Nepatinka skraidančios pjuvenos? Išsikelkite
Įkelta:
2010-07-16
Nuotrauka
Aprašymas
"Remeks" katilinės pjuvenos neuždengtos, pučiant vėjui, jos skrenda į gyventojų būstus
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Liepų tako gyventojai ne vienerius metus priversti kęsti medžio pjuvenų lietų. Žiemos sezono kurui kaupiamos pjuvenos skraido iš Tarailių katilinės teritorijos. Pasak netoli šios katilinės gyvenančių žmonių, pjuvenų pilna kiemuose, daržuose, laiptinėse, butuose ant palangių, baldų. Dėl į akis patekusių pjuvenų dulkių ir kvėpavimo takų sutrikimų ne vienam tarailiškiui jau teko kreiptis į medikus. Gyventojai stebisi, kodėl maždaug prieš aštuonerius metus rekonstruojant katilinę nebuvo įrengtos uždaros talpyklos pjuvenoms laikyti, ir nesėkmingai bando rasti problemos sprendimo būdą. O štai rajono valdininkai iki šiol nedarė nieko, kad gyventojų ši bėda nebekamuotų.

Katilinę eksploatuoja „Remeks“ bendrija

Katilinę Tarailių mikrorajone, Liepų take, kūrenamą medienos pjuvenomis, patikėjimo teise eksploatuoja namų savininkų bendrija „Remeks“. „Remeks“ katilinė, pasak šios bendrijos pirmininko Petro Montvilos, kūrenama tik medžio pjuvenomis, kurias dėl sumažėjusios pjuvenų pasiūlos reikia kaupti nuo vasaros. Per metus sunaudojama 8 tūkstančiai kubinių metrų tokio kuro.

Remiantis kitų šalių praktika, angarai pjuvenoms laikyti nebuvo įrengti. Pjuvenų krūvos tik iš vienos pusės aptvertos drenažo vamzdelių tvora ir yra laisvai pustomos vėjo. Pučiant ir nestipriam vėjui pjuvenos nešiojamos po Liepų tako namų kiemus.

Prieš aštuonerius metus Tauragės miesto „Remeks“ katilinė modernizuota gavus Švedijos energetikos agentūros paramą. Dalį lėšų katilinei modernizuoti turėjo pridėti gyventojai. Katilinės rekonstrukcijai paimta paskola dar neišmokėta.

Reikalauja audito

Per keletą metų Liepų tako 3-iojo ir 5-ojo namų gyventojai dėl šios problemos kreipėsi visur, kur tik buvo galima: į miesto seniūną, savivaldybės administracijos direktorių, Visuomenės sveikatos centrą, aplinkosaugininkus. Deja, išspręsti problemos niekas nepadėjo.

Šių metų sausį Tarailių gyventojai dėl šios problemos raštu kreipėsi į Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorių Algirdą Mosėjų. Savo prašyme tarailiškiai išdėstė ir kitas problemas, net prašė patarpininkauti samdant nepriklausomą auditą.

Paskola katilinės rekonstrukcijai dar nebaigta išmokėti, tačiau bendrijos pirmininkas P. Montvila gyventojams pasakęs, kad katilus jau reikia remontuoti. Bendrijos gyventojai taip pat skundžiasi, kad sumokėję komunalinius ir kitus mokesčius atsiskaitymo lapelių, kokius gauna „Tauragės butų ūkio“ administruojamų namų gyventojai, negauna, todėl neaišku, kiek ir už ką moka.

Atsakymo iš savivaldybės administracijos direktoriaus gyventojai teigė nesulaukę. Į Tauragės visuomenės sveikatos centrą dėl skraidančių pjuvenų dulkių prieš savaitę kreipusis Jurgita taip pat atsimušė tarsi į sieną, esą šie specialistai nekompetentingi spręsti šią problemą.

Liepos 6-ąją vienas Liepų tako 5-ojo namo gyventojas, redakcijos prašęs neskelbti jo pavardės, išsiuntė laišką Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai. Šios tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos rizikos veiksnių valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Urbonas netruko gyventojams atsakyti ir pasiūlė jiems oficialiai raštu kreiptis į Tauragės visuomenės sveikatos centrą, kuris privalo vykdytiLietuvos higienos normos reikalavimų kontrolę, įskaitant ir laboratorinių matavimų organizavimą. M. Urbonas informavo, kad išsiskiriančių cheminių medžiagų keliama oro tarša pjuvenų dulkėmis iš Tauragės miesto Tarailių katilinės teritorijos gretimose gyvenamosiose patalpose (kambariuose) neturi viršyti Lietuvos higienos normos nustatytų ribinių dydžių. Pasak specialisto, vadovaudamiesi Tauragės miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklėmis, patvirtintomis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2003 metų spalį, įmonės savininkai privalo nekaupti ir nelaikyti aplinką teršiančių medžiagų arba sandėliuoti pjuvenas taip, kad nekiltų oro tarša. Apskrities visuomenės sveikatos centrų ar aplinkos apsaugos pareigūnai nustatę teisės aktų pažeidimus, tarp jų ir dėl oro taršos, gali reikalauti pažeidimo pašalinimo arba taikyti administracines priemones.

