Kraupi tragedija išjudino tarnybas
Įkelta:
2016-01-26
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
115%;font-family:"Times New Roman","serif"">redaktore@taurageszinios.lt

Kėdainių tragedija, kai tėvas pražudė du savo vaikus, sudrebino socialines tarnybas, įsikišo net šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tauragės rajono mero Sigito Mičiulio nurodymu sudaryta darbo grupė, kuri imsis kompleksinių priemonių užkardyti panašioms problemoms mūsų rajone. Tačiau, ar visada Vaiko teisių apsaugos skyriaus ir socialiniams darbuotojams įmanoma tokius dalykus iš anksto numatyti? Ne paslaptis, kad neretai aplinkiniai tyli, kol neįvyksta kas nors baisaus. O tėvai, iš kurių paimami vaikai, savo ruožtu piktinasi specialistų darbu, dėl to varsto ir redakcijų duris. O jei kas nors nutinka, tuos pačius specialistus jau kaltina visuomenė.

Socialinės rizikos šeimose – pusė tūkstančio vaikų

Situacija nedžiuginanti. Mūsų rajone užregistruota 213 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga 431 vaikas. Signalinių šeimų – 117 mieste ir 76 kaime. Pernai iš socialinės rizikos šeimų paimta 15 vaikų, pusė jų pateko į vaikų globos namus, kiti vėliau sugrąžinti tėvams arba vienam iš tėvų. Teismo sprendimu dviem atvejais laikinai apribota tėvų valdžia. Dėl tėvų mirties patekusių į vaikų globos namus nėra, tokiais atvejais dažniausiai globoti našlaičius pasiima giminės. Tačiau dėl girtavimo ir nepriežiūros šiemet iš 3 šeimų jau paimti 6 vaikai.

Praėjusią savaitę rajono tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje aptartas klausimas dėl darbo su socialinės rizikos šeimomis, pristatyta esama situacija ir perspektyvos. Posėdį pradėjusi šio komiteto pirmininkė Iveta Skurvydienė sakė, kad temą padiktavo pats gyvenimas. Priminta, kad Tauragės rajono mero Sigito Mičiulio nurodymu yra sudaryta darbo grupė, kuri imsis kompleksinių priemonių užkardyti tokioms problemoms. Tačiau Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams ir socialiniams darbuotojams tenka užduotis ne tik kontroliuoti esamą padėtį, bet ir numanyti ateitį.

Posėdžio metu kalbėta apie tai, kad norint garantuoti pagalbą vaikams, labai svarbu užtikrinti atitinkamą socialinių darbuotojų skaičių. Tose seniūnijose, kur nebuvo pilnų socialinio darbuotojo etatų, juos, jei rajono savivaldybės taryba pritars, žadama padidinti, kad žmonės dirbtų pilną darbo dieną. Socialinių paslaugų centre planuojama įsteigti vyriausiojo socialinio darbuotojo-koordinatoriaus etatą. Buvo sprendžiamas ir didesnių atlyginimų bei priedų socialiniams darbuotojams klausimas, diskutuota apie apmokėjimą už gydymąsi nuo alkoholizmo.

Nepripažįsta, kad turi problemų

„Tauragės žinias“ prie šios jautrios temos tam tikra prasme pakvietė Dapkiškių kaimo gyventoja – moteris į mūsų redakciją užsuko išlieti širdgėlos dėl iš jos paimtos trylikametės dukros. Paauglė iš mamos buvo paimta šių metų sausio 2-ą dieną. Susikivirčijusi su savo neblaivia motina, ji išėjo iš namų. Moteris pati paskambino policijos pareigūnams. Atvykę policininkai išgėrusiai motinai mergaitės negrąžino. Kad paauglės nereikėtų išvežti į vaikų globos namus, kur pastaroji jau yra pabuvojusi, ją priglaudė Dapkiškių kaimo bendruomenės narė, savo septynmetę dukrą auginanti Jurgita Prišmantaitė.

