Atgauti jėgas padeda bendravimas su žirgais
Įkelta:
2019-08-21
Nuotrauka
Aprašymas

Sodybos „Facebook“ profilio nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Sodybos „Facebook“ profilio nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Vytautas Bamšas ir pats „užsikrėtė“ jodinėjimo virusu

Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Petras Jucius – žirgininkas „nuo prigimimo“

Autorės nuotrauka

Vytauto ir Editos Bamšų sodybą žino, ko gero, kiekvienas tauragiškis. Ir ne tik tauragiškis – joje neretai apsistoja ir užsieniečiai, keliaujantys po mūsų šalį, ir jų vis daugiau. Booking.com 8,8 balo vertinamą sodybą renkasi tie, kas mėgsta ramų poilsį nuostabiame gamtos kampelyje. Neretai čia rengiamos ir įvairiausios šventės. Savų „gerbėjų“ ratą jau turi ir nauji šios kaimo turizmo sodybos gyventojai – kilmingi žirgai.

Aplinkos grožis – savo rankomis

Edita Bamšienė pasakoja, kad prieš 20 metų į Tauragę jie abu su Vytautu atvažiavo su paskyrimais: ji – Vilniuje mokslus baigusi keramikos technologė, o jis – statybos inžinierius. Auksines rankas turintis Vytautas šioje sodyboje daug metų gamino tuo metu labai populiarius virtuvės baldus, duris. Vėliau darbininkų medžio dirbtuvėse ėmė nuolat trūkti – kas išmokęs savas atidaro, kas į užsienį patraukia, o ir pačiam Vytautui jau norėjosi  kažką keisti. Kilo mintis suręsti pirtelę. Norinčių pasilepinti pirtyje netrūko. Tada ir gimė idėja įrengti čia kaimo turizmo sodybą – aplink driekiasi 3,5 ha žemės. Pamažu buvo tvarkoma aplinka – viskas čia paties Vytauto ir Editos rankomis sukurta, iškilo pastatai. Kaimo turizmo sodybos statusas sodybai suteiktas daugiau nei prieš 10 metų.

– O gauti tą statusą nelengva – reikia begalės įvairiausių leidimų. Sodyboje yra atestuota virtuvė, joje E. Bamšienė, pati ir gamina maistą įvairiausiems renginiams.

Sodyboje teikiamos apgyvendinimo, maitinimo ir pramogų paslaugos. Apsistoti gali 40 žmonių. Jie gali ir nueiti į pirtį, patys išsikepti šašlykų ir netgi pažvejoti – tvenkinyje auginami lynai, šamai, eršketai, amūrai.

„Daugybę žmonių išmokėm plaukti“

Atvykstančiųjų į sodybą srautas ypač padidėjo tada, kai čia atsirado baseinas. Baseinas išdirbo 15 metų. Pasak Editos, jis buvo didelis, modernus, atitinkantis visus reikalavimus.

– Šiuo metu  statomas miesto baseinas bus tik 10 m ilgesnis už mūsų. Mūsų gal net ir platesnis buvo, tik ilgio tiek neišėjo pagal pastatą, – prisimena E. Bamšienė. – Pramoniniai valymo įrenginiai, kompiuteriai viską prižiūrėjo ir dozavo. Tuo laiku jis buvo labai populiarus, šimtus žmonių išmokėm plaukti, dirbom dieną naktį. Išlaikyti baseiną –  sunkus, labai brangus ir atsakingas verslas, ačiū Dievui, viskas laimingai, jokių nelaimių neįvyko. Tačiau tapo nereikalingas, kai aplinkiniuose rajonuose ėmė kilti rimtesni baseinai.

Dar ir dabar, pasak jos, vis dar paskambina žmonės, šiame baseine plaukioję būdami vaikai – dabar jau nori atvežti savo vaikus. Deja, baseino nebėra – jis savo atitarnavo.

