais ir kugeliu nemaitinsi. Klientai domisi sveika mityba, tad stengiamės patiekalų gamybai naudoti kuo mažiau riebalų, pasiūlyti daugiau sveikatą tausojančio maisto. Klientūra labai įvairi. Pas mus atvyksta tie, kurie nevažinėja automobiliais, jį ir pasistatyti tokioje vietoje nelabai yra kur. Daug kas maistą užsisako ir nešasi į namus, – darbo ypatumais dalijosi R. Juškienė.

Nuotrauka

Turi savo šiltnamį

Ir pakilimų, ir nuosmukių teko patirti ir Vytauto gatvėje veikiančiai valgyklai „Svetainė“. „Šeškynu“ praminto daugiabučio patalpose įsikūrusi maitinimo įstaiga čia dirba jau trylika metų. Jos savininkė Algimanta Kovalčiuk atvirauja: buvo mėnesių, kai pinigų pakakdavo tik mokesčiams ir darbuotojų atlyginimams – pati dirbo be uždarbio.

– Buvo žiemų, kai remontavo gatvę. Sumažėjo klientų. Laimei, tokiais sunkiais momentais, kai yra tekę dirbti ir be atlyginimo sau, mane palaikė ir rėmė namiškiai: draugas, tėvai, – dėsto pašnekovė. – Valgykla pareikalauja ir viršvalandžių, ir savaitgalių. Turiu šiltnamį, užaugintas daržoves pristatau į valgyklą. Tenka atvykti ir savaitgaliais nuskusti bulvių, kad pirmadienį galėtum nuo ryto imtis maisto ruošos.

Tačiau sėkmė moterį lydi, vienas jos rodiklių – vasarą priimta nauja darbuotoja. Dabar kolektyve dirba keturios moterys, kartu skaičiuojant ir pašnekovę. Anot „Svetainės“ savininkės, versle didžiausią sėkmę lemia darnus kolektyvas: moterys ne tik skaniai gamina, bet ir puikiai sutaria tarpusavy bei maloniai aptarnauja klientus.

Kartais šioje valgykloje apsilankau ir aš, šių eilučių autorė. Darbuotojos dirba be įtampos, atsako į klientų klausimus apie patiekalo sudėtį, pajuokauja. Per dvidešimties minučių girdėjau ne vieną iš valgyklos išeinančio lankytojo „ačiū“ ir „buvo skanu“.

Nuotrauka

Nenuleidžia rankų

Gerokai liūdnesnis to paties daugiabučio patalpose šiemet veikusios valgyklos „Lietuviška virtuvė“ likimas. Vasario pradžioje atidaryta valgykla veiklą baigė po penkių mėnesių. Savininkė Ana Valčiukienė pripažįsta neatlaikiusi greta veikusios valgyklos „Svetainė“ konkurencijos.

– Mūsų patalpos ribojosi siena. Ir vieta ten nedėkinga. Džiugina tik tai, jog buvome surinkę apie trisdešimties pastovių klientų ratą. Nors klientai prašė neužsidaryti, ilgiau dirbti nebenorėjau. Penkis mėnesius dirbau be atlyginimo, – kalbėjo moteris.

Jos pasakojimu, uždarbio užtekdavo tik trijų virtuvėje dirbusių virėjų algoms ir mokesčiams. Tiesa, moteris rankų nenuleis ir nuo spalio prie stoties atidarys užkandinę-kavinę „Ponas koldūnas“. Šioje vietoje tuo pačiu pavadinimu jau yra veikusi valgykla. A. Valčiukienė tiki kelią į klientų skrandį atrasianti lietuviškais ir greitojo maisto patiekalais.

Išklauso pastabas

Panašiai, kaip ir „Lietuviška virtuvė“, Vytauto gatvėje veikianti valgykla „Ve, Daliux“ įsitaisė visai greta konkurento – gigantės kavinės-valgyklos „Viva VIP“ pašonėje. Nepaisant to, jau trečius metus veikiančiai „Ve, Daliux“ sekasi puikiai. Valgykla net praplėtė salės erdvę – buvo iškirsta siena, užimta dalis už sienos buvusios patalpos. Maitinimo įstaigoje dirba penki darbuotojai. Kas padėjo atlaikyti didžiulę iki tol nuolatinę klientūrą užsitikrinusių maitinimo įstaigų konkurenciją? „Ve, Daliux“ savininkas Antanas Jurkauskis įvardija lankstumą.

– Padėjo išlikti nuoširdus bendravimas su klientu. Žmona – už prekystalio, o patiekalus lankytojams ant stalų patiekiu aš. Kodėl? Turiu galimybę pabendrauti su lankytojais, išgirsti pastabų. Pavyzdžiui, matau, žmogus jau pavalgė, ruošiasi išeiti, o lėkštėje dar likę du trečdaliai maisto. Klausiu, kas nepatiko, – pasakoja A. Jurkauskis.

Anot jo, taip atsiranda galimybė nuolat tobulinti meniu. Valgyklos meniu pora siekia turėti tokių patiekalų, kurie primintų namuose ruoštą maistą. Pavyzdžiui, valgykla turėjo „firminį“  patiekalą „Gabaliux“ – marinuotą ir orkaitėje keptą sprandinės kepsnį.

– Po kurio laiko pastebėjom, jog sumažėjo juo susidomėjusiųjų, tai pakeitėme sprandinės pjausniu. Žinoma, siekiant skonio įvairovės svarbu nepersistengti. Klientai pietų metu atskuba tiesiog pavalgyti, o ne eksperimentuoti, – apie prisitaikymą prie klientų poreikių pasakojo A. Jurkauskis.

Mažino kainas

Lankstumas puikiai pravertė ir iki šiol dėl savo aukštų kainų garsėjusiam restoranui Prezidento gatvėje. Anksčiau pavadinimu „Prezidento 50“ veikusi maitinimo įstaiga dabar vadinasi „Holivudas“. Renkantis iš dienos meniu, šiame restorane pietų metu galima pavalgyti už keletą eurų. Pigiausias dienos meniu patiekalas – pusė porcijos lietinių blynelių su varške arba žemaičių blynų. Kaina – 3,1 Eur.

Gegužės mėnesį restoranas keitė veiklos konceptą, mažino meniu kainas. Kaip laikraščiui tada aiškino jo savininkė Justė Varškienė, norėta, kad maitinimo įstaiga  taptų vieta, tinkama pavalgyti už prieinamą kainą kiekvieną dieną.

Šių eilučių autorei vieną penktadienį perpiet restorane teko išvysti Seimo narę bei keletą kitų politikų, verslo atstovų. Kai kuriuos jų anksčiau tekdavo matyti pietaujančius „Skonio džiaze“. Žmonių pietų metu šiame Bažnyčių gatvėje įsikūrusiame restorane – vos vienas kitas. Ar gali būti, jog kainas susimažinęs „Holivudas“ tampa itin stipriu konkurentu Bažnyčių gatvėje veikiančiam „Skonio džiazui“?

„Klientų padidėjimą ar sumažėjimą gali sąlygoti įvairūs veiksniai, todėl be išsamios analizės negalime atsakyti, koks yra klientų pokytis šiuo metu. Džiaugiamės, kad Tauragėje gyvenantys žmonės turi pasirinkimo laisvę nuo azijietiškos iki turkiškos virtuvės, tai motyvuoja ir verčia pasitempti“, – į klausimą, ar jaučiamas lankytojų sumažėjimas restorane, atsakė jo savininkė Lijana Stasiulienė.

Nuotrauka

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.