Mokytojai: algų kilimas – butaforija
Įkelta:
2018-10-30
Nuotrauka

Mokytojai spalį jau gavo algas, paskaičiuotas pagal naująjį etatinio apmokėjimo modelį „Medus“. Deja, žadėtu mokytojų profesijos prestižo didinimu, kurį turėjo atnešti reforma, nekvepia. Mokytojų profsąjungos pirmininkas Gediminas Marozas atviras – atlyginimai mokytojams nekilo. Patys pedagogai atvirauja, kad ir taip vargani skatikai tiesiog perdėliojami iš vienos kišenės į kitą.

Nuo 2018 metų rugsėjo mėnesio pakeista mokytojų darbo apmokėjimo sistema. Teisės aktai priimti liepos mėnesį. Pakeista ne tik mokytojų darbo apmokėjimo sistema, bet ir mokyklų finansavimo tvarka, įvestas klasės krepšelis.

Šį mėnesį Tarybos sprendimu Tauragės rajone patvirtinti 347 mokytojų etatai. Kaip teigė švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas, tai įrodo, kad mokyklose iš esmė etatinio modelio įdiegimas baigtas.

– Praėjusiais metais mes turėjome 312 etatų, ir turėjome 4 klasių komplektais mažiau. Tai yra šiais metais būtent dėl pedagogų darbo apmokėjimo, dėl atsiradusių papildomų nekontaktinių valandų, ir valandų, numatytų bendruomenės veiklai, susidarė papildomas etatų skaičius. Jeigu kalbėti apie lėšas, tai keturiems mėnesiams esame gavę 218 tūkst. eurų, tai yra vidutiniškai 8,2 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Galima teigti, kad pedagogų atlyginimai statistiškai padidėjo 8,2 procento. Išskyrus gimnazijas, – praėjusiais metais mokėtas iki 5 proc. priedas už gimnazijos klases šiemet nebėra skiriamas, taigi gimnazijose mokytojai gauna šiek tiek mažiau nei mano minėtas statistinis vidurkis, – Tarybos posėdyje kalbėjo E. Šteimantas.

Tačiau tai tik statistika. Mokyklose dirbantys pedagogai toli gražu neskuba džiaugtis pokyčiais. „Šaltinio“ progimnazijoje dirbanti mokytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – red. past.) teigia, kad šioje mokykloje situacija tikrai sąlyginai puiki, bet žvelgiant į visą respubliką labai liūdna. Daug mokytojų paliko mokyklas dėl netenkinančio darbo krūvio.

– Mokykloje rugsėjį nebuvo sumaišties, nes administracija viską pradėjo planuoti dar pavasarį. Labai daug tarėsi su visu kolektyvu. Priėmėme bendrus sprendimus, dalyvavome individualiuose pokalbiuose. Pradžia buvo labai optimistiška. Rugsėjis reikalus pakoregavo. Visas kortas sumaišė tai, kad mokinio krepšelis buvo nuo šių metų pakeistas klasės krepšeliu. Paaiškėjo, kad ministerijos kalbos apie siekiamybė – mažas klases, tėra kalbos. Smagu, kad darbo krūviai beveik visiems išliko tokie, kokie buvo. Jeigu sumažėjo pamokų skaičius, atsirado daugiau veiklos bendruomenei. Kalbos, kad etatinis įvedamas tam, kad mokytojui būtų apmokama už visus darbus, taip pat tik kalbos. Bent mūsų mokykloje ir anksčiau buvo apmokama už visus papildomus darbus. Etatinio aprašuose numatoma, kad gali būti mokami priedai už vienkartinius darbus, bet finansavimo tam nėra skirta, – kalbėjo mokytoja.

Pasak kitos pedagogės, mokytojos duoną valgančios ne vienerius metus, vieniems jos kolego,s atliginimas keliais eurais padidėjo, kitiems sumažėjo.

– Tikslaus skaičiaus, kiek kam, nepasakysiu. Man sumažėjo nepilnai 20 eurų, kolegei beveik 100, – atviravo moteris.

