Ką atrasime atsinaujinusiame muziejuje
Įkelta:
2017-03-31
Nuotrauka
Aprašymas

Tauragės krašto muziejaus albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Tauragės krašto muziejaus laukia esminiai pokyčiai – per artimiausius dvejus metus ši įstaiga turėtų tapti atviresne lankytojams, ekspozicijos lengviau keičiamos, krašto istorija pateikiama šiuolaikiškiau ir patraukliau. Tam planuojama pasitelkti aibę interaktyvių sprendimų ir modernių idėjų, iš esmės pertvarkyti muziejaus struktūrą, įrengti kilnojamas ekspozicijas. Tauragės rajono savivaldybė, pasitelkdama Europos Struktūrinių fondų finansavimą, vykdo projektą, kurio metu muziejus iš kaupiančio ir eksponuojančio taps visuomenės laisvalaikio centru, atviru visiems, siūlančiu įtraukiantį pažinimo procesą.

Muziejus pasikeis neatpažįstamai

Projekto idėjinis vadas – muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus su visa muziejaus komanda, aplankė daugybę muziejų Lietuvoje ir užsienyje. Sėmėsi idėjų, kaip paversti Tauragės krašto muziejų ne tik informatyviu, liudijančiu miestiečiams ir svečiams krašto istoriją, atskleidžiančiu įdomiausius jos momentus, bet ir šiuolaikišku. Tokiu, kuris trauktų jame leisti laisvalaikį, patirti virtualių nuotykių ir pajusti praėjusio šimtmečio Tauragės gyvenimo dvasią, pasitelkiant nestandartinius kūrybinius technologinius sprendimus – vizualizacijas, garso ir šviesos efektus, animaciją ir nuolat atsinaujinančias ekspozicijas. Vienas iš unikalių sprendimų – įrengti lankytojams atvirus fondus muziejaus rūsyje dar nėra plėtojamas jokiame Lietuvos muziejuje.

Kadangi įstaiga yra įsikūrusi ypatingoje vietoje – miesto Pilyje, kuri pati savaime yra krašto istorinis paveldas, ypatingas dėmesys skiriamas istorinę atmintį slepiančių Pilies ansamblio erdvių pritaikymui turistiniams poreikiams. Todėl greta Europos Sąjungos finansuojamo modernizacijos projekto vykdomi dar 2 – Pilies pietrytinio korpuso rūsio ekspozicinių erdvių įrengimas ir Pilies kiemelyje pernai atsivėrusio šulinio sutvarkymas.

Pilies istorija

1838 m. kapitonas Drominas parengė Tauragės muitinės projektą, kurį 1842 m. perdarė architektas Karolis Gregotavičius. 1846–1847 m. generaliniame miesto plane numatytoje muitinės pastatų vietoje pastatytas pirmasis pastatas, kuriame buvo laikomi pasienyje areštuoti žmonės. 1852 m. pastatas buvo aptvertas tvora, kieme pastatyta pirtis, ūkiniai pastatai, iškastas šulinys. Visi pastatai užėmė 613 kv. m teritoriją, kurioje buvo atliekamos visos muitinės funkcijos. Pastatai ne kartą buvo remontuoti, pristatomi, taisomi. Pirminius pastatų komplekso statybos etapus finansavo Tauragės dvaro valdytojas grafas Platonas Zubovas, skirdamas statybai plytas.

1886 m. pirmasis pastatas ir kiti muitinės pastatai perstatyti ir visas kompleksas pavadintas „Kalėjimo pilimi“. Šiuo laikotarpiu pastatyti kampiniai bokštai su šaudymo angomis ir visai architektūrai suteiktas romantinis-renesansinis pilies charakteris. Nors pastatai ir turi gynybinių bruožų, tačiau gynybinės funkcijos jie niekada neatliko. Pastatų komplekso paskirtis buvo daugiau reprezentacinė ir utilitarinė. Čia stovėjo caro kariuomenė, buvo laikomi areštuoti piliečiai. Čia buvo kalinami ir knygnešiai, iki kol būdavo perkeliami į Kauno gubernijos kalėjimą ar iki teismo.

