Kaip sumažinti energijos vartojimą?
Įkelta:
2017-12-04
Nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Lietuvos Respublikos energetikos ministerija, įgyvendindama 2016 m. lapkričio 3 d. Lietuvos Respublikos energijos vartojimo efektyvumo didinimo įstatymo, „Susitarimai dėl vartotojų švietimo ir konsultavimo“ nuostatas, su  UAB Tauragės šilumos tinklaispasirašė „Energijos vartotojų švietimo ir konsultavimo susitarimą“. Bendrovė įsipareigoja šviesti ir konsultuoti vartotojus energijos vartojimo efektyvumo didinimo klausimais. UAB Tauragės šilumos tinklų direktoriaus Mindaugo Nevardausko teigimu, nuo Europos šilumos vartotojų efektyvumo tauragiškiai dar gerokai atsilieka.

Europos Sąjungos direktyva

Energijos vartojimo efektyvumas tampa vis svarbesniu Europos Sąjungos (ES) tikslu. Šis sektorius Lietuvoje reguliuojamas šalies ir ES teisės aktais. 2012 m. gruodžio mėn. įsigaliojusioje Energijos vartojimo efektyvumo direktyvoje reikalaujama, kad valstybės narės nustatytų orientacinius nacionalinius energijos vartojimo efektyvumo tikslus ir taip užtikrintų, kad ES pasiektų savo pagrindinį tikslą iki 2020 m. energijos vartojimą sumažinti 20 proc.

Direktyvoje numatomi energijos transformavimo, perdavimo ir skirstymo efektyvumo reikalavimai, taip pat nustatomas tikslas nuo 2014 m. sausio 1 d. iki 2020 m. gruodžio 31 d. kiekvienais metais sutaupyti energijos kiekį, atitinkantį 1,5 proc. visų energijos skirstytojų  arba visų mažmeninės prekybos energija įmonių kasmet galutiniams vartotojams parduodamo kiekio.  Energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonės vis dažniau laikomos ne tik tvaraus energijos tiekimo, šiltnamio efektą  sukeliančių dujų mažinimo, tiekimo saugumo ir importo išlaidų mažinimo užtikrinimo priemonėmis, bet ir ES konkurencingumo skatinimo priemonėmis. Taigi energijos vartojimo efektyvumas yra strateginis energetikos sąjungos prioritetas ir ES skatina laikytis principo „pirmiausia – energijos vartojimo efektyvumas“.

Energijos vartojimo efektyvumo direktyva nustato pagrindinius privalomus tikslus Lietuvai. Vartotojų švietimas ir konsultavimas apibrėžiami kaip veiklos, kurios nedaro tiesioginės įtakos energijos vartojimo efektyvumui, tačiau skatina galutinius vartotojus keisti elgseną ir investuoti į energetinio efektyvumo priemones.

Energijos vartojimo efektyvumas

Energijos taupymas – iššūkis tiek valstybei, tiek ir kiekvienam mūsų. Ekonomiška šildymo ar vandens tiekimo sistema leis mums sutaupyti, o sutaupytus pinigus išleisti daug naudingiau. Praktika rodo, kad racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 proc. ir daugiau energijos bei atitinkamai sumažinti savo sąskaitas už energiją. Svarbiausia – ūkiškas ir tikslingas energijos vartojimas. Tai svarbu ir valstybei, nes racionaliai ir ūkiškai naudodami energetinius išteklius mes prisidedame prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės didinimo ir kovos su visuotiniu klimato atšilimu.

Energijos sąnaudas galime mažinti taupydami elektrą, šilumą, degalus. Tam, kad efektyviai vartotume energiją, nebūtinos didelės investicijos. Be abejo, tinkama energijos tiekimo infrastruktūros priežiūra ir savalaikis atnaujinimas yra būtini, tačiau tam, kad suvartotume mažiau energijos, kartais pakanka pakeisti įpročius. Dažnai net nesusimąstome, kad nedideli pokyčiai buityje gali lemti pastebimai sumažėjusias sąskaitas.

– Energijos vartojimas Lietuvoje pakankamai didelis. Jei palygintumėme su, pavyzdžiui, Briuselio gyventojais, pamatytumėm, jog ten gerokai mažesnis. Gal šilumos kaina ten ir didesnė, bet dėl naujų būstų ir kitų faktorių  žemas suvartojimas lemia ir mažesnę sąskaitą, – teigė UAB Tauragės šilumos tinklai direktorius M. Nevardauskas. 

Lietuva vykdo patvirtiną politiką, kuria skatinama, kad tiek vietos, tiek regiono lygiu būtų tinkamai atsižvelgiama į efektyvaus šildymo ir vėsinimo sistemų, visų pirma tų, kuriose naudojama didelio naudingumo kogeneracija, naudojimo galimybes. Turi būti atsižvelgiama į vietos ir regioninių šilumos rinkų plėtojimo potencialą.

