Respublikos gatvėje atvėrusi duris kavos studija ne tik žada lepinti kavos gurmanus, bet ir tikisi tapti jaukia susitikimų vieta. Jaukioje minimalistiniu stiliumi įrengtoje kavinėje galima smagiai bendrauti su draugais gardžiuojantis šviežia ir itin kokybiška kava ar gaiviais vaisių gėrimais, skanaujant ledus ar kitus desertus.
Kavinės savininkas Audrius Cibauskas, paklaustas, kaip gimė mintis imtis šio verslo, sako kavą geriąs dažnai ir tikriausiai yra iš tų, kurie pirmieji šalyje pradėjo ragauti kavą išsinešti.
– Tokia mada ėmė populiarėti, kai buvau gal antrame kurse. Nors kava būdavo baisi, visi pirkdavome ją ir nešdavomės su savimi. Pamažu pradėjau domėtis kavos istorija, kultūra, ir mane tai įtraukė, – pasakoja vaikinas, baigęs istorijos ir regionų vadybos ir viešojo administravimo studijas.
Padirbėjęs užsienyje, uždirbtus pinigus 27-erių vaikinas nusprendė investuoti įsigydamas šias patalpas, o paskui panoro „išeiti iš komforto zonos“ – pats jose ką nors sukurti. Anksčiau šiose patalpose jau ne vienas verslininkas bandė kurti maitinimo įstaigas, tačiau patyrė fiasko. Jaunasis verslininkas tvirtina, kad jo tai nebaugina – jis žino priežastis, kodėl taip atsitiko.
– Nors iškart atsirado, ir ne vienas, norinčių patalpas išsinuomoti, panorau dirbti jose pats. Galbūt tai ir rizikinga, tačiau pagalvojau – kada, jei ne dabar? Jei nepabandysiu, po kokių penkerių metų tikriausiai imsiu gailėtis, – pasakojo A. Cibauskas.
Verslo modelis, kai palyginus nedidelėmis investicijomis su maža komanda sukuriama darbo vieta sau, atrodo gana paprastas, todėl pastaruoju metu sparčiai populiarėja. Vis dėlto jis reikalauja ir išmonės – ką nors daryti kitaip nei visi kiti. „ResPublica“, kavinės pavadinimui „pasiskolinusi“ gatvės pavadinimą, tikisi, kad jų išskirtinumu taps ypatingai kokybiška kava. Ji visada bus šviežia, kadangi skrudinama Lietuvoje, vienoje sodyboje Vilkaviškio rajone.
– Pagaminti galime praktiškai bet kokią kavą, kokios tik pageidauja klientas, – sako A. Cibauskas.
Išskirtinumą kavinė ketina pelnyti dar ir prekiaudama bent 10 rūšių kavos pupelėmis, malta kava ir net kava be kofeino. Kavinės savininkas jau ir pirmąją darbo dieną spėjo įsitikinti, kad klientai tuo džiaugiasi. Be to, nors aplink yra bent kelios visuomeninio maitinimo vietos, siūlančios kavos ir saldumynų, A. Cibauskas įsitikinęs, kad jaukių vietų susitikti su draugais mūsų mieste nėra per daug, tad konkurencijos sako nebijantis.
Saldėsiai, kurių galima paskanauti kavinėje, kol kas atvežami, tačiau A. Cibauskas tikisi greitu laiku susirasti, kas juos gamintų vietoje, nes jo prioritetas – kad miestas galėtų ragauti savo produktą.
Savininkas didžiuojasi ir kavinukės interjeru, kuriam freską sukūrė tauragiškė Klaudija Midvikytė.