Nuo 1917 m. pastatų komplekso paskirtis ne kartą keitėsi,  Vokiečių okupacijos metais čia buvo psichiatrijos ligoninė, vėliau komercijos mokykla, 1940-aisiais Sovietų armijai okupavus Lietuvą čia buvo Raudonosios armijos pasienio štabas. 1954–1964 m. čia veikė vidurinė mokykla.  1964–1990 m. – Tauragės elektromechanikos technikumas.

Be abejonės, Tauragės pilis – vienas reikšmingiausių rajono architektūros paminklų, šiuo metu čia įsikūręs Moksleivių kūrybos centras, Tauragės krašto muziejus, Vaikų biblioteka.

Ką slepia rūsio užkaboriai

Pilies rūsį gaubia įvairios legendos, patalpos yra įdomios ir patrauklios savo architektūriniu stiliumi bei akustika – lubos rūsiuose yra skliautinės. Atliepiant istorinį kontekstą, ketinama įgyvendinti rūsių įrengimo ir pritaikymo turistinėms reikmėms koncepciją – „Gyvenimas prie sienos“.

– Kurį laiką pietrytinio korpuso rūsio patalpos priklausė MKC, dabar jos yra perduotos mums ir yra ruošiamasi jas pritaikyti visuomenės poreikiams, išsaugant kultūros paveldo savybes. Tai įpareigoja istorinė  šio komplekso paskirtis – tai vienintelis toks pastatas Lietuvoje, išlikęs kaip muitinės ansamblis. Kadangi čia buvo muitinė, tai buvo ir areštinė, kai kas sako, kad kalėjimas, bet kalėjimas būtų per griežtas pavadinimas, nors gatvė tarp Ligoninės ir Pilies anksčiau vadinosi „Tiuremnaja“ – kalėjimo. Ten, kur buvo Kadro studija, ir buvo areštinė. Kai vyko pirmieji Pilies renovacijos darbai, ant langų netgi buvo išlikę tų laikų autentiški stori metaliniai virbai, labai gaila, kad keičiant langus, jie buvo išimti, – pasakojo R. Vaitkus.  

Nuotrauka

Rūsyje esančiame nedideliame sandėliuke buvo išlikę laiptai į sieną. Tvarkant tuomet dar Moksleivių kūrybos centro patalpas, toje vietoje buvo atrasta šachta. Muziejaus istorikai spėlioja, kad ji galėjo būti naudojama Pilies pastatų šildymui, kadangi buvo rasta suodžių žymių. Pasak muziejaus direktoriaus pavaduotojo, istoriko Viktoro Kovšovo, neatmetama versija, jog ten karo metais buvo deginami lietuviški dokumentai ar knygos.

Būtent ši niša turėtų tapti rūsyje rengiamos interaktyvios ekspozicijos „vinimi“. Ekspozicijos koncepcija bus siejama ir su sklandančiomis legendomis apie iš Pilies į Tauragės dvarą vedančius tunelius. Lankytojai galės patirti virtualią kelionę menamais tuneliais, rasti lobį, rastas monetas sumesti į Pilies kiemelyje esantį šulinį. Apie Tauragės dvaro lobius sklando ne tik legendos –atliekant ten archeologinius kasinėjimus buvo rastas tikras lobis – įvairių laikotarpių monetos, prabangių koklių liekanos, kurios liudijo apie kadaise čia gyvenusių kilmingų giminių prabangų gyvenimą. Šie radiniai ir šiuo metu yra eksponuojami Tauragės krašto muziejaus antrame aukšte. Archeologo Dariaus Kiniulio teigimu, buvo kasinėjamas tik labai mažas plotas – keletas šurfų, todėl šios vietos archeologinis potencialas toli gražu nėra išnaudotas, todėl prie tyrinėjimų planuojama sugrįžti ateityje.

