Tauragės miestas – tarp ambicingiausių renovacijos dalyvių
Įkelta:
2018-04-04
Nuotrauka
,
Nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Būsto energijos taupymo agentūra baigė vertinti pagal paskutinį aplinkos ministro kvietimą daugiabučiams atnaujinti pateiktas 577 paraiškas iš 50 šalies savivaldybių. Į finansuojamų projektų sąrašą didžioji dalis projektų (168) pateko pagal savivaldybių parengtas kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Tokio tipo programas, apimančias vieno, dviejų ir daugiau miesto kvartalų atnaujinimą, yra pasirengusios ir artimiausiu metu pradės įgyvendinti 23 šalies savivaldybės. Viena jų – Tauragė, kuri 2017 m. gruodžio mėn. 20 d. Tarybos sprendimu patvirtino centrinio miesto kvartalo atnaujinimo poreikį. Naują rūbą įgis ne tik 7 šios teritorijos daugiabučiai, bet ir Martyno Mažvydo progimnazija. Modernizacija palies kvartalo kiemus, automobilių stovėjimo aikšteles, žaliąsias zonas, apšvietimo tinklus bei požeminius vamzdynus.    

Taupus kvartalas

Energijos vartojimo sumažinimas ir energijos nuostolių pašalinimas tampa svarbiu Europos Sąjungos (ES) tikslu, kuriuo siekiama padidinti efektyvų energijos tiekimą ir vartojimą. Didėjant energinių išteklių kainoms, energijos vartojimo efektyvumas tampa vis aktualesnis.

Didžiąją dalį visos pagamintos energijos Lietuvoje suvartoja seni daugiabučiai pastatai, kurie buvo pastatyti vadovaujantis senomis statybos normomis. Jų atnaujinimas ir energetinio efektyvumo didinimas šiandien yra vienas iš prioritetinių Lietuvos valstybės uždavinių.

Viešoji įstaiga „Būsto energijos taupymo agentūra“ patvirtino Tauragės miesto centro mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą.

Joje numatyta modernizuoti visus kvartale esančius daugiabučius namus ir viešuosius pastatus, plėsti gatvių apšvietimo tinklą, atnaujinti šilumos tiekimo tinklus, socialinę infrastruktūrą ir žaliąsias teritorijas.

Parengiamieji projekto darbai bus pradėti įgyvendinti dar šiemet, juos planuojama baigti 2023-ųjų birželį.

Programos administratoriumi paskirtos įmonė UAB Tauragės šilumos tinklai ir Tauragės rajono savivaldybės administracija.

Įgyvendinant programą bus atnaujinti 7 daugiabučiai namai: Dariaus ir Girėno g. 26 A, 28, 32, 34, 36, taip pat Gedimino g. 6, 8, tai pareikalaus 4 867 705 Eur investicijos.  Planuojama sutaupyti 40 proc. daugiabučių namų naudojamos energijos. Taip pat ruošiamasi atnaujinti (modernizuoti) 1 viešąjį pastatą – Martyno Mažvydo progimnaziją, į kurį investicija sieks –  1 415 856 Eur, tai leis sutaupyti 40 proc. pastato naudojamos energijos. Planuojama vykdyti kvartalo teritorijos (prie daugiabučių namų) apšvietimo tinklų plėtrą, tai kainuos  40 000 Eur, atnaujinti (modernizuoti) šilumos tiekimo tinklus (planuojama investicija – 350 000 Eur), sutvarkyti antžeminę infrastruktūrą, (planuojama investicija – 150 000 Eur).

Kompleksinė renovacija, tai aukštesnė energinio naudingumo klasė bei efektyvumas. Kvartalas taptų ne tik energetiškai efektyvesnis, bet ir saugesnis, nes būtų tvarkomas apšvietimas, aikštelės ir viešosios erdvės.  Įvykdžius kvartalinę renovaciją, sumažėtų bendra šiltnamio efektą sukeliančių dujų tarša, kas svarbu įgyvendinant ES direktyvos nuostatas.

Nuotrauka

Nuomonė keitėsi

Būsto atnaujinimo programa – vienas didžiausių šalies prioritetinių projektų. Vis dėlto, jam startavus, gyventojai skeptiškai vertino senos statybos daugiabučių namų renovaciją, o praėjus penkmečiui, jų nuomonė pasikeitė kardinaliai.

2011 metais daugiau nei 90 proc. Lietuvos gyventojų būsto renovacijos procesus vertino neigiamai, iš jų net 40 proc. pasisakė, kad permainų tikėtųsi tik kraštutiniu atveju, t. y. namui pradėjus griūti.

Tačiau ilgainiui, vieną po kito įgyvendinant sėkmingus renovacijos procesus, skeptikams teko sukąsti dantis. Šiandien jau atnaujintas 1971 senos statybos daugiabutis namas. Juose įsikūrusios daugiau kaip 23 tūkst. šeimų gali džiaugtis nuo 0,25 iki 1 Eur už 1 kv. m sumažėjusiomis išlaidomis už šildymą.

