Vakarietiška ligoninė – modernus vaikų ligų skyrius ir naujas tomografas
Įkelta:
2018-10-25
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Praėjusią savaitę Tauragės ligoninėje visą pusdienį netilo nuotaikingas šurmulys. Pristatytas renovuotas antrame aukšte įsikūręs Vaikų ligų skyrius. Džiugūs buvo tiek susirinkę svečiai, tiek čia dirbantys medikai – pagaliau baigtas daugiau nei metus trukęs remontas, ir jie gali sugrįžti į atnaujintas, išgražintas darbo vietas, aprūpintas naujausia reikalinga įranga. Sveikinimo kalbose ne kartą nuskambėjo žodis vakarietiškas – taip suremontuotą skyrių su naujausia įranga apibūdino svečiai ir patys medikai. Visuomenei pristatyta ir dar viena naujovė – modernus apie 300 tūkst. eurų atsiėjęs tomografas, kuris nuo šiol veikia pirmame aukšte.

Gydys ir sienos

Į balionais papuoštą, dar dažais kvepiantį Vaikų ligų skyrių su dovanomis susirinko gausus būrys svečių – rajono meras Sigitas Mičiulis, mero patarėja Solveiga Skarbaliūtė, administracijos direktorius Modestas Petraitis, pavaduotojas Vytautas Navickas, Tarybos nariai Iveta Skurvydienė, Darius Stankus ir Vidas Bičkus, Seimo narės Aušrinės Norkienės padėjėja Sandra Triukaitė-Valinčienė, darbus atlikusio rangovo „Altausta“ atstovai.  Palaiminti naujai įrengto skyriaus atvyko ir abiejų krikščioniškųjų konfesijų kunigai – katalikų Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Venskus ir evangelikų liuteronų kunigas Mindaugas Dikšaitis. Juos sutiko pakiliai nusiteikę ligoninės direktorius Liutauras Indriuška, pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis, skyriaus vedėjas Eugenijus Margis bei skyriaus personalas. Ligoninės direktoriaus prašymu, dovanų savivaldybės atstovai ir darbų rangovai atnešė vaikiškos patalynės – mat iš projekto lėšų jos įsigyti nebuvo galima.

Kaip informavo ligoninės direktorius L. Indriuška, Vaikų ligų skyriaus patalpos suremontuotos įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuotą projektą „Vaikų sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas VšĮ Tauragės ligoninėje“. Remonto darbų, kuriuos atliko UAB „Altausta“ kaina – 260 tūkst. eurų, o bendra projekto vertė – per 670 tūkst. eurų.

Po trumpo projekto pristatymo ir kunigų palaiminimo buvo perkirpta simbolinė atidarymo juostelė, tuomet skyriaus vedėjas Eugenijus Margis susirinkusiems aprodė atnaujintą skyrių. Svečiai galėjo apžiūrėti naujus baldus bei įsigytą modernią medicininę įrangą, Pasak Vaikų ligų skyriaus vedėjo E. Margio, mažiesiems pacientams po remonto sudarytos dar geresnės sąlygos gydytis, taip pat įsigyta būtina medicinos įranga diagnostikai, gydymui, lovos, lovelės kūdikiams, spintelės prie lovų. Erdvesnėse palatose – nauji baldai, lovytės, čiužiniai. Visa tai leis mažiesiems ligoniukams teikti kokybiškesnes diagnostikos ir gydymo paslaugas.

Nuotrauka

– Įrengtos šešios vienvietės palatos, kokių anksčiau nebuvo, kitos palatos dvivietės, trivietės, keturvietės. Palatos erdvios, šviesios. Tėvams sudarytos sąlygos slaugyti ligonius, yra lovos kūdikiams ir tėvams. Skyriuje gali gydytis iki trisdešimties vaikų, dirba 14 slaugytojų ir 4 gydytojai, iš jų viena gydytoja – vaikų kardiologė.  Yra kompleksinės diagnostikos patalpa, kurioje koncentruota medicinos įranga (kardioechoskopas, EKG aparatas, Holterio monitorius, endoskopijų įrenginys, otorinolaringologo įranga). Medicinos įranga pati naujausia. Anksčiau neturėjome galimybės atlikti holterio monitoravimo. Tai naujas tyrimas širdies ligomis sergantiems vaikams, kuriems būtinas stebėjimas visą parą. Ausies, nosies ir gerklės ligų gydytojo kabinete sumontuota visa būtina įranga diagnostikai. Įsigytas naujausios kartos kardioechoskopas, endoskopijų įranga. Taip pat neturėjome veloergometro, reikalingo diagnozuoti širdies ligas, – apie naujoves skyriuje informavo ligoninės vyriausioji ekonomistė Regina Gudjonienė.

Įrengtas atskiras inhaliacijų kambarys kvėpavimo ligomis sergantiems mažiesiems, procedūrinis kabinetas aprūpintas naujais reikmenimis. Motinos ir vaiko kambaryje – erdvė konsultacijoms, vaikų žaidimams, poilsiui. Intensyvaus stebėjimo palata su monitoravimo sistema, galimybe gydytojų kabinete bei slaugytojų poste stebėti vaiko būklę pritaikyta keturiems pacientams.