Į redakciją kreipusis moteris reiškė pretenzijas Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms, nes jos neleidžia dukrai sugrįžti į namus. Moteris neneigė, kad konflikto metu, po kurio iš namų išėjo paauglė dukra, ji buvo neblaivi – esą, kas per šventes neišgeria. Tačiau pašnekovė nepripažino, kad turi problemų dėl alkoholio vartojimo ir moteriai trūksta socialinių įgūdžių.

– Aš esu palūžusi. Vieną dukrą teturiu, sūnus žuvęs. Mes gerai sutariam. Ji pavalgiusi, namuose šilta. Noriu kuo greičiau susigrąžinti savo vaiką. Su dukra palaikau ryšį telefonu, – tikino į redakciją atėjusi Dapkiškių kaimo gyventoja.

Moteris sakė alkoholiu nepiktnaudžiaujanti, pikti kaimo liežuviai ją esą apšneka. Ji taip pat skundėsi, kad seniūnijos socialinės darbuotojos neleidžia jai pačiai disponuoti pašalpos pinigais. Dėl to, anot pašnekovės, ji jaučiasi nepilnavertė.

Seniūnija informacijos apie šeimą neteikia, tačiau patikino, kad mūsų minimos moters namuose lankosi kelis kartus per savaitę.

Nori, kad motina gydytųsi

Pirmadienį „Tauragės žinių“ pakalbinta Pilaitės bendruomenės centro darbuotoja J.Prišmantaitė sakė, kad paauglė myli savo mamą ir norėtų sugrįžti į savo namus, tačiau prašo, kad motina nebegertų – gydytųsi nuo alkoholizmo.

– Aš pažįstu šią mergaitę nuo seniai. Geras vaikas. Lanko mano vedamus būrelius. Ji pasitiki manimi, pasipasakoja, jei kas negerai, ir tuokart kreipėsi į mane pagalbos. Giminių, kurie jai galėtų padėti, nėra, – žurnalistei kalbėjo paauglės pagailėjusi moteris.

Neformaliojo ugdymo – teatro, dailės, šokių – būrelius bei diskusijų užsiėmimus vedanti J.Prišmantaitė sakė, kad, be abejonės, kaime yra ir daugiau šeimų, kurios net neįtrauktos į socialinės rizikos sąrašą, tačiau ir joms reikia pagalbos.

– Socialiniai darbuotojai per daug nutolę, kad galėtų matyti realią situaciją. Socialinis darbuotojas turi būti iš to paties kaimo ir šeimose apsilankyti ne kartą per mėnesį, – įsitikinusi J. Prišmantaitė.

Tauragės seniūnijoje yra 56 kaimai, 9 kolektyvinių sodų bendrijos. Tauragės seniūnijoje, kuri įsikūrusi Tauragėje, Prezidento gatvėje, dirba dvi socialinės darbuotojos.

Atskleisti duomenų negali

„Tauragės žinių“ pakalbinta Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Vaišvilaitė patvirtino, kad minima paauglė kol kas nenori grįžti pas savo motiną. Ji laikinai priglausta pas aktyvią bendruomenės narę. Jei ne geraširdės moters pagalba, būtų reikėję išvežti 13-metę į vaikų namus.

– Mergaitės motina po konflikto su dukra pati išsikvietė policijos pareigūnus, tačiau atvykę pareigūnai rado ją neblaivią. Vaikas likti tuose namuose negalėjo. Ši moteris ne pirmą kartą neprižiūri savo dukros, palikdavo ją namuose vieną. Tai kartojasi ne vienerius metus. Daugiau informacijos negalime atskleisti, kadangi mus riboja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Nebent pati moteris atvyktų pas mus ir parašytų sutikimą – tokiu atveju galėtume parodyti, kiek ir už ką šiai moteriai buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, kiek kartų buvo užfiksuoti girtavimo, dukros nepriežiūros atvejai, atskleistume kitus tarnyboje surinktos medžiagos duomenis, – žurnalistei sakė J. Vaišvilaitė.

