Kunigas Vaidotas Vitė: „tegul kiekvienas širdyje pajunta kūdikėlio Kristaus gimimą“
Įkelta:
2017-12-22
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Praėjusių metų liepos mėnesį Telšių vyskupija Pagramančio Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijai paskyrė naują kleboną – Vaidotą Vitę. Vietos gyventojų teigimu, medinė miestelio bažnyčia atgijo. Pasikeitė ne tik stogas, bet ir tikinčiųjų požiūris į Dievą. Kaip teigė Aldona Kalašinskienė, naujasis kunigas suvienijo ir pažadino tikinčiuosius, atrodo, kad ir bažnyčios varpai garsiau skambėti pradėjo. Kalbiname dvasininką artėjant gražiausioms metų šventėms.

– Gerbiamas klebone, papasakokite apie savo šeimą, iš kur esate kilęs?

– Esu rietaviškis. Gimiau ir augau Rietavo parapijoje, tikinčiųjų šeimoje (tėvai – Laimutė ir Alfonsas Vitės, – red. past.). Turiu dvynę seserį Kristiną. Mokiausi Lauryno Ivinskio mokykloje, o nuo šeštos klasės – Rietavo Aušros katalikiškoje mokykloje. Baigęs 9 klases, įstojau į Telšių vyskupijos licėjų, kur baigiau vidurinius mokslus ir pradėjau studijas Telšių Vyskupo Vincento Barisevičiaus kunigų seminarijoje. Nuo mažų dienų lankiausi bažnyčioje, sekmadieniais giedojau jaunimo chore.

– Visą laiką gyvenote Rietave?

– Ne. Nuo šeštos klasės su tėvais persikėlėme gyventi šalia Rietavo. Kai pradėjau mokytis Telšių licėjuje, ten ir apsigyvenome su šeima. Giminės šaknys vokiškos, bet apie tai nieko daugiau nežinau.

– Papasakokite apie dvasininko kelią.

– Studijos Telšių seminarijoje truko šešerius metus. Baigę gavome diakonato įšventinimus. Dauguma buvome paskirti į parapijas, o mane paskyrė dirbti į Telšių vyskupijos kuriją, sekretoriumi. Po vienerių metų perkėlė į Kalvarijos baziliką. 2005 m. liepos 30 buvau pašventintas kunigu ir paskirtas Akmenės Šv. Onos parapiją vikaru, praleidau ten 10 mėnesių, kol buvau perkeltas į Gargždus,  Klaipėdos Kristaus  Karaliaus bažnyčią. Vėliau tarnavau Šilutėje, Telšiuose.

2011–2013 metais studijavau Romoje, Popiežiškajame Laterano universitete. Grįžęs po studijų darbavausi Plungėje, Šilalėje, po to gavau paskyrimą čia, į Pagramančio Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonijos administratoriaus pareigas.

– Po nepriklausomybės atkūrimo, esate trečiasis dvasininkas?

– Ilgą laiką čia tarnavo kitų parapijų dvasininkai. Po klebono Pranciškaus Ružės, iš Tauragės atvažiuodavo įvairūs kunigai. 1996–1999 metais dirbo Juozapas Bukauskas. Vėliau – Vladislovas Juškys, o dabar aš, trečias.

– Kodėl pasirinkote kunigystę?

– Kiekvieno žmogaus pašaukimas – būti kunigu, vienuoliu, mokytoju, gydytoju yra kilnus. Kartais jis yra pašaukiamas netikėtai, taip susiklosto savaime. Taip turėjo būti, tokia Dievo valia, kad pasirinkau kunigystę. Esu iki šiol laimingas.

– Kada Jūsų tėvai sužinojo apie Jūsų pasirinkimą?

– Kai išvažiavau į Telšių licėjų, prieš tai buvo svarstymų. Mano sesuo pasirinko mokytojos darbą, Šiauliuose dėsto anglų kalbą. Kai įstojau Telšių Vyskupo Vincento Barisevičiaus kunigų seminariją, mūsų buvo šešiolika, baigėme septyniese.