Nuotrauka

Šulinys slapukas

Ne mažiau intriguoja ir pernai Pilies kiemelyje atsivėręs šulinys. Praplatinus siaurą angą, paaiškėjo, jog tai apvalus statinys iš raudonų plytų rentinio. Baiminantis, kad šulinyje gali būti nuo pasaulinių karų likusių sprogmenų, į pagalbą jį valant buvo pasitelkti išminuotojai. R. Vaitkus stebėjosi, kaip, tvarkant Pilies kiemo grindinį, jis nebuvo atrastas. Spėliojama, jog jis buvo uždengtas lentomis, kurios per laiką supuvo, todėl ir atsivėrė ertmė. V. Kovšovo teigimu, greičiausiai šulinys buvo naudojamas pagal tikrąją jo paskirtį – vandeniui semti. Šią versiją įrodo tai, kad išvalius ertmę ėmė sunktis vanduo, be to nišos ertmė yra išmūryta. Tvarkant atsivėrusį šulinį buvo rasta įvairių tarpukariui būdingų daiktų – medicininis buteliukas, lėkščių duženos, lemputė, storo stiklo butelių likučiai. Tuo laikotarpiu Tauragės Pilyje veikė miesto ligoninė, taigi nenuostabu, kad išliko šiai įstaigai priklausiusių daiktų fragmentų. Planuojama šį šulinį atrestauruoti bei uždengti stiklu, kad lankytojai galėtų pažvelgti į jo vidų. Yra idėja suteikti galimybę lankytojams pagal gajų prietarą į šulinį įmesti monetų, kad dar kartą į šį miestą sugrįžtų. 

Nuotrauka

Muziejininkai kalbėjo, jog vykdant pirmąjį Pilies renovacijos etapą 2012-aisiais, nebuvo tinkamai ištyrinėtas Pilies kiemelis, archeologiniai tyrimai vykdyti tik kelete šurfų. Taip pat yra spėjimų, jog ir po kitais korpusais bei bokštais yra buvę rūsiai, kurie greičiausiai anksčiau buvo užpilti žemėmis ir tvarkant kompleksą neatkasti.

Nuotrauka

Bokšte įrengs planetariumą

Ne mažiau įdomios ir vakarinio pilies bokšto įrengimo idėjos. Ten bus įrengta interaktyvi ekspozicija „Tarp praeities ir ateities“.  R. Vaitkus pasakojo, jog šis bokštas – vienintelis su išlikusiu rūsiu.  Rūsyje, įgyvendinant dingusios Tauragės koncepciją, bus eksponuojami įvairūs daiktai: minų skeveldros, archeologinės šukės, kryžiai, nušviesti šešėlinio apšvietimo. Lankytojai galės susipažinti su karų nuniokotos Tauragės paveikslu. Lifto pagalba leidžiantis iš pirmo aukšto į rūsį įspūdį sustiprins įvairūs garsai – šūviai, bombų sprogimai, aimanos.

Pirmame bokšto aukšte planuojama įrengti erdvinę, 360 laipsnių vaizdo instaliaciją, transliuojamą ratu ant bokšto sienų. Bus pristatoma Tauragės istorija, girdėsis bėgančios taurų bandos garsai. Trečiajame bokšto aukšte lankytojų lauks pramoginė relaksacinė salė su planetariumu ant lubų skliauto. R. Vaitkus užsiminė, kad ateityje svajoja ir apie teleskopą, nes bokšto architektūra su apvaliomis, anksčiau šaudyti skirtomis angomis, leistų puikiai išpildyti šį sprendimą.

Muziejaus patalpų remontas turėtų prasidėti jau šių metų gegužę. Šiuo metu muziejininkai, padedami seniūnijos ir darbo biržos siųstų vyrų, krausto ekspozicijas saugojimui, kol atvers duris naujoms istorijoms. 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.