Vladislovas Petrauskas: „gyvenau mišku“
Įkelta:
2018-01-31
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Į redakciją užsuko prisiekęs miškininkas, Žygaičių metraštininkas Vladislovas Petrauskas, kuris ne tik buvo pripažintas geriausiu miškininku šalyje, bet ir išleido Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtą knygą „Gyvenau mišku“ – apie miško puoselėjimą ir Žygaičių apylinkėse pastatytus paminklus valstybingumui bei savo patriotinę veiklą. Vladislovui svarbu ne tik prižiūrėti 63 ha miško valdą bei Petrauskų šeimos parką, bet ir įamžinti gimtinės apylinkėse gyvenusių žmonių atminimą bei Lietuvos valstybei svarbius įvykius. Žygaičiuose esančiame savo šeimos parke jis pastatė paminklą Lietuvos vardo tūkstantmečiui 2009-aisiais, pernai greta jo išliejo 4 stulpų 16,5 aukščio betono bokštą, skirtą Lietuvos šimtmečiui įamžinti. „Medžiai, dekoratyviniai augalai, įvairūs statiniai ir žmogus – sugyvenimas, poilsis, vienybė, pagarba vienų kitiems“, – teigia V. Petrauskas. 

Pripažintas geriausiu

2017-ųjų pabaigoje vykusios miško savininkų konferencijos metu, V. Petrausko šeimos miško sklypas buvo įvertintas komisijos, vadovaujamos  miško savininkų kuratoriaus Romo Cicėno, o pats V. Petrauskas pripažintas geriausiu miškininku visoje Lietuvos Respublikoje. Komisijos nuomone, be skrupulingos 63 ha miško priežiūros, itin išsiskiria 10,9 ha miško sklypas Tauragės rajone, Žygaičių kaime, kuriame 76-erių miškininkas Vladislovas vykdo papildomas iniciatyvas.

Savo tėviškėje po gabalėlį per dvidešimt metų V. Petrauskas įsigijo per 60 ha miško, kurį skrupulingai prižiūri: kerta menkaverčius krūmus, kuriuos panaudoja biokurui, sodina vertingų medžių jaunuolynus, ypač saugodamas ąžuolus, įrengia  sausinimo sistemas, kelius ir juos prižiūri, kelia inkilus paukščiams. Įkūrė savo šeimos parką, kuriame sodina ir daugina netradicines medžių rūšis (europinį maumedį, paprastąjį buką, raudonąjį ąžuolą, pilkąjį kėnį, baltąją tuopą, trapųjį gluosnį). Vladislovas ne tik savo laiko didžiąją dalį leidžia miške – stengiasi, kad gamtos prieglobstis taptų patrauklus visiems: stato pavėsines, tvarko pamiškes. 

Laureatas konferencijoje fotonuotraukomis pademonstravo įveistus ąžuolynus, įvairius net gana egzotiškus medžius ir krūmus, gyvatvores, pašarines vietas miško paukščiams ir žvėreliams, taip pat vien gamtos karalystei paliktus plotus, įrengtą šaltinėlį troškuliui numalšinti, rekreacijos objektus, buvusių sodybų paminklines lentas, paminklus ąžuolui bei Lietuvos 1000-mečiui ir dar daug kitų gražių dalykų.

Patyręs miškininkas daug jėgų skiria ir miško socialinės-urbanistinės reikšmės išryškinimui:

Petrauskų parke pastatyti paminklai ąžuolui, Lietuvos 1000-mečiui, paminklinėmis lentomis pažymėtos buvusių sodybų vietos. 2017 m. pastatytas Lietuvos šimtmečiui skirtas 16,5 m aukščio bokštas. Šiai datai atminti pasodinta 100 ąžuoliukų. Nuo 2002 metų sodinami ąžuoliukai Žygaičių gimnazijos abiturientams. Vladislovo iniciatyva 1980 metais įkurtas seniūnijos parkas. Kitas parkas įkurtas Vladislovo gimtinėje. 2016 metais ten pat pastatytas iš betono užrašas „1918–2018“. Pasodinti medžiai šeimos nariams, anūkams.

Nuotrauka

Miške nuo mažų dienų

Meilė miškui Vladislovo širdyje gimė dar vaikystėje: „Gyvenime taip susiklostė, kad nuo gimimo augau vaizdingoje pamiškėje. Visais metų laikais man miškas buvo patrauklus, dalinai paslaptingas ir ištikimas draugas. Tiek žaidžiant, riešutaujant, uogaujant, grybaujant, tiek malkaujant ar  padedant tėvui atlikti įvairius darbus miške supratau ir tam tikrą ekonominę naudą,“ – teigia prisiekęs miškininkas.

