Prieš penkerius metus pirmąjį žingsnį link sveikos gyvensenos žengusi tauragiškė Aistė Mekšraitytė išduoda paslaptis, kaip išsaugoti sveiką kūną ir sielą. Mergina daug laiko praleidžia gamtoje, rinkdama žoleles, mat jomis susidomėjo močiutės dėka. Jos namai pilni pačios rinktų čiobrelių, mėtų, svogūnų laiškų, petražolių. Be to, jau kuris laikas nevalgo nei mėsos, nei žuvies. Apie visa tai bei dietistės darbą Tauragės ligoninėje – pokalbyje.
– Kaip prasidėjo tavo kelionė į sveikesnį gyvenimo būdą?
– Viskas prasidėjo nuo mėsos ir žuvies atsisakymo. Prieš dvejus metus aš visiškai nustojau gerti alkoholį ir rūkyti. Kone tuo pat metu mane pradėjo traukti joga, meditacija, bėgiojimas, badavimas, žygiai. Pradėjau galvoti, kad sveika gyvensena nėra vien tik sveikas maistas, sportas, tada ėmiau nagrinėti santykį su aplinkiniais, su pačia savimi, kaip aš jaučiuosi, pradėjau praktikuoti mantrą „aš visiems linkiu laimės“ ir iki pat dabar ją tęsiu. Pajaučiau, kaip kasdien man vis daugiau žmonių šypsosi. Paskutiniu laiku pradėjau domėtis žmonių poveikiu gamtai, rūšiavimu, dviračiais, pradėjau mažiau naudoti plastiko, naudoti daugkartinius maišelius. Daug laiko praleidžiu gamtoje. Turiu tokią „slaptą“ vietelę, kurioje mažai lankosi žmonių, yra upė, pieva, gėlių ir iki automobilių kelio ten tolokai. Sėdi ant dviračio ir nuvažiuoji.
– Kaip tavo gyvenimą pakeitė vegetarizmas?
– Vegetarė esu jau penkerius metus. Pirmiausia pajutau poveikį sveikatai – ėmiau mažiau sirgti, peršalimai kamuoja tik sykį į metus ir trunka labai trumpai, pradėjau jausti, kad turiu daugiau energijos – anksčiau mėgdavau pagulėti, nusnūsti dienos metu, dabar to visiškai nenoriu. Nors kai kam gali nuskambėti keistai, bet pajutau daugiau meilės kitiems, aplinkai, gamtai, gyvūnams, tapau jautresnė ir jausmingesnė.
– Žmonės dažnai skeptiškai žiūri į tuos, kurie nevalgo mėsos ar žuvies, o kaip reagavo tavo šeima?
– Mano šeima į mėsos atsisakymą reagavo normaliai. Turiu giminėje keletą tokių atsisakiusiųjų. Aišku, turėjau pati žiūrėti, ką gaminti, mamos kotletukai jau tapo nebetinkami. Kiek sunkiau buvo su seneliais, dar ir dabar kartais pasiūlo... Sakė, kad mirsiu, susirgsiu... Dabar artimieji, kai mato, kaip aš pasikeičiau, kaip jaučiuosi, į vegetarizmą žiūri teigiamai, mama ir pati pradėjo labai mažai mėsos valgyti.
– Minėjai jogą, kiek laiko tam skiri?
– Šiuo metu dažniausiai joga užsiimu labiau kaip pramankšta; prieš sportuodama sporto salėje ir po to, tam, kad pratempčiau raumenis, prasukčiau sąnarius dėl traumų ir po to – kad atpalaiduočiau. Prieš kelerius metus lankiau Hatha jogos pamokas, ten buvo orientuojamasi ne tik į fizinį pratimo atlikimą, bet ir į kvėpavimą, kurio metu atsipalaiduoja ir protas. Visas tas išmoktas pamokas pritaikau ir dabar. Į atlikimo trukmę nekreipiu dėmesio, darau tiek, kiek man norisi, nors ir 10 minučių saulės pasveikinimui.
– Dirbi dietiste Tauragės ligoninėje, pagal savo specialybę. Ar tai sudėtingas darbas?
– Iš tiesų tai sunkus. Nėra taip paprasta suderinti visas kalorijas, maistines medžiagas, reikia žiūrėti ir skiriamus pinigus, produktus, kuriuos galime naudoti, kiekvienas pacientas turi skirtingus poreikius, skiriamos skirtingos dietos, o dar ir virėjos turi viską spėti pagaminti.
Mano pagrindinis tikslas yra užtikrinti, kad pacientas gautų sveiką, kokybišką, su meile pagamintą maistą. Stengiuosi, kad virėjos gamindamos būtų linksmos, gerai nusiteikusios.
– O ar sunku suderinti darbą ir savo gyvenimo būdą?
– Iš vegetarizmo pusės – taip. Bet galvoju, kad kiekvienas renkasi, kas jam yra geriau, o be didelio noro gali nieko ir neišeiti. Jokiu būdu neperšu savo tiesų kitam. Laikausi tos nuomonės, kad geriausia yra, kai tu pats esi pavyzdys. Kaip nutiko ir su mano aplinkos žmonėmis, jie ne tik nustojo į mane kreivai žiūrėti, bet ir pradėjo klausinėti, kaip jiems pradėti atsisakyti mėsos, kitaip maitintis.
– Minėjai, kad daraisi plaukus stiprinančius tirpalus, kaip tokį pasidaryti susidomėjusiam skaitytojui?
– Reikės stiklinio sandaraus indo, žolelių ir organiško ekologiško obuolių acto. Tinkamos žolelės plaukams: levanda, čiobrelis, ramunėlė, petražolė, rozmarinas, šalavijas, asiūklis, medetka, pipirmėtė. Į stiklainį sudedam šviežias žoleles, užpilam obuolių acto. Tada turim rauginti apie dvi savaites. Šito gėrio plaukams reikės naudoti labai mažai. Apie 4–5 šaukštelius ilgiems plaukams. Juos supilti į dubenį, užpilti vandeniu ir palaikyti plaukus tame skystyje kiek galima ilgiau, vėliau, kas liko, lėtai susipilti ant galvos, kad medžiagų gautų ir šaknys. O vėliau viską daryti kaip įprastai – plauti šampūnu, perskalauti.