Visi nebus patenkinti

– Taip jau yra ir bus, kad visos pusės nebus patenkintos, ypač, kai įsikiša tarnybos specialistai: tėvams atrodo, kad vaikai iš jų atimami be pagrindo, o aplinkiniams, jei nepaimame vaikų – kad mes nieko nedarome. Ne paslaptis, kad kaimynai dažnais atvejais „nieko nemato, negirdi“, o tik tada, jei kas blogo nutinka, paaiškėja, kad visi viską žinojo, – sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Tačiau pastaruoju metu, anot pašnekovės, žmonės darosi pilietiškesni – pranešimų apie incidentus šeimose, neprižiūrimus, skriaudžiamus vaikus skyrius gauna daugiau. Dalis jų nepasiteisina, ypač tais atvejais, jei skundai pasipila dėl skyrybų. Tačiau visi yra tikrinami.

– Neįsivaizduojate, kiek atima laiko skundų tyrimas – sakė ar nesakė, darė ar nedarė... Neretai į šį procesą būna įjungti kaimynai, mokyklos. Reikia visus apklausti, – „Tauragės žinioms“ pasakojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pranešti įpareigoja įstatymas

J. Vaišvilaitė įsitikinusi, kad aktyvesnės turėtų būti mokyklos – juk mato, kada vaikas atėjo neišsimiegojęs, kada nevalgęs, murzinas ir panašiai.

– Kaimo bendruomenės žino ir mato daugiau nei miesto gyventojai, tačiau labiau toleruoja negatyvius dalykus – kas čia tokio įkrėsti vaikui, nes mane irgi mušė, arba „čierkutė“ po talkos dažnam jų atrodo norma. Tos ribos kaime pasislinkusios, – atviravo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pašnekovė primena, kad pagal Vaiko teisių apsaugos įstatymo 43 str. 4 d. fizinis ar juridinis asmuo, sužinojęs apie vaiką, kuris galimai nukentėjo nuo nusikalstamos veikos ir dėl to jam gali reikėti pagalbos, privalo pranešti apie tai policijai ir (ar) savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriui.

Vaikai turi augti šeimose

Kaip jau minėjome, pernai iš šeimų paimta 15 vaikų, pusė iš jų pateko į vaikų globos namus, dalis jų sugrąžinti tėvams arba vienam iš tėvų.

– Dauguma tėvų ieško galimybės susigrąžinti paimtus vaikus. Kabineto durys neužsidaro, eina ir eina pas mus. Tikina, kad myli savo vaikus... Tačiau būna visko, pavyzdžiui, praėjusią savaitę iš vienos šeimos paėmėme du vaikus, bet dar šiandien, praėjus šešioms dienoms, tėvai atžalų nepasigedo, galbūt neišsiblaivė. Ši šeima ligi šiol nebuvo mūsų stebima. Kiek žinome, grįžo iš užsienio, matomai turi pinigų ir švenčia, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak J. Vaišvilaitės, iš moters, kuri apsilankė „Tauragės žinių“ redakcijoje, dukra nėra atimta, tik paėmus iš neblaivios motinos mergaitei suteiktas laikinas prieglobstis. Anot jos, Lietuvoje laikomasi politikos, kad vaikas turi augti biologinėje šeimoje. Vaikai paimami tik kraštutiniais atvejais. Visos tarnybos turi dirbti taip, kad vaikai nebūtų paimti iš šeimos.

Žmonės painioja tarnybas

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja sako, kad žmonės neretai painioja Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistus ir socialinius darbuotojus bei jų pareigas.

– Mes esame labiau administratoriai, ne socialiniai darbuotojai. Kai šeima įrašoma į socialinės rizikos šeimų sąrašą, informaciją apie tai mes perduodame Socialinių paslaugų centrui arba dėl kaime gyvenančių socialinės rizikos šeimų – seniūnijoms. Socialiniai darbuotojai nustato paslaugų šeimai poreikį, teikia paslaugas, lankosi šeimose, o kai nesusitvarko socialiniai darbuotojai, kviečiasi mus ir mes turime imtis poveikio priemonių, pavyzdžiui, surašyti administracinių teisės pažeidimo protokolą dėl vaiko teisių pažeidimo, arba kraštutinio atvejo – paimti vaikus iš šeimos, – paaiškino J. Vaišvilaitė.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.