Tauragės krašte stiprėja pilietiškų šaulių gretos
Įkelta:
2016-11-23
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Šaulių sąjunga – visuomeninė organizacija, sustiprėjusi ne tik Lietuvoje, bet ir Tauragės apskrityje. Pagrindinė sąjungos veikla – stiprinti šalies saugumą įvairiausiomis priemonėmis, pasiruošti atremti agresijas, padėti krašto apsaugos struktūroms rengti mobilizacinį rezervą, ugdyti visuomenės patriotiškumą. Artėjant lapkričio 23-iajai, Lietuvos Kariuomenės dienai, apie tai, kaip sekasi įgyvendinti šiuos tikslus Tauragės krašte, papasakojo šauliai – Sigitas Ozgirdas ir Ričardas Dapkus.

Šauliai iš kartos į kartą

Tauragės Juozo Kasperavičiaus 2-osios kuopos vadas Sigitas Ozgirdas yra vienas pirmųjų savanorių, kurie formavo pajėgas Tauragėje. Daug metų jis savanoriavo, dirbo pasienyje, išleistas į atsargą įstojo į Šaulių gretas.
– Mano gyvenimo tikslas – Lietuvos nepriklausomybė, kad žmonės turėtų žodžio, pasirinkimo laisvę, kad galėtų išvykti ten, kur jiems norisi, pamatytų pasaulį. Mano šeimoje keturios kartos priklauso šauliams. Šaulys negali ko nors reikalauti iš Tėvynės, bet turi pats ką nors jai duoti, – pasakojo S. Ozgirdas.

Nuotrauka

Jo tėvas buvo rezistencinės kovos dalyvis, savanoris ir šaulys, prieš keletą metų žuvusiems partizanams pastatęs tris kryžius jų žuvimo vietose. Dukra ir anūkės taip pat šaulės, sūnus tarnauja kariuomenėje.

Tobulina įgūdžius

Pasak kuopos vado, jų gretose yra daugiau nei penkiasdešimt vyresnių nei 18-os metų amžiaus aktyvių šaulių. Ši kuopa nėra politinė organizacija, neagituoja už jokias partijas, gerbia visus. 1990-aisiais, kuriantis Šaulių sąjungai, jos nariai buvo tremtiniai ir politiniai kaliniai. Pamažu šiems išėjus Anapilin, gretos ženkliai sumažėjo. Prieš porą metų, po įvykių Ukrainoje, gyventojai suaktyvėjo – motyvuoti ir ryžtingi žmonės papildė jų gretas. Dabar šios kuopos susirinkimai vyksta kartą per mėnesį.
Šaulių pasirengimas vyksta pagal specialią programą. Nariai kiekvieną trečiadienį susirenka šaudykloje, esančioje Martyno Mažvydo progimnazijoje, ten tobulina šaudymo įgūdžius, mokosi teikti pirmąją pagalbą. Jie vykdo bendras pratybas su kariškiais, pasieniečiais ir policija, dalyvauja sukarintose sporto žaidynėse. Šaulių sąjunga bendradarbiauja su kitų valstybių panašiomis organizacijomis – dalyvavo šaudymo varžybose Švedijoje, Estijoje. Buvo pasikvietę ukrainiečius, dalyvavusius fronte. 

Ugdo pilietiškumą

S. Ozgirdas teigia, kad savo pavyzdžiu šauliai skleidžia patriotines idėjas, moko gyventojus atskirti propagandą, aiškina, ką reikėtų daryti grėsmės ar stichinės nelaimės atveju, kaip prireikus kariuomenei padėti įveikti bendrą priešą. Jie tvarko partizanų kapus, dalyvauja šventėse ir kultūriniuose renginiuose, konkursuose vilkėdami paradinę uniformą, turi visą amuniciją. Kuopos nariai vykdo projektą – įamžina senų žmonių pasakojimus apie pokario laikus. Žygaičiuose rinko medžiagą, išklausė senųjų gyventojų prisiminimus. Šį penktadienį „Šubertinėje“ filmuos ir įrašinės partizanės I. Švedienės parodymus apie tai, kaip ji ten buvo tardoma ir kankinama. Prie Bagdono tvenkinio šauliai savo lėšomis atkūrė Gedimino stulpus. Dabar dirbdina kryžių ir tariasi su istorikais, kurioje vietoje jį reikėtų pastatyti.

