Europos Parlamento sesijoje priimti Lietuvai svarbūs politiniai sprendimai
Įkelta:
2017-04-20
Nuotrauka

Balandžio 3–6 d. Strasbūre (Prancūzija) vyko Europos Parlamento plenarinė sesija, kurioje dalyvavo ir „Tauragės žinių“ žurnalistė. Pagrindinis plenarinės sesijos akcentas – Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš Europos Sąjungos (Brexit) sąlygų svarstymas. Priimta rezoliucija dėl tolimesnių veiksmų užtikrinant Europos Sąjungos (ES) piliečių teises Jungtinėje Karalystėje. Taip pat ratifikuotas bevizis režimas Ukrainos piliečiams, kaip ES solidarumo su Rusijos agresiją patyrusia Ukraina ženklas. Panaikinti tarptinklinio ryšio ES šalyse mokesčiai, sugriežtinta medicinos prietaisų ir automobilių išmetamųjų dujų reguliavimo kontrolė, diskutuota apie žmogaus teisų pažeidimus Rusijoje ir Baltarusijoje bei propagandistų skleidžiamų netikrų žinių (angl. „Fake news“) pavojų.

Nustatytos esminės JK išstojimo sąlygos

Europos Parlamente (EP) priimta rezoliucija dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų. Šia rezoliucija EP nariai nustatė svarbias sąlygas tam, kad EP galėtų ratifikuoti JK išstojimo susitarimą. Iki išstojimo datos Jungtinė Karalystė gali naudotis visomis ES narės teisėmis, tačiau kartu turi vykdyti visus narystės įsipareigojimus, Strasbūre pažymėjo Europos Parlamento nariai. Esminis EP reikalavimas – lygiavertė JK gyvenančių ES piliečių ir Sąjungoje gyvenančių britų teisių apsauga.

„Pagrindinis mūsų tikslas – užtikrinti, kad 27 ES valstybių piliečių, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje, situacija nepablogėtų. Mes tą patį garantuosime ir britų piliečiams, gyvenantiems Europos Sąjungoje. Mūsų piliečiai privalo turėti galimybę toje šalyje ir toliau laisvai gyventi ir dirbti“, –  kalbėjo europarlamentarė Laima Andrikienė.

Taip pat politikė pažymėjo, jog stebima tendencija, kai dalis Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių dėl nežinomybės skuba atsisakyti Lietuvos pilietybės ir tapti visateisiais JK piliečiais.

Jai antrino ir Europarlamentaras Petras Auštrevičius, teigdamas, jog Lietuva  turėtų suskubti įteisinti dvigubą pilietybę, kadangi kitaip visiškai praras ryšį su emigravusiais tautiečiais. Politikas ragino pačius gyventojus imtis iniciatyvos ir LR Seimui pateikti peticiją dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Priimtoje Rezoliucijoje pažymima, kad iki išstojimo JK yra visateisė ES narė, todėl ji privalo vykdyti visus įsipareigojimus pagal Sąjungos sutartis, be to, iki išstojimo datos JK negali pradėti derybų dėl galimų prekybos susitarimų po „skyrybų“.

„Kol kas britai nori toliau naudotis privilegijomis prekyboje, bet nenori priklausyti vieningai rinkai. Žodžiu, įsipareigojimų jokių, tačiau vyšnias nuo torto nusirankioti nori“, – prieš derybas „Tauragės žinioms“ teigė L. Andrikienė.

Europarlamentarai nusprendė, jog susitarimas dėl tolimesnių ES ir JK santykių galės būti pasirašytas tik po JK išstojimo, o pereinamasis laikotarpis neturėtų tęstis ilgiau nei trejus metus. Derybos dėl pereinamojo laikotarpio nuostatų bei ES ir JK ateities santykių galėtų prasidėti tik pasiekus reikšmingos pažangos rengiant išstojimo susitarimą, kurį turės tvirtinti Europos Parlamentas.

Ukrainiečiai keliaus be vizų

Europos Parlamentas (EP) nusprendė suteikti galimybę Ukrainos piliečiams trumpam laikui atvykti į ES be vizų. Naujajai tvarkai dar formaliai turi pritarti ES Taryba. Tikėtina, kad Ukrainos piliečiai galės lankytis ES be vizų jau nuo birželio pradžios.