– Kodėl tiek mažai?

– Dauguma pasitraukė per pirmuosius antrus, trečius, ketvirtus metus, vyko savaiminė atranka.

Tuo metu, kai mokėmės seminarijoje, buvo daug klierikų (į seminarija įstojusių asmenų – red. past.). Dvasinio tėvo pareigas ėjo dabartinis Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Manau, tuo metu tai turėjo didžiausią įtaką klierikams, pasirinkusiems dvasininko kelią. J. Kauneckas seminarijoje skaitydavo paskaitas, vedė mokymus. Žinoma, dėstė ir daugiau gerų kunigų, kurie kiekvienam padarė teigiamą įtaką, mus sustiprino.

– Gal gyvenimo kelio pasirinkimui įtakos turėjo ir Nepriklausomybės atkūrimas?

– Žinoma. Po Nepriklausomybės atkūrimo, šviesaus atminimo vyskupo Antano Vaičiaus dėka 1989 m. buvo atkurta Telšių kunigų seminarija. Tuo metu stojančiųjų banga buvo didelė. Dabar taip nėra.

– Kodėl?

– Visoje Europoje pašauktų tarnauti Dievui mažėja. Dėl sekuliarizacijos (pasaulietiškos galvosenos, – red. past.), dėl materializmo, dėl šeimų.

Kalbant apie materializmą, dabartinis popiežius Pranciškus ne kartą yra sakęs – įkapėse kišenių nėra. Kodėl neįsiklausome į šiuos žodžius? Žmonės nori greitai praturtėti, lekia, skuba. Pamiršta ir bažnyčią, ir Dievą.

– Spaudoje skaitėme apie įšventintus kunigus, kurie buvo sukūrę šeimas, kaip vertinate?

– Tai permanentiniai diakonai. Lietuvoje šis atvejis buvo pirmas, bet pasaulyje jų yra daug. Aš tai vertinu teigiamai, labai gerai. Tai skirtingų profesijų žmonės, turintys šeimas, ir savaitgaliais padedantys kunigams pastoracijoje (darbas su tikinčiaisiais, – red. past.), ypač, didžiosiose parapijose. Jie gali krikštyti, laiminti santuokas, laidoti, sakyti pamokslus, tačiau negali klausyti išpažinties.

– Žmonių Lietuvos bažnyčiose mažėja?

– Na, kalbant apie Pagramantį, tai dabar ateina žmonių, kurie net dvidešimt metų nėra buvę bažnyčioje. Tik atėjus, vaizdas buvo liūdnokas. Tačiau po pusmečio rezultatai pasikeitė. Tikinčiųjų bažnyčioje daugėja. Klebonijoje lankosi vaikai, ruošia kalėdaičius. Vyksta katechezė, ruošiami vaikai šventai komunijai, sutvirtinimui. Mes bendraujame, paskui einame į Šv. Mišias, žinoma, kviečiu ir tėvelius. Teigiamai vertinamos Advento rekolekcijos – į jas susirinko pilnutėlė bažnyčia. Kviečiu žmones dalyvauti ne tik atlaidų metu, bet ir sekmadieniais. Raginu būti Dievo žmonėmis, skirti laiko maldai kartu su šeima, vaikais. Visada juos pastebiu, visada džiaugiuosi. Kartais aplankau moksleivius ir mokykloje.

– Kuo domisi jaunoji karta? Ko klausia?

– Mažesnieji teiraujasi apie Adventą, kaip reikia laukti Kalėdų – Kristaus gimimo šventės. Vyresniųjų klausimai gilesni, apie tikėjimą, sekmadienio šventimą, apie sakramentinį gyvenimą. Domisi iš ko mes atpažįstame, kad Dievas yra...

– Iš vaikystės prisimenu, kaip Pagramančio klebonas atvykdavo kalėdoti su rogėmis. Ši tradicija jau dešimtmetį pamiršta. Kaip žmonės sutinka jus?