Keliaujančiųjų daugėja

– Dabar ir lietuviai pradėjo keliauti po savo šalį, – pastebi Edita, – dažnokai apsistoja atvykstantieji iš kito Lietuvos galo. Pernakvoti atvyksta ir grįžtantieji iš užsienio atostogų – kad priimant svečius giminaičiams nereiktų susispausti. Padaugėjo ir užsieniečių: antai prancūzai atskrenda į Taliną, išsinuomoja automobilį ir keliauja per visas tris Baltijos valstybes. Labai daug estų atvažiuoja. Dabar, kai vizas į Kaliningrado sritį galima gauti nemokamai, gana daug norinčių pamatyti tą apleistą, tačiau labai įdomų, turtingą istoriją ir daug sąsajų su Lietuva turintį kraštą. Yra ten tarnavusių kariuomenėje ar turinčių ten giminaičių.

Kambarius viešbutyje turistai dažniausiai užsisako per Booking.com – šioje platformoje viešbutis įvertintas 8,8 balo, arba pagal rekomendacijas.

Naujiena – žirgai

Pastaraisiais metais susidomėjimas žirgais vis didėja – vis daugiau žmonių keliauja į žirgynus pasisemti ramybės ir teigiamų emocijų. Bamšų sodyboje irgi yra žirgų.

– Žirgai pas mus atkeliavo prieš Naujuosius metus. Mes patys nesam žirgininkai. Mūsų geras draugas Petras Jucius atsivežė kumelę Novą, gimusią Švedijoje, ir Bitangą – jos abi anglų grynakraujės. O mano vyras įsigijo prancūzų ristūną Dunojų.

P. Jucius – profesionalus sportininkas, buvęs Tarybų Sąjungos čempionas, daugkartinis Europos konkūrų varžybų čempionas, patyręs treneris.

Visi trys žirgai – nepakartojamo grožio. Dunojus – jau subrendęs žirgas pačiame jėgų žydėjime, o Nova ir Bitanga – tikros gražuolės, jaunos ir grakščios. Bitangą Petras įsigijo dirbdamas Švedijoje, o Novą užaugino pats, ji Bitangos dukra. Lietuvoje tokių kilmingų žirgų ko gero daugiau ir nėra. Petras didžiuodamasis pasakoja jų genealogiją:

– Jos tėvas Grey Street, Dubajuje pirmą vietą laimėjęs, Mister Prospekt antroj kartoj, vienas geriausių pasaulio eržilų. Visi geriausi kraujai joje surinkti.

Petras apie žirgus galėtų pasakoti nesustodamas.

– Esu gimęs auksinio arklio metais. Dar trečioj klasėj būdamas parašiau, kad būsiu žirgų treneris. Kaime visus arklius apjojau, – juokdamasis pasakoja žirgininkas „nuo prigimimo“ P. Jucius.

Paprašytas prisiminti laikus, kai buvo vienas geriausių jojikų Lietuvoje ir Sovietų Sąjungoje, jis sako:

– Aš jojau trikovę. 1988 metais Sąjungos čempionu tapau, turėjau važiuoti į Seulo olimpiadą. Rusai neišleido...

Su žirgais Petras yra dirbęs Kaliningrado srityje, ten įkūrė trakėnų asociaciją ir reabilitacijos centrą, Lenkijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, Kroatijoje, Belgijoje...

– Ruošdavau žirgus varžyboms, treniravau žmonėms žirgus. Danijoje treniravau du žirgus, skirtus jodinėti neįgaliems vaikams – vaiką kranu užkelia ant žirgo ir jis joja. Sudėtinga buvo, bet man buvo smagu. Ir dabar štai man malonu perduoti žmogui, ką žinau ir supratu, – sako jis.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvos auginti žirgus – perspektyvu. Juk dauguma vaikų jau dabar nežino, kaip jie atrodo.

