Socialinėms pašalpoms per ketvirtį išmokėta 320 tūkst. eurų
Įkelta:
2019-04-30
Nuotrauka

Šių metų pirmąjį ketvirtį socialines pašalpas Tauragės rajone gavo 1708 gyventojai. Socialinė parama skiriama labiausiai nepasiturintiems ir savimi pasirūpinti nepajėgiems asmenims, tačiau socialinės paramos skyriaus darbuotojų teigimu, pašalpų gavėjai turi ne tik teises, bet ir pareigas. Viena tokių pareigų – darbingo amžiaus nedirbančio asmens dalyvavimas visuomenei naudingoje veikloje – rajono teritorijų tvarkyme, socialinėse, švietimo, sveikatos, kultūros ir kitose įstaigose. Anot specialistų, prisidėdami prie rajono gerovės tokie gyventojai dažnai užmezga darbo santykius bent jau sezonui ir turi galimybę išsaugoti socialinius įgūdžius bei susirasti ilgalaikį darbą.

Tikslas – padėti

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Ligitos Rimkuvienės, vienas pagrindinių piniginės socialinės paramos tikslų – padėti tenkinti būtiniausius poreikius tiems rajono gyventojams, kurių gaunamos pajamos yra nepakankamos, o gebėjimas pasirūpinti savimi ir savo šeima dėl objektyvių, kartais ir nuo jų nepriklausančių priežasčių yra ribotas, be to jie jau yra išnaudoję visas kitas pajamų gavimo galimybes.

Nepasiturintys asmenys turi teisę į socialinę pašalpą, garantuojančią minimalias lėšas pagrindiniams poreikiams (išlaidoms maistui, drabužiams) tenkinti, ir šildymo išlaidų, išlaidų karštam bei geriamajam vandeniui kompensaciją, skirtą būsto išlaikymo išlaidoms iš dalies padengti. Sprendžiant, ar gyventojai turi teisę gauti piniginę socialinę paramą, įvertinamos gaunamos pajamos, turimas turtas ir asmens užimtumas.

Bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo turi teisę į socialinę pašalpą, jei kreipimosi metu nuosavybės teise turimo turto vertė neviršija turto vertės normatyvo, pajamos vienam asmeniui yra mažesnės už valstybės remiamų pajamų dydį (122 eurai), kiekvienas vyresnis kaip 18 metų dirba, arba nedirba, nes yra atitinkamos priežastys, t. y. mokosi, yra sukakę senatvės pensijos amžių, gaunantys bet kokios rūšies pensiją, yra įsiregistravę Užimtumo tarnyboje, augina vaiką iki 3 m., slaugo ar prižiūri asmenį kuriam įstatymų nustatyta tvarka nustatyta globa ar rūpyba šeimoje ir kitais Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme numatytais atvejais.

Socialinės pašalpos dydis vienam gyvenančiam asmeniui, turinčiam teisę ją gauti, sudaro 100 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų vienam asmeniui ir vidutinių vieno asmens pajamų per mėnesį, antram bendrai gyvenančiam asmeniui – 80 procentų; trečiam ir paskesniems bendrai gyvenantiems asmenims – 70 procentų skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų dydžio vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ir vidutinių bendrai gyvenančių asmenų pajamų vienam iš bendrai gyvenančių asmenų per mėnesį.

Per 2019 m. pirmąjį ketvirtį socialinė pašalpa Tauragės rajono savivaldybėje buvo skiriama 1708 asmenims (932 šeimoms ar bendrai gyvenantiems asmenims), kuriems išmokėta 319,9 tūkst. Eur. Būsto šildymo išlaidų ir išlaidų vandeniui kompensacijos paskirtos 2139 asmenims (1463 šeimoms ar bendrai gyvenantiems asmenims) už 107,3 tūkst. Eur. Kredito, paimto daugiabučiam namui atnaujinti (modernizuoti), ir palūkanų apmokėjimui panaudota 35,0 tūkst. Eur, minėta kompensacija pasinaudojo 409 asmenys.

„Socialinės pašalpos gavėjui įsidarbinus yra galimybė papildomai gauti socialinę pašalpą, kurios dydis lygus 50 procentų socialinės pašalpos, mokėtos per praėjusius 6 mėnesius iki įsidarbinimo ir, kuri mokama ne ilgiau kaip 12 mėnesių, jeigu asmuo turi teisę į tokią išmoką“, – pasakojo Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Atskirais atvejais, esant sunkiai materialinei padėčiai, ligos, gaisro ar kitais atvejais gyventojai gali kreiptis dėl vienkartinės ar išimties tvarka skiriamos piniginės socialinės paramos. Per 2019 m pirmą ketvirtį socialinė parama išimties tvarka buvo skirta 173 asmenims, išmokėta 17,2 tūkst. Eur, vienkartinė pašalpa skirta 144 asmenims, vienkartinių pašalpų išmokėta už 32,6 tūkst. Eur.

Socialinės pašalpos gavėjai ne tik turi teisę į šią pašalpą, bet ir turi tam tikrų pareigų. Viena iš tokių pareigų – darbingo amžiaus nedirbančio asmens dalyvavimas visuomenei naudingoje veikloje. Pašalpų gavėjai pasitelkiami teritorijų, skirtų visuomenės poreikiams, tvarkymui; želdinių, krūmų tvarkymui ir priežiūrai, veiklai socialinėse, švietimo, sveikatos, kultūros ir kitose įstaigose, veiklai nevyriausybinėse organizacijose, pagalbai teikiant socialines paslaugas ar organizuojant kultūros, sporto ir kitus renginius bei kitai gyvybei ir sveikatai pavojaus nekeliančiai ir specialaus pasirengimo bei kvalifikacijos nereikalaujančiai veiklai bendruomenės labui. Iš visuomenės labui pasitelktų 806 asmenų visuomenei naudingoje veikloje dalyvavo 785 asmenys, iš kurių 80 žmonių įsidarbino ar pradėjo savarankišką veiklą.

Norint gauti socialinę pašalpą visuomenei naudingoje veikloje reikia dalyvauti dešimt dienų per mėnesį, po keturias valandas per dieną. Jei asmuo atsisako dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje savivaldybė sustabdo socialinės pašalpos mokėjimą.

Reikalingi dokumentai, kurių nėra valstybės registre

Pasak L. Rimkuvienės, kreipiantis dėl piniginės socialinės paramos, reikalingi tik tie dokumentai ir informacija, kurių savivaldybė neturi, t. y. nėra valstybės registruose ar kitose valstybės ar savivaldybių informacinėse sistemose, kurie patvirtina asmens tapatybę ir yra reikalingi piniginės socialinės paramos skyrimui ir apskaičiavimui. Tauragės rajono savivaldybės administracija, siekdama įvertinti piniginės socialinės paramos teikimo veiksmingumą turi teisę periodiškai tikrinti bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens gyvenimo ir buities sąlygas, turimą turtą ir užimtumą.

Tauragės rajono savivaldybės gyventojai dėl socialinės pašalpos turi kreiptis į Tauragės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių ar seniūniją pagal deklaruotą gyvenamąją vietą ar pagal nuomojamo būsto vietą. Tie gyventojai, kurie yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą ar nedeklaravę gyvenamosios vietos ir neįtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, dėl socialinės pašalpos skyrimo kreipiasi į Socialinės paramos skyrių ar seniūniją pagal asmens faktinę gyvenamąją vietą.

Kreiptis dėl piniginės socialinės paramos galima ir elektroniniu būdu, prašymą pateikiant per Socialinės paramos informacinę sistemą spis.lt.

 

 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 5 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.