Vienuolės kelią pasirinkusi Lina: „Dabar mano pagrindinės spalvos – pilka, balta ir juoda, bet širdis spalvota“
Įkelta:
2019-04-30
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Tie, kas pažino Liną Balandytę, kol ji mokėsi Tauragės Žalgirių gimnazijoje – spalvingą, garsiai kalbančią ir savo juoku užkrečiančią visus aplinkui, šiandien sunkiai patikėtų, kuria linkme pakrypo jos gyvenimas. Savo charizmos dėka ji visada atsidurdavo dėmesio centre, tai jai tiesiog pavykdavo savaime. Žinoma, galėjai pagalvoti apie ją vienuolės rolėje, bet tik mokyklos teatro scenoje, kur ji buvo dažnas svečias. Lina visuomet turėjo potraukį domėtis religijomis, gal ne tiek religijomis, kiek apskritai mus supančiu pasauliu. Todėl, kai vieną dieną ji pradėjo daugiau laiko leisti su vienuolėmis, tai niekam neatrodė keista, nes ji iš prigimties buvo tyrinėtoja. Kartą, dar būdama studentė, šių eilučių autorei prasitarė: „Žinai, ką man pasakė viena bendruomenės sesuo? Kad būčiau labai gera vienuolė.“ Tuomet abi nusijuokėme, nes ši mintis niekaip netilpo rimtu pavidalu nei vienos galvoje. Tačiau vieną dieną iš juokų staiga tai tapo rimta. Tačiau apie viską nuo pradžių.

– Kokia buvo Lina iki apsisprendimo tapti vienuole?

– Tikriausiai tokia pati kaip ir dabar, tik ilgesniais plaukais. O iš tikrųjų, iki apsisprendimo rinktis vienuolės kelią išgyvenau tikrą paauglystės laikotarpį: ieškojau atsakymų į klausimus „kas aš?“, kokia mano misija šiame gyvenime ir ką reiškia gyventi tikrą autentišką gyvenimą. Aš maištavau, kūriau, bandžiau įvairius naujus dalykus, klupau ir visada ieškojau, kas man iš tikrųjų teikia džiaugsmą. Baigusi Tauragės Žalgirių gimnaziją įstojau į Vytauto Didžiojo universitetą – politikos mokslus. O vėliau pradėjau studijuoti gretutines religijos pedagogikos studijas. Taip pat priklausiau tarptautinei studentų organizacijai AIESEC, išgyvenau daug studentiškų nuotykių, iššūkių, džiaugsmų ir sunkumų. Taip pat gyvendama atskirai nuo tėvų po truputį mokiausi priimti atsakomybę už save ir savo sprendimus.

– Kada viskas pasikeitė?

– Antrame kurse išgyvenau Dievo patirtį, pažindama Jį ne kaip kažkokį senelį su barzda, sėdintį ant debesies, tačiau kaip tikrą Asmenį, kuris myli, yra nuolat esantis šalia, atleidžiantis, kalbantis ir kviečiantis mane savo tarnystei. Po šios patirties gavau didžiulę dovaną – Šventosios Šeimos jaunimo bendruomenę, kuriai priklausiau beveik 3 metus. Visi kartu buvome bendruomenės nariai ir atskiromis grupelėmis gyvenome bendruose namuose. Ten mokėmės priimti vienas kitą tokius, kokie esame, mokėmės atleisti, mylėti, padėti, kurti namus, o bendroje maldoje išgyvenome tikrą vienybę. Ši patirtis augino mane kaip žmogų, atradau tiek gerų, tiek blogų dalykų apie save. Tačiau esminis dalykas buvo brolių ir seserų meilės bei priėmimo patirtis, kurią gavau kaip dovaną.

– Žinau, kad prieš įstojant į vienuolyną mėgdavai spalvotus drabužius, ar buvo lengva atsisakyti spalvų?