Būtinos priemonės, kurios pašalintų reguliavimo ir su reguliavimu nesusijusias energijos vartojimo efektyvumo kliūtis, nedarant poveikio nuosavybę ir nuomą reglamentuojančios valstybių narių teisės pagrindiniams principams. Tokios kliūčių šalinimo priemonės gali apimti paskatų numatymą, teisinių ar reguliavimo nuostatų panaikinimą ar pakeitimą arba gairių ir aiškinamųjų rekomendacijų priėmimą, arba administracinių procedūrų supaprastinimą. Priemones galima apjungti su švietimo, mokymo ir specialios informacijos bei techninės pagalbos teikimu energijos vartojimo efektyvumo srityje.

Renovacijos nauda

Europos Sąjunga numatė ilgalaikę strategiją, skirtą investicijų telkimui gyvenamųjų ir komercinės paskirties, tiek viešos, tiek privačios paskirties, pastatų nacionalinio fondo renovacijos srityje. Joje atsižvelgiama į ekonomiškai efektyvius renovavimo būdus, pastato tipą, klimato zoną.

Tinkamas Energijos vartojimo efektyvumo direktyvos nuostatų įgyvendinimas leistų gyventojams sutaupyti iki 30 proc. šilumos. Būtų užtikrintas tolygus šildymas tarp visų daugiabučio namo butų, gyventojai patys reguliuotų šilumos vartojimą savo bute, išsispręstų „nepaskirstyto“ karšto vandens problema.

Daugiabučių namų gyventojai – pagrindiniai šilumos vartotojai. Didžiojoje dalyje daugiabučių vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos yra prastos būklės: nesubalansuotos – dalis butų yra šildomi per daug, o dalis šąla. Juose esančių šildymo prietaisų galios neatitinka techninio projekto.

Daugiabučių, kuriuose yra dar nemodernizuoti elevatoriniai šilumos punktai, butai vidutiniškai už šilumą permoka apie 15 proc., t.y. apie 10 Eur per mėnesį.

Siekiant sumažinti šilumos suvartojimą bent 20 proc., būtina subalansuoti vidaus šildymo, karšto vandens sistemas, įrengiant termostatinius ventilius individualiai kiekvienam butui, arba išmaniąją (Smart metering) vienalaikio rodmenų nuskaitymo iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose apskaitą.

Mažins nuostolius trasose

Energetikos ministerija skelbia, kad šilumos sektoriaus plėtros vienas iš pagrindinių tikslų ir uždavinių yra didinti šilumos gamybos, perdavimo ir vartojimo efektyvumą.

Būtinas ekonomiškai pagrįsto centralizuotų šilumos tinklų plėtimo potencialo realizavimas, prijungiant tik ekonomiškai pagrįstas šilumos vartojimo zonas ar gamybos šaltinius, o zonas, kuriose centrinis šildymas netikslingas, atjungianti nuo tinklo.

Ypač svarbus šilumos perdavimo užtikrinimas, atnaujinant nusidėvėjusius šilumos perdavimo tinklus.

– Kalbant apie šilumos gamybą efektyvinimą, labai svarbu apskaičiuoti tiesioginio gamybos proceso sąnaudas: iš pirminės energijos kiekio gautą galutinės energijos kiekį. Pagal šiuos parametrus Tauragė šilumos tinklai atitinka Europos sąjungos vidurkį. Tačiau vis dar skaičiuojami dideli nuostoliai trasose, todėl 2017–2020 metų investicijų plane tam numatytos nemenkos investicijos, – teigė M. Neverdauskas.

Bendrovės vadovo teigimu, labai svarbu mažinti šilumos energetikos neigiamą poveikį aplinkai, kurie atitiktų aplinkos taršos reikalavimus. M. Nevardausko nuomone, šis klausimas nėra itin svarbus Tauragės šilumos tiekėjui, mat, energija išgaunama naudojant aplinkai pakankamai „draugišką“ biokurą.

Efektyviai įgyvendinamos Energijos vartojimo direktyvos nuostatos, vartotojų švietimas ir konsultavimas efektyvaus energijos vartojimo klausimais, teigiamai paveiktų daugelio ne tik Lietuvos, bet ir Tauragės miesto gyventojų gyvenimo kokybę.  Didžioji dalis daugiabučių senos sovietinės statybos „švaistančių“ šilumą.  Šiandienai šių namų gyventojų mokėjimai už šildymą yra per dideli, o pastatų renovacija vyksta per lėtai.

Užs. Nr. 107

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 2 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.