– Jeigu atveža vaiką apsinuodijusį, su širdies nepakankamumu, yra aparatai kvėpavimo funkcijai palaikyti, monitoringas. Vakarietiškai, – džiaugėsi skyriaus vedėjas E. Margis.

Naujame skyriuje pagalvota ir apie žaismingas detales – linksmi piešinukai ant sienų, netgi akvariumas ant budėtojo stalelio. Susirinkę svečiai juokavo, jog nors sakoma, kad gydo namų sienos, tokiame gražiame skyriuje vaikams sveikti turėtų sektis greičiau.

Po skyrių žurnalistus lydėjusios medikės džiaugėsi, jog ir personalo poilsio kambarį, ir sanitarines patalpas dabar jau turi „padorias“, erdvesnes, gali viską susidėti.

Naujas tomografas

Tą pačią dieną visuomenei pristatyta dar viena ne mažiau svarbi naujiena ligoninėje – naujas kompiuterinio tomografo kabinetas, įrengtas pirmajame pastato aukšte, prie Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus. Šiame kabinete sumontuotas 32 pjūvių (į 64 perskaičiuojamas) kompiuterinis tomografas – vienintelis toks visoje apskrityje ir aplinkiniuose rajonuose. Modernus įrenginys kainavo 267 tūkst. Eur, kabineto įrengimui skirta dar 36 tūkst. Eur.

Kaip informavo ligoninės personalas, šiuo aparatu bus atliekami visi – nuo įprastinių iki pačių pažangiausių neurologijos ir onkologijos kompiuterinės tomografijos tyrimai, greitai ir tiksliai nustatomi galvos smegenų kraujotakos sutrikimai, įvairių traumų sukelti pakitimai, įgimta ir įgyta stuburo patologija, vidaus organų būklė, ankstyvų stadijų vidaus organų navikai ir jų išplitimas (metastazės), plaučių, kaulų ir daugelio kitų organų ligos. Paciento tyrimo atlikimo laikas – maksimaliai trumpas, naudojant ypatingai mažą rentgeno spindulių dozę. Skubi diagnostika bus atliekama visą parą, o planinei diagnostikai pacientai bus priimami užsiregistravus pateikiant gydytojo specialisto (ne šeimos gydytojo) siuntimą. Naują įrenginį susirinkusiems pristatė Radiologijos skyriaus vedėjas Saulius Jančys.

– Šis kompiuterinis tomografas yra šiuolaikinis, taip tik atrodo, kad vieną mygtuką tereikia paspausti, realiai tuo paspaudimu padaroma nuo tūkstančio iki kelių tūkstančių vaizdų. Tuos vaizdus turi vertinti gydytojas radiologas savo darbo vietoje. Jie nukeliauja į duomenų bazę, kartais, pacientui pageidaujant, yra įrašomi į laikmeną, ir nėra taip, kad paspaudus mygtuką, išlenda atsakymas. Prie kiekvieno tyrimo yra labai daug kruopštaus darbo. Ypatingai pilvo kompiuterinė tomografija, angiografijos, plaučių kompiuterinės tomografijos, vienam pacientui kartais reikia ir visos valandos. Kai paprastesnius tyrimus atlikti kartais, jeigu yra norma, jei pacientas jaunas, ir nerandi patologijos, kartais gali užtekti ir 10–15 min. Pats tyrimas atliekamas labai greitai, sekundės reikalas. Visus pacientus, kuriems reikalingas šis tyrimas, tikrai neatsisakysime, tirsime. Tačiau daryti kompiuterinę tomografiją, – gal ką rasite – tikrai netikslinga, nes tai tikrai yra kenksmingi rentgeno spinduliai. Šis tyrimas turi būti atliekamas atsakingai. Visada smagu pasakyti pacientui – esi sveikas. Aš dažniausiai sakau – turiu jus nuliūdinti, teks gyventi ilgai ir nuobodžiai, – šmaikštavo skyriaus vedėjas.

Nuotrauka

Ligoninės direktorius L. Indriuška pridūrė, kad naujasis, pirmajame aukšte įrengtas tomografas pakeis anksčiau ketvirtajame aukšte buvusį bei pasidžiaugė, kad šįkart jo nereikėjo įkelti per langą, o pacientams, kuriems reikia skubios pagalbos, ji bus pasiekiama tuoj pat. Dažniausiai šio tyrimo prireikia į skubios pagalbos-priėmimo skyrių atvežtiems pacientams, taip pat nervų ligų skyriaus pacientams.

Direktorius pakvietė svečius į salę pratęsti sveikinimų, kur dėkojo rangovams už puikiai atliktą darbą ir  lankstumą, mat projekto vykdymo metu atsiradę struktūriniai skyriaus pakeitimai pareikalavo projekto korekcijų. Esą patalpos buvo įrengtos taip, kad kuo labiau būtų pritaikytos ligoninei ir jos darbuotojams.

Pasak sveikinusio tarybos nario Dariaus Stankaus, modernėjanti ligoninė rodo, kad Tauragė vis labiau tampa regiono centru, nes tiek įranga, tiek specialistai yra tokie puikūs, kad iš aplinkinių rajonų žmonės gydytis vyks čia.

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 22 valandas
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.