Keliams nuvalyti reikia milijono?
Įkelta:
2011-01-17
Nuotrauka
Aprašymas
Lauksargiškiai sako, kad vienintelė priežastis, kodėl jie džiaugiasi vėjo jėgainių statybomis, – jas statančios bendrovės darbininkai nuvalo pagrindinius kaimo kelius, kad jėgainių detales vežantys sunkvežimiai galėtų atvažiuoti į statybų aikštelę
,
Nuotrauka
Aprašymas
Kelias į Kamščių kaimą lengvuoju automobiliu neįveikiamas. Tomo Raulinavičiaus nuotrauka

Nuo civilizacijos beveik mėnesįatkirsti Kamščių kaimosenoliai žino, ką reiškia taupytimaistą. Duoną kaimo žmonės laiko šaldytuve, kad ji ilgiau negestų. Tačiau kartu su garbaus amžiaus tėvais gyvenanti neįgalioji Irena Noreikienė būgštauja ne dėl maisto produktų, kurių nusipirkti kamštiškiai šiandien neturi galimybės. Moteris nerimauja, kad bet kurią minutę šio valdininkų užmiršto kampelio gyventojams gali prireikti medikų pagalbos. Vaistų trūksta jau dabar, anot pašnekovės, širdis jai nuolat tirta vien pagalvojus, kad atvykti per storu sniego sluoksniu užklotą 1,5 kilometro atkarpą greitosios pagalbos automobiliui būtų neįmanoma. Savo ruožtu valdininkai, atsakingi už kaimo kelių valymą, atsakomybės kratosi ir sako milijonų šiam reikalui neturintys.

Griežpelkiai užpustyti

Nevalytus Lauksargių seniūnijos kaimo kelius keikia daugelis gyventojų. Bendruomenės „Griežpelkiai“ pirmininkė Virginija Stankevičienė tikina, kad visos problemos paaštrėjo pradėjus gesti savivaldybės traktoriui, kuris ir rūpinasi tinkamu pravažumu. Moterį papiktino situacija, kai Tauragės meras Pranas Petrošius viešai pareiškė, kad efektyviau kelius valantys samdomi ūkininkai pakeis kelininkus.

– Kodėl Lauksargiuose taip nedaroma? Kodėl nesudaromos sutartys su ūkininkais? Seniūnija tvirtina, kad nėra kam, bet tai netiesa. Girdėjome, kad šiems darbams skirta 9000 litų, tačiau šiandien situacija tokia, jog daugiau nei 200 metrų nuo kelio gyvenantys žmonės neturi galimybių nunešti pieno į priėmimo punktą. Ką kalbėti apie dar toliau gyvenančius senolius? – „Tauragės žinių“ retoriškai klausė V. Stankevičienė.

Pamiršo ligotus senolius

Sniegu padengtais Lauksargių seniūnijos keliais ne kartą neišvažiavo mokyklinis autobusiukas, smulkieji pieno tiekėjai vargiai nusigaudavo iki supirkimo punktų. Beveik už 1,5 kilometro nuo pagrindinio kelio Kamščių kaime gyvenanti Bridikių šeima paskutinį kartą iš namų koją buvo iškėlę pernai gruodžio 23-iąją. Ligotas devyniasdešimtmetis Adolfas su 80-mete žmona Elena jėgų bristi per pusnis neturi.

– Kreipėmės į seniūniją, vėliau merą, bet išgirdome tik pažadus, – „Tauragės žinioms“ telefonu kalbėjo Elena Bridikienė.

Kartu su senoliais vienkiemyje gyvena ir neįgali jų dukra Irena Noreikienė. Moteris tikina, kad jos šlubuojančiai sveikatai bet kada gali prireikti medikų pagalbos.

– Seniūnas tyčiojasi iš mūsų, sako – gyvenkit prie plento, nereiks vargti. Pernai dar paprašėme ūkininko, kad kelią nuvalytų, bet dabar tiek prisnigo, kad net jie sunkiai išvažiuoja, – pykčio neslėpė Kamščių kaimo gyventoja.

Moteris sako tiksliai atsimenanti, kad kelias į jų kaimą šią sniegingą žiemą valytas du kartus. Sniegas visiškai atkirto kelią pas medikus. Senoliai guodėsi, kad šaldytuve laiko taupomos duonos likučius. Esą baigiasi ir vaistai, be kurių gyventi jiems neįmanoma.