Būsto energijos taupymo agentūra džiuginančius rezultatus sieja su nauju renovacijos vykdymo modeliu, kai visu daugiabučio atnaujinimo procesu rūpinasi savivaldybė.

Pastaraisiais metais kardinaliai pasikeitė ir gyventojų požiūris į renovaciją – naujausio „Spinter tyrimai“ nuomonės tyrimo duomenimis, už būtinybę atnaujinti pastatus, didinant jų energinį efektyvumą, pasisako 92 procentai šalies gyventojų.

Kodėl verta dalyvauti programoje?

Šalies Vyriausybės ir Būsto energijos taupymo agentūros (toliau – BETA) kartu su Vokietijos ekspertais įgyvendinamas kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektas įgauna pagreitį. Tauragės savivaldybėje vykdomas projektas jau sulaukė ir didelio gyventojų palaikymo – iš 8  kvartale esančių daugiabučių namų, renovacijai jau pritarė 7 daugiabučių namų gyventojai.

„Iš tiesų džiugu, jog didžioji dalis Tauragės miesto centro mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartale gyvenančių tauragiškių šiandien stipriai palaiko kompleksinės renovacijos idėją. Aišku, dabartinis gyventojų požiūris nesusiformavo savaime – tam buvo dėtos didžiulės pastangos“, – tvirtina projektų vadovė G. Skrodlienė.

Pasak G. Skrodlienės, specialiai šiam projektui sukurta darbo grupė organizavo atskirus susitikimus su kiekvieno kvartale esančio daugiabučio gyventojais, pristatė jiems projekto idėją, tikslus bei galimus pasiekti rezultatus, taip pat pateikė ekspertines išvadas apie esamą namo būklę ir galimybes ją pagerinti.

Pagal Tauragės rajono savivaldybės tarybos dar praėjusiais metais patvirtintą Tauragės miesto centro mikrorajono daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo energinio efektyvumo didinimo programą, demonstracinio projekto metu numatyta atnaujinti visus kvartale esančius viešuosius, daugiabučius ir kitus pastatus, inžinerinę infrastruktūrą, apimančią gatvių apšvietimo tinklus bei žaliąsias teritorijas.

„Esu įsitikinusi, kad artimiausioje ateityje daugiabučių namų atnaujinimas turėtų vykti kvartalų energinio efektyvumo didinimo pagrindu. Pirmiausia – tai tiesiausias kelias didinti šalies energinį efektyvumą, antra – puikiausias įrankis miesto architektūrinei kokybei gerinti, trečia – geriausia priemonė gyventojų bendruomeniškumo jausmo skatinimui ir apskritai bendruomenės ugdymui“ – teigia G. Skrodlienė.

Skatinimo priemonė – valstybės parama.

100 procentų valstybės parama teikiama apmokant arba kompensuojant: daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto ar jo dalies parengimą, daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo administravimo išlaidas, statybos techninės priežiūros išlaidas.

30 procentų valstybės parama, kompensuojant investicijas, tenkančias energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Papildoma 10 procentų valstybės parama, kai įgyvendinant projektą įrengiamas atskiras ar modernizuojamas esamas neautomatizuotas šilumos punktas, įrengiami balansiniai ventiliai ant stovų ir (ar) pertvarkoma ar keičiama šildymo sistema butuose ir kitose patalpose įrengiant individualios šilumos apskaitos prietaisus ar daliklių sistemą ir (ar) termostatinius ventilius.

Projektų vadovė G. Skrodlienė teigia, kad atnaujinti daugiabutį namą yra neišvengiama būtinybė, nes ilgainiui daugiabučio būklė tik blogės. Po renovacijos namas suvartoja mažiau energijos, todėl sumažėja mokesčiai už šildymą. Pagerėja namo estetinis vaizdas, gyvenimo kokybė. Pailgėja pastato naudojimo trukmė.

Iš iki šiol atnaujintų ar atnaujinamų namų daugiau nei pusė yra statyti prieš 30–50 m. Specialistai tai sieja su atskirų pastatų elementų gyvavimo trukme – senesniuose nei 50 m. namuose dažnai jau būna atliktas vienas kapitalinis remontas, todėl ne visada juos reikia papildomai atnaujinti. Dėl to labiausiai nusidėvėjusių pastatų grupei priklauso 30–50 m. senumo daugiabučiai. Ne taip seniai statytiems daugiabučiams aktuali ir šilumos sistemų renovacija, nes to laikmečio plieniniai šildymo prietaisai paprastai būna nusidėvėję. Įvertinus pastatus Lietuvoje populiariausi trijų rūšių modernizavimo darbai: langų, balkono durų keitimas, stogo atnaujinimas ir išorės sienų šiltinimas.

Užs. Nr. 35

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 10 valandų
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.