Rezoliucijoje pažymima, kad „ES ir Ukraina bendrai siekia esminio suartėjimo, grindžiamo politinės asociacijos ir ekonominės integracijos principais. Reikalavimo turėti vizą panaikinimas Ukrainos piliečiams, bus konkretus šio bendro siekio įgyvendinimas ir Ukrainos piliečių išreikštas įsipareigojimas siekti taikos, stabilumo, integracijos į Europą ir reformuoti savo šalį.“

Pagal atnaujintas taisykles, biometrinius pasus turintys Ukrainos piliečiai be vizų galės viešėti ES turizmo ar verslo tikslais ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį. Bevizis režimas galios ne tik visoje Šengeno erdvėje (įskaitant Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją), bet ir Bulgarijoje, Kroatijoje bei Rumunijoje, tačiau negalios Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Jis nesuteikia galimybės įsidarbinti.

„Tauragės žinių“ kalbintas EP Užsienio reikalų komiteto narys P. Auštrevičius sprendimą dėl bevizio režimo ukrainiečiams sveikino kaip puikų žingsnį: „Manau, tai savalaikė parama Ukrainai, o sykiu tai – atviros Europos idėjos patvirtinimas. Žinoma, tikiuosi, bus išvengta nelegalių bandymų pasilikti Europos Sąjungos šalyse.“ Europarlamentaras pažymėjo, jog tam priimtas papildomas saugiklis –  sprendimas dėl automatinių vizų sustabdymo – leisiantis greitai įvesti apribojimus piktnaudžiaujantiems.

Pernai Šengeno erdvei priklausančios šalys  iš viso išdavė 13,9 mln. trumpalaikių Šengeno vizų. Iš jų 1,36 mln. išduota Ukrainos piliečiams. Ukrainiečiams daugiausia vizų išdavė Lenkija (560 tūkst.), Lietuva – 89 tūkst.

Pasak  P. Auštrevičiaus, bevizis režimas ukrainiečiams leis praplėsti akiratį, pamatyti Europą. „Galbūt tarp laisvai keliaujančių ukrainiečių atsiras daugiau norinčiųjų dirbti ir Lietuvoje, kurioje taip trūksta reikiamos kvalifikacijos darbo jėgos“, – svarstė politikas.

Pasmerkė Rusijos ir Baltarusijos represijas

Europos Parlamentas (EP) pasmerkė Baltarusijos ir Rusijos „neproporcingą atsaką“ į šiose šalyse nuvilnijusius protestus, kuomet sulaikyta šimtai taikių demonstrantų, taip pat žurnalistų ir opozicijos atstovų. Europarlamentarai ragina nedelsiant paleisti sulaikytuosius, panaikinti jiems keliamus kaltinimus bei gerbti susirinkimų laisvę. Jie taip pat nuogąstauja, kad ES parama Baltarusijai gali būti naudojama Astravo AE finansuoti.                     

Priimtoje rezoliucijoje EP smerkia Baltarusijos valdžios represijas, nukreiptas prieš taikius demonstrantus, kurie kovo 25–26 d. protestavo prieš vadinamąjį „veltėdžių“ įstatymą. Jie piktinasi, kad Baltarusijos saugumo pajėgos sulaikė ne mažiau kaip 700 žmonių, o 177 asmenys nubausti finansine bauda ar areštu.

P. Auštrevičius teigė, kad sesijos metu vykusioje diskusijoje stengtasi priminti „apie galimybę atnaujinti sankcijas Baltarusijai, taip pat atlikti tyrimus dėl sulaikytųjų – jie turi būti paleisti arba jiems turi būti pateikti pagrįsti kaltinimai.  Jo nuomone, buvo padaryta klaidų bendraujant su šia valstybe ir ES turi prisiimti atsakomybę. Anot politiko, „šiuo metu Baltarusija veidu atsisukusi į rytus, o prezidentas jau seniai šią valstybę su visais žmonėmis ir jos turtais pardavė Rusijai“.