Nuotrauka

Parodyti, iš kur viskas atsiranda

Jam pritaria ir E. Bamšienė:

– Atėjo toks laikas, kai vaikus reikia vesti ekskursijas ir rodyti gyvūnus. Dabar populiarios tokios edukacinės programos – kaip duoną kepa, iš kur pienas atsiranda ir t.t. Anglijoj prieš dešimt metų matėm stilizuotą ūkį tokiam parke: karvės, arkliai, vištos, daržovės, vaisiai, viskas taip, kaip tiktame ūkyje. Atveža vaikus.  Juk dabar ir pas mus net ir seneliai kaime nebeturi tų gyvulių. Štai aplink mus čia jokio gyvulio niekas nelaikė, dabar, ačiū Dievui, kaimynai atsikraustė, tai žąsų, vištų augina. Liuks – bent jau kaimo garsų girdim.

Pats joti besimokantis V. Bamšas sako, kad tai, pasirodo, ne taip jau paprasta – jojimo malonumą pajunti tik po poros mėnesių kasdienių treniruočių. Jis sako, kad „Facebook‘e“ paskelbus, jog sodyboje galima pasimokyti jodinėti, norinčių iškart atsirado, ir ne tik tauragiškių. Atvažiuoja ir iš Jurbarko, kitų aplinkinių rajonų. Tėvai, atvežę vaikus parodyti žirgų, neretai ir patys susigundo užsėsti ant žirgo.

– Neseniai buvo viena mergaitė iš Vilniaus, atostogavusi pas senelius. Tik 11-os metų, tačiau tikra jojikė. Buvo gražu žiūrėti! – pasakoja jis. – Kol kas dirbam tik epizodiškai – paskelbiam, prisirašo norintys ir atvažiuoja. Štai ir šiandien turi atvažiuoti.

Jis įsitikinęs, kad žirgų terapija – labai pažangus dalykas, ir kada nors tikrai ketina tuo užsiimti. Kas be ko, žirgininkystė – labai brangus malonumas. Žirgo kaina prasideda nuo 15 tūkst. eurų, jei jis dalyvauja varžybose ir jas laimi, jo kaina iškart kyla keleriopai. Prestižines lenktynes užsienyje laimintys žirgai gali kainuoti šimtus tūkstančių. Sukergti žirgą kainuoja nuo 7000 eurų, o kur dar gydymas, pašarai, vitaminai ir t.t.

Nuotrauka

Hipoterapija žinoma nuo Hipokrato laikų

Nors Lietuva ir turi senas žirgininkystės tradicijas, hipoterapija, arba kitaip žirgų terapija, mūsų šalyje – naujas dalykas. Tie, kurie bent kiek susidūrę ar išbandę hipoterapiją, nė neabejoja, kad gydymas žirgo judesiu teigiamai veikia tiek sveiką, tiek sergantį žmogų. O sveikiesiems tai puiki atsvara po įtemto, nervingo ir nejudraus sėdimo darbo ar mokslo, o buvimas gryname ore mažina irzlumą ir skatina optimizmą. Prisilietimas prie arklio, spalva, specifinis kvapas, kanopų keliami garsai – visa tai stimuliuoja įvairias organizmo sistemas. Žirgų terapija ypač efektyvi tiems vaikams, kurie serga judėjimo sutrikimus paskatinančiu cerebriniu paralyžiumi.

Jojimo terapijos šaknys – gilioje senovėje. Dar V a. pr. m. e. Hipokratas rašė apie teigiamą jojimo poveikį sveikatai. Oficialiai šis gydymo būdas imtas taikyti tik 1960 metais, kai pirmą kartą buvo panaudotas Austrijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje. Šiuo metu hipoterapija daugelyje šalių yra pripažintas ir iš valstybės biudžeto remiamas gydymo būdas.
Hipoterapija labai tinka autizmu, Dauno sindromu sergantiems vaikams, kurie paprastai yra užsidarę savo pasaulyje, turi įvairių baimių. Būdamas prie žirgo, toks vaikas nurimsta, atsipalaiduoja. Iš pradžių niekuo nesidomėjęs, vėliau pradeda su žirgais bendrauti. Galbūt sunkių ligonių, neįgaliųjų arklių terapija neišgydys, bet gyvenimo kokybę tikrai pagerins. Žinoma, ji tik prisideda prie įprastinio gydymo, bet jokiu būdu jo nepakeičia.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.