– Besirengdama spalvotai, trokšdavau atkreipti kitų dėmesį į save. Taip gaudavau patvirtinimą, kad esu graži, pastebima ar vertinga. Net būdama kandidate į vienuolyną rengdavausi penkiomis skirtingomis spalvomis. Tačiau atėjo laikas, kai supratau, kad esminis žmogaus grožis yra ne išorėje, bet sklinda iš vidaus ir širdies gelmių. Gerai prisimenu dieną prieš 2,5 metus, tai buvo ketvirtadienio rytas, kai išverčiau visą savo spintą ir išdalinau visus savo drabužius draugėms ne su kartėliu, tačiau su dideliu džiaugsmu ir tuomet nusipirkau ilgą pilką vienuolės sijoną. Dabar mano pagrindinės spalvos – pilka, balta ir juoda, tačiau širdis spalvota.

– Kada atėjo supratimas, kad norėtum tapti vienuole?

– Šiuo klausimu turėjau gana stereotipinę nuomonę. Galvojau, kad pašaukimas suprantamas kažkokiu ypatingu būdu, gaunant kokį apreiškimą ar esant dideliam sukrėtimui. Žinoma, Dievui nėra negalimų dalykų, tai Jis žmogų prakalbina įvairiausiais būdais, bet man įvyko visiškai priešingai nei įsivaizdavau. Tai buvo 2013 m. gegužės 20 dienos rytas, prieš tai buvusią dieną Marijampolės Šv. Ark. Mykolo bazilikoje priėmiau sutvirtinimo sakramentą, o mano sutvirtinimo mama vis sakydavo, kad gausiu Šventosios Dvasios dovanų. Aš laukiau ir galvojau, kas tai per dovanos. Tą gegužės 20 dienos rytą aš tiesiog atsisėdau ant lovos ir gavau širdyje labai aiškų supratimą, kad būsiu Sesuo. Šis supratimas ir buvo sutvirtinimo sakramento dovana. Buvo tiek daug džiaugsmo, kad negalėjau nustygti vietoje, negalėjau nieko daryti, norėjosi tik visiems skambinti ir tiesiog šaukti, kad supratau savo misiją – busiu sesuo! Man tai buvo visiškai netikėta, nes visada svajojau apie didelę šeimą, vyrą, namus, vaikus. O čia buvo iššūkis! Atpažinti savo pašaukimą dar ne viskas, reikėjo padaryti apsisprendimą, link kurio ėjau 2,5 metų.

– Kokia buvo aplinkinių reakcija?

– Artimiesiems, giminaičiams, draugams, studijų bičiuliams buvo tikrąją to žodžio prasme šokas. Buvo nelengvas laikotarpis, tačiau esu visiems labai dėkinga, kad davė laisvę apsispręsti, laisvę rinktis kaip noriu gyventi ir labai dėkoju, kad neišsižadėjo ir nenusisuko. Manau, tėvams buvo sunkiausia, tačiau naudojausi jų patarimu: „svarbiausia, kad būtum laiminga“.

– Ką reiškia būti vienuole? Ar susiduri su visuomenės stereotipais?

– Būti vienuole – būti paprastu žmogumi kaip ir visi. Vienuolės nėra gyvenančios vidury vandenyno ant uolos ar moterys sudėjusios pamaldžiai rankas – visa tai stereotipai. Seserys ir šoka, ir dainuoja, juokauja, švenčia šventes, eina į kiną, keliauja, grybauja, dainuoja karaoke, kuria eiles, eina į žygius, maudosi jūroje, tapo ir daro visokių kitų įdomiausių dalykų, priklausomai nuo savo charakterio ir pomėgių. Man asmeniškai būti vienuole – tai būti arti žmogaus, arti jo skausmo, džiaugsmo, arti jo širdies, kurti santykį, draugystę ir leisti laiką kartu.

– Tačiau, kokį išskirtinumą jauti būdama vienuole?

– Tai galimybė būti šalia žmogaus. Galimybė ne dalį, bet visą savo gyvenimą atiduoti žmonėms, kuriuos Dievas dovanoja. Būti dvasine motina – tai palydėti kitą žmogų į susitikimą su Dievu, matyti šią žmogaus kelionę, būti dalimi tos kelionės, padėti atrasti tikrą gyvenimą ir būti šio gyvenimo pakeleive.