Nuotrauka

Didėja šaulių gretos

LDK Kęstučio šaulių 7-osios rinktinės vyriausiasis mokymo specialistas  Ričardas Dapkus pasakojo, kad baigęs tarnybą Krašto apsaugoje, įstojo į Šaulių sąjungą. 22 metus tarnavo Kęstučio batalione, išėjęs į atsargą prisijungė prie šaulių. Tokį gyvenimo kelią jam lėmė patriotiniai jausmai, tokias vertybes išugdė ir savo dukroms. 
Specialistas akcentavo augantį rinktinės rajonų (Jurbarko, Šilalės ir Tauragės) jaunimo susidomėjimą šauliška veikla – veikia 22 būreliai. Sukarintose vasaros stovyklose tobulina įgūdžius daugiau nei 600 vaikų. Vyresnieji prisiekia, jaunesnieji – pasižada. Jaunųjų šaulių programos yra patvirtintos Lietuvos šaulių sąjungos.

Sukarintos stovyklos

– Stovyklaudami patriotai ugdo ištvermę ir drausmę, ragauja kareiviškos košės, gyvena palapinėse. Pirmos pakopos stovyklose 11 metų vaikai analizuoja Lietuvos istoriją, simboliką, o aukštesnių pakopų stovyklautojams tenka mokytis taktinių elementų, karo topografijos, ginklų naudojimo, – pasakojo R. Dapkus. 
Per metus, išlaikę įskaitas ir egzaminus, vaikai gali užbaigti tik vieną lygį ir pereiti į kitą. Panorėjusiems tapti šauliais amžiaus cenzo nėra. Tik reikalaujama nepriekaištingos reputacijos tiek iš jaunesnių, tiek iš vyresnių piliečių. 

Pasak R. Dapkaus, kariškiai rūpinasi šauliais ir juos globoja, įsileidžia stovyklautojus, sudaro galimybę  naudotis savo infrastruktūromis, moko karinių dalykų. Vaikai vyksta į karinį dalinį, dalyvauja kariškių šventėse ir įvairiuose renginiuose. 

Nuotrauka

Lazerinė šaudykla

Ričardas Dapkus džiaugėsi įsteigta lazerine šaudykla Tauragės Martyno Mažvydo progimnazijoje, kurioje moderni programinė įranga. Šauliai čia mokosi taiklumo: jie pajaučia tikrą šūvį, nes yra atatranka, tačiau neeikvojami resursai šoviniui. Lazerio spindulys, oro kompresorius suteikia tikrumo jausmą. 
Šioje šaudykloje kviečiami treniruotis ne tik šauliai bei organizacijos jaunimas, bet ir jėgos struktūrų pareigūnai: kariai, policininkai, pasieniečiai, priešgaisrinės apsaugos valdybos darbuotojai. Šaudykla įrengta Šaulių sąjungai bendradarbiaujant su Krašto apsaugos ministerija ir Kauno technologijos universitetu.

Akyvi veikla

Šaulių 7-oji rinktinė aktyviai bendradarbiauja su Pagėgių rinktine, Tauragės apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, Tauragės kultūros centru, Tauragės krašto muziejumi, Tauragės vaikų ir jaunių sporto mokykla, Ratukininkų sąjunga. Organizuoja valstybinių švenčių minėjimus, kovinio rengimo pratybas, rinktinės jaunųjų šaulių sporto žaidynes, žygius „Partizanų takais, bei pažink savo kraštą“, vykdo jaunųjų šaulių pakopinį rengimą, vasaros stovyklas, partizanų kapų priežiūrą. 

Jų suformuotas kovinis skyrius yra priskirtas prie LK KASP Žemaičių apygardos 3-ios rinktinės 307 kuopos. 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 22 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.