Ar alkoholio ribojimas išspręs problemas?
Įkelta:
2017-05-29
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo ir pašnekovų asmeninių albumų nuotraukos

Ketvirtadienį Seime svarstytos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kurių turinys neduoda ramybės visai Lietuvai jau bemaž mėnesį. Viešoje erdvėje ne tik pilasi arši kritika esą nelogiškiems ir pertekliniams draudimams, organizuotas festivalis prie Seimo „Laisvę rokenrolui“, tačiau nevengiama ir patyčių bei įžeidinėjimų alkoholio vartojimą stipriai apriboti užsimojusiems „valstiečiams“. Nepaisant neigiamo informacinio fono, valdantieji nusileido nedaug – alkoholio vartojimo amžiaus cenzas padidintas iki 20-ties metų, uždrausta jo reklama, sutrumpintas pardavimo laikas. Visgi prekiauti alkoholiu mokamuose renginiuose neuždrausta, nemokamuose tai daryti bus galima specialiose zonose. Kai kurie pramogų ir maitinimo verslo atstovai griebiasi už galvų – esą alkoholio problemų sugriežtinta tvarka neišspręs, vietoje to nukentės verslas ir dar didės emigracija bei šešėlinis vartojimas.

Pritarta įstatymo pataisoms

Iš Seimui pateiktų siūlymų ketvirtadienį buvo pritarta šiems alkoholio prieinamumo ribojimams: visiškai uždrausti vartoti ir įsigyti alkoholį jaunimui iki 20 metų, drausti bet kokią alkoholio reklamą, (įmonių logotipai ir atributika kavinėse nebus laikomi reklama), drausti prekiauti alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse ir pavilijonuose, drausti viešai neštis alkoholinius gėrimus permatomoje pakuotėje, alkoholio prekybą viešų nemokamų renginių metu leisti tik atskirose aptvertose zonose, apribojant patekimą į jas asmenims iki 20 metų,. Tiesa, šis draudimas Tauragės rajono savivaldybei didelės reikšmės neturės, kadangi Taryba jau nuo praėjusių metų yra priėmusi sprendimą neleisti alkoholiu prekiauti masinių miesto renginių metu. Prekybos alkoholiu laikas parduotuvėse bus sutrumpintas, alkoholio įsigyti bus galima nuo 10 iki 20 val. pirmadieniais–šeštadieniais ir nuo 10 iki 15 val. sekmadieniais.

Keleto planuotų draudimų, dėl kurių virė diskusijos viešoje erdvėje pastarąjį mėnesį – panaikinti alkoholio gamintojų atributiką kavinėse ir prekinius ženklus ant skėčių bei peleninių, visiškai uždrausti prekybą viešuose renginiuose – atsisakyta. Mokamuose renginiuose prekyba alkoholiu nebus ribojama. Dalis įstatymo pakeitimų įsigaliotų jau nuo kitų metų, prekybos nestacionariuose pavilijonuose draudimas – nuo 2020-ųjų metų. Už juos dar kartą turės balsuoti Seimas birželio 1-ą dieną, pritarti turės ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ketvirtadienį „Tauragės žinioms“ pavyko pakalbinti Seimo narę, Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovę Aušrinę Norkienę prieš pat alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų svarstymą.

Paklausta, ką mano apie kilusį visuomenės pasipriešinimą šiems draudimams, politikė sakė, jog tas pats buvo, kai reikėjo griežtinti tabako kontrolę:

–  Atrodė, kad kometa nusileis į žemę, čia išdraskys viską, bet po to visi priprato ir dabar savaime suprantama, kad negalima rūkyti kavinėse, draudžiama tabako reklama. Nemanau, kad ta laisvė bus labai apribota, jei reikės pasiplanuoti, kuriuo metu bus galima nusipirkti alkoholio. Niekas neuždraus gerti. Tie, kurie jau turi priklausomybę, tai yra jų apsisprendimas, jie, aišku ir gers. Turime dabar jaunąją kartą gelbėti – moksliškai įrodyta, kad kuo vėliau pradedama vartoti alkoholį, tuo mažiau jo vartojama, – sakė A. Norkienė.

Kaip gėrė, taip gers

„Tauragės žinios“ paklausė vietinių verslininkų, kaip jie vertina Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Pasak naktinio klubo „Rūsys“ ir laisvalaikio bei pramogų zonos „Liberty beach“ savininko Šarūno Pauliko, draudimas jaunimui iki 20 metų vartoti alkoholį esminių problemų neišspręs, o tik padidins emigraciją.

– Reikia džiaugtis, kad kavinėse jaunimas gali saugiai būti, ar geriau, kad jie susirinks soduose, bastysis pabučiais, jų gėrimo taip tikrai nesustabdysi, kaip gėrė, taip gers. Juk baruose ir dėl kainų daug neišgersi, o ir apsauga stebi, kad nepadaugintų. Ne nuo to galo pradeda spręsti problemas – reikia ieškoti problemos šaknų, o ne nuo viršūnės rauti piktžoles. Juk 19 m. jaunimas, tai jau suaugę žmonės, jei čia viską uždraus, jie pasišlykštės Lietuva ir važiuos, kur nėra tokių absurdiškų draudimų, ir liks vien pensininkai, – piktinosi verslininkas.

Taip pat Š. Paulikas mano, jog toks draudimas būtų smūgis pramogų verslui,  vyro nuomone, ypač Tauragėje, pagrindiniai barų klientai ir yra jaunimas nuo 18 iki 20 metų.

