Tauragės ligoninės administracija džiaugiasi pagaliau iš įstaigos išgyvendinusi emaliuotus puodus ir kibirus. Nuo šiol maistas į skyrius išvežiojamas moderniuose induose, patiekalai ruošiami naujoje konvekcinėje krosnyje. Pagerėjusią maisto kokybę spėjo pajusti ir pacientai.
VšĮ Tauragės ligoninės Viešųjų pirkimų, darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos specialistė Daina Stalnionienė pasakojo, kad mintis apie virtuvės įrangos modernizavimą parsivežta iš sostinės.
– Norėjome surasti, kuo pakeisti neestetiškai atrodančius emaliuotus puodus ir kibirus, kuriais maistas keliaudavo į ligoninės skyrius. Lankėmės keliose Vilniaus ligoninėse, pasižiūrėjome, kokią įrangą jie naudoja maisto ruošimui ir transportavimui. Kol kas Tauragės ligoninei pavyko įsigyti tik dalį įrangos – GN indus (Gastro Norm sistemos indai, atitinkantys europinio standarto EN 631 reikalavimus, – red. past.), termodėžes, kuriose maistas išgabenamas į skyrius. Taip pat įsigijome ir naujos virtuvės įrangos – marmitus, palaikančius pastovią maisto temperatūrą ir daugiafunkcinę konvekcinę krosnį, – naujus, apie dešimt tūkstančių eurų kainavusius pirkinius vardijo D. Stalnionienė.
Pašnekovė atskleidė, kad ligoninės planuose – ir specialūs maisto padėklai bei stovai, kuriais būtų galima patogiai išvežioti maistą į skyrius ir palatas, tačiau šie pirkiniai brangūs. Ketinama prašyti rajono valdžios pagalbos.
Anot specialistės, pastaruoju metu pasikeitė ne tik virtuvės įranga, šiek tiek kinta ir ligoninės meniu. Stengiamasi, kad pacientai gautų kuo įvairesnį ir kokybiškesnį maistą. Vaikų skyriaus meniu atsirado daugiau vištienos, jautienos patiekalų, daržovių, vaisių. Prasidėjus lietuviškų uogų sezonui, mažieji esą galės pasmaguriauti ir jomis. Taip pat tiekiamas ligoninės virtuvėje išvirtas naminis kisielius, kepti obuoliai. Tiesa, vaikų meniu vis dar yra pieniškos dešrelės, tačiau D. Stalnionienė žadėjo, jog ateityje jas pakeis kur kas sveikesni patiekalai.
– Turime ir daugiau planų ateičiai. Pavyzdžiui, ketiname pacientams tiekti nesaldintą arbatą arba kakavą ir leisti ją pasisaldinti patiems. Mat šiuo metu į skyrius atnešama jau virtuvėje pasaldinta arbata ir išpilstoma palatose į stiklines. O yra tokių pacientų, kurie mėgsta visiškai nesaldintą arbatą ar su mažiau cukraus, – ligoninės meniu pakeitimais ir planais ateičiai pasidalino VšĮ Tauragės ligoninės Viešųjų pirkimų, darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos specialistė. Ji pridūrė, kad maisto ruošimo galimybes palengvino ir įsigyta konvekcinė krosnis. Esą nauja krosnis padeda išgauti ir kitokią maisto kokybę, kurią spėjo pajusti ir teigiamai įvertinti įstaigos pacientai.
D. Stanionienė primena, kad pacientams dietinį gydymą skiria ir koreguoja gydantis gydytojas.
– Dietistas, gavęs iš skyrių užsakymus maitinimui, užpildo pacientų mitybos raciono apskaitos ir išdavimo žiniaraštį, pagal kurį sudaro gaminamų maisto produktų žiniaraštį. Jame dietistas nurodo, kiek ir kokių produktų reikės gydomajam dietiniam maitinimui. Taip pat žiniaraštyje nurodoma suskaičiuota paros energetinė ir maistinė vertė. Ligoninėje dirbantis dietistas yra atsakingas už valgiaraščių sudarymą ir pagaminto maisto kokybę, – teigė ji ir pridūrė, kad ligoninės virtuvės darbuotojai gali pagaminti ir vegetarišką bei veganišką maistą.
Ligoninė, siekdama sužinoti pacientų nuomonę apie patiekiamo maisto kokybę, organizuoja apklausas. 2017 m. atliktos apklausos duomenys džiugina – 79 proc. pacientų maitinimu ligoninėje liko patenkinti.