Turizmo statistiką išpūtė pramonė
Įkelta:
2018-03-15
Nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Statistikos departamento duomenimis, 2017-aisiais Tauragės apskrityje turistų skaičius išaugo 48,6 proc. Nurodoma, kad tiek padaugėjo nakvynių Tauragės apgyvendinimo įstaigose, pagal augimo procentą mūsų regionas – pirmaujantis Lietuvoje. Tačiau turizmo sektoriuje dirbantys verslininkai abejoja, ar yra ko taip džiūgauti. Esą, pateiktus statistikos duomenis išgražino išaugę statybininkų, renovuojamų daugiabučių darbuotojų, kelininkų ir automobilių prekeivių skaičiai, o ne turistų antplūdis. Verslininkai pripažįsta, kad jiems trūksta darbo jėgos, todėl kviečiasi aplinkinių rajonų ir net valstybių darbininkus, kuriems būtina apgyvendinimo paslauga.  

Nakvoja ne turistai

2017 m. šalies apgyvendinimo įstaigose apgyvendinta 2,9 mln. turistų. Daugiausia svečių priėmė Vilniaus (1,2 mln.), Klaipėdos (653,3 tūkst.), Kauno (450,6 tūkst.) ir Alytaus (349,2 tūkst.) apskričių apgyvendinimo įstaigos – jose nakvojo 90,1 proc. šalies apgyvendinimo įstaigose apsistojusių turistų.

Statistikos departamento duomenimis, 2017 m., palyginti su 2016 m., daugiau turistų sulaukė aštuonių apskričių apgyvendinimo įstaigos. Didžiausias šuolis į viršų – Tauragės apskrityje (48,6 proc.), tiesa, net ir po šio proveržio, pagal nakvynių skaičių vienam turistui, Tauragė tarp Lietuvos regionų yra paskutinė.

Tauragės turizmo informacijos centro (TIC) kultūrinės ir turistinės veiklos vadybininkė Veronika Stoncelytė informavo, kad praėjusiais metais Tauragės krašto muziejų aplankė 13,5 tūkst. lankytojų, iš jų turizmo informacijos centre pabuvojo 6230. Neįskaičiuoti Taurų nuotykių parko, Pagramančio regioninio parko, Norkaičių amatų ir etnokultūros centro lankytojai. 2016 metais šie skaičiai buvo panašūs, bendras srautas siekė 14 826, į TIC kreipėsi 5 953 žmonės. Muziejaus direktoriaus Romualdo Vaitkaus teigimu, reikia atkreipti dėmesį, jog įstaiga kaupia duomenis tik apie muziejaus ir TIC lankytojus, nakvynei apsistojusių turistų skaičių jie neturi.

Statistikos departamento duomenys kaupiami būtent remiantis nakvynių skaičiumi, jie ir rodo 2017-aisiais rodo net 48 proc. augimą. Viešbučio-restorano „Banga“ savininkas teigė abejojantis statistikos departamento duomenimis. Tikino, jog net pats ir jo darbuotojai yra pildę statistikos departamento užklausas. Esą atsakingai ir rimtai į jas nepažiūrima.

Tačiau upės Jūros pakrantėje viešbutį valdantis V. Kiminius klientų skaičiumi nesiskundžia. Beveik visi 14 kambarių yra užsakyti, tačiau pridūrė, jog šiam verslui reikalingos labai didelės investicijos, atsiperkamumas per menkas. Nuo šių metų pradžios padidinti mokesčiai ne pilną darbo krūvį turintiems darbuotojams taip pat prisideda prie verslo sąlygų sunkinimo. Tačiau, vyro teigimu, nakvynės reikia ne turistams, o pramonės darbuotojams.

– Ačiū Dievui, kad vyksta pramonės judesys. Manau, po poros metų valdžios pastangos duos rezultatus, nes kitaip būtų, kaip Jurbarke ar Šilalėje. Žinoma iš ES lėšų gatvės tiesiamos, namai renovuojami, keliai, vandentiekiai, juk dirbančių įmonių žmonės kažkur gyvena, tai labai gerai, – teigė V. Kiminius, pridūręs, jog „Bangoje“ iš jų apsistoja tik vos vienas kitas inžinierius, nes per brangu.

Patvirtino augimą

Statistikos departamentas, rinkdamas duomenis, apgyvendinimo įstaiga įvardina vietos veiklos vienetus, teikiančius trumpalaikio apgyvendinimo paslaugas už mokestį ir sudarantis sąlygas tenkinti nakvynės ir higienos poreikius.