Tačiau restorano „Burokai“ vadovas Karolis Sakalauskas išsakė visiškai priešingą nuomonę. Pats alkoholio nevartojantis vyras teigė, jog nenormalu, kad 18 m. jaunuoliai, vos gavę vairuotojo pažymėjimą, gali gerti. Verslininko nuomone, sugriežtinus įstatymą bus mažiau betvarkės.

– Realiai pokyčių reikia, nes patirtis rodo, kad taip, kaip buvo, nebuvo labai gerai. O pokyčiams visada priešinamasi. Tiems verslininkams, kurie gyvena iš prekybos alkoholiu, gal ir atsilieps neigiamai, o kas orientuojasi į maistą – visiškai tas pats. Manau gerai, kad uždraus prekiauti palapinėse – kažkas investuoja 10-tis tūkstančių į barą, o kažkas tiesiog gatvėje gali prekiauti – tai nesąžininga konkurencija, – kalbėjo K. Sakalauskas.

Jau tapo nenormalu negerti

„Tauragės žinių“ pakalbintas audiovizualinio dizaino studijos „Wide Wings“ vadovas, tauragiškis Gediminas Tamulynas, ne kartą viešoje erdvėje išsakęs pasipiktinimą viešai vartojančiais alkoholį piliečiais, teigė turinti aiškią nuomonę apie šią problemą:

– Pirmiausia, tai niekas neuždraus niekam gerti. Tie, kurie gėrė, gers toliau. Tačiau jau tapo nenormalu negerti. Plinta nuomonė, kad jei tu nevartoji alkoholio, esi kažkoks marginalas ar radikalas. Ribojimai nukreipti yra ne į kieno nors teisę gerti, ribojimas sako – mes turime teisę gyventi blaiviai. Įsivaizduokite, aš einu mieste su vaiku, ir vaikas mato, kaip kažkas pilasi myžalus sau į burną – tai aš sakau tiesiogine prasme, juk alkoholis yra bakterijų išmatos. Tai nėra normalu. Niekas čia nebando apriboti kažkokių teisių – jie turi teisę apsispręsti gerti, bet tegul nekiša alkoholio į renginius, į viešas vietas. Be to, ar dėl kažkieno teisės gerti turi kentėti visuomenė – sumesti vaikai į šulinį, septyniolikmetis užmušė bendraamžį. To juk nepadaro blaivūs žmonės.

O dabar, alkoholio reklamos visur, vaikai tai mato, dedasi į galvas. Grįžtu į Tauragę ir matau vien apsvaigusius žmones, visi geria, yra liūdna, nes nebelieka nuoširdumo. Tu bendrauji su žmogum ir supranti, kad jis yra ne linksmas, o paveiktas alkoholio. Jis yra kitoj planetoj, kaip koks ateivis.  Apsvaigę žmonės nemato tikrųjų problemų, nesugeba spręsti, mąstyti adekvačiai, nesugeba bendrauti, juk alkoholis tirpdo smegenis ir pažeidžia nervų sistemą.

Pvz. būdamas Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai, – red. past.) matau besidžiaugiančius žmones, visi laimingi, bendrauja, jiems nereikia alkoholio, ir galvoju, kodėl pas mus negali taip būti. O čia žmonės susitinka tik dėl taurelės. 

Visiškai pritariu kuo griežtesniems draudimams, šiek tiek liūdina, kad yra daromos išlygos – tikėjausi, kad bus laikomasi kietos pozicijos. Man tai yra neaktualu – tegul draudžia, ką nori, o tam, kuriam reikia, tai, kad jis negalės kada užsimanęs ir kur užsimanęs „sprogti“, sukelia tiesiog drebulį, tai rodo, kad žmogus yra priklausomas.  O kad geriama saikingai, tai yra baisus melas. Ar gali apskritai būti saikingai vartojami, reklamuojami narkotikai? – pasipiktinimo įsigalėjusia alkoholio kultūra neslėpė G. Tamulynas.

Priemonės netaiklios

Kad alkoholio problema visuomenėje egzistuoja, pritaria bemaž visi, tačiau plačiai diskutuojama apie tai, ar priimtos priemonės bus veiksmingos. Štai Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas laikosi nuomonės, kad jos yra nukreiptos ne į tą visuomenės grupę, kurią reikia:

„Gėrimai. 1. Spėju, kad tie rinkėjai, kurie LVŽS rinkosi dėl kovos su alkoholizmu, galvojo, kad valdžia pagaliau sutvarkys pijokėlius ir girtaujančius, tuos, kurie kiaurą dieną nieko nedirba, o gavę pašalpas kelia išgertuves. Bet, turbūt, negalvojo, kad valdžia ims nurodinėti jiems, t.y. rinkėjams, į kokias kavines vaikščioti, kada pirkti. 2. Ginčas ne apie gėrimus, o apie tai, ką valdžia gali drausti suaugusiam žmogui. 3. Jei suaugusiam piliečiui galima uždrausti atsigerti alaus, drausti galima daug ką. Negi tikite, kad ši ar kita valdžia sustos įvedusi savo stumiamus gėrimų draudimus? 4. Net ir tos priemonės, kurios labiau nutaikytos ne į pasirinkimą, o į alkoholį, yra visiškai netaiklios, nes nusitaikiusios ne į tuos, kurie turi problemų su gėrimu, o į visus kitus,“– prasidėjus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymui „Facebook“ rašė Ž. Šilėnas, jau ir anksčiau vadinęs „valstiečius“ „Seime siautėjančiais blaivybės sergėtojais“.

Kaltinimai prasilenkiant su sveiku protu blaivybės sergėtojų  adresu skriejo ir iš TV žurnalisto Andriaus Tapino, žurnalisto Šarūno Černiausko, TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio ir kitų visuomenės veikėjų.

 

 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 14 valandų
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.