– Kalėdojimą mes turėtumėm traktuoti kaip parapijos tikinčiųjų lankymą. Pirmaisiais metais žmonėms buvo netikėta, gal truputį laukė su baime, bet galiu pasidžiaugti, kad daug šeimų priėmė. Šiemet pagramantiškiai daug drąsesni, laukė, norėjo pasikalbėti, ir ne tik tikėjimo klausimais. Kunigo atvykimas į namus – puiki proga atviriau pabendrauti, šiemet stengiausi ateiti vienas, kad būtų paprasčiau atsiverti.

Nuotrauka

– Kaip žmonės priima?

– Pavaišina, ruošia pietus. Jaučiasi išlikęs dvasingumas, kurį perėmė iš tėvų. Miela, kai laukia jaunos šeimos su mažais vaikeliais. Šiemet aplankiau apie 320 šeimų, panašiai tiek ir pernai.

– Ar teko pastebėti skurdą, sergančius žmones? Ar dar kviečia kunigą parapijiečiai, kurie negali patys atvykti į bažnyčią?

– Šiais metai mūsų parapijoje palaidoti 22 žmonės. Pastebėjau, kad kunigą prie ligonio žmonės retai kviečia. Lankydamas senyvo amžiaus žmones ir gulinčius ligos patale, aprūpinu sakramentu. Šie žmonės nori ateiti į bažnyčia, prieiti išpažinties, tačiau, kai nėra jėgų, padėti gali tik kunigas, ateidamas į namus. Daug kartų kartojau, jog į namus ateinama ne tik paskutinio patepimo. Nebijokite pasikviesti kunigą, norėdami sustiprinti dvasines jėgas, pavyzdžiui, prieš svarbų gyvenimo įvykį. Tai galimybė likti dvasiškai pakylėtam.

O šeimų yra įvairių. Vieni gyvena geriau, kiti sunkiau. Pastarųjų daugiau kaimiškose vietovėse. Bet jie labiau džiaugiasi gyvenimu, kunigo apsilankymu. Jie ateina ir į atlaidus, tikiu, kad ateis ir per Šv. Kalėdas.

– Kalėdojimo metu žmonės aukoja bažnyčiai, kam šie pinigai skiriami?

– Kai kunigas apsilanko, žmonės dažnai aukoja, bet ne visada. Čia jokios prievartos nėra. Jei žmogus nori, paaukoja, pusė aukų lieka bažnyčiai, jos tarnams, remonto darbams, o kita dalis – kunigui. Tokia yra nustatyta tvarka.

Pirmaisiais metais Pagramantyje tvarkėme stogą, antraisiais vyko bažnyčios fasado atnaujinimo darbai. Pagal galimybes atlikome ir darbus viduje. Žinoma, dabar laukia didelis iššūkis – suremontuoti varpinę. Parapijiečiai noriai aukoja, jei mato, kad vyksta realūs darbai.

– Kokios yra pagrindinės klebono pareigos?

– Visų pirma – pastoracija, tikinčiųjų sielovada. Po to, visi ūkiniai reikalai. Mūsų bendradarbiavimas su valdžia, su seniūnu yra labai gražus, žmogiškas. Jie visuomet geranoriškai atsiliepia į mano prašymus. Daug padėjo bažnyčiai.

– Kaip vertinate politinę situaciją Lietuvoje?

– Manau, visi žmonės supranta, kad šiandieninė valdžia yra atitrūkusi nuo žmonių. Visi tikisi susitelkimo bendram darbui, dėl gražesnės Lietuvos. Tai yra mano mintys, kaip žmogaus.

Pas mus didelė socialinė atskirtis, vieni vargsta, kiti lobsta, taip būti neturėtų ir aš neprarandu vilties, kad viskas bus kitaip.

– Mūsų istorijoje netrūksta pykčio, prisiminkim trėmimus į Sibirą. Kodėl mes vis dar vienas kitą šnipinėjam, išduodam dėl geresnio kąsnio?