Skaičiuojama, kad 2017 metais Tauragės rajone su nakvyne apsistojo 11,4 tūkst. asmenų. Viešbučiuose ir moteliuose – 3,2 tūkst. Tauragė neabejotinai pirmauja ir apskrityje, Jurbarko rajone iš viso apsistojo tik 3,8 tūkst., Šilalės rajone – 1 tūkst., Pagėgiuose –1,7 tūkst. asmenų.

Lyginant su 2016 metais, 2017-iais asmenų su nakvyne apsistojo 48,6 proc. daugiau. Tokiems statistiniams duomenims pritaria Mažonuose įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Globepark“ savininkas Vaidotas Globys. Verslininkas 30–40 proc. išaugusį žmonių skaičių kiekį savo sodyboje sieja su sprendimu reklamuotis gerai žinomoje interneto platformoje booking.com.

V. Globio teigimu, turistų, kurie atvyksta aplankyti Tauragės kraštą, jis beveik nesutinka. Dažniausiai nakvynei užsuka į Kaliningrado sritį keliaujantys rusai (apie 50 proc. visų klientų) bei vietiniai gyventojai.

„Globepark“ sodyboje gyveno ir „Vilkyškių pieninės“ išrūgų perdirbimo gamykloje dirbę prancūzai bei lenkai. 2017 metus V. Globys įvertino teigiamai, kokie bus 2018-ieji, prognozuoti nesiryžo.

2017 m. apgyvendinimo paslaugas Lietuvoje siūlė 668 kaimo turizmo sodybos. Tauragės apskrityje – 15, mažiausiai šalyje.

Svečių namai pilni

Svečių namų „Alantas“ savininkė Audronė Fetingienė šiame versle – antri metai. Verslininkė teigė, kad norinčiųjų nakvoti už 7 Eur už naktį netrūksta.

– Šiuo metu gyvena įvairių įmonių darbininkai, tarp  jų 7 ukrainiečiai. Nežinau, kaip buvo anksčiau, bet dabar svečių namai pilni, – teigė moteris.

Svečių namai gali priglausti 28 asmenis. Pavasarį, prasidedant renovacijos darbams, vietų trūksta.

Darbo paieškos agentūros „Darbo turas“ vadovo Tomas Juodikio teigimu, ukrainiečiai ilgalaikiam gyvenimui ieško nuomojamo buto ar namo. Esą jaukiau, patogiau. Svečių namus renkasi laikinai atvykstantys darbininkai. Verslininko teigimu, Tauragėje šiuo metu dirba tik apie 20–30 ukrainiečių, prie Tauragės turizmo sėkmės šis skaičius vargu ar prisideda.

Ruošia bendrabučius

– Girdėjau, kad įmonės ruošia savo darbuotojams bendrabučius, nes kitaip gyventi per brangu. Atlyginimai mokami nedideli, jei dar tektų sumokėti už viešbutį, neišgyventų, – teigė Vytautas Kiminius.

Regionuose dirbantys verslininkai pripažįsta, kad trūkstama darbo jėga – viena opiausių problemų. Siekiant jų prisivilioti, būtina užtikrinti apgyvendinimo paslaugą. V. Kiminiaus teigimu, investuoti tokių paslaugų rinkoje neverta, esą atsipirktų tik po kokių 20 metų. Tačiau pripažino, jog verslininkai yra priversti ieškoti, kur apgyvendinti atvykstančius darbuotojus.

Vienas iš jų – UAB „Taurų kedras“ vadovas Robertas Jurkšaitis. Verslininkas patvirtino, jog įsigijo buvusios „Lignesos“ patalpas, tačiau negalėjo patvirtinti sklandančių kalbų, kad jose apgyvendins darbininkus.

– Gal vasarą, dar nenusprendėme. Galėtų ir savi („Taurų kedras“ darbuotojai – red. past.) ir svetimi apsistoti. Žiūrėsim, dabar dirba vietiniai, vasarą jų reikia daugiau. Buvo pernai ukrainiečių, baltarusių, – teigė R. Jurkšaitis.

Verslininko teigimu, Tauragės turistai – „biznieriai“, kurie anksčiau miegodavo automobiliuose, o dabar gyvena geriau, todėl gali išsinuomoti kambarį svečių namuose. Nakčiai taip pat apsistoja komandiruojami įmonių darbuotojai: kelininkai, statybininkai. Vyras įvardino ir „Vilkyškių pieninės“ cecho statybose dirbusius lietuvius ir užsieniečius.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 minučių
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.