Be to europarlamentaras išreiškė nuogąstavimą, jog finansinė parama, kuri skiriama Baltarusijai, gali būti panaudota nesaugios Astravo elektrinės statybai. Dėl to P. Auštrevičius inicijavo „Atominės energetikos saugos ES kaimynystėje“ grupę, kuri balandžio 20 dieną vyks tiesiai į statomą Astravo atominę elektrinę. Taip norima atkreipti ES institucijų dėmesį į galimai nesaugios elektrinės statybas. Pasak politiko, pagrindinis vizito tikslas yra „išgirsti iš pačių baltarusių, kaip jie supranta saugumą ir ką jie ruošiasi daryti“.

Kitoje praėjusį ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje  EP smerkia Rusijos policijos operacijas, nukreiptas prieš taikius kovo 26 d. ir balandžio 2 d. antikorupcinius protestus, kurių metu sulaikyta apie 2000 demonstrantų, žurnalistų ir opozicijos atstovų, tarp jų ir Aleksejus Navalnas. Europarlamentarai ragina nedelsiant paleisti taikius protestuotojus ir ragina Rusiją gerbti tarptautinius įsipareigojimus užtikrinti susirinkimų laisvę, kuri yra „esminis demokratinės sistemos elementas“.

Apie Lietuvos santykius su Rusija pakalbintas Antanas Guoga pasisakė griežtai: „Rusija visais įmanomais būdais bando daryti įtaką tiek politiniams, tiek ekonominiams, tiek socialiniams procesams ne tik mūsų šalyje, bet ir visoje ES. Todėl prielaidų santykiams gerėti nėra. Lietuva turi visaip daryti įtaką ES pozicijai, neleidžiančiai gerinti santykių su Rusija arba neleidžiančiai net pagalvoti apie sankcijų sušvelninimą arba panaikinimą. Rusija vis dar mato save kaip Europos rytų regiono savininkę, o tai yra grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui. Tai yra grėsmė Europos bei NATO vienybei. Mes turime bendrų klausimų su Rusija, nuo kurių nepabėgsime, tokių kaip Kaliningrado tranzitas. Tačiau energetikos, ekonomikos ar politiniuose klausimuose turime stengtis pasitelkti europines struktūras. Rusija yra mūsų kaimynas ir santykiai turėtų būti geresni, bet labai svarbu, kad abi pusės to norėtų, o kol kas panašu, kad Rusija nėra suinteresuota gerbti mūsų interesus, tokiu būdu užkirsdama kelią glaudesniems ryšiams.“

Panaikintas tarptinklinio ryšio mokestis

Nuo 2017 m. birželio Europos Sąjungoje nebeliks tarptinklinio ryšio mokesčio, vadinamojo „roamingo“. Tai numatyta atnaujintose elektroninių ryšių taisyklėse, kurias Europos Parlamentas (EP) priėmė dar 2015 m. spalį. Praėjusį ketvirtadienį EP nustatė didžiausias leistinas didmenines kainas, kurias mobiliojo ryšio operatoriai galės taikyti vieni kitiems, kai jų klientai naudosis kito ES ryšio operatoriaus tinklu. Tai paskutinis žingsnis tam, kad nuo šio birželio visoje ES būtų panaikinti tarptinklinio ryšio mokesčiai.

„Tai didelis laimėjimas Europos vartotojams. ES vartotojai galės tikrinti paštą, naudotis žemėlapiais, skambinti ir siųsti žinutes be papildomų mokesčių“, – pažymėjo EP pranešėja Miapetra Kumpula-Natri.

Europarlamentaras Antanas Guoga taip pat įsitikinęs, jog tai didelis laimėjimas, užtikrinsiantis duomenų perdavimo laisvę be sienų keliaujantiem ES piliečiams. „Panaikinus vadinamąjį roamingą, europiečiai galės kad ir internetu  atsisiųsti bei naudotis pigiausio ES operatoriaus SIM kortelę. Šį pozityvų pokytį ypač pajus daug Europos Sąjungoje keliaujantys žmonės“, – kalbėjo politikas. A. Guoga teigė manantis, kad ateityje išvis bus atsisakoma mobiliųjų tinklų – liks tik interneto tinklas ir juo naudojamos tokios programėlės kaip „Viber“, „WhatsApp“ ir kitos.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 21 valanda
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.