– Todėl, kad nebėra vienybės. Antra, yra didžiulis pavydas, didelė socialinė atskirtis, susiskaldymas. Jei kažkam sekasi, turime džiaugtis, jei nelaimė ištinka, džiūgaujame vėl. Neturėtų taip būti, jei esame katalikai, krikščionys. Kaip Popiežius sako, atkreipkime dėmesį į vargstančius, atkreipkime dėmesį į kenčiančius. Adventas yra ne tik laukimo, pasiruošimo metas, bet ir meilės artimui, gerų darbų darymo laikas.

Kiekvienas kažką kilnaus turite padaryti ne tik savo šeimai, artimiesiems, bet ir šalia esantiems žmonėms. Ypač kenčiantiems, vargstantiems, kad jiems tos Kalėdos būtų džiugios ir prasmingos. Kad kiekvienas žmogus pajaustų, jog Šv. Kalėdų rytą ir mano širdyje gimsta kūdikėlis Jėzus, atnešdamas džiaugsmą, ramybę, palaimą ir taiką.

Advento keliu einame sutikti Kristaus gimimo šventės. Laukti Viešpaties Dievo, kuris gims pirmąjį Kalėdų rytą. Toks turėtų būti laukimas.

Nuotrauka

– Ka palinkėtumėt Pagramančio parapijos žmonėms?

– Kiekvienam savo parapijos tikinčiajam linkiu, kad šventos kalėdos būtų prasmingos ir džiugios, kad parapija būtų vieninga, kad vienas kitą suprastų, užjaustų, padėtų, kad mums brangiausios būtų krikščioniškos vertybės, kad būtumėm tikintys, mylintys.

Dėkojame už pokalbį

Dovilė ir Valdas Bajorinai:

„Šiemet kunigas Vaidotas Vitė mus aplankė jau antrąjį kartą. Mes paprašėme, kad namus, kiekvieną kambarį pašlakstytų šventintu vandeniu. Mums atrodo svarbu, kad viskas gyvenime turėtų darną. Kunigo apsilankymas suteikia ramybę, jis ir pats labai malonus, šiltai bendraujantis. Klebono V. Vitės lauksim ir artėjančiais metais, jau bus paaugę vaikai, gal ir su pačiu kunigėliu pasišnekėti norės“.

Aldona Kalašinskienė:

„Kunigo apsilankymas namuose, – tai Dievo dovana šeimai. Kaip žmonės sako, gero vėjo įneša, Advento metu tai itin prasminga. Jautėme įtampą, kad ateis nepaprastas žmogus, kaimynė juokavo, kad reikia trobą susitvarkyt, visus kampus iššveist, tam tikra prasme, perversmą padaryti. Bet tai labai smagu, nes kunigą mūsų šeima gerai pažįsta, kaip ir jis visus. V. Vitė – šiuolaikiškas, betarpiškai mokantis su bet kokio amžiaus žmogumi bendrauti. Nereikia klauptis kunigui įėjus, jis pats paduoda ranką ir sako „labas, Aldona, labas, Stasy, kaip gyvenat? Kokie visi gražūs, pasipuošę.

Maldą sukalbėjom, kryželį davė pabučiuot, man, tiesiog, širdis suvirpėjo. Mūsų klebonas – labai savas žmogus, mylimas ir gerbiamas. Dabar jau vyrai pradėjo kalbėti, kad per šešias savaitės dienas turim apsidirbti, o sekmadienį – bažnyčion.

Atėjės padovanojo kalendorių, pamaldų tvarkaraštį, prisėdo, pašnekėjom. Jis ateina ir į bendruomenės šventes, verslininkai jį palaiko. Atsirado stebuklingas ryšys tarp tikinčiųjų ir klebono.

Esame dėkingi vyskupui Jonui Borutai už Vaidoto Vitės paskyrimą į mūsų parapiją. Dabar atrodo, kad bažnyčios varpai garsiau girdisi, dar toliau girdisi...“

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.