Dar 1953 m., eigulio paprašyti, jis su mama kaimynystėje sodino eglutes, kurios šiuo metu suaugusios į tankų eglyną. Nuo to laiko Vladislovo gyvenimo kelias ėmė vingiuoti mišku. Po mokyklos baigimo dvejus metus atitarnavęs tarybinėje armijoje, įstojo į Lietuvos žemės ūkio akademijos Miškų fakultetą. Įgijo miškų ūkio inžinieriaus specialybę. Po to dirbo miškininku Telšiuose, miško patologu Žemaitijos miškuose, tačiau gyveno Kauno rajone, Girionyse, ant Kauno marių kranto. Išėjęs į pensiją grįžo į gimtąją sodybą Žygaičiuose.

„Miškas mane paviliojo nuo mažų dienų – penkerių metukų su tėveliu jau važiavau į mišką ir stengiausi padėti. Galiu sakyti, kad visa laiką gyvenau mišku. Šeimos verslą privačiose valdose pradėjome nuo 5 ha, o dabar bendras miško plotas – 63 ha, iš jų jaunuolynai ir pribręstantys medynai sudaro apie 80 proc., o brandūs medynai užima 4,5 ha plotą“,– apie savo valdas kalbėjo Vladislovas. Anot jo, daugiausiai darbo buvo įveisiant mišką apleistose žemėse. Dabar jo vaisiai jau visiems matomi, o tolimesne nauda galės džiaugtis anūkai.

Ąžuolynų atkūrimas virto hobiu

Vladislovas pasakojo, jog kai 1997 metais pradėjo aptverti ąžuoliukus po vieną, vietoje trūkstant atžalų, nuėjo pasižvalgyti į gretimai esantį miško kvartalą. Čia bekirsdamas lazdynų, drebulių atžalas, pamatė daug užstelbtų ąžuoliukų. „Ėmiausi jų šviesinimo maždaug 10 arų plote. Tada net nesapnavau, kad po 4 metų juos privatizuosiu. Per daugelį metų suformavome perspektyvų ąžuolų jaunuolyną. Kai pasigyriau šeimynai, jie priekaištavo, kad užsiimu nereikalingais darbais. Ne visada suprasi, kuris darbas reikalingesnis. Laikas viską išaiškina“, – teigė dendrologas.

Želdinių priežiūra, jaunuolynų ugdymas, anot Vladislovo, miškininkystėje sudaro apie 60 procentų visų miško darbų. Keliuose plotuose miškininkas yra palikęs po kelis arus barelių, kuriuose jokie darbai nevykdyti. Per daugelį metų išryškėja skirtumai, kaip tvarkosi pati gamta.

Nuotrauka

Kodėl vyras deda tiek pastangų puoselėdamas urbanistinės miškininkystės idėjas? „Norėjosi savo pavyzdžiu įkvėpti savo vaikus, anūkus, dalinai gimines, kaimynus, kad jie darytų panašius darbus. Kiekvienam žmogui turėtų būti svarbūs gamtosauginiai – kultūriniai reikalai. Esant galimybei kurti parkus. Pasodinti medelį gimusiam vaikui. Svarbu įamžinti sodybvietes, prisiminimais ar legendomis apipintas vietas  kokiais nors statiniais. Kad visi gyventume gražioje aplinkoje. Kad vaikai kažką reikšmingo padarę prie savo gyvenamos vietos niekada jos nenorėtų palikti. Kad nėra brangesnės vietos nei gimtinė“, – taip apie savo darbų prasmę kalba knygos autorius.

Miškininkystėje Vladislovui mielai talkina sūnus Darius ir anūkai bei kiti giminaičiai. Anot vyro, pirmasis giminės suėjimas gyvatvorėms, miškui sodinti įvyko 1998 metais. Dalyvavo giminaičiai iš Tytuvėnų, Vladislovo žmona. Pasodinta apie 400 metrų eglių gyvatvorių ir 0,3 ha miško. Per du dešimtmečius daug miško ir apleistuose žemėse pasodinta su talkininkais, bet daugiausia su sūnumi Dariumi. Nuo 2013-ųjų talkas Vladislovas rengia jau su anūkais.

„Miškas mums tapo darbo, poilsio, kūrybos ir tam tikrų išlaidų bei pajamų vieta. Vieną dieną nenuvažiavus į mišką, jauti viduje kažkokią tuštumą, tam tikrų priekaištų sau. Draugystė su medžiais tapo tokia stipri, kad niekas nepajėgtų jos nutraukti. Laimingas jaučiuosi tokį gyvenimo būdą pasirinkęs. Savanoriškas darbas iš idėjos yra kažkokia dovana nuleista iš aukštybių. Tai pavadinčiau ne darbu, o maloniu sau sportu,“ – teigia V. Petrauskas.

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 21 valanda
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!