– Neatvyks nei greitoji pagalba, nei žmonės, nei pats ponas Dievas, – „Tauragės žinioms“ guodėsi Bridikiai.

Seniūnas laukia milijono

Nematydami išeities, Lauksargių – vienos mažiausių rajono seniūnijų ūkininkai darbo ėmėsi patys. Neprašydami atlygio jie savo technika valo užpustytus būtino pravažumo seniūnijos kelius. 200 galvijų ūkį turintis ūkininkas Rimantas Lazdauskas nepamena, kada anksčiau buvo tiek daug sniego.

– Vietomis supustyto sniego sluoksnis siekia metrą. Net ne visi traktoriai gali tokius pusnynus nuvalyti. O savivaldybės technika dažnai genda, tenka suktis patiems, – kalbėjo stambų pienininkystės ūkį valdantis vyras.

Ūkininkas R. Lazdauskas „Tauragės žinias“ informavo, kad prieš keletą dienų seniūnija jam pasisiūlė kompensuoti išlaidas už sniego valymą. Tačiau kokios būsimos sutarties detalės ir įkainiai, vyras tikino nežinąs. Kol kas tai esąs tik žodinis susitarimas.

Sniegui užklojus Griežpelkių I, Griežpelkių II, Kamščių kaimų kelius, Lauksargių seniūno Jono Gedmino „Tauragės žinios“ pasiteiravo, kiek kartų savivaldybės traktorius valė vietos kelius.

– Neturiu susirašęs, kiek kartų valė. Mes kiemų nevalom, o milijono aš neturiu. Jei Dedūra jums skundėsi, Dedūros ir teiraukitės, – piktai nukirto seniūnas, kažkodėl paminėdamas Griežpelkiuose dirbančio verslininko pavardę.

Seniūno teigimu, Lauksargių seniūnijos keliai – ne žiniasklaidos, o bendruomenės reikalas.

Pinigų yra

Tauragės rajono meras Pranas Petrošius nustebęs „Tauragės žinioms“ teigė nesuprantąs, kodėl Lauksargių seniūnas nesirūpina atokiose vietovėse sniego įkalintais žmonėmis.

– Kai sukvietėme seniūnus, iškėlėme klausimą, kad būtina valyti kelius ir užtikrinti susisiekimą. Nebuvo pasakyta, kaip, galima ir ūkininkus samdyti, jei įmanoma, ir seniūnijos jėgomis. Iš rezervo skyrėme papildomų pinigų, žinome, kokia sudėtinga šiemet ši problema. Žinau šių žmonių problemą, tačiau buvau įsitikinęs, jog ji jau išspręsta. Jie man skambino, tačiau galvojau, kad seniūnija nuvalė kelius jiems. Reikės dar pasidomėti šiuo klausimu, – užmirštų Bridikių sodybą prisiminė meras P. Petrošius.

Rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Irmos Jurkšienės duomenimis, Lauksargiams sniegui valyti šiemet skirta 4000 litų. Tačiau valdininkė pabrėžė, kad lėšų galima rasti dar daugiau, nes sudėtingomis sąlygomis šiam reikalui lėšų skolinimuisi apribojimų nėra.

Vargai ištirps su sniegu

„Tauragės žinių“ žurnalistui trečiadienį pabandžius nuvykti į Bridikių sodybą, gyvenvietės teritorijoje zujo „Enercon“kompanijos, statančios vėjo jėgaines, darbuotojai. Pagrindinis kelias buvo nesunkiai išvažiuojamas, tačiau posūkius į mažesnius keliukus dengia vis tirpstančio, akivaizdžiai nestumdyto sniego sluoksnis. Pasiekti atokiai gyvenančių Bridikių korespondentui taip ir nepavyko.

– Iš „Enercono“ bent tiek naudos, kad kelius mums nuvalo. Jų sunkvežimiams reikia pravažiuoti. Juk aplink čia vien malūnai bus. Pernai nė šitų kelių niekas nevalydavo, apie posūkius į vienkiemius net kalbos nėra, – pasakojo pro šalį ėjęs kamštiškis.

Kai kurie Lauksargių seniūnijos gyventojai „Tauragės žinioms“ sakė abejojantys, ar tikrai seniūnijai skirti pinigai bus panaudoti pagal paskirtį, ir svarsto, kad jų vargai greičiausiai ištirps tik su sniegu.

Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 21 valanda
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!