– Ar gąsdina mintis, kad pasirinkusi šį kelią, negalėsi sukurti savo šeimos?

– Ši mintis negąsdina, bet pagundos visada lieka, juk žmogaus fiziologija nieko nežino apie pasirinktą vienuolystės kelią ir duotus įžadus. Aš tikiu, kad jei žmogus nepasirenka gyventi saugaus ir patogaus vienuolinio gyvenimo, bet gyvena dovanodamas visą save Dievui ir žmonėms, tuomet jis neišgyvena šeimos trūkumo, nes leidžia Dievui atskleisti pašaukimo dovaną.

– Kaip atrodo vienuolės gyvenimas? Kokia jos tipinė diena?

– Vienuolės gyvenimas turi savo specifiką. Kiekviena sesuo turi turėti dienotvarkę, pagal kurią gyvena, atsižvelgiant į darbus bei užimtumą. Stengiuosi, kad mano dienoje būtų balansas – laikas maldai, tylai, studijoms, tarnystei, bendrystės buvimui su seserimis bei laikas geram poilsiui, buvimui gryname ore. Taip pat atrandu laiko draugams ir rankdarbiams, kuriuos labai mėgstu. Stengiuosi, kad atsirastų gyvenimo ritmas, tvarka, juk kai susitvarkai kambarį – gera jame būti, panašiai ir su mūsų gyvenimu.

– Ar pasiilgai savo gyvenimo iki vienuolystės? Ko trūksta labiausiai?

– Nepasiilgau. Visas tas laikas jau yra istorija, mano praėjusio gyvenimo atkarpa. Labai branginu visas patirtis, nuotykius, sunkumus ir sutiktus žmones, nes dėl šių dalykų šiandien esu tokia, kokia esu. Stengiuosi gyventi ne praeitimi ar ateitimi, o „čia ir dabar“. Tikiu, kad viskas, kas svarbiausia, yra ši dabarties akimirka. Atrasti jos žavesį yra nepaprastas grožis ir džiaugsmas.

– Kas priverčia tave jausti, kad tavo sprendimas teisingas ir pašaukimas yra tikras?

– Praeitas labai sunkus kelias. Ilgą laiką buvo daug abejonių, svarstymų: ar tikrai, ar pajėgsiu, ar visa tai man. Dūdavo krizių, kai net suabejodavau Dievu, balansuodavau ties tikėjimo praradimu. Prieš porą metų net buvau parašiusi prašymą išeiti iš vienuolyno. Sunkiausias dalykas kriziniu laikotarpiu yra turima laisvė apsispręsti. Žinau, kad nei Dievas, nei joks žmogus manęs neverčia būti vienuole. Tai yra mano apsisprendimas. Tačiau nepaisant visų iššūkių, širdies gelmėse visada buvo ramybė ir tikrumas, kad tai, ką dabar darau yra mano pašaukimas, jog tai yra kelias man tapti tikru žmogumi. Šis žinojimas neapleido jokioje krizėje, abejonėse ar iššūkiuose.

– Nuoširdus patarimas...

– Nepaliaukit ieškoti tikro gyvenimo, nes jis per daug žavingas, kad paleistume jį pavydėdami, pykdamiesi, bambėdami, konkuruodami ar siekdami šlovės. Gyvenkime gyvenimą jį mylėdami, priimdami save ir kitą. O suklupę, nebijokime atsikelti ir pradėti viską iš naujo: „Kas myli, tas lėkte lekia; jis pilnas džiaugsmo, laisvas, niekas negali jo sulaikyti. Jis viską atiduoda, kad viską turėtų. Meilė dažnai nežino saiko, bet kaip verdantis vanduo taškosi per kraštus. Niekas jai nesunku, niekas jai nekainuoja! Ji mėgina daugiau, negu ji gali; ji niekada negalvoja, kad yra kas negalima, ji mano, kad viskas galima ir leista.“

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 11 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.