Sakoma, kad tarp visų žuvų yra tik viena žuvelė, kurią visi atpažintų net nematydami. Tai stinta. Jos kvapas, primenantis agurkus, yra tarsi vizitinė kortelė, be to, ją galima laikyti pačiu pirmuoju artėjančio pavasario pranašu. Agurkais jau pakvimpa tai vienoje, tai kitoje Tauragės vietoje. Tiesa, stintų kainos gali ir šokiruoti.
Pagal statistiką, stintų laimikiai kasmet mažėja, bet paklausa didėja. Seni žvejai pasakoja, kad prieš 30–40 metų stintų būdavo labai daug. Esą ledas būdavo 40–50 cm storio, žvejai ant jo važiuodavo mašinomis, arkliais ir visi masiškai žvejodavo. Per dieną būdavo suskaičiuojama apie 10 tūkst. žvejų ant Kuršių marių. Tokie skaičiai dabar skamba neįtikėtinai. Tais laikais niekas stintos nežvejodavo jūroje.
Stintmetis pamaryje laikomas tikru pavasario pranašu, nes neršti į Nemuno deltos upes šios žuvelės atplaukia, kai vandens temperatūra viršija 3 laipsnius. Dažniausiai Lietuvoje stintų nerštas prasideda kovą arba balandį. Jau kuris laikas stintų žvejyba vis labiau susidomi Latvijos bei Estijos žvejai. Jie stintas gaudo jūroje ir į Lietuvą importuoja net vėlyvą rudenį ir žiemą.
„Facebook“ grupėje „Tauragės turgelis“ prieš porą dienų pasirodęs skelbimas apie parduodamas stintas daugelį apstulbino – už kilogramą buvo prašoma 7,5 euro. Komentatoriai piktinosi – gal jos auksinės?
Skelbimas paskatino pasidomėti, ar iš tiesų stintų jau galima nusipirkti ir Tauragėje. Nei turgelyje prie Muzikos mokyklos, nei didžiuosiuose prekybos centruose jų užtikti nepavyko. Tiesa, turgelyje žuvimi prekiaujanti moteris sakė, jog tikisi jų turėti jau kitą savaitę. Esą, dabar kainos labai sukeltos, mat savaitgalį vyks Stintų šventė Palangoje, o ten viena kepta stinta eurą kainuoja. Šiuo metu stintų neturi ir žuvies krautuvėlė Gedimino gatvėje. Jos savininkas Giedrius Zaborskis papasakojo kartkartėmis stintomis prekiaujantis – jos turėjo ir prieš Naujuosius, ir sausio mėnesį, galbūt turės ir šią savaitę. O kainos, pasak jo, įvairios – nuo 7,5 euro prieš Naujuosius iki maždaug 4 eurų dabar.
Tauragiškiai stintas jau valgo – jų galima įsigyti iš prekeivių, kurie prekiauja tiesiai iš automobilių tai vienoje, tai kitoje miesto vietoje. Štai prie automobilių aikštelės Vytauto gatvėje stintų pirkę vyrai pasakojo mokėję po 4 eurus už kilogramą.
– Iš pradžių prašė 4,5 euro, bet kai buvo daug perkančių, pavyko nusiderėti, – pasakojo jie.
Išgirdę internete siūlomų stintų kainą jie ėmė juoktis. Nors, pasak jų, ką gali žinoti, kiek žmonės jų sugavo, gal nedaug, tada ir savikaina didesnė. O vienas papasakojo apie savo draugus vilniečius, važiavusius žvejoti stintų į Rusnę.
– Keturiese važiavo, o sugavo 7 žuveles. Kai suskaičiavo visas išlaidas – kelionė, nakvynė, įranga, šio to pavalgyti ir išgerti, išėjo, kad viena stinta jiems atsiėjo 150 eurų... – juokėsi vyriškis.
Kaip stintą paruošti valgymui, turbūt niekam ne paslaptis – paprasčiau pagaminamą žuvį vargu ar galima rasti. Stintos nuvalomos, nuplaunamos, pagardinamos druska, pipirais ir paliekamos 10 minučių pastovėti. Kai kurios šeimininkės vietoj druskos naudoja sojų padažą, šlaksto stintas citrinos sultinis ar apibarsto paprikos milteliais. Stintos patiekiamos ne tik keptos, bet ir rūkytos, vytintos. Tikras delikatesas – keptos ir marinuotos arba parūkytos ir konservuotos aliejuje stintos.