Negali atidaryti langų

„Tauragės žinios“ apsilankė Liepų tako 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio, stovinčio netoli katilinės teritorijos, kieme. Susirinkusios moterys kartu su šio namo seniūne Viktorija rodė pjuvenomis nusėtus kiemo pakraščius. Nors diena nebuvo labai vėjuota, per keliolika minučių akys pridulkėjo ir korespondentei, o ant fotoaparato objektyvo kaip mat nusėdo dulkės. Užeiti į savo butą pakvietęs Mindaugas korespondentei rodė ant palangių, langų, kompiuterio, stalo nusėdusias pjuvenų dulkes.

– Negaliu patikėti, kad rekonstruojant katilinę talpykla pjuvenoms nebuvo numatyta. Kai lauke karšta, namuose langų negalim atsidaryti, nes priskrenda pjuvenų, į kiemą vaikų negalim išleisti, neįmanoma skalbinių pasidžiauti. O kas mums atlygins, jei dėl dulkių suges kompiuteris? Be to, nemažai pjuvenų išskrenda pavėjui ir taip švaistomi mūsų pinigai. Pirmininkas pasiūlė gaudyti tuos savo „litukus“. Treti metai dėl šios problemos skundžiamės, tačiau jokios naudos, – viena po kitos korespondentei guodėsi moterys.

– Tarp dantų girgžda, į akis prikrenta. Turime pusės metų kūdikį, tai ne visada į kiemą jį galim išvežti. Mažylį kelis kartus teko registruoti pas akių ligų gydytoją dėl į akis patekusių dulkių. Kaimynei langų sietelis nuo tų dulkių užsikišo. O pažiūrėkit, kas dedasi ant mašinos priekinio lango stiklo, už valytuvų. Padėkit mums prisiprašyti valdininkų pagalbos, – prašė vyras.

Susirūpino kinais

Gyventojams pikta, kad jų nepalaiko bendrijos „Remeks“ pirmininkas P. Montvila, gyvenantis kiek toliau nuo katilinės. „Tauragės žinių“ korespondentei P. Montvila sakė, kad 2008-ųjų kovą kreipėsi į savivaldybės administracijos direktorių, tuomet dar Kęstutį Balašaitį, ir parodė jam rašytą raštą. Tame prašyme bendrija įvardijo dvi problemas: pirmoji – lietingą vasarą pjuvenos įmirksta, todėl prastai dega ir daug jų sunaudojama, o šilumos kiekio nepakanka karštam vandeniui pašildyti, antroji – pustymas pjuvenomis. Į šį prašymą atsakymo bendrija nesulaukė, tačiau daugiau nieko ir nedarė. Pasak P. Montvilos, didesnė problema – duobėtos Tarailių gyvenvietės gatvės.

– Jei jau gatvėms sutvarkyti nėra pinigų, tai iš kur jų bus pjuvenų talpykloms pastatyti? Angarui įrengti reiktų gal 200–300 tūkstančių litų, tokiu atveju gyventojams dar labiau pabrangtų šiluma ir būtų daugiau nepatenkintų, – sakė „Remeks“ bendrijos pirmininkas.

Korespondentei besikalbant su P. Montvila ir bendrijos buhalteriu Albinu Dedūra mokesčių susimokėti atėjusi Liepų tako 5-ojo namo gyventoja Juzefa taip pat jų prašė ką nors daryti, kad ši problema būtų išspręsta. „Remeks“ bendrijos pirmininkas moteriai atrėžė, kad didelio vėjo nuolat nebūna, todėl nereikia pūsti burbulo. Esą Kinijoje ir smėlio audros kyla. Ten tai esanti rimta problema. O jei kas, pasak P. Montvilos, skundžiasi dėl to, kad į akis patekusios dulkės sukelia uždegimą, gali išsikelti gyventi kitur.

Problema iš mirties taško pajudės?

Pirmadienį „Tauragės žinių“ pakalbintas savivaldybės administracijos direktorius A. Mosėjus sakė žinąs apie šią problemą, savivaldybė net svarsčiusi klausimą dėl katilinės perėmimo, tačiau kol yra skolų, to esą padaryti neįmanoma. Po mūsų skambučio administracijos direktorius pasirūpino, kad vakar būtų sukviesti „Remeks“ bendrijos atstovai pasitarti, kaip išspręsti šį klausimą.

– Reikia priimti kažkokį sprendimą, negalima taip teršti, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo A. Mosėjus.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 19 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.