Mokytojus piktina pažadai, kad nuo šių metų už pasiruošimą pamokai ir sąsiuvinių taisymą pedagogams bus skiriama nuo 30 proc. iki 50 proc. kontaktinių valandų. Pavertus paprastais skaičiais 1 pamokos pasiruošimui ir sąsiuvinių tikrinimui skiriama nuo 18 min. iki 30 min. Mokytojai stebisi: „Kaip įmanoma 24 mokinių darbus ištaisyti per 30 minučių?!“ Gimnazijoje dirbanti mokytoja pritarė kolegėms.

– Mano nuomone, darbo užmokesčio sistemos keitimas į etatinę jokios naudos neatnešė. Atlyginimas sumažėjo, tiesa, atsižvelgiant į tai, kad šiemet turiu 2 pamokomis mažiau negu pernai. Mano skaičiavimu, mokant atlyginimus pagal senąjį modelį, atlyginimas už tą patį pamokų skaičių anksčiau ir dabar būtų toks pats. Tačiau, pagal tai, kas buvo skelbiama įvedinėjant etatinį modelį, papildomi darbai iš „trečios kišenės“ turėjo būti skiriami tiems, kam neužteko pamokų iki pilno krūvio taip mokytojų su mažai pamokų atlyginimą „pritempiant“ iki etato. Pagal savo asmeninę situaciją galiu pasakyti, kad mano turimų pamokų skaičius sudaro etatą (kas yra 21–24 pam./sav.), tačiau teko prisidėti valandų į „trečią kišenę“, kad gautųsi etatas... Taigi, pamokų etatui kaip ir užtenka, tačiau valandų iš veiklos bendruomenei kišenės pridėta, kad gautųsi etatas... Beje, skaičiuoklė ne viena sukurta, ta kuri patogiau, ta ir naudojamasi, – savo nuomone dalijosi pedagogė.

Anot Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinė sąjungos (LMŠMPS) Tauragės rajono susivienijimo pirmininko Gedimino Marozo, negerai buvo tai, kad žiniasklaida ir kai kada Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ištransliavo, kad visiems mokytojams pakils algos, t. y. jie turės pilnus etatus ir jiems už visus darbus bus apmokama. Taip buvo sukurti per dideli mokytojų lūkesčiai. O realiai atlyginimai didesni tiems, kurie turi daugiau etatinių valandų, t.y. dirba daugiau.

– Pagrindinis mokytojų nepasitenkinimas kyla iš taip vadinamos „trečios kišenės“ paskaičiavimo. Atlyginimas galėjo sumažėti, jei pasikeitė kontaktinių valandų skaičius, jei jis išliko tas pats, tai ir atlyginimas turėjo nemažėti. Mokytojo darbo valandos įkainis nesikeitė, jis „truputuką“ padidėjo ir atsirado 20 ir 25 metų stažo laipteliai, o tai yra profesinių sąjungų veiklos rezultatas. Apmokėjimo apskaičiavimo iškraipymo pavyzdžių rajone yra daugybė. Pavyzdžiui, mokytojai pasiūlyta dirbti su 27 kontaktinėms valandomis per savaitę, pasiruošimui skirta 11,8 valandos ir 4 valandos bendruomenei, per kurį ji dar atliks klasės vadovo funkcijas. Jau formaliai žiūrint, pažeistas 24 valandų maksimalus leistinas kontaktinių valandų limitas savaitei ir sumažinta laiko norma trečioje kišenėje. Mokytoja finansiškai nukentėjo, palyginus ką ji būtų gavusi, jei apmokėjimas būtų pasilikęs senasis. Tokių pavyzdžių galėčiau pateikti ne vieną... Vadovams teks mokytis derėtis ir suderinti, – samprotavo G. Marozas.

Martyno Mažvydo progimnazijos direktorius Remigijus Masteika teigia, kad naujoji mokytojų darbo užmokesčio sistema didelės sumaišties į jų mokyklą neįnešė.

– Pokyčiams mokyklos bendruomenėje ruošėmės kryptingai nuo pavasario, analizavome dokumentų projektus, jų taikymo praktikoje galimybes. Tad sumaišties tikrai nebuvo. Mūsų progimnazijos mokytojai nebuvo nusistatę prieš šią reformą ir tai jos įgyvendinimą darė sklandesniu. Dauguma mokytojų (83 proc.) mūsų mokykloje dirba pilnu etatu, – pasakojo progimnazijos direktorius. Tiesa, mokyklos vadovas pripažįsta, kad realų reformos poveikį bus galima įvertinti tik po metų.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 21 valanda
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.